Liwko 10.12.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 No dobra. Na początku zaznaczę że nie jestem przeciwnikiem ani PC ani kotłów na EKO. Wyobraźmy sobie sytuację że mam 320 tyś i chciałbym wybudować dom o powierzchni 250 metrów. Czyli dwa razy większy niż Twój Arturo ale oczywiście za takie pieniądze nie będzie on tak solidnie i w takim standardzie jak Twój zbudowany. Gorszej jakości materiały, wykończenie, po prostu na lepsze nie mam a o kredycie nie ma mowy. Nawet jeśli miałbym nie wykończyć w meble i inne ustrojstwa bo mam tylko 320 tyś. Byłby to spory dom o słabym ociepleniu i wykończeniu. Na pewno nie energooszczędny. Planuje dużą rodzinę i na przyszłość może dzieci bedą mieszały ze mną. (wiem że to nie na czasie . Dom znajdowałby się niedaleko Kobry ponieważ handluje on opałem i miałbym dostęp do ewentualnie taniego Ekogroszku. Proszę wypowiedz się jaki system grzewczy byłby bardziej zasadny w moim przypadku. Zapytasz pewnie o zapotrzebowanie na ciepło. No byłoby dużo większe niż u Ciebie z racji metrażu i całej słabej termoizolacji. Argumenty w stylu ze za takie pieniądze się nie wybuduje , nie przejdą, z pomocą boską i rodziny dużo się da zrobić . Nadmienię również ze nie chciałem nikogo urazić tym postem i nie chciałbym popsuć 400 stron dobrego mordobicia. Na końcu moich wypocin chciałbym coś zaproponować do autora wątku albo moderatora czy nie można zmienić tematu na : Dlaczego system na ekogroszek nie jest opłacalny w nowych energooszczędnych domach. pozdrawiam A dlaczego nie 300m2? Nie stać cię? Przecież możesz zaoszczędzić na całym systemie kilkadziesiąt tysięcy wybijając dziury w suficie i paląc szyszki z lasu na środku każdego pomieszczenia. Miałbyś tanio 300m2 i mógłbyś się chwalić przed sąsiadami. Jesteś kolejnym dobitnym przykładem, że tylko zakaz zmusi ludzi do myślenia. Inaczej dupa blada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.12.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Bardzo proszę skupić się na pytaniu który system grzewczy będzie bardziej zasadny w domu który przedstawiłem i na jaki mnie stać. Dom jest nowy, o słabej izolacji termicznej, i o sporym zapotrzebowaniu na ciepło w porównaniu do domów energooszczednych.Proszę nie atakować mnie, przytoczyłem tylko przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.12.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Bardzo proszę skupić się na pytaniu który system grzewczy będzie bardziej zasadny w domu który przedstawiłem i na jaki mnie stać. Dom jest nowy, o słabej izolacji termicznej, i o sporym zapotrzebowaniu na ciepło w porównaniu do domów energooszczednych. Proszę nie atakować mnie, przytoczyłem tylko przykład. Ale to już od Ciebie zależy,masz wszystko wyłożone na tacy. Widać,że system grzewczy na węgiel zwany eko jest drogim systemem grzewczym. Jak nie masz kasy na inwestycję wybierzesz system grzewczy na prąd,jak masz tyle kasy że stać Cię na inwestycje w system grzewczy na węgiel zwany eko to wybierzesz pompę ciepła bo taniej wychodzi w eksploatacji. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.12.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Bardzo proszę skupić się na pytaniu który system grzewczy będzie bardziej zasadny w domu który przedstawiłem i na jaki mnie stać. Dom jest nowy, o słabej izolacji termicznej, i o sporym zapotrzebowaniu na ciepło w porównaniu do domów energooszczednych. Proszę nie atakować mnie, przytoczyłem tylko przykład. Nie stać cię na taki dom, bo nie stać cię na czyste ogrzewanie tego domu. I wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 10.12.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Nie ma nowych domów o słabej izolacji termicznej. Dziś już nie przykleisz 6cm styropianu do ściany 5 w posadzkę i 10 wełny w dach ,,bo tyle wystarczy". Czy to tak ciężko pojąć. Musisz spełnić pewne warunki. Nikogo nie będzie interesowało że cię nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.12.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Bardzo proszę skupić się na pytaniu który system grzewczy będzie bardziej zasadny w domu który przedstawiłem i na jaki mnie stać. Dom jest nowy, o słabej izolacji termicznej, i o sporym zapotrzebowaniu na ciepło w porównaniu do domów energooszczednych. Proszę nie atakować mnie, przytoczyłem tylko przykład. To przytaczaj przykład rzeczywisty a nie z sufitu. Obecnie przebrałeś się za kolejnego w tym wątku trolla węglowego, który za wszelką cenę próbuje udowodnić jaki to system węglowy jest tani w instalacji i użytkowaniu. Dobrze, że już nie pisałeś nic o zaawansowanej "ekologii" i "bajecznej" obsłudze tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Budując taki dom jak ma Arturo nawet nie zastanawiałbym się i wybrałbym to samo . Przy tych rachunkach i komforcie to nawet nie podlega dyskusji.Ale to tylko 125 metrów. Jak sytuacja będzie się miała w przypadku mojego domu, który też jest nowy. Za pewnie przy dużo większym zapotrzebowaniu na ciepło w grę nie mogłaby wchodzić instalacja niskotemperaturowa jak i Arturo. Czy wtedy PC lub energia elektryczna miałyby miejsce? Wybaczcie mi moją niewiedzę ale czy jest nakaz w prawie budowlanym który mówi mi że budując nowy domu musi on spełnić pewne warunki energetyczne i co w przypadku kiedy nie stać mnie na taką termoizolacje jak Arturo zrobię to po swojemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.12.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Za pewnie przy dużo większym zapotrzebowaniu na ciepło w grę nie mogłaby wchodzić instalacja niskotemperaturowa jak Zapewne nawet nie za ale to pewne,że gadasz bzdury. Z braku świadomości czy tak celowo ? W każdym nowym domu instalacja niskotemperaturowa to najlepsze rozwiązanie,zapamiętaj i wbij sobie to do głowy. Czy wtedy PC lub energia elektryczna miałyby miejsce? Wybaczcie mi moją niewiedzę ale czy jest nakaz w prawie budowlanym który mówi mi że budując nowy domu musi on spełnić pewne warunki energetyczne i co w przypadku kiedy nie stać mnie na taką termoizolacje jak Arturo zrobię to po swojemu ? MUSISZ zrobić taką izolację jaką będziesz miał w projekcie,już Ci o tym pisałem,zapotrzebowanie na ciepło będziesz miał wtedy w granicach 80kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie w domu 250m2 zużyjesz ok.20000kWh,zapamiętał ? A resztę Ci już podałem wcześniej przy takim domu: Prosto i na temat,jeśli chcesz biedowac budując dom 250m2 pow.użytkowej za 320tys.zl to twoja sprawa ale do konkretów. Musisz zrobić OZC,wstępnie dom nowy budowany typowo projektowo bo nie myślisz o przyszłości będzie posiadał zapotrzebowanie ok.80kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie zuzyjesz ok.20000kWh a obciążenie cieplne będzie ok.8-9kW. Na początku koszty eksploatacji: Węglem zwanym eko za ogrzewanie zapłacisz 3000zl jako że 1kWh to 0,15zl,prądem za ogrzewanie zapłacisz 6000zl jako ze 1kWh to 0,30zł,pompa ciepła za ogrzewanie zapłacisz 2000zl jako ze 1kWh to 0,10zł,gazem ziemnym za ogrzewanie zapłacisz 4500-5000zl jako że 1kWh to 0,22-0,25zl. Koszty inwestycji: System na węgiel zwany eko potrzebuje do działania kociol+komin+kotłownie+skład opału na 3t czyli po kolei 7000-8000tys.zl+4000-5000zł+10000-15000zl=21000-28000zl i tyle kosztuje system grzewczy na węgiel zwany eko. System grzewczy na prąd nie potrzebuje ani komina ani kotłowni a kociołek na prąd w cenie 2500zl o wymiarach 30cm na 50cm można powiesić w każdym pomieszczeniu ale jak przystępujesz do budowy i przed budową zastanawiasz się nad systemem grzewczym to zamiast kotłowni i komina na etapie adaptacji projektujesz wnęke 1m*1m. System z pompą ciepła podobnie jeśli chodzi o kotłownię i komin a koszt urządzenia pod tę obciążenie to ok.20000-22000zl Gaz ziemny podobnie jeśli chodzi o komin i kotłownie a przyłącze gazu i kocioł i instalacja to 12-15tys.zl Ot i cała filozofia myślenia i jako nie mający kasy za dużo i biorąc pod uwagę koszt inwestycji/kosztów eksploatacji wybierzesz przed budową najbardziej optymalny czyt.tani dla Ciebie system grzewczy i projekt domu. Jak widać system grzewczy na węgiel zwany eko to bardzo drogi system grzewczy. I jak widzisz,mylnie uważasz ze pompa ciepła sprawdzi się jedynie w domu energooszczednym bo w takim domu jaki będziesz chciał zbudować wychodzi taniej niż węgiel zwany eko,ba,ogrzewanie prądem w takim domu biorąc pod uwagę stosunek inwestycji do eksploatacji wyjdzie taniej niż system na węgiel zwany eko. Przeoczyłeś to ? A przepisy dotyczące norm na grubość izolacji proszę: http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/nowe-warunki-techniczne-2014-sciany-zewnetrzne-przepisy-budowlane,13_11118.html Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.12.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 A więc skoro prawo budowlane zmusza mnie do wykonania domu o parametrach które podałeś i nie ma opcji aby coś przy kombinować kosztem jakości aby uzyskać więcej powierzchni, to przepraszam ale muszę przytaknąć chłopakom od PC. Jeśli informacje i koszta które podają to rzeczywiście prawda to przy zastosowaniu takich technologii jakie są dostępne wybrałbym PC. Ale muszę to powiedzieć że tak jak Arturo wybudowałbym komin i zabezpieczyłbym się kominkiem ewentualnie jakąś kozą. Proszę o zaprzestanie linczu w moim kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.12.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Gaz ziemny podobnie jeśli chodzi o komin i kotłownie a przyłącze gazu i kocioł i instalacja to 12-15tys.zl małe sprostowanie przy gazie nie musisz mieć komina, możesz mieć wyrzut spalin przez ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.12.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Bardzo proszę skupić się na pytaniu który system grzewczy będzie bardziej zasadny w domu który przedstawiłem i na jaki mnie stać. Dom jest nowy, o słabej izolacji termicznej, i o sporym zapotrzebowaniu na ciepło w porównaniu do domów energooszczednych. Proszę nie atakować mnie, przytoczyłem tylko przykład. ja osobiście zbudowałbym trochę mniejszy dom, a zwiększył grubości izolacji. Tak zresztą zrobiłem jak budowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.12.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 ja osobiście zbudowałbym trochę mniejszy dom, a zwiększył grubości izolacji. Tak zresztą zrobiłem jak budowałem. No ale wiesz, jak planujesz że ktoś może mieszkać razem z Tobą to 250 metrów to wcale nie tak dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.12.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 No ale wiesz, jak planujesz że ktoś może mieszkać razem z Tobą to 250 metrów to wcale nie tak dużo. No ale wiesz, jak zaczniesz to sprzatać, albo dziewczyna/żona wieczorem powie, ze nie da rady bo umyła 250m2 podłóg - to perspektywa Ci się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.12.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 ja osobiście zbudowałbym trochę mniejszy dom, a zwiększył grubości izolacji. Tak zresztą zrobiłem jak budowałem. Ja to w ogóle nie rozumiem mentalności niektórych ludzi. Widać ewidentnie, wręcz sami o tym piszą, że ich NIE STAĆ na taki duży dom, ale budują. Flaki sobie wypruwają, będą rodzinę i znajomych zaprzęgać do pracy aby było taniej, ale budują. Nie stać ich potem, jak sami piszą, na czyste ogrzewanie takiego dużego domu, ale budują. I ładują tam z uporem maniaka "eko"węgiel. I trują siebie, swoją rodzinę o sąsiadach nie wspomnę. Ja grzeję teraz dom dwu lokalowy 140m2, ale mieszkam w 3 os. (w planach 4 i pewnie byśmy się pomieścili spokojnie) na 80m2. I jeszcze pracuję w domu. Jakiegoś przesadnego dyskomfortu nie czuję, poza tym oczywiście, że palę węglosyfem i nie mam bezpośredniego dostępu do tarasu -- i to mnie głównie przyciska aby wybudować nowy dom. I się cały czas zastanawiam po co zaplanowałem 140m2 mieszkalnej. Z drugiej strony nie biorę nań kredytu, nie mam wątpliwości ile ocieplenia dać na ściany (czyt. min. 20), nie mam wątpliwości jakie ogrzewanie w nim zrobić (czyt. tanie, kompletnie bezobsługowe i czyste). Więc chyba mnie stać? A i tak się ponownie zastanawiam po co mi tyle metrażu... Ale niektórym podobno potrzeba koniecznie 300m2, bo jest wtedy dopiero komfortowo. O co tu chodzi, ktoś mi wyjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.12.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 lolson28, a teraz na jakim metrażu mieszkasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.12.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 O co tu chodzi, ktoś mi wyjaśni? 1. kompleksy 2. nieświadomość rzeczywistych potrzeb 3. typowa polska mentalność kolejność przypadkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 10.12.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 lolson28, a teraz na jakim metrażu mieszkasz ? 220 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.12.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 ...I się cały czas zastanawiam po co zaplanowałem 140m2 mieszkalnej... Ale niektórym podobno potrzeba koniecznie 300m2, bo jest wtedy dopiero komfortowo. O co tu chodzi, ktoś mi wyjaśni? Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. O wolność chodzi i o prawo do wyboru. Nawet do wyboru własnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.12.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. O wolność chodzi i o prawo do wyboru. Nawet do wyboru własnych błędów. Wolność jednego kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego. Piszemy tutaj właśnie po to, aby ew. błędów uniknąć. Taki jest cel dyskusji na forach. Dziwne, że niektórzy tego nie doceniają, a wręcz to piętnują. I można by na to w zasadzie lachę położyć, gdyby nie to, że te błędne wybory nie wpływają tylko i wyłącznie na osoby które je popełniają (świadomie czy nieświadomie), ale także na innych, niczemu winnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 10.12.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Prosto i na temat,jeśli chcesz biedowac budując dom 250m2 pow.użytkowej za 320tys.zl to twoja sprawa ale do konkretów. Musisz zrobić OZC,wstępnie dom nowy budowany typowo projektowo bo nie myślisz o przyszłości będzie posiadał zapotrzebowanie ok.80kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie zuzyjesz ok.20000kWh a obciążenie cieplne będzie ok.8-9kW. Na początku koszty eksploatacji: Węglem zwanym eko za ogrzewanie zapłacisz 3000zl jako że 1kWh to 0,15zl,prądem za ogrzewanie zapłacisz 6000zl jako ze 1kWh to 0,30zł,pompa ciepła za ogrzewanie zapłacisz 2000zl jako ze 1kWh to 0,10zł,gazem ziemnym za ogrzewanie zapłacisz 4500-5000zl jako że 1kWh to 0,22-0,25zl. Koszty inwestycji: System na węgiel zwany eko potrzebuje do działania kociol+komin+kotłownie+skład opału na 3t czyli po kolei 7000-8000tys.zl+4000-5000zł+10000-15000zl=21000-28000zl i tyle kosztuje system grzewczy na węgiel zwany eko. System grzewczy na prąd nie potrzebuje ani komina ani kotłowni a kociołek na prąd w cenie 2500zl o wymiarach 30cm na 50cm można powiesić w każdym pomieszczeniu ale jak przystępujesz do budowy i przed budową zastanawiasz się nad systemem grzewczym to zamiast kotłowni i komina na etapie adaptacji projektujesz wnęke 1m*1m. System z pompą ciepła podobnie jeśli chodzi o kotłownię i komin a koszt urządzenia pod tę obciążenie to ok.20000-22000zl Gaz ziemny podobnie jeśli chodzi o komin i kotłownie a przyłącze gazu i kocioł i instalacja to 12-15tys.zl Ot i cała filozofia myślenia i jako nie mający kasy za dużo i biorąc pod uwagę koszt inwestycji/kosztów eksploatacji wybierzesz przed budową najbardziej optymalny czyt.tani dla Ciebie system grzewczy i projekt domu. Arturku,nie ściemniaj ludziom ze za ogrzewanie pompą ciepla za 250 m2 zapłaci 2000 tysiące.weź przeczytaj to ogloszenie-http://olx.pl/oferta/dom-286-51-m-dlugoleka-CID3-IDcAOhH.html#25e3a0b4e2 Jak widać system grzewczy na węgiel zwany eko to bardzo drogi system grzewczy. I jak widzisz,mylnie uważasz ze pompa ciepła sprawdzi się jedynie w domu energooszczednym bo w takim domu jaki będziesz chciał zbudować wychodzi taniej niż węgiel zwany eko,ba,ogrzewanie prądem w takim domu biorąc pod uwagę stosunek inwestycji do eksploatacji wyjdzie taniej niż system na węgiel zwany eko.. . Arturku,nie ściemniaj ludziom ze za ogrzewanie pompą ciepla za 250 m2 zapłaci 2000 tysiące.weź przeczytaj to ogloszenie-http://olx.pl/oferta/dom-286-51-m-dlugoleka-CID3-IDcAOhH.html#25e3a0b4e2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts