Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

No więc 1m2 czy ile w końcu?

Ale to ty twierdzisz, że cię nie stać na inne, czyste, ogrzewanie. Czepniesz się zatem tego argumentu, jak któryś użytkownik gazu/prądu/pompy napisze coś podobnego.

Ale do oszacowania kosztów alternatywnych ma to KOLOSALNE znaczenie, czego pojąć nie możesz od dawna. Przy obecnej zakładanej sprawności na poziomie 80%, zużytym opale na poziomie 2,5T, za cenę 600 zł/tona płacisz 1500 zł co daje 0,11 zł/kWh (bez uwzględnienia prądu na rzecz pracy kotła). Prawie tyle samo da grzanie PC PW z COP 2.5 w 2T 0,12 zł/kWh (1667). Różnica śmiesznie niska. Natomiast gdy oszacować sprawność na 60% (a ponoć tyle w porywach wynosi roczna spr. "eko"kotła), to koszt 1kWh skacze Ci do 0,14 zł. Jeśli natomiast dodatkowo uwzględnić średnioroczny COP do 3 w 2T, to cena 1kWh spada do 0,10 zł (1042zł!), a dla PC GW ze średnim COPem na poziomie 4 w 2T, do 0,08 zł/kWh (781zł!). Dlatego, zrób OZC, przedstaw wyniki, sprawdzimy jakie to twoje ogrzewanie jest ekonomiczne. Pamiętasz, że zasłaniając się ekonomią, a mając zbliżone rachunki do czystszych źródeł, przy okazji trujesz ludzi? Nie przeszkadza ci to? Uwzględniłeś koszty leczenia w swoim "ekonomicznym" ogrzewaniu, czy to tak samo mało istotne jak konieczny kąt na postawienia pieca i opału?

No właśnie, ale jak się TRĄBI o tym aby pomyśleć o tym przed budową, ba, przed projektem, to się raban podnosi i ludzi od trolli tutaj wyzywają.

Każde urządzenie wymaga miejsca na obsługę. Pompa też , bo nawet przy montażu trzeba mieć miejsce i jej obsłudze i ewentualnej naprawie.

Ale to nie ja piszę , tylko Arturo i inni którzy cenę kotłownię doliczają do ceny kotła aby cena była zbliżona do ceny pompy ...

Sztucznie zawyżają koszty i tak manipulują aby różnica w cenie zakupu była minimalna ...

Ale Ty ciągle nie rozumiesz. Ja z kosztu ogrzewania jestem zadowolony.

W moim przypadku kocioł kosztował 6300zł , komin mam w domu JEDEN , wybudowany z cegły. 2 kanały spalinowe , 2 wentylacyjne.

Gdybym zrezygnował z połowy komina to może z 1000zł bym dostał zwrotu ...

Jestem zadowolony bo przy tych kosztach INWESTYCJI koszty eksploatacji są akceptowalne dla mnie ...

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W czym tkwi Twój sukces? Patrząc na doświadczenia znajomych, naprawdę ciężko mi uwierzyć w tak niskie koszty. Jaką temperaturę utrzymujesz w domu?

Kaszpir ma rekuperację. Czy sukces? Min. 20-30% energii wyrzuca kominem. Większość domów ma obecnie niskie zużycie, a może mieć jeszcze niższe niewielkim kosztem. Np. przekładając koszt instalacji "eko"grochu, tj. "eko"pieca, komina i kotłowni oszacowanej na 17-21 tys. minus 3 tys. za kocioł elektryczny zostaje 14-18 tys. na lepsze ocieplenie budynku, a wtedy koszty miesięczne maleją. I nie bez kozery się śmieją, że suszarką można ogrzać niektóre domy. Ot, trzeba usiąść i policzyć.

Mimo wszystko uważam, że warto jakiś komin mieć. Putin walnie pocisk w elektrownie bełchatów i wszyscy bez kominów będą w ciemnej d...

Aha, to wszystko wina Putina!

W czym tkwi Twój sukces? Patrząc na doświadczenia znajomych, naprawdę ciężko mi uwierzyć w tak niskie koszty. Jaką temperaturę utrzymujesz w domu?

Mój sukces ?

Dobór w miarę dopasowanego kotła 12KW (na począku 2011r) do domu (najmniejszy mocą , z najmniejszym dostępnym palnikiem) , z sterownikiem PID.

I chyba tyle ...

W domu trzymam około 23 stopnie , ja chodzę w podkoszulku bo mi za ciepło a żona w polarze (bo za zimno). Żona lubi ciepełko ...

Ze względu na to u mnie grzeję CO około 7 miesięcy ...

Dodatkowo w moim podpisie masz podgląd na żywo mojego kotła , wiec można zobaczyć jak działa i ile faktycznie spala ...

Każde urządzenie wymaga miejsca na obsługę. Pompa też , bo nawet przy montażu trzeba mieć miejsce i jej obsłudze i ewentualnej naprawie.

Ale to nie ja piszę , tylko Arturo i inni którzy cenę kotłownię doliczają do ceny kotła aby cena była zbliżona do ceny pompy ...

Sztucznie zawyżają koszty i tak manipulują aby różnica w cenie zakupu była minimalna ...

Ale Ty ciągle nie rozumiesz. Ja z kosztu ogrzewania jestem zadowolony.

W moim przypadku kocioł kosztował 6300zł , komin mam w domu JEDEN , wybudowany z cegły. 2 kanały spalinowe , 2 wentylacyjne.

Gdybym zrezygnował z połowy komina to może z 1000zł bym dostał zwrotu ...

Jestem zadowolony bo przy tych kosztach INWESTYCJI koszty eksploatacji są akceptowalne dla mnie ...

Doliczają, bo ciągle trujesz o tym, że inne systemy są drogi i cię na nie nie stać. Przyswoisz to w końcu? Przestań podnosić argument, że cię nie stać, to rpzestanie to być wliczane w koszty. Póki jest to dla ciebie argumentem dyskwalifikującym inne źródła, masz to wliczać. PC może wisieć na ścianie nad blatem w kuchni, obok lodówki, wisieć nad wanną i nie będzie rzutować na jej obsługę -- zresztą PC piec elektryczny czy gazowy nie WYMAGA obsługi cyklicznej -- czego także przyswoić nie możesz.

Przypominam, że ten twój komin wentylacyjny dał dupy i miałeś wilgoć w domu. Przypominam też, że masz WM, więc na szczaw jest ci komin wentylacyjny potrzebny. Aha, no tak, przecież pomyślałeś o tym dopiero po zbudowaniu, więc z czym do ludzi.

Pytam po raz chyba dziesiąty, czy uwzględniłeś w kosztach eksploatacji koszty leczenia, czy tak samo jak AGRESOR i manipulator Regut jeden i spółka masz to głęboko w poważaniu i nie bierzesz takich pierdół pod uwagę?

Gość Arturo72

No to teraz Kaszpir,poczytaj sobie tego poniżej co o kotle kondensacyjnym na gaz piszą w poradniku budowlanym:

Dzięki zamkniętej komorze spalania kocioł kondensacyjny może zostać zamontowany nie w kotłowni, ale w dowolnym pomieszczeniu – kuchni, łazience, przedpokoju, garderobie itp. Nie jest potrzebna żadna dodatkowa wentylacja, co pozwala dodatkowo zaoszczędzić na zużyciu paliwa – nawiewane świeże powietrze zimą trzeba przecież ogrzać, a to oznacza większe zużycie gazu. Nawet jeżeli w skali doby jest to niewielka różnica, w ciągu całego sezonu grzewczego już może dać zauważalne oszczędności.

Z zamkniętą komorą spalania wiąże się jeszcze jedna oszczędność – nie trzeba budować komina i robić jego corocznych przeglądów. Z kotła poprowadzone są przewody powietrzno-spalinowe, którymi powietrze świeże doprowadzane jest do kotła, a spaliny są z niego usuwane.

Także,jedynym systemem grzewczym gdzie komin i kotłownia MUSZĄ być choćby nie wiem co,jest drogi system na wegiel zwany eko.

Kaszpir ma rekuperację. Czy sukces? Min. 20-30% energii wyrzuca kominem. Większość domów ma obecnie niskie zużycie, a może mieć jeszcze niższe niewielkim kosztem. Np. przekładając koszt instalacji "eko"grochu, tj. "eko"pieca, komina i kotłowni oszacowanej na 17-21 tys. minus 3 tys. za kocioł elektryczny zostaje 14-18 tys. na lepsze ocieplenie budynku, a wtedy koszty miesięczne maleją. I nie bez kozery się śmieją, że suszarką można ogrzać niektóre domy. Ot, trzeba usiąść i policzyć.

Aha, to wszystko wina Putina!

Ale jaki koszt kotłowni ?

Pisałem . Kocioł 6300 + "pół-komina" z 1000zł.

Pomieszczenie - kotłownia i tak by została wybudowana niezależnie czy byłaby tam pompa czy kocioł.

Nie służy ono jedynie dla kotła i nie musi byc wykorzystywane tylko dla kotła ...

Więc jakies bzdurne rozumowanie i wyliczenia ....

A rekuperator ?

Nie został zamontowany dla "oszczędności" a dla komfortu.

U ludzi którzy byłęm mało kto ma zamontowane nawiewniki na oknach i w zimę mają szczelnie pozamykane okna i sobie siedzą w smrodku. Plus taki że nie mają ŻADNEJ wentylacji , ale też nie mają strat wynikających z wentylacji.

Ja straty mam , bo dom wentylowany jest nonstop 120m3/h ...

Więc u mnie jest "zysk" w porównaniu do kogoś kto wentylował by nonstop dom za pomocą WG , ale nie znam takich ...

Więc tak naprawdę ja mam większą stratę ciepła niż ten co nie ma wogóle wentylacji ...

WM powstała u mnie po około chyba 2 latach i wynikała nie z chęci oszczędności tylko z przymusu walki z wilgocią i jej skutkami ...

No to teraz Kaszpir,poczytaj sobie tego poniżej co o kotle kondensacyjnym na gaz piszą w poradniku budowlanym:

Dzięki zamkniętej komorze spalania kocioł kondensacyjny może zostać zamontowany nie w kotłowni, ale w dowolnym pomieszczeniu – kuchni, łazience, przedpokoju, garderobie itp. Nie jest potrzebna żadna dodatkowa wentylacja, co pozwala dodatkowo zaoszczędzić na zużyciu paliwa – nawiewane świeże powietrze zimą trzeba przecież ogrzać, a to oznacza większe zużycie gazu. Nawet jeżeli w skali doby jest to niewielka różnica, w ciągu całego sezonu grzewczego już może dać zauważalne oszczędności.

Z zamkniętą komorą spalania wiąże się jeszcze jedna oszczędność – nie trzeba budować komina i robić jego corocznych przeglądów. Z kotła poprowadzone są przewody powietrzno-spalinowe, którymi powietrze świeże doprowadzane jest do kotła, a spaliny są z niego usuwane.

Także,jedynym systemem grzewczym gdzie komin i kotłownia MUSZĄ być choćby nie wiem co,jest drogi system na wegiel zwany eko.

Pudło bzduro72, większość tych co ma gaz to ma też kominek a tam twój komin musi być. Argument z dupy.

Gość Arturo72
Pudło bzduro72, większość tych co ma gaz to ma też kominek a tam twój komin musi być. Argument z dupy.

No ja mam JEDEN komin do kominka ale DRUGIEGO komina do kotłowni nie kupowałem i nie postawiłem bo zrezygnowałem z kotłowni bo była mi nie potrzebna.

Gdybym nie chciał mieć kominka,nie miałbym ŻADNEGO KOMINA w domu.

Edytowane przez Arturo72

No ja mam JEDEN komin do kominka ale DRUGIEGO komina do kotłowni nie kupowałem i nie postawiłem bo zrezygnowałem z kotłowni bo była mi nie potrzebna.

Gdybym nie chciał mieć kominka,nie miałbym ŻADNEGO KOMINA w domu.

Czyli masz tyle samo co kaszpir007 więc twój argument z dupy.

Ale masz więc dalej argument z dupy.

Edytowane przez parys01
edycja arturo

W uzupełnieniu wypowiedzi Kaszpira.dodam do jego wyliczeń jeszcze jeden element - podłogówkę. Moim zdaniem ważny.

Dzięki niej jest inne odczuwanie ciepła niż np. z grzejników w związku z czym można utrzymywać niższą temp. a w przyszłości zainstalować źródło ogrzewania niskotemperaturowe.

Gość Arturo72
Czyli masz tyle samo co kaszpir007 więc twój argument z dupy.

Ale masz więc dalej argument z dupy.

Nie argument z dupy bo kaszpir MUSIAŁ mieć komin i MUSIAŁ mieć kotłownię,ja NIE MUSIAŁEM mieć kotłowni i NIE MAM a NIE MUSIAŁEM mieć kominka i komina tylko CHCIAŁEM go miec.

Gdybym MUSIAŁ mieć kotłownię to MUSIAŁBYM mieć DRUGI komin.

Czujesz i jarzysz różnicę ?

Z dupy to jest Twój argument. Co ma piernik do wiatraka człowieku?

To że jest kominek to już inna sprawa. Ważne że do pieca gazowego z zamkniętą komorą jest on niepotrzebny.

Ale jak ktoś ma za dużo kasy albo nie myśli to może sobie postawić i pięć kominów.

Ale

Więc u mnie jest "zysk" w porównaniu do kogoś kto wentylował by nonstop dom za pomocą WG , ale nie znam takich ...

Więc tak naprawdę ja mam większą stratę ciepła niż ten co nie ma wogóle wentylacji ...

a jeszcze większy zysk na ogrzewaniu ma ten kto w domu ma 15 stopni albo nie grzeje wcale:bash: Dziwna a wręcz śmieszna argumentacja...

Wentylacja musi być w domu - inaczej tak jak sam się przekonałeś - jest problem z wilgocią.

PS. sprawy wentylacji zostawmy bo to nie ten wątek.

znów ten nieszczęsny komin...

załóżmy że i tak już go mamy, bo nie myśleliśmy przed budową. itp.

załóżmy, że mamy wszędzie podłogówke, lub podłogówkę+ścienne - bo tak buduje już teraz chyba większość, a przynajmniej wśród moich znajomych

zakładamy, że izolacje w obu wariantach będzie taka sama.

kotłownia w obu przypadkach będzie wyglądać podobnie (trochę prościej w przypadku PC)

różnica w koszcie pomiędzy domem z ekogroszkiem a PC jest PC+DZ-kocioł w przypadku gruntówki lub PC-kocioł dla PC p-w

w przypadku gruntówki z DZ poziomym w moim konkretnym przypadku ta różnica wyszła 13tys (8tys DZ+12tys PC-7tys kocioł)

dla olbrzymiej większości moich znajomych z którymi rozmawiałem na ten temat, taka różnica w cenie była jak najbardziej dopuszczalna, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty obu rozwiązań(koszty eksploatacji, czystość, obsługowość itd)

PC P-w wygląda to podobnie, aczkolwiek tutaj problemem jest jeszcze nieufność i jeszcze często gęsto przekonanie że tym nie da się nagrzać.Gruntówki są już "oswojone", natomiast p-w to jeszcze dla wielu kosmiczna technologia.

Dodałem

Kaszpir - budowaliśmy się w tym samym czasie, ja może trochę wcześniej

kwota końcowa którą zapłaciłem była dokładnie taka sama niż w przypadku gdybym miał węgiel. Zaoszczędziłem trochę na wykończeniu, część robót przesunąłem na później(np. elewacja) - ale dla mnie pełna bezobsługowość była priorytetem.

Zmierzam do tego - że jak się naprawdę chce - to można.

Edytowane przez JTKirk
Dodałem

Ale jaki koszt kotłowni ?

Pisałem . Kocioł 6300 + "pół-komina" z 1000zł.

Pomieszczenie - kotłownia i tak by została wybudowana niezależnie czy byłaby tam pompa czy kocioł.

Nie służy ono jedynie dla kotła i nie musi byc wykorzystywane tylko dla kotła ...

Więc jakies bzdurne rozumowanie i wyliczenia ....

A rekuperator ?

Nie został zamontowany dla "oszczędności" a dla komfortu.

U ludzi którzy byłęm mało kto ma zamontowane nawiewniki na oknach i w zimę mają szczelnie pozamykane okna i sobie siedzą w smrodku. Plus taki że nie mają ŻADNEJ wentylacji , ale też nie mają strat wynikających z wentylacji.

Ja straty mam , bo dom wentylowany jest nonstop 120m3/h ...

WM powstała u mnie po około chyba 2 latach i wynikała nie z chęci oszczędności tylko z przymusu walki z wilgocią i jej skutkami ...

Po raz wtóry tłumaczę ci, że gdybyś przemyślał więcej przed budową, to nie musiałbyś budować nawet pół komina i przeznaczyć to na inny celPodobnie z powierzchnią na rzecz pieca, jego obsługi i opału, też mogłeś zmniejszyć powierzchnię a pieniądze wydać np. na dołożenie do czystego ogrzewania. Rekuperator nie jest dla oszczędności, tylko dla komfortu? Robi się coraz ciekawiej, ale może wyjdziesz w końcu z oparów absurdu? Z każdym postem tylko i wyłącznie potwierdzasz regułę, że ten co nie myśli przed i w czasie budowy, MUSI iść w brudny, trujący, obsługowy i nieekonomiczny system na "eko"węgiel. Robi to bo MUSI, a nie dlatego że chce.

I pytam po raz wtóry, czy uwzględniłeś w swoich podanych kosztach eksploatacji cykliczną obsługę pieca, cykliczne dodatkowe sprzątanie i przede wszystkim leczenie z tytułu trucia się, czy też nie uwzględniłeś tak samo jak przy inwestycji kosztów (pół)komina i 2-3m2 na rzecz pieca bo to dla ciebie nieistotne?

różnica w koszcie pomiędzy domem z ekogroszkiem a PC jest PC+DZ-kocioł w przypadku gruntówki lub PC-kocioł dla PC p-w

w przypadku gruntówki z DZ poziomym w moim konkretnym przypadku ta różnica wyszła 13tys (8tys DZ+12tys PC-7tys kocioł)

Przy takiej różnicy w cenie byłbym w stanie w to wejść. Skąd dostałeś pompę w tak dobrej cenie?

Gość Arturo72
Przy takiej różnicy w cenie byłbym w stanie w to wejść. Skąd dostałeś pompę w tak dobrej cenie?

A no widzisz,to jest właśnie ta nieświadomość inwestorów a potem zdziwko.

Na forum masz tematy o pompach i o DZ też.

Postudiuj i policz.

Ale najpierw wykonaj OZC bo bez tego ani rusz.

Pompa p-w wyjdzie jeszcze taniej.

A może z OZC wyjdzie ze prądem najtaniej ?

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 - sam jesteś idiotą i przykro mi, że jeszcze to do ciebie nie dotarło ale może kiedyś będzie ci dane.

Mejk - ty myślisz choć trochę? odrobina życia i logiki a później wróżenie z fusów bo większość danych masz z kosmosu albo z postów takich fanatyków jak min. arturo72.

tyle wtedy kosztowała PC 8kw

poszukaj w dziale o PC http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a

wątków o PC polskich producentów - Ecopower,Ecopol-System,Econtech - to wszystko gruntówki

dzisiaj kosztują pewnie trochę więcej niż wtedy kiedy kupowałem

na niektórych stronach są cenniki

http://ekontech.pl/

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

jak masz miejsce na DZ poziome i wykonasz je we własnym zakresie, to można sporo zejść z ceną

w porównaniu do

Ecopower C9a 9kW CO + CWU 300ltr + DZ poziome + montaż - 26900zł/netto

czytaj,czytaj, jeszcze raz czytaj.

Myślisz, że gdybym nie interesował się tematem wcześniej, to miałbym tak dobrze?

jeszcze przede mną, forumowicze organizowali grupowe zakupy PC (chodziło o Ziriusy) i z tego tytułu mieli specjalne zniżki ;)

tak samo jest z p-w trzeba czytać,.,,,,

Arturo72 - sam jesteś idiotą i przykro mi, że jeszcze to do ciebie nie dotarło ale może kiedyś będzie ci dane.

Mejk - ty myślisz choć trochę? odrobina życia i logiki a później wróżenie z fusów bo większość danych masz z kosmosu albo z postów takich fanatyków jak min. arturo72.

Ale nie przezywaj użytkowników "eko"węgla. Przecież to oni dostarczają danych. Ja rozumiem, że boli cię fakt, że zainwestowałeś krocie w komin i kotłownię, teraz zainwestujesz w brudne, wymagające obsługi, syfiaste (w sensie brudzące) i trujące ogrzewanie w nowym domu, gdy mógłbyś grzać ekonomicznie, nie musieć obsługiwać, mieć czysto w "pralni" nie musząc po smoku sprzątać, nie trując ludzi w domu i poza nim, ale jednak trochę spokojniej się zachowuj. To nie koniec świata, zawsze możesz teraz dołożyć drugie tyle i się zreflektować.