Liwko 06.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Montowałem kilka, poprawiałem po fachowcach też kilka. Montowałem solary, kotły co, śmieciuchy i z podajnikiem. Podobno najstarszy kocioł z podajnikiem w Polsce ma 18lat. Mój ma 22 i pracuje bezawaryjnie. Byłem też ślusarzem, elektrykiem, robiłem instalacje CO i CWU. Pracowałem jako kierowca, mechanik, stolarz, cieśla, malarz. Pracowałem jako młynarz (sam obsługiwałem dość duży młyn wodny, remontowałem też w nim turbinę) Pracowałem też jako pszczelarz (pasieka ponad 100 uli) Czy już wystarczy. W Szwecji pracowałem jako: malarz, stolarz, cieśla, hydraulik, elektryk. w Holandii jako stolarz. Zdarzyło mi się robić wkucie i podłączać kroplówkę - nie jestem medykiem. Błagam cię, nie pisz takich rzeczy, bo wychodzi na to że ty zwyczajny "druciarz" jesteś a nie jakiś instalator. Kiedyś wymieniłem sam klocki w samochodzie to już jestem mechanikiem? Skosiłem trawę w ogrodzie, jestem ogrodnikiem? Pomalowałem pokój syna, jestem malarzem? I tak dalej, i tak dalej... Oszczędź proszę, i nie pisz więcej bzdur o sprawach na których się nie znasz. Do tej pory nie napisałeś nic, absolutnie nic sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.04.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 PS tak samo jak spalane w samochodach, jest pewien identyczny program badań i każdy samochód przechodzi takie samo badanie. wiadomo że w badaniach spali mniej bo nie jesteśmy w stanie tak go użytkować żeby zawsze być w optymalnym punkcie ale mamy porównanie który pali więcej a który mniej i możemy jakoś porównywać i załozyć że oba spala o 20 % więcej Z samochodami i ich katalogowym spalaniem to inna bajka. Np dla badania dla prędkości 120km/h samochód ma tylko osiągnąć tę prędkość. Przez pozostały czas może jechać z inną, czyli taką przy której spala mniej. Więc to co podaja w specyfikacji, jest tylko częściową prawdą. Stąd tak duże rozbieżności w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 przede wszystkim rożnica jest w tym że człowiek nie ma wpływu na zachowanie pompy, ma swój program i każda zachowuje się tak samo(nie uwzgledniam różnic ze względu na tolerancję produkcji) a samochodem kazdy inaczej pojedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Kiedyś w Berlinie wziąłem Smarta z wypożyczalni na 2 dni, tego 2 osobowego. Udało mi się spalić 14 litrów na 100km. A ponoć maksymalnie miał palić 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 przede wszystkim rożnica jest w tym że człowiek nie ma wpływu na zachowanie pompy, ma swój program i każda zachowuje się tak samo(nie uwzgledniam różnic ze względu na tolerancję produkcji) a samochodem kazdy inaczej pojedzie PC napędza silnik elektryczny w jednym PC wystarczy 1680W i już pracuje w drugiej PC wystarczy 370W Oba silniki mają podobną moc znamionową ponad 3kW. Moje doświadczenie z silnikami sterowanymi inwertorowo mówi, że to jest niemożliwe. Stąd problem. Wyznawcy PC nie odpowiadają na pytania tylko cytują reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Kiedyś w Berlinie wziąłem Smarta z wypożyczalni na 2 dni. Udało mi się spalić 14 litrów na 100km. A ponoć maksymalnie miał palić 5. czyli jest lepszy samochód niż słuzbowy... wypozyczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.04.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nic bardziej błędnego, możesz regulować pracę pompy np. czasy pracy, nachylenie krzywej grzewczej, poziom krzywej grzewczej, histerezę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 PC napędza silnik elektryczny w jednym PC wystarczy 1680W i już pracuje w drugiej PC wystarczy 370W Oba silniki mają podobną moc znamionową ponad 3kW. Moje doświadczenie z silnikami sterowanymi inwertorowo mówi, że to jest niemożliwe. Stąd problem. Wyznawcy PC nie odpowiadają na pytania tylko cytują reklamy. jeśli moc to predkość obrotowa razy moment siły to nie widze problemu żeby obroty zmniejszyc do 10% a tym samym do 10% mocy, co do zakresu w pompie jeszcze nie dobrnąłem ale niedługo ide na szkolenie więc może przybędzie wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nic bardziej błędnego, możesz regulować pracę pompy np. czasy pracy, nachylenie krzywej grzewczej, poziom krzywej grzewczej, histerezę itp. tymi parametrami zadajesz temperaturę ale dojście do niej i jej utrzymanie to już sprawa automatyki, tak jak w kotle gaowym, jak da radę to zmoduluje moc a jak nie da to wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 06.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ja mojemu w średnie nie wierzę - bo ciągle pokazuje ok 5 - ale na stację jeździć trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W zamierzchłych czasach moc PC to była moc silnika napędzającego sprężarkę i można było dowiedzieć się jaki może być zakres poboru prądu. Na rozruch na pracę w zależności od obciążenia. Dziś jest bełkot o sprężarkach inwertorowych i brak tych danych. (Falowniki były i wtedy - zmieniały charakterystykę poboru prądu lecz nie zmniejszały znacząco zużycia) To, że w "zamierzchłych czasach" coś liznąłeś w temacie, to nie oznacza, że znasz się na współczesnych sprężarkach inwentorowych. A tu sytuacja zmienia się szybko, najpierw nowości wchodzą do segmentu pomp P-P, póżniej adaptowane są w P-W, na końcu (choć nie wszystkie) w G-W. Być może to dla Ciebie bełkot, bo tego nie rozumiesz, ja na przykład mam tak z Duńczykami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie istnieją sprężarki inwertorowe istnieją sprężarki napędzane silnikami sterowanymi inwertorowo. Sterowanie inwertorowe pozwala zaoszczędzić do 50% energii elektrycznej, choć to nie wszystkie plusy tego sterowania. Dane podane przez Arturo są zgodne z tą wiedzą. Dane podane dla drugiej PC są sprzeczne z tą wiedzą. Silnik 3kW nie będzie pracował gdy dostarczymy mu 370W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 I jak tam Jurgonka z tymi filtrami nie zmienionymi na czas w mojej wentylacji? Nastąpi skażenie czy zakażenie czego i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 I jak tam Jurgonka z tymi filtrami nie zmienionymi na czas w mojej wentylacji? Nastąpi skażenie czy zakażenie czego i dlaczego? Rozmowa z kimś kto nie używa najważniejszej części ciała jest stratą czasu. Dla ciebie liczą się autorytety. Nie wierzę w twoje informacje. Filtry a więc co najmniej 2 - dwie wymiany rocznie = 4 - jeden filtr złotówka. Jest to niewiarygodne, no chyba, że skan rachunku i moje wielkie przeprosiny. Uznaj, ze mnie ośmieszyłeś, wygrałeś. Nie wiem po co są filtry a ich nie wymienianie to szczyt inteligencji. A na poważnie zadaj pytanie swojemu autorytetowi, ja też w niego wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jaki silnik 3kW? Gdzie masz opis silnika 3kW? Zasada dzialania Inverterow... http://www.kupklimatyzator.pl/file_store/obrazy/Mitsubishi/seria%20M/MITSUBISHI%20ELECTRIC%20%20-%20technologie%20i%20opis%20ikon%20funkcji.pdf A ty odpowiadasz na Pytanie? mam PC 14kW.... przez jedna z godzin nocnych wziela 1.25kWh.... wytlumaczysz... jaki ma silnik i jak 14kW PC mogla pobrac 1,25kWh Slucham fachowcu. Działanie inwertera - wyszukiwarka wiedza ogólna a nie bełkot marketingowy. Uznajmy, że nie umiem liczyć. Twoje pytania udowadniają tylko braki wiedzy ogólnej. Brak danych ile czasu pracował silnik, odczyt po godzinie może dotyczyć bardzo krótkiego czasu pracy. Silnik 3kW to w "Twojej" tabelce. Dalej nie powiedziałeś co znaczy liczba w tabelce wpisana przed nawiasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Rozmowa z kimś kto nie używa najważniejszej części ciała jest stratą czasu. Dla ciebie liczą się autorytety. Nie wierzę w twoje informacje. Filtry a więc co najmniej 2 - dwie wymiany rocznie = 4 - jeden filtr złotówka. Jest to niewiarygodne, no chyba, że skan rachunku i moje wielkie przeprosiny. Uznaj, ze mnie ośmieszyłeś, wygrałeś. Nie wiem po co są filtry a ich nie wymienianie to szczyt inteligencji. A na poważnie zadaj pytanie swojemu autorytetowi, ja też w niego wierze. No to czas na przeprosiny http://allegro.pl/listing/listing.php?string=owata&search_scope= Czekam Odpowiem ci sam na to pytanie bo dla ciebie widać za trudne. Jeżeli nie wymienię na czas filtrów to zaczną się powoli zapychać, wzrosną opory, wzrośnie zużycie prądu przez reku aż filtr się całkowicie zaklei i nie będzie dostarczana odpowiednia ilość świeżego powietrza. Nie dojdzie do jakiegoś wydumanego przez ciebie skażenia ani zarażenia. Po prostu zacznie być zaduch. Ale to jest drastyczny przykład niewymienienia na czas filtrów i raczej nigdy do tego nie dochodzi. Ale ty wiesz lepiej bo oczywiście wentylację mechaniczną z rekuperatorem masz i z nią żyjesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie istnieją sprężarki inwertorowe istnieją sprężarki napędzane silnikami sterowanymi inwertorowo. Sterowanie inwertorowe pozwala zaoszczędzić do 50% energii elektrycznej, choć to nie wszystkie plusy tego sterowania. Dane podane przez Arturo są zgodne z tą wiedzą. Dane podane dla drugiej PC są sprzeczne z tą wiedzą. Silnik 3kW nie będzie pracował gdy dostarczymy mu 370W To dziwne, że silniki pradu stałego, np w rekuperatorach potrafia pracowac zuzywajac od 20 do 120W na przyklad... To pewnie jakas magia dla ciebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 To jak zaczniesz bedziemy rozmawiac dalej... na razie faktycznie nie ma sensu rozmowy z mieszanka Macierewicza z TB. Podałem Liwko hipotetyczną sytuacje bardzo niebezpieczną dla jego rodziny, On ... szkoda słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 To dziwne, że silniki pradu stałego, np w rekuperatorach potrafia pracowac zuzywajac od 20 do 120W na przyklad... To pewnie jakas magia dla ciebie.... Silnik prądu stałego w PC 9kW mocy cieplnej. Jestem pokonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.04.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Rozmowa z kimś kto nie używa najważniejszej części ciała jest stratą czasu. Pojęcie "najważniejszej części ciała" jest pojęciem względnym. Nie każdy musi uważać że to jest głowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts