Jurgonka 07.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Arturo ratuj zakon PC napisz, że jak nie patrzysz na licznik to pompa pobiera mniej. Mniej niż w tabeli podano.A w ogóle to twoja pompa po przekroczeniu w dół zakresu modulacji ma specjalny wyłącznik, który nie występuje w innych pompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 No i co tu jest napisane??? Że przez "takie" sterowanie silnikami można zaoszczędzić od 25 do 70% energii. Tyle. QIM czy z całego tekstu wynika, że dotyczy to każdego silnika elektrycznego, czy tylko jest to specyficzne wyliczenie dla PC. W wypadku PC niektóre firmy podają te dane z uwzględnieniem COP co ma na celu - lepsze wyniki finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 25-70% to szerokie spektrum i dotyczylo silnikow elektrycznych nie typowo PC. I po co mieszasz w to COP... On moze byc wysoki lub niski biezaleznie od modulacji... Zalezy od urzadzenia. Jedno bedzue modulowac w 5 stopniach inne 25 itd. Ty naprawde nadal wiesz co piszesz? W silnikach elektrycznych nikt nie napiszę, że zmiana sterowania (np. na inwertor) da oszczędność 25-70%. Mógłby napisać 0-70%. To 25 jest nielogiczne chyba, że liczymy jak w PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Arturo ratuj zakon PC napisz, że jak nie patrzysz na licznik to pompa pobiera mniej. Mniej niż w tabeli podano.A w ogóle to twoja pompa po przekroczeniu w dół zakresu modulacji ma specjalny wyłącznik, który nie występuje w innych pompach. Ewidentnie przy wyższych temperaturach na zewnątrz pobór prądu przez pompę jest niższy,moje obserwacje z odczytu licznika pokrywają się z pobórem prądu jaki producent umieścił w swojej tabeli. Kwestie techniczne czemu tak a nie inaczej mnie nie interesują.Sterowanie pompą mam przez sterownik pokojowy. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Jakie solary? Jakie przegrzanie...? 55* w zbiorniku i PC sie zatrzymuje. Jakie stwierdzenia? Pisze co widze... A ty nie odpowiadasz.., Olej PC... Ten twoj silnik raz pobiera 1.1kW raz 5.8kW nadal czegos sie doszukujesz? I właśnie to ostatnie zdanie jest dla mnie niewiarygodne. Silnik 5,8KW nie idzie, nie obraca się gdy dostarczymy mu 1,1kW - nawet bez obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.04.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 to są silniki indukcyjne z wirnikiem ze stałym magnesem. Być może dla nich jest prawdziwe to stwierdzenie od 25 do 70% względem typowego silnika klatkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Ewidentnie przy wyższych temperaturach na zewnątrz pobór prądu przez pompę jest niższy,moje obserwacje z odczytu licznika pokrywają się z pobórem prądu jaki producent umieścił w swojej tabeli. Kwestie techniczne czemu tak a nie inaczej mnie nie interesują. Dziękuje Ci za podanie danych, które są logiczne i spójne. Tylko jedno pytanie czy kompresor w twojej PC cały okres grzewczy pracuje?. Nie znam twojego urządzenia i nie wiem czy można to zaobserwować. Nie pytam o pracę całej PC jest logiczne, że jest włączona cały czas. Czy zatrzymuje się kompresor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 to są silniki indukcyjne z wirnikiem ze stałym magnesem. Być może dla nich jest prawdziwe to stwierdzenie od 25 do 70% względem typowego silnika klatkowego. Czyli podana "wiedza" dotyczyła tylko jednego rodzaju silników, Dziękuje za pomoc (już drugi raz). Mój brak języków obcych mógł pozwolić na przemycenie nieprawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Dziękuje Ci za podanie danych, które są logiczne i spójne. Tylko jedno pytanie czy kompresor w twojej PC cały okres grzewczy pracuje?. Nie znam twojego urządzenia i nie wiem czy można to zaobserwować. Nie pytam o pracę całej PC jest logiczne, że jest włączona cały czas. Czy zatrzymuje się kompresor. Pompa nie pracuje non stop,na sterowniku pokojowym mam ustawioną temperaturę po obnizeniu której pompa się włącza do momentu osiągnięcia temperatury również ustawionej na sterowniku pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Pompa nie pracuje non stop,na sterowniku pokojowym mam ustawioną temperaturę po obnizeniu której pompa się włącza do momentu osiągnięcia temperatury również ustawionej na sterowniku pokojowym. Czyli masz specjalny wyłącznik nie występujący w innych PC. Inne PC pracują ciągle nawet jak już osiągnęły zadaną temperaturę. Zapomniano w nich zamontować wyłączników jest jeden na 55 stopni. To co napisałem jest nie moim twierdzeniem tak twierdzi Värmepumpsägare. Arturo jesteś Wielki poprawiłeś konstrukcje PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Czyli masz specjalny wyłącznik nie występujący w innych PC. Inne PC pracują ciągle nawet jak już osiągnęły zadaną temperaturę. Zapomniano w nich zamontować wyłączników jest jeden na 55 stopni. To co napisałem jest nie moim twierdzeniem tak twierdzi Värmepumpsägare. Arturo jesteś Wielki poprawiłeś konstrukcje PC Mylisz się,jeśli pompa pracowalaby nie wg sterownika pokojowego a wg np.krzywej grzewcze to pracowalaby non stop wtedy modulujac potrzebną moc grzewcza do strat ciepła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Mylisz się,jeśli pompa pracowalaby nie wg sterownika pokojowego a wg np.krzywej grzewcze to pracowalaby non stop wtedy modulujac potrzebną moc grzewcza do strat ciepła domu. OK można i tak - krzywa grzewcza działa PC chodzi a tu nagłe ocieplenie wychodzi słonko grzeje, wieje ciepły wiatr. PC - moduluje schodzi na minima, lecz nie ma wpływu na pogodę i słonko. Temperatura w domu ponad komfortowa, ale daleka do 55. Po co ta cholera pracuje, po co grzeje nawet sama siebie. PC jest lepsze niż Sami rozumiecie. W imieniu PC powiem (bez upoważnienia) "Boże chroń mnie od przyjaciół z wrogami sam (sama) sobie poradzę." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 07.04.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Haha i jak zwykle temat sprowadzony do Pomp ciepla żenuaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Jaki silnik 5.8kW? Gdzie napisalem ze mam silnik 5.8kW? Wez poszukaj lekarza albo napisz do producenta... Co jest niewiarygodne? Podalem zaobsereowane zuzycie! Dlaczego nie bedzie sie obracal? Czy bedzie sie obracal wolniej ? W Twojej PC obroty reguluje częstotliwość prądu a nie jego ilość. Istnieją granice regulacji obrotów. jeśli pomimo przekroczenia tej granicy (zatrzymanie silnika) dalej będziesz dostarczał energie, zamieni się ona na ciepło co w efekcie może doprowadzić do.... Nigdzie nie napisałeś, że piszesz o swoim silniku, podałeś dwie dane, które przyjąłem jako graniczne i zinterpretowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) OK można i tak - krzywa grzewcza działa PC chodzi a tu nagłe ocieplenie wychodzi słonko grzeje, wieje ciepły wiatr. PC - moduluje schodzi na minima, lecz nie ma wpływu na pogodę i słonko. Temperatura w domu ponad komfortowa, ale daleka do 55. Po co ta cholera pracuje, po co grzeje nawet sama siebie. PC jest lepsze niż Sami rozumiecie. W imieniu PC powiem (bez upoważnienia) "Boże chroń mnie od przyjaciół z wrogami sam (sama) sobie poradzę." To jest przecież oczywiste,że sprzezarka się wyłączy zostawiając pompke obiegowa w ruchu. Jak robi się cieplej w domu to znaczy jest mniejszy odbior ciepła z obiegu grzewczego a to znaczy,że temperatura powrotu wchodzi ponad ustalona w pompce deltę T co skutkuje albo zmniejszeniem mocy grzewczej a jak już się niżej nie da to dochodzi do całkowitego wyłącznia sprezarki. Ja max. temperaturę zasilania mam ustawioną na 35st.C a delta T między zasilaniem a powrotem 5st.C czyli jak powrót będzie 31st.C to pompka się wyłączy. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 07.04.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 To jest przecież oczywiste,że sprzezarka się wyłączy zostawiając pompke obiegowa w ruchu. Jak robi się cieplej w domu to znaczy jest mniejszy odbior ciepła z obiegu grzewczego a to znaczy,że temperatura powrotu wchodzi ponad ustalona w pompce deltę T co skutkuje albo zmniejszeniem mocy grzewczej a jak już się niżej nie da to dochodzi do całkowitego wyłącznia sprezarki. I właśnie chodzi mi o zużycie faktyczne prądu na chwilę przed wyłączeniem. Nie wyliczone a zmierzone lub podane przez producenta Twojej PC. Ty je podałeś, choć później zacząłeś racjonalizacje - jak to zużycie spada gdy ty nie patrzysz na licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 I właśnie chodzi mi o zużycie faktyczne prądu na chwilę przed wyłączeniem. Nie wyliczone a zmierzone lub podane przez producenta Twojej PC. Ty je podałeś, choć później zacząłeś racjonalizacje - jak to zużycie spada gdy ty nie patrzysz na licznik. Nie siedzę cały czas przy liczniku,czas podniety niskim zużyciem już mi minął i już się tym nie interesuje bo wiem czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 07.04.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Dlaczego nie bedzie sie obracal? Czy bedzie sie obracal wolniej ? OK można i tak "Boże chroń mnie od przyjaciół z wrogami sam (sama) sobie poradzę." .... Nigdzie nie napisałeś, że piszesz o swoim silniku I właśnie chodzi mi o zużycie faktyczne prądu na chwilę przed wyłączeniem. Nie wyliczone........... jak to zużycie spada gdy ty nie patrzysz na licznik. Nie siedzę cały czas przy liczniku,czas podniety niskim zużyciem już mi minął i już się tym nie interesuje bo wiem czego się spodziewać. Kuzwa... Masz niedaleko... Mam cie zaprosic na pokaz abys uwierzyl czy co... :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Czyli masz specjalny wyłącznik nie występujący w innych PC. Inne PC pracują ciągle nawet jak już osiągnęły zadaną temperaturę. Zapomniano w nich zamontować wyłączników jest jeden na 55 stopni. To co napisałem jest nie moim twierdzeniem tak twierdzi Värmepumpsägare !!! Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 !!! Koń jaki jest każdy widzi. Tylko po co się od razu z nim kopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts