Liwko 01.12.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Takie dane ze jeżeli dom potrzebuje pompy 4kw to instalujemy 9kw bo będziemy grzać na raty? jeżeli nie to skąd normalna osoba to może wiedzieć? bo dla mnie i 90% osób nie jest to takie wiadome. gdy bierze się kocioł do domu na węgiel to nie bierze się ( teoretycznie) 2x takiego bo się będzie palić dwa razy na dzień. Czytać, analizować, konsultować. Nie pisma branżowe (pełno w nich bełkotu marketingowego) a np. właśnie to forum. To jest kopalnia wiedzy samych użytkowników. Osobiście dzięki niemu mam tanią PC, WM z rekuperatorem, ogrzewanie podłogowe w całym domu, stację uzdatniania wody i wiele innych drobniejszych rzeczy. Żeby nie było, i tak nie ustrzegłem się błędów, o których piszę i przed nimi przestrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Takie dane ze jeżeli dom potrzebuje pompy 4kw to instalujemy 9kw bo będziemy grzać na raty? jeżeli nie to skąd normalna osoba to może wiedzieć? bo dla mnie i 90% osób nie jest to takie wiadome. gdy bierze się kocioł do domu na węgiel to nie bierze się ( teoretycznie) 2x takiego bo się będzie palić dwa razy na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Liczyłem OZC podobnie jak Ty. Policzyć to nie wszystko, jeszcze trzeba z tego liczenia odpowiednie wnioski wyciągnąć i ew. poprawki w projekcie wprowadzić. Dopiero to ma sens. A Ty co zrobiłeś? Wprowadziłeś jedynie syfiasty węgiel do swojego NOWEGO domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Z pewnością krócej niż Ty. Hipokryto. Ps. Aha, ty też masz "eko"węgiel w swoim NOWYM domu. To już nie mam więcej pytań, czemuś z pianą na pysku na mnie tak wyskoczył. Palę od 2,5 roku. Myślę, że masz więcej lat na sumieniu ? Nie posiadam kopciucha i nie zasmradzam okolicy. Dymu z komina nie uświadczysz, a że wytwarza związki rakotwórcze też wiem. Tylko w znacznie mniejszym stopniu od Twojego kopciucha. Ogrzewanie jest dla mnie sprawą otwartą. Instalacja niskotemperaturowa, można podpinać co się chce. Podobnie myślę jak Ty, że zmienię ogrzewanie, pytanie kiedy to nastąpi ? Nie wiem, może szybciej niż na chwilę obecną mi się wydaje. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 01.12.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Z pewnością krócej niż Ty. Hipokryto. Ps. Aha, ty też masz "eko"węgiel w swoim NOWYM domu. To już nie mam więcej pytań, czemuś z pianą na pysku na mnie tak wyskoczył. Miałem się nie udzielać ale poziom argumentacji sięgnął absurdu. Kolejno: 1) Myjk opowiedz proszę o tych schorzeniach związanych z obsługą kotła. W końcu od jakiegoś czasu szuflujesz to czarne złoto. Jakie schorzenia zdiagnozowałeś u siebie w związku z obsługą kotła w domu "mamusi"? I nie chodzi mi o wizyty u psychoanalityka ale np. rozpoznaną pylicę, problemy z kręgosłupem spowodowane nie siedzącym trybem życia i hejtowaniem przed kompem ale dźwiganiem ton węgla, które przerzucasz w sezonie w związku z obsługą kotła. Z tego co opisywałeś to niskie pomieszczenie kotłowni czyli dźwigani przy pochylonej pozycji, dom stary - sezon ok. 6t do tego czyszczenie kotła. Kręgosłup? Jakeś urazy mechaniczne? Jak to wygląda u Ciebie? A jeżeli nie u Ciebie to może u mamusi lub tatusia - oni zdaje się szuflowali w czasach zanim Ty się tam pojawiłeś? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Regut1 Dopisałem warunki w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.12.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Takie dane ze jeżeli dom potrzebuje pompy 4kw to instalujemy 9kw bo będziemy grzać na raty? jeżeli nie to skąd normalna osoba to może wiedzieć? bo dla mnie i 90% osób nie jest to takie wiadome. gdy bierze się kocioł do domu na węgiel to nie bierze się ( teoretycznie) 2x takiego bo się będzie palić dwa razy na dzień. To jest matematyka na poziomie szkoły średniej - jak dom dla utrzymania zadanej temperatury potrzebuje 4kW w ciągu każdej godziny, to trzeba źródła o mocy 4KW, które pracuje 24h. A jeśli ma pracować 10h, bo w taniej, to chyba nie jest problem policzyć, o ile ma być mocniejsze ? Plus jeszcze drobna rezerwa na CWU. Jak ludzie sobie takich rzeczy nie są wyliczyć, to się nie dziwię, źe są na łasce i niełasce instalatorów.... Edytowane 1 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Myjk to jest najlepszy, sam ma kopciucha ale przynajmniej myśli.ozc nie ma ale wszystkim wypominać ze nie maja.ja tez myślę nas gazem, pompa, czyli jestem juz fajny tak jak myjk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 czyli jeżeli dom potrzebuje kotła na paliwo stale 10kw a będzie się palić wieczorem i w mocy bo przecież dom nie traci ciepła to trzeba kocioł 20kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Myjk pewnie już nie ma kręgosłupa bo palił całe życie w kopciuchu (serio współczuję). Płuca ma jak górnik- POChP i inne klimaty. Za moje pieniądze będzie leczony on, jego rodzina i sąsiedzi bo bezmyślnie palił i pali w kopciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Palę od 2,5 roku. Myślę, że masz więcej lat na sumieniu ? Na sumieniu mam tyle samo co Ty, bo wtedy się dopiero zacząłem Z WŁASNEJ I NIEPRZYMUSZONEJ WOLI tematem interesować. Natomiast z całą pewnością skończę szybciej niż Ty. Nie posiadam kopciucha i nie zasmradzam okolicy. Dymu z komina nie uświadczysz, a że wytwarza związki rakotwórcze też wiem. Wiesz, a mimo tego zainstalowałeś tatałajstwo w NOWYM DOMU. Dobra chociaż świadomość, że dym to nie wszystko i nawet bez dymu trujesz równie jak kopciuchy, tylko w sposób niewidoczny i nieco mniej śmierdzący. Szkoda, że to ignorujesz. Jednak w błędzie jesteś, że mój śmieciuch kopci. Kopci zdecydowanie mniej niż ekologiczny kocioł sąsiada postawiony w nowym domu z 2011r. który przez większość doby wygląda tak: http://emide.pl/ekokociol.jpg Mój nawet w czasie rozpalania nie jest takim parowozem, a później nie różni się wyglądem i emitowaną ilością substancji od Twojego. Wiec zwyczajnie, czep się tramwaja. Tylko w znacznie mniejszym stopniu od Twojego kopciucha. Ogrzewanie jest dla mnie sprawą otwartą. Instalacja niskotemperaturowa, można podpinać co się chce. Podobnie myślę jak Ty, że zmienię ogrzewanie, pytanie kiedy to nastąpi ? Nie wiem, może szybciej niż na chwilę obecną mi się wydaje. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie będę do nowego domu wsadzać "eko"węgla to i nie będę się musiał zastanawiać kiedy (znowu) nastąpi zmiana (i czy w ogóle, bo jak władowałeś ze 13-15 tys. zł w obecny system, to podejrzewam szybko to nie nastąpi). Buduję dom na jaki mnie stać, oraz taki, który będzie mnie stać ogrzewać od razu czymś co mnie i sąsiadów nie będzie truć. Taka tam między nami mała różnica. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 01.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dlaczego mam się nie przypieprzać ? Z moich podatków będzie kasa szła na leczenie jego, rodziny i sąsiadów bo kopci. Pytanie ile lat już to robi i ile jeszcze zamierza ? Jest duża różnica między podejściem Myjk'a, a Twoim. On chce zrezygnować z bycia ekosyfiarzem, Ty natomiast świadomie nim zostałeś. Jak różne wnioski można wyciągać z tej samej sytuacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 01.12.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ale przecież Maher z kotłownia wydales więcej kasy niż gdybyś pomyślał przed budową i zrezygnował z kotłowni i z komina i kotła na węgiel zwany eko to o czym Ty mówisz ? Właśnie dzieciom ferie zabrales a niedługo zafundujesz im sanatorium z tego syfu co produkujesz. Popełniłeś właśnie błędy typowe jak dla starych domów czyli niczego się nie nauczyles. 2) Arturek jak to jest z tymi feriami? O skutki zdrowotne zapytałem Myjk-a. Rozumiem że Ty swoim dziecku sanatorium już zafundowałeś - jakby nie było taka stara Alfa 2,5 w dieslu tez ostro potraf przykopcić, a wymiana filtra to spory wydatek dla tak oszczędnego i przemyślanego gościa. Masz jakieś doświadczenia w praktyce dotyczące "pokrzywdzenia dzieci" brakiem wyjazdów na ferie? I nie chodzi mi o spłatę rat za pc, bo Ty swoją dostałeś z rabatem za naganianie, tylko o obsługę kotła na ekogroszek? Poważnie nie można jechać z dziećmi na 14 dniowe ferie? Wiesz coś o tym czy może pleciesz żeby pleść? Ja wiem ale pytam o Twoje doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 01.12.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Myjk to jest najlepszy, sam ma kopciucha ale przynajmniej myśli. No właśnie, taka tam skromna różnica -- co więcej Z WŁASNEJ NIEPRZYMUSZONEJ WOLI wypruwam się z posiadanej kasy aby to zmienić. Chociaż mógłbym wydać 1/10, wrąbać do STAREGO DOMU "eko"węgiel, a za resztę pieniędzy zwiedzić pół świata. Taki jestem fikus. ozc nie ma ale wszystkim wypominać ze nie maja. Nie mam OZC w STARYM DOMU, ale znam doskonale jego zapotrzebowanie na ciepło i na moc grzewczą. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Myjk Porządki za prośbą moderatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.12.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Na sumieniu mam tyle samo co Ty, bo wtedy się dopiero zacząłem Z WŁASNEJ I NIEPRZYMUSZONEJ WOLI tematem interesować. Natomiast z całą pewnością skończę szybciej niż Ty. Myjk średnio mnie obchodzi jak wygląda komin Twojego sąsiada pokaż swój. Ja za kocioł zapłaciłem 7200 zł tylko tyle, albo aż tyle. Jak go wypieprzę to chyba mogę sobie pozwolić na pompkę ? Nie wiem kto z nas będzie szybszy. Jak już będziesz miał to wstaw fotkę. Ja też nie omieszkam się pochwalić. wypruwam się z posiadanej kasy aby to zmienić. Chociaż mógłbym wydać 1/10, wrąbać tam "eko"węgiel, a za resztę zwiedzić pół świata. Taki jestem fikus. Jaką 1/10 ? Przecież system oparty na PC w porównaniu do "eko" jest tańszy. Przynajmniej tak twierdzą rekordziści forum, oświecone góry, olimpy etc. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Moje dziecko ucieka do Anglii bo ma już dość syfu na zewnątrz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ja za kocioł zapłaciłem 7200 zł tylko tyle, albo aż tyle. Jak go wypieprzę to chyba mogę sobie pozwolić na pompkę ? Kto bogatemu zabroni bo to będzie już 12tys.zł z kominem wyrzucone w błoto. Zatem nie mówcie,że względy ekonomiczne i brak kasy spowodowała brak chęci myślenia i liczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Moje dziecko ucieka do Anglii bo ma już dość syfu na zewnątrz.... Przynajmniej syn mądry bo ojciec już niekoniecznie. Pobudował się wśród syfiarzy (jeszcze na terenach narażonych na szkody górnicze ) i myślał, że będzie high life. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 No właśnie, taka tam skromna różnica -- co więcej Z WŁASNEJ NIEPRZYMUSZONEJ WOLI wypruwam się z posiadanej kasy aby to zmienić. Chociaż mógłbym wydać 1/10, wrąbać do STAREGO DOMU "eko"węgiel, a za resztę pieniędzy zwiedzić pół świata. Taki jestem fikus. Nie mam OZC w STARYM DOMU, ale znam doskonale jego zapotrzebowanie na ciepło i na moc grzewczą. Tak fajny to nie, bo nic z tego co piszesz nie rozumiesz. czyli eko jest tańszy 10x od pompy? skoro koszt jak piszesz przy eko byłby 1/10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Myjk jeszcze nic nie zbudował, jak na razie szufluje węgiel u teściowej hejtuje na forach że go trują. Pawko już od jakiegoś czasu mieszka na swoim. Myjk myśli o budowie jako całości,pawko nie myślał,zreszta jak Ty.Widzisz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 czyli eko jest tańszy 10x od pompy? skoro koszt jak piszesz przy eko byłby 1/10? Czy ty czytasz ze zrozumieniem ? Poczytaj pomału i dokładnie jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts