Jurgonka 06.04.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Podalem link... Nie doczytales!? Sprubujemy z P/P http://saturnsales.co.uk/images/products/editor/SRKZMX-S.pdf Widzisz min max POBORU jak i oddanej mocy? Czy trzeba prosciej? Zrozum ze PC z inverterem nie ma STALEGO poboru pradu... Male dlonie? Nie lapiesz? Kolejny raz mnie nie oszukasz. Mówimy o PC 9kW mocy cieplnej. Mam małe dłonie proszę o dane po polsku. Potrzebne mi dane minimalny i maksymalny pobór. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 To zalezy gdzie zapytasz;) To zależy od producenta Różnice kwotowe między jednym a innym producentem pomp p-w tej samej parametrami pompy mogą dochodzić do 20tys.zł czyli nawet 100% więcej niż ta tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Mówimy o PC 9kW mocy cieplnej. Mam małe dłonie proszę o dane po polsku. Potrzebne mi dane minimalny i maksymalny pobór. TZ-temperatura na zewnątrz TWW-temperatura zasilania WG-moc grzewcza PM-pobór prądu COP-COP Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Aaaa, to on odbiega od tematu? Brawo... Liwko, przeczytaj sobie post No571 tylko ze zrozumieniem... tym razem:bash: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438993&viewfull=1#post6438993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A ja nawet tego ogrodzenia zupełnie nie zrobię i co mi zrobisz? Mało tego, nie będę miał dookoła działki żadnego płotu a graniczę z trzema sąsiadami. I co teraz? ooooo nie... i co ja teraz poczne... Prosze Cie Liwko, zrob ogrodzenie prosze... takie ladne jak Artek... za 3tysie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ooooo nie... i co ja teraz poczne... Prosze Cie Liwko, zrob ogrodzenie prosze... takie ladne jak Artek... za 3tysie Arturo nie jest bogatym ekogroszkowcem, robi ogrodzenie na jakie go stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Arturo nie jest bogatym ekogroszkowcem, robi ogrodzenie na jakie go stać Nie kwestionuje niczyjego portfela a jedynie wiarygodnosc... Szerokosc domu u Artura ok14m, szerokosc dzialki strzelam ok25m? Teraz policz sobie jaki budzet Arturo zalozyl na 1mb ogrodzenia frontowego... potem to przeanalizuj w stosunku do cen na rynku i zadaj sobie pytanie - czy mozna wiezyc w jakiekolwiek jego deklaracje skoro faktur nie pokaze...bo nie i uj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie kwestionuje niczyjego portfela a jedynie wiarygodnosc... Szerokosc domu u Artura ok14m, szerokosc dzialki strzelam ok25m? Teraz policz sobie jaki budzet Arturo zalozyl na 1mb ogrodzenia frontowego... potem to przeanalizuj w stosunku do cen na rynku i zadaj sobie pytanie - czy mozna wiezyc w jakiekolwiek jego deklaracje skoro faktur nie pokaze...bo nie i uj szer.22,5m,podmurówka robiona we własnym zakresie,z bloczków silikatowych,które zostały po budowie,wykończona tynkiem mozaikowym w kolorze grafitowym,przęsła drewniane czarne,będzie robione za niedługo w czasie urlopu.Coś jeszcze ? Jak napisałem,nie jestem tak bogaty jak ekogroszkowie,ja patrzę na wydaną kasę i chce jej wydać jak najmniej. Nie zdajecie sobie sprawy,użytkownicy ekogroszka ile kasy można zaoszczędzić,tylko jak się chce i jak się pomyśli przed wydaniem a nie dopiero po. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie kwestionuje niczyjego portfela a jedynie wiarygodnosc... Szerokosc domu u Artura ok14m, szerokosc dzialki strzelam ok25m? Teraz policz sobie jaki budzet Arturo zalozyl na 1mb ogrodzenia frontowego... potem to przeanalizuj w stosunku do cen na rynku i zadaj sobie pytanie - czy mozna wiezyc w jakiekolwiek jego deklaracje skoro faktur nie pokaze...bo nie i uj płaciłem za siatkę panelową 110 zł / mb, robiąc samemu mógłbym sporo zaoszczędzić, można też mieć tańszy materiał. wystarczy czasem ruszyć głową, a nie że pompa droga, izolacja droga, ogrodzenie drogie i nic się nie opłaca tylko węgiel. zaglądasz jednak do portfela, skoro chcesz faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 06.04.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Kila osób w tym wątku starało się rozpocząć merytoryczne dyskusje, nie udało się... a szkoda. W tej chwili wątek odwiedziło prawie 9000 osób i na pewno są wśród nich przyszli posiadacze domów, są też tacy którzy stoją przed wyborem sposobu ogrzewania (tak jak ja) Po przeczytaniu tej "walki" wiem tyle co wcześniej. Porównujecie różne domy od 80 - 400 m2, różnie ocieplone i w różnych rejonach Polski. Czy to jest miarodajne? Ktoś opisał że warto by było aby przy projekcie domu był opis ile zapłaci za ogrzewanie domu węglem, gazem itd... Świetny pomysł, ja bym poszedł jeszcze dalej. Może warto by było przyjąć "testowy" dom w jednej strefie klimatycznej o pow. 120-150 m2 Dla każdego z nich dwie opcje ocieplenia, jedna standardowa a druga "cieplejsza" z WM. I dla tych typów domów przyjąć obecne stawki za kWh, gaz, węgiel oraz obliczyć koszt dodatkowego ocieplenia, koszt przyłączy, koszty eksploatacji i zakupu kotłów, pomp itd. Wtedy będziemy mieć miarodajny wynik i okaże się jaki system jest opłacalny ekonomicznie w nowym domu. Chyba będzie to lepsze od przekrzykiwania się że jedni to pompiarze naganiacze a inni ekosyfiarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Kila osób w tym wątku starało się rozpocząć merytoryczne dyskusje, nie udało się... a szkoda. W tej chwili wątek odwiedziło prawie 9000 osób i na pewno są wśród nich przyszli posiadacze domów, są też tacy którzy stoją przed wyborem sposobu ogrzewania (tak jak ja) Po przeczytaniu tej "walki" wiem tyle co wcześniej. Porównujecie różne domy od 80 - 400 m2, różnie ocieplone i w różnych rejonach Polski. Czy to jest miarodajne? Ktoś opisał że warto by było aby przy projekcie domu był opis ile zapłaci za ogrzewanie domu węglem, gazem itd... Świetny pomysł, ja bym poszedł jeszcze dalej. Może warto by było przyjąć "testowy" dom w jednej strefie klimatycznej o pow. 120-150 m2 Dla każdego z nich dwie opcje ocieplenia, jedna standardowa a druga "cieplejsza" z WM. I dla tych typów domów przyjąć obecne stawki za kWh, gaz, węgiel oraz obliczyć koszt dodatkowego ocieplenia, koszt przyłączy, koszty eksploatacji i zakupu kotłów, pomp itd. Wtedy będziemy mieć miarodajny wynik i okaże się jaki system jest opłacalny ekonomicznie w nowym domu. Chyba będzie to lepsze od przekrzykiwania się że jedni to pompiarze naganiacze a inni ekosyfiarze... każdemu zawsze radzi się na forum zamówić OZC (wiem, to kosztuje około 300 zł) i wtedy mamy odpowiedź na pytania. potem czas na przemyślenia. to co się czasem podaje w projektach gotowych to mało wiarygodna informacja, chociażby z tego względu że koszt 1 kWh ciepła z prądu podają 60 gr, podczas gdy każdy (poza Arturo ) grzejący prądem robi to w taniej taryfie, czyli dwa razy mniej. problem jest taki, że bez kompleksowego OZC trudno cokolwiek orzec. projektantów to nie interesuje, musiałbyś robić projekt indywidualny i na bieżąco go modyfikować tak, żeby całość zoptymalizować. nikt tego za darmo nie zrobi, więc trzeba brać sprawy w swoje ręce albo próbować na oślep. podałem jako przykład swój dom ogrzewany prądem i koszt jaki poniosłem, żeby go do tego dostosować. podałem, że dzięki temu nie muszę mieć kotłowni 15 m2 (bo taką bym miał, żeby wygodnie ogrzewać węglem, bez noszenia dziurawych worków z innego pomieszczenia - kaszpir sam napisał, że worki są dziurawe, więc można się ubabrać), której koszt i tak zaniżyłem. nikt tego nie komentuje. nie rozumiem dlaczego na siłę udowadnia się, że kotłownia 3 - 6 m2 jest wystarczająca, darmowa i wygodna, na dodatek zmieści się tam jeszcze pralka. z tego co wiem, to np. kaszpir grzeje CWU prądem i pomija to w postach powyżej (chyba, że pomyliłem z kimś innym?) na moim przykładzie widać, że koszt budowy domu jaki postawiłem jest porównywalny z kosztem budowy domu na ekogroszek. mam bezobsługowe ogrzewanie i niezły bonus w postaci niskiego obciążenia cieplnego, co zaowocować może mniejszym kosztem przejścia na pompę ciepła w przyszłości. nawet jeśli zużyję więcej o 30 % niż w OZC, to będzie OK. polecam zaglądającym tutaj którzy planują budowę domu przeczytanie skąd niska emisja i dlaczego kobietom w ciąży w Polsce w zimie zaleca się siedzenie w domu. pomyślcie co będzie jak nie będziecie w stanie nosić węgla (jesteśmy coraz starszym społeczeństwem, żyjemy coraz dłużej, ale wiąże się z pewnymi dolegliwościami). popatrzcie na ogrzewanie nie przez pryzmat inwestycji, która ma się zwrócić. nawet gdybyście mieli dołożyć te 5 czy 10 tys. zł (a z mojego przykładu wynika, że nie trzeba dokładać), to pomyślcie co będzie jak zakaże się palenia węglem. nie słuchajcie tych co popełnili błąd mnożenia kosztów i teraz udają że jest super a powierzchnię na piec i opał rozdaje się za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 To moze tu zatrybi http://www.ishusid.is/wp-content/uploads/2009/07/mhi_2012_termal_int_eng.pdf Strona 3, Power Consumption Dla modelu 80SRK, nominalnie 9kW. Pobor 0.37kW do 3.65kW... Prosciej chyba nie mozna pokazac... to naprawdę nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 06.04.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 każdemu zawsze radzi się na forum zamówić OZC (wiem, to kosztuje około 300 zł) i wtedy mamy odpowiedź na pytania. potem czas na przemyślenia. Mam zrobione OZC, wyszło 5500 kWh. Po wymianie doświadczeń, napisałem do firmy u której zamówiłem, że dość mało wyszło to zapotrzebowanie na ciepło idostałem "poprawione" wyliczenia i było 7000 kWh na rok. Także trzeba jeszcze trafić na dobrego fachmana od OZC. Bo zmiana kilku współczynników znacząco zmienia wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Mam zrobione OZC, wyszło 5500 kWh. Po wymianie doświadczeń, napisałem do firmy u której zamówiłem, że dość mało wyszło to zapotrzebowanie na ciepło idostałem "poprawione" wyliczenia i było 7000 kWh na rok. Także trzeba jeszcze trafić na dobrego fachmana od OZC. Bo zmiana kilku współczynników znacząco zmienia wynik. z fachowcami to w każdej branży tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 to naprawdę nie ma sensu A no nie ma . Tabelka Arturo od 1,68kW do 3,28kW poparte odczytami z licznika. Druga tabelka od 0,37kW do 3,65kW (W poprzedniej dyskusji o PC 8kW podawano odczyty z licznika innej małej pompy nie informując o tym. I co tu komentować. Brawa dla Arturo za mówienie prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A no nie ma . Tabelka Arturo od 1,68kW do 3,28kW poparte odczytami z licznika. Druga tabelka od 0,37kW do 3,65kW (W poprzedniej dyskusji o PC 8kW podawano odczyty z licznika innej małej pompy nie informując o tym. I co tu komentować. Brawa dla Arturo za mówienie prawdy. ale co z tego wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ale co z tego wynika? W/g Waszej terminologii rozmowy o osobach a nie technice wynika, że Arturo kupił (podał dane) złej pompy. Nie zna się biedaczek. Tak Was rozumiem, nie czepiam się Arturo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A technicznie tabelka Arturo ma co najmniej 10 lat a druga jest nowa. Nie jest jednak ona wiarygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 szer.22,5m,podmurówka robiona we własnym zakresie,z bloczków silikatowych,które zostały po budowie,wykończona tynkiem mozaikowym w kolorze grafitowym,przęsła drewniane czarne,będzie robione za niedługo w czasie urlopu.Coś jeszcze ? Jak napisałem,nie jestem tak bogaty jak ekogroszkowie,ja patrzę na wydaną kasę i chce jej wydać jak najmniej. Nie zdajecie sobie sprawy,użytkownicy ekogroszka ile kasy można zaoszczędzić,tylko jak się chce i jak się pomyśli przed wydaniem a nie dopiero po. Pominoles furtke, brame przesuwna oraz automatyke....Bogatym nie trzeba byc aby byc prawdomówny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W/g Waszej terminologii rozmowy o osobach a nie technice wynika, że Arturo kupił (podał dane) złej pompy. Nie zna się biedaczek. Tak Was rozumiem, nie czepiam się Arturo. napisał najmniejszy i największy pobór energii, które mieszczą się w zamieszczonej przez niego tabeli, nadal nie rozumiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts