Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

No to kolejne dane,tyż prawdziwe bo to odczyt z licznika.

Zużycie prądu przez pompę na ogrzewanie od 16.09 do kilka dni temu to 1900kWh czyli tyle samo ile zuzylaby falerka o mocy 9kW pracując przez aż 211h czyli przez aż 9 dni.

Co to jest falerka? Farelka to wiem. Czyli pobór Twojej pompy przy braku zimy wynosił na dobę ok 9,6 kWh tak?

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeszcze odnośnie tej wentylacji bez filtrów bo to niezły kabaret :rolleyes:

Czy jak wychodzisz na zewnątrz to zakładasz jakieś filtry na nochal? Bo do mnie do domu gdybym nie miał filtrów trafiało by dokładnie to samo powietrze którym wszyscy oddychamy. Myślisz że po przejściu przez reku zmienia się jego skład? :rolleyes:

Cytat Napisał asolt Zobacz post

Koszt filtrów w jan-gazie to 6 zł, 2 wymiany na rok to 12 zł. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt ze filtry jakby nie było oczyszczają powietrze, jezeli nie byłoby reku i filtrów to powietrze nie przefiltrowane wlatuje do domu. Jak mozna załować tych kilkunastu złotych kosztem czystszego powietrza. Zapytaj tych którzy mieszkają chocby na Śląsku jak wygladają ich filtry podczas wymiany, niektóre sa calkiem czarne. Ale po co słuchac handlowców, przeciez mozna zaoszczedzić kilkanascie złotych i oddychac nie filtrowanym powietrzem, wentylatory pobiorą mniej energii. Czysty zysk.

Cytat Napisał asolt Zobacz post

Koszt filtrów w jan-gazie to 6 zł, 2 wymiany na rok to 12 zł. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt ze filtry jakby nie było oczyszczają powietrze, jezeli nie byłoby reku i filtrów to powietrze nie przefiltrowane wlatuje do domu. Jak mozna załować tych kilkunastu złotych kosztem czystszego powietrza. Zapytaj tych którzy mieszkają chocby na Śląsku jak wygladają ich filtry podczas wymiany, niektóre sa calkiem czarne. Ale po co słuchac handlowców, przeciez mozna zaoszczedzić kilkanascie złotych i oddychac nie filtrowanym powietrzem, wentylatory pobiorą mniej energii. Czysty zysk.

Ale nie rozumiemy się. Ja filtry zmieniam z tego względu, że przy wentylacji mechanicznej bardzo łatwo i tanio poprawić jakość powietrza, którym na co dzień oddychamy na zewnątrz. Ty demonizujesz o jakichś zakażeniach czy skażeniach. Ewidentnie widać, że nie masz zielonego pojęcia na ten temat.

Arturo najpierw podał prawdziwe dane, a potem racjonalizacja. Bądź odważny i uczciwy, lub napisz o mnie jakąś kolejną głupotę.

Arturo napisał, a później wyszło na to, ze używa sterownika pokojowego, nie pogodowki, jak sądziłem.

A w temacie modulacji to jednak ma znaczenie...

Oczywiscie pewnie Ty nie bedziesz widzal różnicy, ale to mnie nie zdziwi....

taki tam przykład z innego tematu

Witam !

Również podłączę się do tego pytania ,budujemy dom 142m2 mamy już stan surowy zamknięty ,jest to dom parterowy na jesień będziemy robić ogrzewanie, i może na boże narodzenie się wprowadzimy , mąż chce ogrzewać dom kotłem na eko-groszek ja wolałabym coś bezobsługowego bez brudu i kurzu w domu , gazu nie mamy , prąd jest drogi. i zastanawiałam się nad PC ale mąż mówi że PC są drogie w montażu i pózniej w użytkowaniu,OZC mamy zrobione wyszło 55 (cokolwiek to znaczy ). dom będzie ocieplony styropianem 12-15cm (mąż liczy jeszcze jaki ma kupić :) )

należy wcześniej zainteresować się ogrzewaniem, żeby uniknąć ostateczności jaką jest węgiel ;)

Porównanie kosztów instalacji i ogrzewania większości popularnych systemów. Dla ekogrochu założyłem dodatkowe 4m2 kotłowni po 2000zł za metr jako koszty instalacyjne (wymóg wielkości kotłowni między piecem gazowym a ekogrochem), oraz 500zł rocznie jako rekompensatę za podkładanie do pieca, przywożenie opału, czyszczenie itd. Jakby ekogroszkowcy chcieli mnie zakrzyczeć to mam głęboko w nosie argumenty że kotłownię można wykorzystać do czegoś innego czy że i tak jest w domu jakaś kotłownia. Wujek ma to cudo i klnie na czym świat stoi, wszędzie pył, kurz. W pracy siedzę długo, więc żona by musiała się tym zajmować. Różnica między 6 a 10 m2 kotłowni w przeliczeniu na pieniądze jest spora, a koszt to koszt. Założyłem jeszcze wstawienie do kotłowni bufora bo tak małych kotłów na mój dom nie robią, przy tym sprawność kotła myślę że w granicach 75% wyjdzie. Bez buforu sprawność kotła zakładałem 65% i wychodziło drożej niż założyć go. Wszystko liczyłem z kosztem amortyzacji urządzeń grzewczych, bo liczenie bez tego to jak mierzenie długości pewnej części ciała razem z kręgosłupem.

Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore.

Podłogówka robiona "tymi ręcoma" więc koszt dużo mniejszy niż ułożenie przez firmę. W tym drugim przypadku dodatkowo przemówi to na korzyść kabli w wylewce.

[table=width: 500, class: grid, align: left]

[tr]

[td][/td]

[td]Gaz[/td]

[td]PC Gruntowa[/td]

[td]Kable[/td]

[td]PC PW[/td]

[td]Ekogroch[/td]

[td]Kocioł prąd[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Instalacja[/td]

[td]17000[/td]

[td]42400[/td]

[td]7100[/td]

[td]23604[/td]

[td]24900[/td]

[td]9597[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Ogrzewanie[/td]

[td]3102[/td]

[td]2408[/td]

[td]2832[/td]

[td]2288[/td]

[td]2651[/td]

[td]3265[/td]

[/tr]

[/table]

Do dalszych obliczeń wziąłem jedynie te które są przeze mnie akceptowalne. Z resztą instalacja z ekogroszkiem wychodzi w instalacji i użytkowaniu drożej niż PC PW więc nie ma sensu o niej myśleć nawet. Pompa ciepła gruntowa to przerost formy nad treścią do tak małego domu i się nie zwróci.

Po lewej lata, po prawej sumaryczne koszty za dany okres. Okres skróciłem do 30 lat bo na ten okres mam kredyt a na dłużej nic się nie zmienia. Różnice się jedynie powiększają. Na zielono najtańsza opcja, na brązowo najdroższa. Po prawej jeszcze kolumna z kablami w wylewce ale ona u mnie odpada z powodu uzależnienia od prądu ale wrzuciłem dla porównania. Uwzględniłem już chyba wszystko co się dało uwzględnić. Wszystkie obliczenia są robione w stosunku do kotła elektrycznego. Droższa instalacja pompy ciepła czy gazu kupiona na kredyt i odsetki od tego uwzględniłem, prognozowałem 2% wzrost cen nośników energii co rok. Cena kWh z gazu 0,2642, cena kWh prądu 0,35. Obliczenia są prawdopodobnie zrobione na korzyść gazu, bo i założyłem 9.8 kWh z m3 gazu a tyle zapewne nie wyjdzie, a i COP pompy przyjąłem 2.3 który jest pewnie zaniżony.

Jak widać kable są najtańsze ze wszystkich systemów aż do 22 roku. Jak ktoś zamierza w domu krócej mieszkać to nie ma sensu pchania się w cokolwiek innego. Tutaj akurat założyłem sprawność na 110% dla kabli bo nie ma strat na instalacji przesyłowej jaką jest podłogówka, a nie chciało mi się zaniżać sprawności pozostałych systemów.

http://images65.fotosik.pl/856/16bb21fd745d88f0.jpg

Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych. Ale przynajmniej jest już porównanie dla małego domu o dobrym ociepleniu. Dla większego domu i mniejszego ocieplenia wyjdzie inaczej. Jak będę miał chwilę wolnego czasu to przeliczę dla większego domu i słabiej ocieplonego.

Wyliczenia na szybko dla domu 150m2 x 80kWh/m2/rok = 12000, CWU 4000 kWh. Koszty uwzględniają wzrost cen energii o 2% rocznie, amortyzację urządzeń grzewczych, instalacja systemów ogrzewania za gotówkę. Jak się komuś chce to może doliczyć do tego zysk z różnicy między kosztami instalacji zdeponowanymi na lokacie.

Jeżeli komuś nie przeszkadza upierdliwość ekogroszku to dalej jest on najtańszym źródłem energii. Inwestycja w pompę ciepła gruntową jest mało opłacalna bo różnice w kosztach instalacji (25000) na lokacie przez 30 lat zarobią więcej niż różnica (3612) w kosztach ogrzewania. Porównywalnie z ekogroszkiem wychodzi pompa ciepła powietrze woda ale przy słabszym ociepleniu dom będzie tracił szybko ciepło i nie wystarczą zdolności akumulacyjne podłogówki, więc prawdopodobnie trzeba będzie też dogrzewać w droższej taryfie co podniesie koszty.

http://images65.fotosik.pl/856/cee828557ea81031.jpg

Edytowane przez schizo85

Dzięki schizo85 za merytoryczne podejście do tematu.

Poza różnicami w cenie ogrzewania widać jak duże różnice są między domem standardowo ocieplonym a energo...

co powinno uświadomić, że wydane 10 tys. więcej na ocieplenie to nie zmarnowany pieniądz.

Czy aby nie wkradł się błąd przy cenie za ogrzewanie PC gruntową w Twoim domu?

Gruntówka z teorii powinna być tańsza w eksploatacji, chyba że są tam jakieś ukryte koszty?

Tak, i ogrzewanie PC gruntową jest tańsze, tyle że założyłem też amortyzację PC i wymianę jej co 15 lat. A tańsza jest wymiana PC PW niż gruntowej bo samo urządzenie kosztuje mniej. Koszt ogrzewania jest podany razem z amortyzacją urządzeń dlatego w moim przypadku, dla małego domu o niskim zapotrzebowaniu na energię gruntowa nie ma racji bytu. Widać to przy obliczeniach dla dużego domu gdzie już różnica między PC PW a gruntową jest dużo większa.

[table=width: 500, class: grid, align: left]

[tr]

[td][/td]

[td]Gaz[/td]

[td]PC Gruntowa[/td]

[td]Kable[/td]

[td]PC PW[/td]

[td]Ekogroch[/td]

[td]Kocioł prąd[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Instalacja[/td]

[td]17000[/td]

[td]42400[/td]

[td]7100[/td]

[td]23604[/td]

[td]24900[/td]

[td]9597[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Ogrzewanie[/td]

[td]3102[/td]

[td]2408[/td]

[td]2832[/td]

[td]2288[/td]

[td]2651[/td]

[td]3265[/td]

[/tr]

[/table]

Kazdy liczy jak chce ale nie ze wszystkimi załozeniami mozna sie zgodzić.

Odniosę sie tylko ogrzewania czystym pradem i podłogówką wodną. Załozenie ze traci sie az 10 % na przesyle jest błedne, w przypadku małych domów na ogoł rozdzielacz jest w pom. technicznym i odległosc od kotła to 1 lub 2 m, skąd wtedy az 10% strat, nawet jezeli rozdzielacz jest dalej to i tak rury zasilające są w warstwie ocieplenia a ewentualne straty to tak faktycznie grzeją dom. Kolejna rzecz to koszty inwestycyjne takiego rozwiazania, mozna zainstalowac bufor z grzałkami i wezownicą cwu mamy 2 w 1 a koszt jest duzo nizszy niz w tabeli (z automatyka szacuje na 7000 zł, dodatkowo mamy 100% wykorzystania II taryfy) czyli zmienia sie koszt eksploatacyjny na korzysc tego rozwiązania. Biorąc pod uwagę cwu to kable tak wcale nie wychodzą rózowo i nie zapewniaja 100% wykorzystania II taryfy.

Tak przy okazji jak w tych obliczeniach jest uwzględniany koszt wymian zasobnika cwu, przeciez jego trzeba zmieniac częsciej niz pompę ciepła, chyba ze jest z nierdzewki, ale wtedy jest droższy. Zasobnik z wezownicą cwu jest bardziej trwały i nie wymaga zadnych wymian.

2100 - 2200 PLN to będzie w Twojej lokalizacji 3 tony Retopalu albo przyzwoitego ruska. Albo blisko 4 tony Jareta. Więcej się w takim domu wraz z CWU spalić nie da ( tym bardziej że zakładasz dobrany mocowo kocioł w dodatku z buforem ). Więc ciekawi mnie, skąd się bierze2557 rocznie na amortyzację instalki. Te dodatkowe 4m2 przeznaczone na kotłownię będziesz stawiał co 15 lat od nowa? Czy może komin też zamierzasz budować od nowa co 15 lat?

Wcześniej ktoś opisał projekty z muratora, większość i tak posiada kotłownie

także nie trzeba doliczać dodatkowych metrów kotłowni.

Jak dla mnie system bufor + grzałka wychodzi najkorzystniej w domu dobrze ocieplonym z podłogówką

w przypadku gdy odrzucamy palenie węglem / drewnem

Małe koszty nakładu a eksploatacja niewiele droższa jak pompa PW.

Małe koszty nakładu a eksploatacja niewiele droższa jak pompa PW.

Az tak bym nie umniejszał COP pompy chyba ze przyjmiemy 15 letni okres ekspolatacji pompy i jej wymianę, ale kto wie ile pompa bedzie kosztowała za 15 lat, przyjmowanie ze tyle samo co dzis nawet relatywnie, jest błedem, ceny pomp spadna, jezeli nie bewzglednie to relatywnie. Jak liczyc to dokładnie, problem w tym ze obliczenia opierającyce sie na prognozowaniu kosztów w przyszłosci są obarczone błedem którego skali nie jestesmy w stanie oszacować.

Porównanie kosztów instalacji i ogrzewania większości popularnych systemów. Dla ekogrochu założyłem dodatkowe 4m2 kotłowni po 2000zł za metr jako koszty instalacyjne (wymóg wielkości kotłowni między piecem gazowym a ekogrochem), oraz 500zł rocznie jako rekompensatę za podkładanie do pieca, przywożenie opału, czyszczenie itd. Jakby ekogroszkowcy chcieli mnie zakrzyczeć to mam głęboko w nosie argumenty że kotłownię można wykorzystać do czegoś innego czy że i tak jest w domu jakaś kotłownia.

Jak masz w nosie innych opinie i argumenty to po co piszesz te wypociny ?

Kocioł zajmuje około 1,5m2 i już pokazywał Jarecki jak mało wystarczy miejsca aby umieścić kocioł.

Uniwersalność kotłowni ? Pokazywałem swoje zdjęcia że kotownia na ekogroszek nie musi być tylko kotłownią ...

Jak ktoś kupuje kocioł na ekogroszek to te "500zł" rekompensaty komu ma dać ? Sobie ??? CO to za bzdury ?

A jaką rekompensatę przewidujesz za koszenie trawy , podlewanie ogrodu , sadzenie roślin ?

I skąd ta kwota 2650zł za grzanie dobrze ocieplonego domu 150m2 ekogroszkiem ?

Ja dom gorzej zapewne ocieplony niż TY podajesz i nie 150m2 a 165m2 odgrzałem węglem od końca września do dziś za około 1400zł ...

Do dupy Twoje wyliczenia , ale zapewne gdy zastosuje się pewne warunki i dane i inne dodatkowe "koszty" przy wyliczeniach może wyjść że najtaniej jest palić banknotami 100zł :lol2::lol2::lol2:

Az tak bym nie umniejszał COP pompy chyba ze przyjmiemy 15 letni okres ekspolatacji pompy i jej wymianę, ale kto wie ile pompa bedzie kosztowała za 15 lat, przyjmowanie ze tyle samo co dzis nawet relatywnie, jest błedem, ceny pomp spadna, jezeli nie bewzglednie to relatywnie. Jak liczyc to dokładnie, problem w tym ze obliczenia opierającyce sie na prognozowaniu kosztów w przyszłosci są obarczone błedem którego skali nie jestesmy w stanie oszacować.

A dlaczego wymianę pompy liczy się na 15 lat a żywotność kotła na 25??? Przecież to wierutna bzdura.

W domu rodzinnym mieliśmy lodówkę Polar i w tym czasie wymieniliśmy trzy kotły. Lodówka wyleciała na złom, bo mamusi zamarzyła się nowa :p

Pompy ciepła pracują bez problemu po 40 lat i dłużej!