Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A te 50% to nie belkot reklamowy?

Skup sie i odpowiedz...

I co z tymi 1.25kWh stalej pracy przy 14kW PC? Albo 1.4kWh... moze tez byc 1.57kWh... A PC chodzi... i chodzi...

Ja ladnie odpowiedzialem na wszystkie pytania... podalem dane etc.

Nie jest to bełkot tylko dane z "encyklopedi" Problemem jest to, że o czym innym mówimy. Ty lecisz dalej ja zatrzymuje się na problemie, że w/g mojej wiedzy zakres modulacji poboru mocy to maksymalnie 50% w dół. Nie jest to zakres modulacji mocy grzewczej urządzenia. Jak już masz do mnie taką cierpliwość to pomóż znaleźć dane podające oszczędności zużycia prądu w silnikach elektrycznych sterowanych inwerorem bez PC. PC nie pozwala nam się porozumieć.

Silnik prądu stałego w PC 9kW mocy cieplnej. Jestem pokonany.

No dobrze.

Najpierw zerknij tu:

http://www.mhi.info.pl/?show=sprezarka-inwerterowa

Przytoczę najaważniejsze zdania:

Sprężarki inwerterowe (o zmiennej wydajności) posiadają liczne zalety w stosunku do tradycyjnych sprężarek o stałej wydajności. Sprężarki inwerterowe mogą zapewnić uzyskanie szybkiego efektu grzania i uzyskanie żądanej temperatury w krótkim czasie po uruchomieniu urządzenia. Dzięki inwerterowi można obniżyć wymaganą wydajność sprężarki i zmniejszyć zużycie energii bez obniżania warunków komfortu. Ponadto sprężarka zasilana jest prądem stałym, przez co ma wyższą sprawność od sprężarki zasilanej prądem zmiennym.

A na dole:

Technologia zastosowana w modelach: SRK-ZIX SRF-ZIX SRK-ZE SRK-ZG SCM-ZG

Sprawdzamy więc pierwszy z kolei model:

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=ARWMH-SRKZIX-2009&model=SRK%2FSRC50ZIX-S&LID=2

Uuuuu..... I co widzimy ?

Pompe P-P o mocy 8kW ze spręzarka inwentorową zasilana pradem DC.

Oczywiscie zawsze mozesz wyjsc z załozenia, ze firma Mitrubishi kłamie i oszukuje....

Konstruując i budując różne maszyny wykorzystywałem inwertory do płynnej regulacji obrotów silników. Mnie nie interesują PC, szukam informacji zawsze i o wszystkim. Gdybym w efekcie rozszerzył swoją wiedzę o nowe możliwości inwertorów, to było by to. Ostatnia moja maszyna z inwerterem produkowała na eksport do Szwecji drewniane gwoździe do gry w golfa. To było dawno. Podobno byłem jedynym producentem takich rzeczy w Europie.

No dobrze.

Najpierw zerknij tu:

http://www.mhi.info.pl/?show=sprezarka-inwerterowa

Przytoczę najaważniejsze zdania:

Sprężarki inwerterowe (o zmiennej wydajności) posiadają liczne zalety w stosunku do tradycyjnych sprężarek o stałej wydajności. Sprężarki inwerterowe mogą zapewnić uzyskanie szybkiego efektu grzania i uzyskanie żądanej temperatury w krótkim czasie po uruchomieniu urządzenia. Dzięki inwerterowi można obniżyć wymaganą wydajność sprężarki i zmniejszyć zużycie energii bez obniżania warunków komfortu. Ponadto sprężarka zasilana jest prądem stałym, przez co ma wyższą sprawność od sprężarki zasilanej prądem zmiennym.

A na dole:

Technologia zastosowana w modelach: SRK-ZIX SRF-ZIX SRK-ZE SRK-ZG SCM-ZG

Sprawdzamy więc pierwszy z kolei model:

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=ARWMH-SRKZIX-2009&model=SRK%2FSRC50ZIX-S&LID=2

Uuuuu..... I co widzimy ?

Pompe P-P o mocy 8kW ze spręzarka inwentorową zasilana pradem DC.

Oczywiscie zawsze mozesz wyjsc z załozenia, ze firma Mitrubishi kłamie i oszukuje....

Nie kłamie i nie oszukuje. Podaje dane które chce. Pamiętasz wiertarki - mało która firma podaje moc uderzenia udaru, wszystkie podają pobór prądu. Wiem, że nie uwierzysz, ale mnie nie trzeba tłumaczyć jak działa PC. Ja pomiętam jeszcze kolejne ewolucje sprężarek. W tym co napisałeś nie ma tego co szukam. Zakresu poboru prądu. Silnik prądu stałego pozwala na większą regulacje obrotów, ale nie zmienia zakresu poboru prądu potrzebnego do pracy silnika.(?)

Nie kłamie i nie oszukuje. Podaje dane które chce. Pamiętasz wiertarki - mało która firma podaje moc uderzenia udaru, wszystkie podają pobór prądu. Wiem, że nie uwierzysz, ale mnie nie trzeba tłumaczyć jak działa PC. Ja pomiętam jeszcze kolejne ewolucje sprężarek. W tym co napisałeś nie ma tego co szukam. Zakresu poboru prądu. Silnik prądu stałego pozwala na większą regulacje obrotów, ale nie zmienia zakresu poboru prądu potrzebnego do pracy silnika.(?)

Nie pograżaj się juz.... Przed chwila pisaleś

"Silnik prądu stałego w PC 9kW mocy cieplnej. Jestem pokonany."

I znowu dzięki mnie nauczyłes sie czegos nowego, ze jednak sprezarki w PC są zasilane pradem stalym.

Nie wiem po co szukasz "zakresu poboru pradu", skoro płaci się za zużyta energie. Ciągle to mylisz....

A zakres zuzycia energii [W] przytoczyl ci juz kolega Värmepumpsägare i to są te wartosci w nawiasie.

Nominalna przed nawiasem, graniczne w nawiasie...

Ja nie mam problemu... Moja PC P/W potrafi zejsc do 4.5kW oddawanej mocy cieplnej z 14kW. A wiec ca 32% P/P do 0.9kW gdzie max to 5.1kW a wiec do

ca 18% Pobor mocy odpowiednio niski przy COP w danych warunkach

Nie odpowiadasz na pytanie!:rolleyes:

Since motors consume a majority of the energy produced, the control of motors, based on demands of loads, increases in importance, as energy supplies become ever more strained. Additionally, end users of motors can realize 25 - 70% energy savings via use of motor controllers. (Despite these benefits, the majority of motors continue to be operated without inverters.)

Od końca - języków obcych nie posiadam, częściowo zrozumiałem. Nie odpowiadam na pytanie bo nie interesuje mnie modulacja mocy cieplnej PC. Nie dlatego, że pytanie jest złe lub za trudne.

Znowu mam problem inwerter modeluje pobór 25 - 70% a u ciebie 18% znowu gubię się z tą PC. Ciągle mówimy o innych danych. Zakładam, że to z mojej winy i idę spać.

Dajcie spokój, o czym my tutaj dyskutujemy :bash:

Masz rację... Czuję sie tak, jakbym musiał przekonywać kogoś, ze Ziemia to nie dysk, który podpierają cztery żółwie....

Ja juz kończe, zostawiam kolegę od pomp, co więcej pobieraja, niz oddaja i WG na podmoklych terenach, z własnymi teoriami...

Nie pograżaj się juz.... Przed chwila pisaleś

"Silnik prądu stałego w PC 9kW mocy cieplnej. Jestem pokonany."

I znowu dzięki mnie nauczyłes sie czegos nowego, ze jednak sprezarki w PC są zasilane pradem stalym.

Nie wiem po co szukasz "zakresu poboru pradu", skoro płaci się za zużyta energie. Ciągle to mylisz....

A zakres zuzycia energii [W] przytoczyl ci juz kolega Värmepumpsägare i to są te wartosci w nawiasie.

Nominalna przed nawiasem, graniczne w nawiasie...

Moje zainteresowania są szersze. Dlaczego nie mogę zdobyć potrzebnych mi informacji, nawet jak nie umiem wytłumaczyć po co. Nasze rozmowy przypominają mi: nie mogę podać skanu rachunku za prąd zużyty do PC bo je złe zinterpretujesz, a ja używa elektrycznej szczoteczki do zębów a Ty tego nie uwzględnisz.

Edytowane przez Jurgonka

A ten zakres wedlug ciebie jest jaki?

Silnik pracuje przy 2000rpm a przy 300rpm juz nie? Pobor pradu bedzie ten sam aby rozpedzic go do 2000rpm jak do 300rpm? ???????????

I tylko o to chodzi jaki prąd potrzebny do 2000rpm a jaki przy 300rpm. W/g mojej wiedzy jeśli 2000 to np.3kW to przy 300 nie może być mniej jak 1,5kW Założyłem, że oba zakresy obrotów to max i min. Wiem, że upraszczam, ale jest to zgodne z danymi podanymi przez Arturo. Lecz nie jest to zgodne z Twoimi danymi stąd problem.

Additionally, end users of motors can realize 25 - 70% energy savings via use of motor controllers. (Despite these benefits, the majority of motors continue to be operated without inverters.)

No i co tu jest napisane??? Że przez "takie" sterowanie silnikami można zaoszczędzić od 25 do 70% energii. Tyle.

Czyli abstrahując od PC i zużycia prądu przez jej automatykę wynikałoby, że zużycie prądu mniejsze niż 30% mocy znamionowej oznacza czasowe wyłączenie silnika.

Na marginesie: nie jestem fachowiec od sprężarek, ale wiem, że poniżej pewnej prędkości obrotowej parametry lecą na łeb, więc nie opłaca się nie wyłączyć, co wywnioskować można z Twoich odczytów licznika energii.

1.1/5.8=0.19 < 0.3

Być może praca np na 1/4 nominalnych obrotów nie przeszkadza sprężarce (utrzyma parametry), mnie chodziło o to, że sprężarka pracując z małą (bardzo ) prędkością obrotową nie spręża, więc lepiej, gdy nie pracuje. To o leceniu na łeb parametrów.

Jeżeli potrzebujesz 3kW mocy grzewczej ciągle a minimum PC to 4,2 to nie ma bata, musi się wyłączyć od czasu do czasu, prawda?

Czy masz pewność, że sprężarka pracowała nonstop (przy takim zużyciu energii na 1godzinę pracy)? Pytanie nie jest złośliwe.

A jak zmoduluje moc (bo przecież się nie wyłączy) gdy rano CWO jest już OK a tu solary (zupełnie nieopłacalne) zaczynają dogrzewać. Przegrzewają wodę dość znacznie ponad ustawy, a PC pracuje nadal. (PC grzeje tylko CWU)

Przeanalizuj własne twierdzenia na podstawie danych podanych przez Atruro. To też PC z "sprężarką inwertorową"