Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

No to jednego,który umie liczyć już mamy,całe szczęście dla niego,że jeszcze przed budową żaróweczka mu się zapaliła i nie dał się zbałamucić "fachowcom" od ekogroszka :)

Mam pozwolenie na budowę, w projekcie dwa kominy i ogrzewanie ekogroszkiem - a chcę grzać prądem i pozostawić tylko jeden komin, czy potrzeba jakieś zmiany zgłaszać?

Jeszcze nie, jutro zapytam. A dlatego teraz, ponieważ poczytałem trochę te mądre forum, policzyłem i doszedłem do wniosku, że jednak prąd.

No to czas na przeprosiny :yes:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=owata&search_scope=

Czekam :popcorn:

Odpowiem ci sam na to pytanie bo dla ciebie widać za trudne.

Jeżeli nie wymienię na czas filtrów to zaczną się powoli zapychać, wzrosną opory, wzrośnie zużycie prądu przez reku aż filtr się całkowicie zaklei i nie będzie dostarczana odpowiednia ilość świeżego powietrza. Nie dojdzie do jakiegoś wydumanego przez ciebie skażenia ani zarażenia. Po prostu zacznie być zaduch. Ale to jest drastyczny przykład niewymienienia na czas filtrów i raczej nigdy do tego nie dochodzi.

Ale ty wiesz lepiej bo oczywiście wentylację mechaniczną z rekuperatorem masz i z nią żyjesz... :D

P R Z E P R A S Z A M za brak wiary w Ciebie. Nie przewidziałem możliwości samodzielnej produkcji filtrów. Na marginesie jakiej gęstości filtrów używasz. Dobrze, że zdajesz sobie sprawę z konieczności wymiany filtrów. Zagrożeń wynikających z braku prawidłowej filtracji powietrza jest więcej. Ale Twoja wiedza jest wystarczająca.

P R Z E P R A S Z A M za brak wiary w Ciebie. Nie przewidziałem możliwości samodzielnej produkcji filtrów. Na marginesie jakiej gęstości filtrów używasz. Dobrze, że zdajesz sobie sprawę z konieczności wymiany filtrów. Zagrożeń wynikających z braku prawidłowej filtracji powietrza jest więcej. Ale Twoja wiedza jest wystarczająca.

a jak filtrujesz przy wentylacji grawitacyjnej?

Nie ma za co :D

Filtry w reku mają za zadanie wychwycić syf, który dostaje się do domu przy wentylacji grawitacyjnej! Mogą być, a nie muszą!!! Rozumiesz czy trzeba tłumaczyć?