imrahil 06.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Pominoles furtke, brame przesuwna oraz automatyke....Bogatym nie trzeba byc aby byc prawdomówny może nie ma furtki i bramy albo nie ma automatyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 płaciłem za siatkę panelową 110 zł / mb, robiąc samemu mógłbym sporo zaoszczędzić, można też mieć tańszy materiał. wystarczy czasem ruszyć głową, a nie że pompa droga, izolacja droga, ogrodzenie drogie i nic się nie opłaca tylko węgiel. zaglądasz jednak do portfela, skoro chcesz faktury Czy mam rozumiec ze od frontu masz siatke panelowa? nie masz furtki czy tez bramy? Ja nie narzekam i nie placze ze pompa droga takze nie wycieraj sobie mna mordki a i u mnie groche nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 napisał najmniejszy i największy pobór energii, które mieszczą się w zamieszczonej przez niego tabeli, nadal nie rozumiem o co chodzi. OK. Uczciwie nie są możliwe takie różnice po miedzy pompami. Popatrz na dolne pobory i się zastanów. Pamiętaj, że mówimy o silnikach elektrycznych oba sterowane inwertorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Czy mam rozumiec ze od frontu masz siatke panelowa? nie masz furtki czy tez bramy? Ja nie narzekam i nie placze ze pompa droga takze nie wycieraj sobie mna mordki a i u mnie groche nie bedzie nie mam furtki i bramy i tylko prowizoryczne ogrodzenie frontowe, co w tym dziwnego? nie mam tyle kasy, wszystko czeka na swoją kolej. staram się liczyć każdy grosz, ale nie rezygnować przy tym z jakości. a gdybym nawet miał siatkę panelową od frontu, to co z tego? albo żywopłot? to jakieś gorsze jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A no nie ma . Tabelka Arturo od 1,68kW do 3,28kW poparte odczytami z licznika. Druga tabelka od 0,37kW do 3,65kW (W poprzedniej dyskusji o PC 8kW podawano odczyty z licznika innej małej pompy nie informując o tym. I co tu komentować. Brawa dla Arturo za mówienie prawdy. Ale co z tego wynika ? To, ze po pierwsze Arturo ma inna pompę, ktora moze meć zupelnie inny poziom mocy minimalnej (jest juz kilka lat na rynku), a poza tym podał to, co zaobserwował. A chyba bie myslisz, ze siedzi przed pompą i co godzina sprawdza licznik, ile kWh wzięła pompa, zeby trafic na ten moment, kiedy bedzie najmniej i sie tym chwalić Akurat trafil na 1.6kWh i tyle podał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A technicznie tabelka Arturo ma co najmniej 10 lat a druga jest nowa. Nie jest jednak ona wiarygodna. Co ty za bzdury opowiadasz ? Ta tabelka dotyczy linii T-Cap, ktora jest bodaj 3-4 lata na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Masz zupelna racje... Aby zrozumiec trzeba chciec... Producenci RTV & AGD , aut, zarowek, pomp obiegowych etc. Tez klamia... Taki spisek aby mu robic na zlosc... Podalem prawdziwy odczyt z nocy... tez zle... Podałeś odczyt nie informując, że z 8kW przechodzimy na 4kw. To nie jest żaden spisek producenci podają dane które mają zachęcić do kupna. Wyznawcy PC mają jeden wspólny mianownik. Nie do końca zrozumieli o czym piszą stąd ogromna agresja do innych - nie oświeconych. Jeśli masz większą wiedzę niż ja wytłumacz skąd takie różnice w tabelkach producentów i co znaczy liczba przed nawiasem z danymi w "twojej" tabeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Podalem ca 1.2kW dla mojej 14kW PC Co to tobie mowi? 1.2kWh czy 1.4kWh . Tyle wziela PC 14kW... Przez 1h pracy Przed nawiasem odnosnie sie to mocy nominalnej. Pobor pradu dla konkretnej oddanej mocy przy okreslonych warunkach. Agresja... To ty nierozumiesz co czytasz... Ja agresji nie czuje... Ale mysle ze moj syn predzej od ciebie zrozumie. Kuzwa... Sa roznice w tabelach bo sa to rozne PC!!! Czy kazdy samochod np 120KM ma to samo spalanie, te same przelozenia w skrzyni etc. Trzeba tlumaczyc jak dziecku? Poczytaj troche na temat... Porownaj , dowiedz sie i sie tak nie spinaj... Bo clown'a z siebie robisz ta upartoscia. Albo promuj wegiel, klep palaczy po plecach, PC nie interesuj... Widocznie nie sa dla wszystkich. Nie pisz o samochodach to był mój zawód. Zużycie paliwa zawsze było "do zrozumienia". Oprócz agresji nie odpowiedziałeś co znaczy wartość podana przed nawiasem. I czy naprawdę silnik ponad 3kW może pracować z minimalnym obciążeniem już od 370W . Rozumiem, że nie rozumiecie przepaści jaka dzieli te pompy, o ile dane są prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie pisz o samochodach to był mój zawód. pompy ciepła zdaje się też montowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 pompy ciepła zdaje się też montowałeś? Montowałem kilka, poprawiałem po fachowcach też kilka. Montowałem solary, kotły co, śmieciuchy i z podajnikiem. Podobno najstarszy kocioł z podajnikiem w Polsce ma 18lat. Mój ma 22 i pracuje bezawaryjnie. Byłem też ślusarzem, elektrykiem, robiłem instalacje CO i CWU. Pracowałem jako kierowca, mechanik, stolarz, cieśla, malarz. Pracowałem jako młynarz (sam obsługiwałem dość duży młyn wodny, remontowałem też w nim turbinę) Pracowałem też jako pszczelarz (pasieka ponad 100 uli) Czy już wystarczy. W Szwecji pracowałem jako: malarz, stolarz, cieśla, hydraulik, elektryk. w Holandii jako stolarz. Zdarzyło mi się robić wkucie i podłączać kroplówkę - nie jestem medykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 a mi się zdarzyło nieść trumnę, przechodziłem z kolegą koło kościoła i podszedł gościu żebyśmy pomogli bo jest ciężka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Montowałem kilka, poprawiałem po fachowcach też kilka. Montowałem solary, kotły co, śmieciuchy i z podajnikiem. Podobno najstarszy kocioł z podajnikiem w Polsce ma 18lat. Mój ma 22 i pracuje bezawaryjnie. Byłem też ślusarzem, elektrykiem, robiłem instalacje CO i CWU. Pracowałem jako kierowca, mechanik, stolarz, cieśla, malarz. Pracowałem jako młynarz (sam obsługiwałem dość duży młyn wodny, remontowałem też w nim turbinę) Pracowałem też jako pszczelarz (pasieka ponad 100 uli) Czy już wystarczy. W Szwecji pracowałem jako: malarz, stolarz, cieśla, hydraulik, elektryk. w Holandii jako stolarz. Zdarzyło mi się robić wkucie i podłączać kroplówkę - nie jestem medykiem. coś kiedyś wspominałeś, że pompa pobiera więcej energii niż oddaje. że COP < 1. może źle wykonałeś instalację? może warto by jednak skupić się na jednej dziedzinie a nie na dwudziestu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 coś kiedyś wspominałeś, że pompa pobiera więcej energii niż oddaje. że COP < 1. może źle wykonałeś instalację? może warto by jednak skupić się na jednej dziedzinie a nie na dwudziestu? PC powietrze woda -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 PC powietrze woda -15 i bierze więcej energii elektrycznej niż grzałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 a mi się zdarzyło nieść trumnę, przechodziłem z kolegą koło kościoła i podszedł gościu żebyśmy pomogli bo jest ciężka Mnie się zdarzyło w szpitalu uszczelniać dren podający pokarm bezpośrednio do żołądka mojego syna. Lekarze przychodzili oglądali i nic nie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 i bierze więcej energii elektrycznej niż grzałka? Nie było grzałki. To było dawno ca 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 06.04.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 szer.22,5m,podmurówka robiona we własnym zakresie,z bloczków silikatowych,które zostały po budowie,wykończona tynkiem mozaikowym w kolorze grafitowym,przęsła drewniane czarne,będzie robione za niedługo w czasie urlopu.Coś jeszcze ?. A ta pomurówka to bezpośrednio na gruncie? Bo coś mi się widzi, że jeszcze będziesz potrzebował fundament. Zbrojony, na co trzeba trochę stali. Przęsła drewniane. Z czego? Desek po szalunkach? Bo coś mi się wydaje, że będziesz potrzebował desek, jak nie wysezonowanych, to przynajmniej porządnie wysuszonych. Nie piszę o furtce, bramie, gwożdziach i mnóstwie innych pierdół, które będą potrzebne. O automatyce zapomnij. Także powodzenia. Sam podobne ogrodzenie zaczynam robić. Długość ok 20mb. Same dechy to koło tysiak. A gdzie reszta? Eszystko robimy sami, włącznie ze spawaniem konstrukcji bramy i furtki z profili stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ile bedzie palil samochod jadacy z gorki?Teraz ten sam samochod pod gorke 20%?Tyle samo? Kazdy wie ze przy wzroscie obciazenia rosnie spalanie, pobor energii. Niezaleznie co jest nosnikiem energii, prad, etylina, ON, gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 06.04.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 a co tu dalej ciężkie przypadki są rozstrzygane? gdzie w dyskusji ogrzewający gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) parametry np. COP są wyznaczene wg. wytycznych norm a norm jest kilka i w zalezności od normy dobiera się różne temp. źródła dolnego i górnego i w tych warunkach określa sie COP PS tak samo jak spalane w samochodach, jest pewien identyczny program badań i każdy samochód przechodzi takie samo badanie. wiadomo że w badaniach spali mniej bo nie jesteśmy w stanie tak go użytkować żeby zawsze być w optymalnym punkcie ale mamy porównanie który pali więcej a który mniej i możemy jakoś porównywać i załozyć że oba spala o 20 % więcej Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts