Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

planowanie na 25lat, faktycznie bez senu

piec na ekogroszek maks 15 lat i naprawy co 2 rok (ślimak, zawleczka itp) co powoduje, ze jego przerwy w grzaniu u Nas są dłuższe niż braki dostawy prądu do PC

jedno trzeba przyznać: piece na olej i gaz 20 letnia to żadna nowość i oby taka żywotność się PC przydała.

naprawa PC tez będzie kosztować co kilka lat, ale jak się nie kupi maks zbajerowanej PC to jest szansa, że koszt będzie niewiele większy niż utrzymanie ekogrocha i komina w dobrym stanie.

W 1982r zamontowałem trzy piece wszystkie pracują do dziś. Mój piec na eko groszek z podajnikiem (i inne paliwa) pracuje 22lata, bez żadnej awarii. (ślimaka, zawleczki - niema ich i się nie psują) Piec na gaz wyrzuciłem po 10 latach - przestarzała konstrukcja - dalej działał lecz nie ekonomicznie.

W 1982r zamontowałem trzy piece wszystkie pracują do dziś. Mój piec na eko groszek z podajnikiem (i inne paliwa) pracuje 22lata, bez żadnej awarii. (ślimaka, zawleczki - niema ich i się nie psują) Piec na gaz wyrzuciłem po 10 latach - przestarzała konstrukcja - dalej działał lecz nie ekonomicznie.

Nie kiepski musi być z Ciebie fachowiec skoro kotły nazywasz piecami:D To tak jakby dowódca okrętu powiedział, że jest kapitanem na statku:cool:

Wy tu o marynarkach, a to w ogóle nie o to chodziło. Chodzi o zasady. Mnie wolno nazwać kocioł piecem, bo się nie znam i mam prawo nie odróżnić, ale "fachowcowi", który zęby zjadł na kotłach i sam je konstruuje, naprawia, modernizuje od wielu lat - jakoś tak chyba nie wypada, nie?

Porównałem to do Marynarki Wojennej, bo to środowisko znam i wiem, że gdyby marynarz nazwał okręt statkiem to by się skompromitował, tak jak zrobił to Jurgonka:yes:

.......

Kalkulować, kalkulować i jeszcze raz kalkulować. A jak ktoś nie poradzi sobie z tym to są ludzie co za opłatą to zrobią a zapłata, w ciągu wielu lat grzania droższym nośnikiem się 30 razy zwróci.

No ja właśnie kalkuluję - tyle że bez tezy przed kalkulacją. Nie obarczam wyniku błędem na korzyść tego czego chcę dowieść. Widzę w arkuszu 500 PLN rocznie za palenie - i to kalkuluję jako moją oszczędność na którą poświęcę rocznie około 15 godzin. Widzę kwotę bodaj 2700 z hakiem na węgiel = wiem że nie wydam więcej jak 2100, jeżeli nie umiem palić. To proste wg. Twojego arkusza nawet - 3 tony Retopalu = 2100 PLN. 3 tony Retopalu = 75 GJ.

Przy sprawności założonej w arkuszu dość na CO i CWU dla obliczanej chaty. Czyli Twój wynik jest zawyżony o minimum 1100 PLN. A tak jeszcze o kosztach systemu - zgadzam się, że metry na kotłownię to koszt. Że komin którego można by nie budować to też koszt. Ale takie pytanie się mi nasuwa - jeżeli już tak liczyć, to czy działka pod kolektor dla pompy gruntowej to przypadkiem też nie koszt? Nie będę jej mógł wykorzystać w dowolny sposób. Nie zbuduję tam basenu, nie dam tego kawałka córce żeby sobie tam chatę pobudowała, nie posadzę głęboko korzeniących się krzewów ani drzew, nawet nie utwardzę żeby sobie tam altanę pobudować i grilla w niej postawić. Jakąś część działki muszę przeznaczyć na posiadanie tak w zasadzie kawałka łąki. To mnie ogranicza w posiadaniu tego terenu - nie mogę nim dysponować tak, jak mógłbym gdyby kolektora nie było. Chyba uznam to za koszt budowy systemu z gruntową pompą ciepła. Przy kolektorze poziomym dość znaczne - u nas grunty drogie są.

No własnie Kobra, kosztów działki pod kolektor poziomy nikt nie liczy;)

Nikt nie kupuje działki specjalnie pod kolektor poziomy bo to zwyczajna głupota. Jeżeli nie ma miejsca lub nie chce (tak było w moim wypadku) robi odwierty (koszt czasami kilku m2 działki) lub wiesza powietrzną. Argument kaput :p