asolt 08.04.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A dlaczego wymianę pompy liczy się na 15 lat a żywotność kotła na 25??? Przecież to wierutna bzdura. W domu rodzinnym mieliśmy lodówkę Polar i w tym czasie wymieniliśmy trzy kotły. Lodówka wyleciała na złom, bo mamusi zamarzyła się nowa Pompy ciepła pracują bez problemu po 40 lat i dłużej! Przecież ja tego nie przyjmowałem tylko kol. schizo, jego trzeba pytac, ja tylko do tego sie odniosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 08.04.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Kolejny któremu te metry spadają z nieba. "Te" metry po prostu są w projektach. Można zmienić przeznaczenie tego pomieszczenia albo powiększyć jakiś pokój / łazienkę, co nie zmienia faktu, że miejsce zwane kotłownią tudzież pralnio - suszarnią istnieje w dokumentacji większości domów. Wykreśl magiczną gumką te pomieszczenia z setek projektów, wtedy będziemy je liczyć jako dodatkowe pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 "Te" metry po prostu są w projektach. Można zmienić przeznaczenie tego pomieszczenia albo powiększyć jakiś pokój / łazienkę, co nie zmienia faktu, że miejsce zwane kotłownią tudzież pralnio - suszarnią istnieje w dokumentacji większości domów. Wykreśl magiczną gumką te pomieszczenia z setek projektów, wtedy będziemy je liczyć jako dodatkowe pomieszczenie. Ale człowieku, salony też w większości projektów są, ale nikt nie rozdaje ich za darmo! Nawet za sam projekt tej kotłowni płacisz! Oczywiście że możesz to miejsce przeznaczyć np. na dodatkowy pokój, ale w tym momencie masz dodatkową przestrzeń życiową i nie mieszaj w tym momencie tego z kotłownią. Dodatkowe m2 domu na których stoi kocioł i leży opał, to metry wybudowane specjalnie dla nich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie mam teraz czasu tłumaczyć co i jak i dlaczego bo siedzę w pracy. Wrzucam zdjęcie arkusza całego, co jak wliczone w koszty instalacyjne, co i jak wliczone w koszty eksploatacyjne. Arkusz wrzucę wieczorem gotowy każdy będzie mógł wpisać co mu pasuje i obliczyć jak tam uważa. Dla mnie to wygląda właśnie tak jak ja wpisałem. Zmniejszyłem jedynie sprawność prądu przy grzaniu kablem tak jak mówi asolt i wyrzuciłem prognozowany wzrost cen energii o te 2%. Mówienie że kotłownia jest już w projekcie to jak mówienie że skoro projekt ma garaż to go budujemy. Po to się adaptuje i wybiera projekt żeby wybrać coś dopasowanego do siebie. Dla mnie upierdliwość palenia w piecu z ekogrochem warta jest 500zł rocznie w stosunku do źródła bezobsługowego dla kogoś innego to przyjemność, nie neguję tego http://images65.fotosik.pl/857/3304c73f02529f48m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Przecież ja tego nie przyjmowałem tylko kol. schizo, jego trzeba pytac, ja tylko do tego sie odniosłem. A tak rykoszetem ci się oberwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Wyciągnąłem z moich obliczeń arkusz do tego i wrzucam. Kto ma chęć i ochotę niech wstawi swoje dane i pokaże jak to powinno być według niego. Będzie jakieś porównanie. OBLICZENIA_CO_CWU.zip Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane. Tak jak widać żywotność kotła na ekogroch przyjąłem 10 lat co i tak moim zdaniem jest wartością za dużą. Ale niech będzie. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Wyciągnąłem z moich obliczeń arkusz do tego i wrzucam. Kto ma chęć i ochotę niech wstawi swoje dane i pokaże jak to powinno być według niego. Będzie jakieś porównanie. [ATTACH]253533[/ATTACH] Za moją gruntową (samą PC) dałem 10.000zł, wstawiłem 20.000. Gruntowa winner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.04.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Amortyzację roczną systemu na ekogroszek powinieneś liczyć nie dla całej kwoty wydanej na instalację + metry + komin, ale bez tych metrów i komina. Zgadzam się że te metry trzeba na kotłownię wybudować i wydać na to kasę. Podobnie komin spalinowy. Ale raz wybudowane już stoją aż do śmierci domu - pomalować kotłownięco 3 - 4 lata można i to by było tyle amortyzacji. Chociaż przy 2 tysiach za metr to i na flizowanie starczy + terakota na posadzkę - więc amortyzacja to raczej się zamknie w cenie mopa i detergentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Za moją gruntową (samą PC) dałem 10.000zł, wstawiłem 20.000. Gruntowa winner Ja gruntowej nie wstawię u siebie, przyjmowałem ceny trochę na oko bo akurat tym się nie interesowałem więc nie wiem za ile chodzą. Uzupełnij resztę arkusza wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Amortyzację roczną systemu na ekogroszek powinieneś liczyć nie dla całej kwoty wydanej na instalację + metry + komin, ale bez tych metrów i komina. Zgadzam się że te metry trzeba na kotłownię wybudować i wydać na to kasę. Podobnie komin spalinowy. Ale raz wybudowane już stoją aż do śmierci domu - pomalować kotłownięco 3 - 4 lata można i to by było tyle amortyzacji. Chociaż przy 2 tysiach za metr to i na flizowanie starczy + terakota na posadzkę - więc amortyzacja to raczej się zamknie w cenie mopa i detergentów. Amortyzacja jest liczona tylko dla kotła i tyle. Kotłownia i komin wliczone są w koszty instalacyjne. Spójrz dokładnie w arkusz. Cena kotła/żywotność pieca to jest właśnie jego amortyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.04.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Przy kwocie amortyzacji rocznej około 2500 PLN za system na który wydano według kolegi schizo 15 - 17 tysięcy pln ( po odliczeniu kosztu 4 m2 i komina ) wychodzi, że zakłada on konieczność wymiany całego systemu co 6 - 7 lat. Ciekawe, ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Przy kwocie amortyzacji rocznej około 2500 PLN za system na który wydano według kolegi schizo 15 - 17 tysięcy pln ( po odliczeniu kosztu 4 m2 i komina ) wychodzi, że zakłada on konieczność wymiany całego systemu co 6 - 7 lat. Ciekawe, ciekawe... Niejasności jedna za drugą. Ogrzewanie to jest koszt samego grzania czyli kWh domu razy cena kWh z nośnika plus amortyzacja kotła i dodatkowe koszta typu grzałki, prąd do podajników, przeglądy kominiarskie. Wszystko jest widoczne na zdjęciach i w arkuszu. Trzeba tylko trochę wysiłku poświęcić i to rozczytać. Zresztą wstawiłem arkusz, ściągnij wstaw, swoje dane i pokaż co wychodzi Tobie. Każdy ma inne priorytety, inne ceny nośników, inne ceny instalacji. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Ja gruntowej nie wstawię u siebie, przyjmowałem ceny trochę na oko bo akurat tym się nie interesowałem więc nie wiem za ile chodzą. Uzupełnij resztę arkusza wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądać. Nie wiem ile liczyć amortyzację, skoro moja kosztowała tyle co w tym czasie kolegi kocioł na groch z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.04.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 żywotność pieca 25 lat-to o 10 lat przesadawarto jeszcze uwzględnić doświadczenia z lat ubiegłychpamiętam jak u mnie na wsi ludzie zakładali olejowe i się nabijali z węgla ,planowanie czegoś w perspektywie 25 lat jest wróżeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Mówienie że kotłownia jest już w projekcie to jak mówienie że skoro projekt ma garaż to go budujemy. Po to się adaptuje i wybiera projekt żeby wybrać coś dopasowanego do siebie Niektórym,związanym z biznesem węglowym i mało świadomym inwestorom kopara opadła Znakomity przykład jak dobierać z pełną świadomością system grzewczy do nowego domu łącznie z samą budową i izolacją jeszcze przed rozpoczęciem budowy a nawet przed wyborem projektu. Nowi i przyszli inwestorzy uczcie się zanim dom Wasz stanie się koszmarem z kotlownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.04.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ja nie jestem zadeklarowanym przeciwnikiem ekogroszku no ale mówienie że kotłownia to żaden koszt to przykład mentalności -była jest i będzie wcale nie musi być jakby nie stawać na rzęsach to kurz będzie zawsze i zapaszekdzięki temu że nie mam węgla mam salon większy o 5 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 08.04.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 żywotność pieca 25 lat-to o 10 lat przesada warto jeszcze uwzględnić doświadczenia z lat ubiegłych pamiętam jak u mnie na wsi ludzie zakładali olejowe i się nabijali z węgla , planowanie czegoś w perspektywie 25 lat jest wróżeniem planowanie na 25lat, faktycznie bez senu piec na ekogroszek maks 15 lat i naprawy co 2 rok (ślimak, zawleczka itp) co powoduje, ze jego przerwy w grzaniu u Nas są dłuższe niż braki dostawy prądu do PC jedno trzeba przyznać: piece na olej i gaz 20 letnia to żadna nowość i oby taka żywotność się PC przydała. naprawa PC tez będzie kosztować co kilka lat, ale jak się nie kupi maks zbajerowanej PC to jest szansa, że koszt będzie niewiele większy niż utrzymanie ekogrocha i komina w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.04.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) ja nie jestem zadeklarowanym przeciwnikiem ekogroszku no ale mówienie że kotłownia to żaden koszt to przykład mentalności -była jest i będzie wcale nie musi być jakby nie stawać na rzęsach to kurz będzie zawsze i zapaszek dzięki temu że nie mam węgla mam salon większy o 5 m2 Ja też nie jestem przeciwnikiem ekogroszku, na początku jak zaczynałem planować budowę też myślałem o kotle stało palnym. Później coraz więcej czytając zauważyłem że dla małego domu o w miarę dobrym ociepleniu po prostu się nie opłaca. Gdybym budował dom 200m2, o trochę gorszym ociepleniu to nie wiem czy bym się nie zdecydował na ekogroszek, chociaż może bardziej pompa ciepła gruntowa bo już różnica niewielka a bezobsługowość to dla mnie ważna rzecz. Żony nie będę obarczał dokładaniem do pieca i noszeniem opału a jak pisałem przez pracę więcej mnie w domu nie ma niż jestem. Po prostu trzeba wszystko przekalkulować PRZED budową a nie postawić komin, kotłownię 15m2, skład opału koło domu i udowadniać wszystkim wokoło że przecież ekogroszek wychodzi taniej bo to już mam i tamto też, tak piję do zwolenników ekogroszku. Tak samo kable moim zdaniem nigdy nie wyjdą taniej w dłuższej perspektywie czasu niż jakakolwiek pompa ciepła więc w drugą stronę nie ma co przeginać, tu też piję do zwolenników z kolei kabli. A co będzie w przyszłości to wróżenie z fusów ale jakieś założenia na podstawie ostatnich lat można przyjąć. Sprawdzą się one bardziej lub mniej. Kalkulować, kalkulować i jeszcze raz kalkulować. A jak ktoś nie poradzi sobie z tym to są ludzie co za opłatą to zrobią a zapłata, w ciągu wielu lat grzania droższym nośnikiem się 30 razy zwróci. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.04.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ja nie jestem zadeklarowanym przeciwnikiem ekogroszku A ja jestem zdeklarowanym przeciwnikiem ekogroszku ! Bo go mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.04.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A ja jestem zdeklarowanym przeciwnikiem ekogroszku ! Bo go mam. Ja również z tymże na szczęście MIAŁEM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts