Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

i nie zapominaj o jednym i najważniejszy - pompa grzeje taniej i całkowicie bezobsługowo !!!

No właśnie Kaszpirku, dolicz jeszcze do "eko"węgla podajnik na cały sezon (wraz oczywiście z miejscem na ten), oraz system filtrów na komin i reduktory, wraz z miejscem na żużel. Dopiero będą realne koszty. Wtedy okaże się, że twój "uwielbiony" system, aby był porównywalny z gazem/prądem/kopem, będzie 10x droższy. No, startuj i nie próbuj manipulować.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żenada to to co Ty opisujesz kaszpir :bash: Kompleksy to masz Ty chyba !!!

Mój błąd - faktycznie źle doczytałem wypowiedź Mahera. Sterownik więc odliczmy to i tak jest cena o tylko 1200zł niższa.

Co do pompek to Ty nie naciągaj rzeczywistości - dlaczego mamy wliczać cenę pompek obiegowych używanych albo najtańszych pompek? może jeszcze dolicz używany piec i sterownik i porównaj z nową pompą ciepła. Albo jeszcze lepiej - porównaj do większej pompy ciepła z zasobnikiem CWU i porównaj do używanych gratów do węgla "zapominając" o zasobniku CWU:bash:

"Gołą pompę" (se sterownikiem) ecopowera 9kW możesz kupić za 10,800 brutto. Do tego też można kupić dwie pompki po 100zł i naczynka za 500zł. Razem 11,500. I co?Zdziwiony? to są fakty - do sprawdzenia na stronie producenta.

Podaj w takim razie swoje koszta - pieca, komina, ile metrów ma kotłownia i ile Cię ona kosztowała wraz z drzwiami, płytkami, tynkami, instalacją elektryczną itp. Jeśli trzymasz opał gdzieś indziej to podaj ile kosztowała ta wiata czy dodatkowe pomieszczenie.

Oraz ile kosztowały pompki obiegowe i instalacja do CWU. Podawaj modele urządzeń i porównamy skrupulatnie skoro tak wszystkim zarzucasz naciaganie na korzyść pomp ciepła;)

i nie zapominaj o jednym i najważniejszy - pompa grzeje taniej i całkowicie bezobsługowo !!!

Jakbyś CZYTAŁ ze zrozumieniem to byś wiedział że dom budował mi deweloper i płaciłem za cały dom i tyle.

Do kotła dopłaciłem 150zł , bo oferowany przez dewelopera kocioł Elektromet kosztował ich z rabatami 6150zł.

Pompy.

Mam 2 pompy CO. Jedną kupioną LFP za chyba 200zł , druga energooszczędna za 249zł.

Obie kupione nówki ...

W standardzie miałem inne pompy (Ferro) które montował deweloper , ale to były bardzo silne i bardzo energochłonne pompy i je wymieniłem.

Zasobni CWU mam 80L ...

Dalej mi się nie chce pisać , bo i po co ? I tak nie ma żadnego sensu ...

Maher, tak króciutko:) Miałem wcześniej ekogroszek, więc mogę się wypowiedzieć o różnicach w instalacji. Przy eko miałem 3 pompy obiegowe, 1 cyrkulacyjną, oraz dwa zawory trójdrogowe, sterowanie temp w domu lub pogodowo. Teraz przy pompie mam jedną pompę obiegową (była w komplecie), 1 cyrkulacyjną, oraz 1 zawór trójdrożny (w komplecie), sterowanie pogodowe w komplecie, sterowanie temp w domu musiałem dokupić (200zł), a sterowanie przez internet dostałem gratis. Przy pompie sterowanie internetowe przydaje się na początku, gdy uczysz się jej użytkowania, później jest to zbędny bajer - ja osobiście nie logowałem się do systemu przez ponad rok - nie ma takiej potrzeby bo wszystko odbywa się automatycznie.

no więc czemu tak najgłośniej krzyczysz kaszpir skoro nie Ty wsadziłeś ten system grzewczy a kupiłeś już gotowy dom z takowym i byłeś na niego skazany?!

Zrozumcie więc zwolenicy "ekogroszka" że musicie mieć większą kotłownię aby zmieścić piec z podajnikiem i instalacją CWU + komunikacja do tego i miejsce na składowanie opału. Nie postawicie tego na 1m2 a pompę ciepła z zasobnikiem CWU można postawić w kącie w łazience i o ten 1m2 ją powiększyć.Jeśli składujecie poza kotłownią to też to kosztuje. Chyba że kupujecie po 100kg co tydzień to doliczcie jeszcze koszta transportu co tygodniowego.

To że kotłownie są dużo większe i są do przechowywania innych "gratów" nie ma sensu w tym porównaniu... To jest tylko takie ratowanie się zwolenników węgla żeby pokazać że instalacja na ekogroch jest tańsza.

Uciekanie się do usunięcia kominów względem reku już jest lepsze - ale też zapominacie napisać że to nie będą pieniądze wywalone w błoto tylko takie które realnie się zwrócą bo spadnie zapotrzebowanie na ciepło dzięki rekuperacji:yes:

Jest jakiś węglowiec który faktycznie chce realnie porównać koszta pieca na węgiel wraz z potrzebnymi instalacjami i kosztami prac wykonanych przy nich kontra pompa ciepła? ale bez naciągania tylko z przedstawieniem modeli urządzeń i ich rynkowymi cenami?

Bo pisanie że ja kupiłem piec taniej niż na rynku do szwagier ma sklep. Albo że mnie instalacja nie kosztowała nic bo jestem hydraulikiem i materiał został mi z kilku robót a podłączyłem wszystko sam.

Bo to może wystąpić w obu przypadkach.

Dwie kompletne instalacje jedna na węgiel, druga z pompą ciepła - kupujemy po cenie rynkowej, płacimy za podłączenia urządzeń itp.

micro-jr. Piszesz się na takie porównanie skoro twierdzisz że świat pompiarzy się zawali? wliczając również Twoje solary, które przy pompie ciepła po prostu się nie opłacają? chyba że masz letni ośrodek wczasowy z zapotrzebowaniem CWU rzędu kilka m3 na dobę?!

Czy boisz się że Twój światopogląd na temat węgla się zawali?

Edytowane przez drapek

Nie piszecie w ogóle o tym, że dostać na pompę 10 tysięcy dotacji nie wymaga jakiegoś wielkiego wysiłku. Nie wiem jak w innych województwach ale mazowsze i łódzkie przez cały rok miały kasę na takowe. Przyznam się, że na początku także mysłałem by kupić lobbowanego na forum RBR'a.:bash:

Po pierwsze sterownik jest w cenie kotła, po drugie pompy liczysz najdroższe Grundfos Alpha2 (ciekawe czy pompie takie zakładają), Po trzecie cena komina jest z kanałami wentylacyjnymi, czyli nie buduje komina to muszę założyć rekuperator za min. 15000zł czyli trzeba to 11000zł odliczyć od rachunku za instalacje ekogroszka. Po drugie kotłownia to dodatkowe pomieszczenie które mam do dyspozycji i nie traci na wartości tak jak starzejąca się pompa ciepła czyli kolejne 7000zł mniej, po drugie łazienka za garażem to chyba trochę dziwny pomysł jak całość garażu + kotłownia jest dobrze odizolowana od domu.

Czy ten komin to jest cała twoja wentylacja. Nie wiem jakim idiotą trzeba być aby jakieś kanały porównywać do instalacji rekuperatora. To tak jakbyś porównywał koło do samochodu. Ile te twoje kanały odzyskują ciepła,jak regulujesz wydajność, jak dostarczasz świeże powietrze. Ta twoje kanały z lepszym efektem zastąpiłbyś kilkoma metrami rury i wentylatorem w sumie za kilkaset zł.

Kaszpir dyskusja nie ma sensu, bo teza została postawiona w temacie wątku.

Nie może okazać się inaczej bo świat handlarzy pomp by się zawalił. Daj sobie spokój.

Swoją drogą masz podobny Dom do mojego. muszę się odezwać do Ciebie na PW.

Brawo za kocioł na węgiel w nowym domu i solary! Brrraaaawoooo :p

Nie dość że gówniano, to jeszcze system wyszedł drożej niż PC. I jeszcze przy węglu dałeś się naciągnąć na drogiego Bartosza. Kompletna głupota, więc daruj sobie wszelkie komentarze i raczej nikomu nie doradzaj, bo tylko możesz mu zrobić krzywdę.

Nie może okazać się inaczej bo świat handlarzy pomp by się zawalił. Daj sobie spokój.

Swoją drogą masz podobny Dom do mojego. muszę się odezwać do Ciebie na PW.

Dyskusja ma to do siebie, że stawia się tezę a potem się to próbuje udowodnić, lub zaprzeczyć. Jeśli uważasz to za coś nienormalnego...

Izolacja: podłoga: 30cm pod pokojami, 10cm pod garażem L0,36; ściany: 20cm L0,31; dach 30cm wełny L0,35

Sprawność energetyczna: http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/af0

A propos niedawnej dyskusji o sprawności "eko"węgla. Cytuję z cieplowlasciwe:

Wykorzystujesz ~60% energii dostępnej w paliwie.

Do tego jeszcze do tych strat zamontowałeś solary. :/

Aha, cytuję jeszcze z cieplowlasciwe

Jakiej mocy kotła szukać?

7 lub 10kW dla kotła podajnikowego

Ogrzewanie: RBR 12kW

Brawo. I to wszystko w nowym domu.

Edytowane przez Myjk

map jest tu na forum autorytetem w porównaniu pc do węgla

malux, nie przesadzaj;) żadnym autorytetem się nie czuje.... Poza tym na forum jest wiele osób, które przeszły z węgla na pompę, tylko jakoś tych na odwrót nie widać - skoro to samo dobro to dlaczego Ci co mają pompy nie decydują się na konwersję:confused: Choćby jeden się przyznał to można by podyskutować o za i przeciw, ale to raczej niearealne, bo to tak jakby właściciel pralki Frania kupił automat, po czym zawiedziony wrócił do Frani - historia postępu nie notowała takich przypadków, więc i tu pewnie będzie tak samo - urządzenia lepsze wyprą w końcu te gorsze, to tylko kwestia czasu, być może długiego czasu, ale jednak.

Gość Arturo72

No jak się wypisuje takie idiotyzmy jak poniżej to trzeba to niestety prostować:

Natomiast ni jak PC - powietrze -> .... nie jest w stanie zastąpić w Polsce tradycyjnego źródła ciepła. ekonomia kończy się jak średnia dobowa na dworze spada poniżej 7 stopni celcjusza.

map - malux ma rację. Nawet jeśli tych osób jest więcej, to ty chyba jesteś najaktywniejszy spośród nich, najbardziej się udzielasz i prawdopodobnie jesteś też najbardziej obiektywny ;)

Wiem, że to zabrzmi patetycznie, ale robię to dlatego, że mi po prostu jest ludzi żal. I nie mówię tu o wojownikach węglowych typu Kaszpir, czy Maher, którzy przynajmniej świadomie i optymalne wykorzystują swoje systemy, a o tysiącach tych takich zwykłych użytkowników, którzy spalają 4-5t, mają syf w kotłowni i chcą mieć w domu po prostu ciepło, bez latania co chwilę do ogniska i wszystkich tych około węglowych rytuałów.

Gość Arturo72

Takich bzdur , i tak chorych ludzi z nienawiści i z kompleksami , którzy próbują się dowartościować chyba nigdzie na żadnym forum w takiej ilości nie ma ..

Próbują naginać rzeczywistość , manipulować danymi , cenami , wynikami , faktami , byle tylko postawić na swoim ...

No niestety to Wy,użytkownicy wegla zwanego eko próbujecie manipulować faktami,zużyciem nie mając żadnego oparcia w faktach czyli bez OZC,nie znając rzeczywistych i możliwych do osiągnięcia cen systemów grzewczych.

Który z Was do tej pory pokazał swoje wyliczenia z OZC,które są podstawą przy wyborze systemu grzewczego i to jeszcze przed budową ?

Żaden ! Zatem za dużo nie macie do powiedzenia oprócz tego,że macie wegiel zwany eko i ch.,który wg Was i tylko wg Was był w jakiś niewiadomo jaki sposób uzasadniony bo bez OZC nie macie prawa mówić czy był zasadny czy nie.

To Wy Kaszpir,użytkownicy wegla zwanego eko wypisujecie takie bzdury jak micro-jr

Natomiast ni jak PC - powietrze -> .... nie jest w stanie zastąpić w Polsce tradycyjnego źródła ciepła. ekonomia kończy się jak średnia dobowa na dworze spada poniżej 7 stopni celcjusza.

Edytowane przez Arturo72

micro-jr - brak wiedzy czy może zazdrość przez Ciebie przenika pisząc że pompa powietrze-woda nie opłaca się poniżej 7stopni C?

Jeśli brak wiedzy to po prostu radzę nie dyskutować na temat rzeczy na których się nie znasz... Tak będzie łatwiej;)

Albo może niech rozwinie swoją tezę.... Chętnie się czegoś nowego na ten temat dowiem, bo już trzeci sezon grzeje taką pompą i nie zauważyłem żeby się nie opłacało;)

malux, nie przesadzaj;) żadnym autorytetem się nie czuje.... Poza tym na forum jest wiele osób, które przeszły z węgla na pompę, tylko jakoś tych na odwrót nie widać - skoro to samo dobro to dlaczego Ci co mają pompy nie decydują się na konwersję:confused: Choćby jeden się przyznał to można by podyskutować o za i przeciw, ale to raczej niearealne, bo to tak jakby właściciel pralki Frania kupił automat, po czym zawiedziony wrócił do Frani - historia postępu nie notowała takich przypadków, więc i tu pewnie będzie tak samo - urządzenia lepsze wyprą w końcu te gorsze, to tylko kwestia czasu, być może długiego czasu, ale jednak.

Dlatego jak Maher czy Kaszpir piszą o manipulacjach przy kosztach inwestycji i obliczeniach, to niechże policzą WSZYSTKIE elementy żeby te systemy zrównać. Już przestaję się czepiać oceny leczenia z tytułu palenia węglem, ale wystarczy wycenić system (i ew. obsługę) filtrujący i redukujący szkodliwe związki, oraz aby zrównać bezobsługowość systemów gaz/prąd/kop, automatyczny system podajnikowy (przedstawiony niedawno tutaj na forum, naturalnie wraz z miejscem na tenże).

Niestety prośby o to zostały zignorowane. W zamian za to tylko kolejna zadyma i zarzucanie jak to inni manipulują. Tymczasem wystarczy wspomnieć, że taki podajnik gwarantujący (zaledwie) MIESIĄC bezobsługowości kosztuje min. 7 tys. zł netto. I tyle w temacie opłacalności po uwzględnieniu TYLKO kwestii zrównania obsługi. O filtrach nawet nie wspominam, bo po co jałowo strzępić klawisze w klawiaturze.

Albo może niech rozwinie swoją tezę.... Chętnie się czegoś nowego na ten temat dowiem, bo już trzeci sezon grzeje taką pompą i nie zauważyłem żeby się nie opłacało;)

Sprawa jest prosta. Nie da się z mniejszej temperatury zrobić większej. Żeby było ciepło, smok ogniem ziać musi. Sprawa staje się bardziej klarowna, gdy na zewnątrz powietrze na minusie w stopniach C, bo wtedy jest jasne jak słońce, że ilość energii w powietrzu jest też na minusie. Wie to nawet dziecko w podstawówce.

Edytowane przez Myjk

Sprawa jest prosta. Nie da się z mniejszej temperatury zrobić większej. Żeby było ciepło, smok ogniem ziać musi. Sprawa staje się bardziej klarowna, gdy na zewnątrz powietrze na minusie w stopniach C, bo wtedy jest jasne jak słońce, że ilość energii w powietrzu jest też na minusie. Wie to nawet dziecko w podstawówce.

Każdy system wraz ze spadkiem temp zewnętrznej będzie zużywał więcej energii, niezależnie czy będzie to pompa, kocioł gazowy, czy węglowy. Kierując się tą logiką mogę powiedzieć, że kocioł na ekogroszek też jest mniej opłacalny poniżej 7st bo pali więcej;) Cop pompy jest dość ściśle określony i możemy sobie w miarę dokładnie policzyć w jakich punktach pracy korzystniejszy będzie np system na ekogroszek (bo o takim tu rozmawiamy) Jednak wymierny wynik uzyskamy dopiero kiedy porównamy dane całoroczne, gdzie średnia temp sezonu grzewczego to około 2st, a dla CWU (cały rok) to około 7st.

Gość Arturo72
Każdy system wraz ze spadkiem temp zewnętrznej będzie zużywał więcej energii, niezależnie czy będzie to pompa, kocioł gazowy, czy węglowy

sądzę,że Myjk był bliżej,jeśli chodziło o logikę micro-jr ;)

Kłopot w tym, ze gruntowa pompa Ciepła ma stałą temperaturę źródła, dzięki czemu źródło jest pewne i można z niego korzystać w zimie. Gdzie rzeczywiście COP na poziomie 3 jest osiągalne. (temp źródła około 10 stopni)

I dobrze napisał,że myślenie było takie,że poniżej 7st.C na zewnątrz nie ma prawa wyciągnąć ciepła z powietrza a tym bardziej w minusowych temperaturach ;)

Takie właśnie jest myślenie niektórych uzytkowników systemu na wegiel zwany eko,które to trzeba prostować i wyprowadzać z błędu.

To jak PIS i Duda,nie ważne,że wszyscy pokazują łamanie prawa,ważne,że Prezes ma rację ;)