Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt nie kupuje, ale każdy posiadający taki kolektor musi jakąś część działki na jego potrzeby przeznaczyć. 300 metrów kwadratowych pod kolektor to w mojej lokalizacji jest 75000 PLN. Plus cena wykonania kolektora i urządzenie - straszliwie drogie te pompy.

Jeżeli posiada miejsce gdzie będzie chciał mieć np. ładny trawnik, to sobie robi pod nim kolektor, ale nie spotkałem się do tej pory z ani jednym idiotą, który kupował by rozmiar działki z myślą o kolektorze poziomym!

Jak znasz takiego to mi go pokaż.

Liwko, czyli jak mam kotłownię - to jest miejsce stracone. Jak mam kolektor - przecież mogę ( czytaj - muszę ) mieć trawnik. Z jakiej odległości przestaje być słyszalna jednostka zewnętrzna PC PW? Bo mnie strasznie hałas przeszkadza, dlatego m. in. mam działkę pod lasem. Cały obszar na którym będę słyszał pracę PC PW uważam za stracony - wolę słuchać śpiewu ptaków i wieczornych koncertów żab.

Liwko, czyli jak mam kotłownię - to jest miejsce stracone. Jak mam kolektor - przecież mogę ( czytaj - muszę ) mieć trawnik. Z jakiej odległości przestaje być słyszalna jednostka zewnętrzna PC PW? Bo mnie strasznie hałas przeszkadza, dlatego m. in. mam działkę pod lasem. Cały obszar na którym będę słyszał pracę PC PW uważam za stracony - wolę słuchać śpiewu ptaków i wieczornych koncertów żab.

Ale się wijesz, jak wąż w płomieniach swojego kopciucha :D

Pokaż mi jeden, dosłownie jeden przykład idioty, który kupił działkę specjalnie pod kolektor poziomy! I nie filozofiwuj ::lol2:

A propo kumkania żab i spiewu ptaków, zaby kumkają w okresie nie grzewczym, wtedy potrzebna jest tylko cwu, grzanie cwu mozna ustawić w godz. 13-15 (II taryfa), to ogrzewanie potrwa w zaleznosci od pojemnosci zasobnika od 0,5-1 h. Jako ze zaby kumkają najgłosniej pod wieczór a wtedy pompa nie pracuje, to chyba nie ma problemu. Problem jest faktycznie ze słuchaniem spiewu ptaków ok godz 13-14, ale przeciez mozna sie odsunąc nieco od pompy (tak z 10 m) i ten spiew usłyszymy, mozna tez ten odsłuch przenieść o godz. pózniej, pompa przestanie pracowac i wtedy juz nie przeszkodzi delektować sie odgłosami natury.

Na takie herezje jak wyżej kiedyś odpowiedź była jedna:

Pier..........sz jak potłuczony !:p

Ale się wijesz, jak wąż w płomieniach swojego kopciucha :D

Pokaż mi jeden, dosłownie jeden przykład idioty, który kupił działkę specjalnie pod kolektor poziomy! I nie filozofiwuj ::lol2:

Pod co ją kupił to bez znaczenia. Znaczenie ma pod co ją musiał przeznaczyć chcąc ten kolektor zbudować. I to jest koszt - bo skoro ją przeznaczył na taki właśnie cel to intencja przy zakupie nie ma znaczenia. To tak, jakbym zbudował pomieszczenie z dostępem do komina i wmawiał sobie że przeznaczam je na pralnię. Taką miałem intencję budując to pomieszczenie. Jak później ustawię w nim kocioł - to będzie kotłownia czy pralnia? I poniosłem koszt na budowę kotłowni czy też nie?

... Ja widzialem domki z cichym systemem CO.... w Polskich gorach... swieze powietrze... gdyby tylko nie ten syf lecacy z kominow...

Byles w Zakopanem zima.... fajnie nie... tylko para wodna sie nad miastem unosi...

To idź sprzedaj góralom pompę ciepła. Ciekawe ile tam będzie kosztowało wykonanie gruntowego wymiennika ciepła, gdy wszędzie skały. Albo ile będzie kosztowało użytkowanie pompy powietrznej, gdy Zakopane ściga się z Suwałkami na najniższe średnie zimowe temperatury.

Pod co ją kupił to bez znaczenia. Znaczenie ma pod co ją musiał przeznaczyć chcąc ten kolektor zbudować. I to jest koszt - bo skoro ją przeznaczył na taki właśnie cel to intencja przy zakupie nie ma znaczenia. To tak, jakbym zbudował pomieszczenie z dostępem do komina i wmawiał sobie że przeznaczam je na pralnię. Taką miałem intencję budując to pomieszczenie. Jak później ustawię w nim kocioł - to będzie kotłownia czy pralnia? I poniosłem koszt na budowę kotłowni czy też nie?

Co za kretynizmy tu piszesz?

Czy jak wybieram działkę to szukam takiej, na której mógłbym zrobić kolektor poziomy? Nie! (prosiłem cię o choć jeden taki przypadek)

Czy jak chcę grzać dom węglem to wybieram projekt z kotłownią i kominem? Tak! Inaczej trzeba ta kotłownie dobudować lub zorganizować ją kosztem bytowych.

Co za bzdurne argumenty :bash:

Ile bedzie kosztowalo..... a ty wiesz ile kosztuje czy tylko ciekaw jestes? To tylko kwestia temp czy takze ocieplenia domu

Akurat często bywam zimą w górach w Zakopanem jak i jego okolicach i wiem, że chaty są ciepłe. Tak ciepłe, że często musimy otwierać okna, bo o sprawnej wentylacji już nie pomyślano. Jak czasami zakręci wiaterkiem i wyziewy z komina trafiają do otwartego okna, to się niedobrze robi. Budują bezmyślnie to i co się dziwić że smrodzą?

Oj...no tak w Skandynawii nie ma skal.... ani mrozu. :o

Ile bedzie kosztowalo..... a ty wiesz ile kosztuje czy tylko ciekaw jestes? To tylko kwestia temp czy takze ocieplenia domu

No ale pewnie lepiej syfic weglem bo dudkow wiecej zostanie ....

Jakie temp mialo Zakopane w porownaniu z reszta kraju....

http://www.yr.no/sted/Sverige/Norrbotten/Luleå/statistikk.html

http://www.yr.no/sted/Polen/Lillepolen/Zakopane/statistikk.html

Nic nie bede sprzedawal bo niczym nie handluje.... ale fajnie widziec jaka jest mentalnosc....

Lepiej nowe auto kupic co by to sasiada zazdrosc zezarla....

:)

Sprawdź sobie średnie temperatury w Skandynawii w okolicach morza, bo tam najczęściej korzystają z PC. A Skandynawia ma tego morza ciut więcej od nas.

Gość Arturo72
Sprawdź sobie średnie temperatury w Skandynawii w okolicach morza, bo tam najczęściej korzystają z PC. A Skandynawia ma tego morza ciut więcej od nas.

W czym widzisz problem ?

Pompa przy największych mrozach pobiera 2,8kWh na godzinę pracy.

To ile czasu będzie pracowała na dobę czyli ile przez ten okres zuzyje energii zależy od domu a nie od pompy a tym bardziej nie od klimatu w jakim pracuje.

W Zakopcu w przyzwoitym domu niech pracuje i 10h na dobę co daje zużycie ok.30kWh co w dutkach daje ok.12zł na dobę,ale też w Zakopcu ta sama pompa w dobrym domu będzie pracowała tylko 5h na dobę i rachunek zmniejsza się o połowę,także klimat nie ma żadnego znaczenia tylko straty ciepła przez dom.

Edytowane przez Arturo72

W czym widzisz problem ?

Pompa przy największych mrozach pobiera 2,8kWh na godzinę pracy.

To ile czasu będzie pracowała na dobę czyli ile przez ten okres zuzyje energii zależy od domu a nie od pompy a tym bardziej nie od klimatu w jakim pracuje.

...

Napisz jeszcze do kompletu ile ciepła w te największe mrozy pompa daje na wyjściu i przy jakiej temperaturze czynnika. W drugim zdaniu już ciutke pzeginasz: furda klimat, wystarczy odpowiedni dom. Przy takim podejściu sam sobie przeczysz, bo wystarczy zbudować odpowiednio ciepły dom, a żadna pompa nie będzie potrzebna. Wystarczy właczyć TV, komputer, światło, lodówkę i samemu troche nachuchać.

Edit. I cóż, że cesarz ze Szwecji?

Pompy ciepła w Szwecji, no fajnie, ale oni tam mają pompy i prąd dużo tańsze względem możliwości portfela.

http://serwisy.forsal.pl/galerie/707125,duze-zdjecie,1,ceny-pradu-i-gazu-w-europie-polacy-placa-jedne-z-najwyzszych-rachunkow-w-ue.html

Edytowane przez gondoljerzy

Gość Arturo72
Napisz jeszcze do kompletu ile ciepła w te największe mrozy pompa daje na wyjściu i przy jakiej temperaturze czynnika. W drugim zdaniu już ciutke pzeginasz: furda klimat, wystarczy odpowiedni dom. Przy takim podejściu sam sobie przeczysz, bo wystarczy zbudować odpowiednio ciepły dom, a żadna pompa nie będzie potrzebna. Wystarczy właczyć TV, komputer, światło, lodówkę i samemu troche nachuchać.

Pompa o mocy grzewczej np.9kW grzejac przez 10h dostarczy 90kW energii zuzywajac przy tym ok.30kWh prądu.

Jasnym jest,że im cieplejszy dom tym zasadność inwestycji w pompę ciepła jeśli chodzi o ogrzewanie zmniejsza się,nawet do zera w przypadku domów pasywnych.

Tego nie mogą pojąć niektórzy.

Pompa ciepła jest bardziej zasadna ekonomicznie w domach słabo izolowanych.

Pozostaje kwestia cwu.