Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to masz oferte nie do odrzucenia od Pani M :D

Ale wiesz nawet buty dzis to nie to co kiedys... ;)

A z ta PC powaznie... Nie wstydze sie... Pokaze :)

Dziękuje za zaproszenie. Byłbym szczęśliwy, gdybym mógł skorzystać i na chwilę podłączyć swój amperomierz. Niestety życie - opiekuje się chorym i jestem uziemiony.

Na prawdę informacje, które podajecie nie są spójne. Ale ja na forum wyłączam się jak chodzi o PC.

Teraz znienawidzicie mnie - otworze temat "Reaktywacja śmieciucha" i będę namawiał do dalszego używania (z przyczyn ekonomicznych) już istniejących kotłów. Montujesz podajnik (w/g mojego pomysłu) i jedziesz.

A patrząc na temat wątku jestem w stanie przerobionym śmieciuchem z podajnikiem ogrzać każdy dom mieszkanie.

Potrzebuje tylko miejsca na kocioł, mogę ekonomicznie grzać nawet jeden pokój, tylko miejsce na kocioł.

(Buty są coraz wygodniejsze i coraz mniej trwałe)

I się teraz dziwicie, że taki Jurgonka grzeje wunglem:) Tam zasada działanie jest prosta - dosypiesz - ciepło, nie dosypiesz - zimno:p A pompa ciepła - toż to czarna magia, a termostat pokojowy to już wysoce specjalizowane urządzenie specjalnego przeznaczenia:D Jurgonka dużo jeszcze czytania przed Tobą, więc lepiej tym się zajmij, a nie wygaduj głupot, bo aż nie przystoi tak łacha drzeć ze starszego człowieka - a sam się prosisz:yes:

P.S. Jak chcesz zobaczyć jak to działa i na własne oczy zobaczyć tą magię to do mnie masz nawet bliżej niż do Varme

I się teraz dziwicie, że taki Jurgonka grzeje wunglem:) Tam zasada działanie jest prosta - dosypiesz - ciepło, nie dosypiesz - zimno:p A pompa ciepła - toż to czarna magia, a termostat pokojowy to już wysoce specjalizowane urządzenie specjalnego przeznaczenia:D Jurgonka dużo jeszcze czytania przed Tobą, więc lepiej tym się zajmij, a nie wygaduj głupot, bo aż nie przystoi tak łacha drzeć ze starszego człowieka - a sam się prosisz:yes:

P.S. Jak chcesz zobaczyć jak to działa i na własne oczy zobaczyć tą magię to do mnie masz nawet bliżej niż do Varme

Czytanie bełkotu marketingowego, strata czasu. Palenie węglem u mnie 22 lata (przedtem gaz). Do mnie potrafią przejechać cały kraj by zobaczyć mój podajnik. Zaryzykuje i zaproponuje Ci podłącz PC przez amperomierz i porównaj jego wskazania z chwilowym zużyciem wyliczonym sposobem przez Was proponowanym. Podaj dane na forum.

Arturo najpierw podał prawdziwe dane, a potem racjonalizacja. Bądź odważny i uczciwy, lub napisz o mnie jakąś kolejną głupotę.

Gość Arturo72

Arturo najpierw podał prawdziwe dane, a potem racjonalizacja.

No to kolejne dane,tyż prawdziwe bo to odczyt z licznika.

Zużycie prądu przez pompę na ogrzewanie od 16.09 do kilka dni temu to 1900kWh czyli tyle samo ile zuzylaby falerka o mocy 9kW pracując przez aż 211h czyli przez aż 9 dni.

Liwko odważnie - jak sprawdzasz szczelność kominka.

Pakuję żonę do środka i stoperem mierzę czas w którym zaczyna się dusić. Przeliczam kubaturę wkładu, pomniejszam ją o kubaturę żony i wyliczam ilość powietrza. Jeżeli żona zbyt długo daje oznaki życia znaczy kominek nieszczelny. Zazwyczaj szybko wali w szybę, znaczy jest ok.

Pakuję żonę do środka i stoperem mierzę czas w którym zaczyna się dusić. Przeliczam kubaturę wkładu, pomniejszam ją o kubaturę żony i wyliczam ilość powietrza. Jeżeli żona zbyt długo daje oznaki życia znaczy kominek nieszczelny. Zazwyczaj szybko wali w szybę, znaczy jest ok.

Trzy wnioski: 1- nie grzeszysz rozumem

2- masz żonę (jeszcze)

3- nie wiesz czy masz szczelny kominek (okłamałeś swojego mentora, gdy doradzał Ci wentylacje)

1. Nie ty będziesz o tym świadczył.

2. Ma się dobrze, szybko wypuszczam

3. Mój mentor doskonale zna mój wkład

1 -Odnosiłem się do twojego wpisu nie do Ciebie

2- Przeproś żonę.

3- Zaczynam mieć wątpliwości co do zakresu wiedzy twojego Mentora. (Ogień i wentylacja wymuszona - wentylacja bez filtrów.)

Edytowane przez Jurgonka

2- Przeproś żonę.

3- Zaczynam mieć wątpliwości co do zakresu wiedzy twojego Mentora. (Ogień i wentylacja wymuszona - wentylacja bez filtrów.)

Zakończmy tą żałosną przepychankę.

Żony nie mam za co przepraszać, w przeciwieństwie do ciebie ma poczucie humoru. O mojego mentora się nie martw, poradzi sobie znakomicie bez twoich jakże cennych rad.

A jeszcze odnośnie tej wentylacji bez filtrów bo to niezły kabaret :rolleyes:

Czy jak wychodzisz na zewnątrz to zakładasz jakieś filtry na nochal? Bo do mnie do domu gdybym nie miał filtrów trafiało by dokładnie to samo powietrze którym wszyscy oddychamy. Myślisz że po przejściu przez reku zmienia się jego skład? :rolleyes: