Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Dla potomnych i wzrokowców. Po uaktualnieniu wszystkich danych według wyżej zamieszczonych wytycznych moje tabelki prezentują się następująco.

[ATTACH=CONFIG]253917[/ATTACH]

Ci co chcą wyciągną wnioski, Ci co nie chcą to pewnie jakby im tłukł je do głowy to nic to nie da. Jak komuś nie pasuje, to ma problem bo to są moje tabelki. Chce ktoś się kłócić zapraszam do wypełnienia samemu całego arkusza i pokazania obliczeń, będzie jakaś podstawa do porównania.

Im większy dom, im gorzej ocieplony tym bardziej opłaca się PC gruntowa a nie powietrzna.

Brak w tej tabeli bufora z grzałkami do II taryfy, tam nie ma co sie zepsuc,moze grzałka za 80 zł lub ewentalnie pompa obiegowa, zbiornik mozna załozyć ze bez wymiany. Koszt instalalacyjny wiekszy niz kabelki, ale za to mamy tylko II taryfę i cwu (bufor z węzownicą).

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale po co? Pokaż mi gdzie robię jakiś logiczny błąd, z chęcią posłucham i poprawię. Bo mówienie że są złe bez wskazania w którym miejscu to sprawia że chyba nie jesteś do końca wiarygodny, nie uważasz?

Już ci mówię,

cena węgla zależy od regionu kraju i kaloryczności w przeliczeniu MJ/kWh

Cena gazu zależy od GZ35, czy GZ50 MJ/kWh

Sprawność kotłów zależy od tego, czy będą to te najtańsze, jak najtańsze PC, czy te droższe vs. droższe PC, a tym samym droższa instalacja.

Jak do tej pory porównuje się najtańsze PC vs. najdroższe kotły automatyczne.

Może zacznijmy porównywać najtańsze PC z najtańszymi kotłami na węgiel?

Gość Arturo72
Brak w tej tabeli bufora z grzałkami do II taryfy, tam nie ma co sie zepsuc,moze grzałka za 80 zł lub ewentalnie pompa obiegowa, zbiornik mozna załozyć ze bez wymiany. Koszt instalalacyjny wiekszy niz kabelki, ale za to mamy tylko II taryfę i cwu (bufor z węzownicą).

Ja bym to przypisał do "kable,prąd" bo w Kospelu także nie ma się co zepsuć oprócz grzałki i pompy obiegowej.

Ja bym to przypisał do "kable,prąd" bo w Kospelu także nie ma się co zepsuć oprócz grzałki i pompy obiegowej.

A ja bym nie przypisywał, ponieważ kable nie zapewnią 100% taryfy a bufor zapewni, do kospela trzeba oddzielny zasobnik cwu, bufor jest juz nim i na dodatek ma grzanie przepływowe cwu. Nie wiem jak w tych tabelach jest uwzgledniona cwu ale nie powinno sie jej pomijac w obliczeniach instalacji i eksploatacji.

Przepraszam, ale jedyne co jak mi się wydaje potrafię zrozumieć z tego tekstu, to że rośnie udział ogrzewania ze zbiorczych sieci ciepłowniczych, a maleje udział oleju opałowego (strona 12). Reszta to chińszczyzna.

Ładne wykresy ze statystyką , które podajesz w odpowiedzi dla zyzolka mogą świadczyć o jednym: odgórne sterowanie. Podatki albo dotacje. Tak wielki przyrost sprzedaży w skali kilku lat nie jest naturalnym procesem. Zresztą, dwa ostatnie lata rynek się już nasycił. Jakie zachęty stosuje szwedzkie państwo w kwestii pomp ciepła?

I za cholerę nie wiem, co do tego ma akurat moja lodówka i jej COP ?

Już ci mówię,

cena węgla zależy od regionu kraju i kaloryczności w przeliczeniu MJ/kWh

Powiedzcie jak to jest z tymi cenami węgla, bo z tego co tu czytam to wychodzi, że każdy jest jednakowy. Np Kaszpir kupił tonę miału za 600zł i okazuje się, że jej właściwości są takie same jak "normalnego" ekogroszku - tzn daje takie samo ciepło, przy czym nie smrodzi, nie brudzi i nie kopci;) Kobra twierdzi, że 850zł za tonę ekogroszku to cena z kosmosu, wielu użytkowników przyznaje się do palenia eko ruskim, czeskim i wszyscy są zadowoleni - ceny podają od 500zł do 700zł za tonę. Czy to aby na pewno jest groszek o takich samych właściwościach jak np Pieklorz - chodzi o zawartość siarki, popiołu i wartość energetyczną? Ja kupowałem groszek właśnie Pieklorza po 1000zł za tonę i jedynie ten można było nazwać przyzwoitym opałem - inne po prostu się nie paliły, albo smrodziły niemiłosiernie, zrywały zawleczki, itp. I najważniejsze:yes: Jak skomentujecie fakt, że niekwestionowany Guru eko-smrodziarzy Karoka sprzedaje ekogroszek (ch..j wie jaki) w swym oficjalnym sklepie internetowym po 940zł za tonę - oszukuje:confused: skoro miał za 400zł i ruski eko za 600zł palą się tak samo czysto i kalorycznie to po co przepłacać?

Żeby nie być gołosłownym:)

kdaz.png

Edytowane przez map78
dodanie zdjęcia

To idź sprzedaj góralom pompę ciepła. Ciekawe ile tam będzie kosztowało wykonanie gruntowego wymiennika ciepła, gdy wszędzie skały. Albo ile będzie kosztowało użytkowanie pompy powietrznej, gdy Zakopane ściga się z Suwałkami na najniższe średnie zimowe temperatury.

tu na forum są ludzie z okolic suwałk z powietrznymi- są zadowoleni

Map nie pojąłeś - ja piszę że po 850 PLN można kupić ekogroszek 29 - 30,5 MJ. Groszek II z Wesołej. Kolega schizo jest spod Rzeszowa - na wątku o ekogroszku można znaleźć adres rzeszowskiego składu który po takiej cenie sprzedaje. Uczciwie - np. kolega Miron kupuje i jest zadowolony. Opał o takiej jak założył kolega schizo charakterystyce kupuje się po 7 stówek za tonę. I to jest przekłamanie w tej jego tabeli - za słabszy opał przyjął wyższą cenę. Może się nie zna, może tak było trzeba żeby wynik wyszedł zgodny z założeniami liczącego. PS. Jak będę chciał tak policzyć, żeby mi ekogroszkiem drogo wyszło, przyjmę brunatny 19,5 MJ sprzedawany po 750 PLN przez pewną firmę z Dolnego Śląska. Przecież wolno mi kupować najdroższy opał w Polsce, nie? PS 2. Tylko że tak licząc to równie dobrze mogę przyjąć że prąd do kotła elektrycznego będę miał z agregatu prądotwórczego. Też mi wolno, nie? Edytowane przez kobra64

Powiedzcie jak to jest z tymi cenami węgla, bo z tego co tu czytam to wychodzi, że każdy jest jednakowy. Np Kaszpir kupił tonę miału za 600zł i okazuje się, że jej właściwości są takie same jak "normalnego" ekogroszku - tzn daje takie samo ciepło, przy czym nie

Ja od 2011 paliłem ruskim ekogroszkiem który kupowałem za 700zł (luzem) a potem sam pakowałem.

Ja mieszkam niedaleko Torunia więc do Śląska mam daaaleko i ceny nie są tak atrakcyjne jak na Śląsku a sama dostępność różnych opałów ograniczona ...

Na sezon 2013/2014 kupiłem tonę miału pakowanego (niby Piast 23MJ za 600zł tona) i 2 tony za 800zł pakowanego opału niby z Chwałowic.

Szczerze mówiąc większych zastrzeżeń do spalaniu miału nie miałem , ale ja mam palnik specjalnie zaprojektowany właśnie do palenia miałem , tak samo jak mam retortę przygotowaną do spalania paliw o wymiarach 0-31,5mm ...

Ja nie widziałem żadnych różnic z tego co się wydobywa z komina. U mnie nie widać żadnego dymu i przy miale też nie było widać.

Na następny sezon kupuję już tylko miał.

U mnie zdaje mi się nie ma sensu kupować kalorycznego opału , bo sądzę że nie jest to ekonomicznie uzasadnione.

Sądzę że przy małym zapotrzebowaniu na ciepło mniej kaloryczny opał pozwala na to że kocioł działa na wyższej mocy a co za tym idzie na wyższej sprawności ...

Map nie pojąłeś - ja piszę że po 850 PLN można kupić ekogroszek 29 - 30,5 MJ. Groszek II z Wesołej. Kolega schizo jest spod Rzeszowa - na wątku o ekogroszku można znaleźć adres rzeszowskiego składu który po takiej cenie sprzedaje. Uczciwie - np. kolega Miron kupuje i jest zadowolony. Opał o takiej jak założył kolega schizo charakterystyce kupuje się po 7 stówek za tonę. I to jest przekłamanie w tej jego tabeli - za słabszy opał przyjął wyższą cenę. Może się nie zna, może tak było trzeba żeby wynik wyszedł zgodny z założeniami liczącego. PS. Jak będę chciał tak policzyć, żeby mi ekogroszkiem drogo wyszło, przyjmę brunatny 19,5 MJ sprzedawany po 750 PLN przez pewną firmę z Dolnego Śląska. Przecież wolno mi kupować najdroższy opał w Polsce, nie? PS 2. Tylko że tak licząc to równie dobrze mogę przyjąć że prąd do kotła elektrycznego będę miał z agregatu prądotwórczego. Też mi wolno, nie?

Nie znam się na ekogroszku dlatego przyjąłem taką cenę, znaleziona na necie w kilku miejscach. Tak samo jak zawyżyłem cenę groszku zawyżyłem też cenę prądu co poprawiłem później. Więc to żaden argument. Po najtańszych cenach to ekogroszek już nie wychodzi tak korzystnie jak wcześniej, proszę czytąć "wychodzi drogo", a to dlatego że z 1 kWh prądu jest 2.6 kWh ciepła przy PC PW.

Pompa ciepła rulezzzzzzz.:D

Nie znam się na ekogroszku dlatego przyjąłem taką cenę, znaleziona na necie w kilku miejscach. Tak samo jak zawyżyłem cenę groszku zawyżyłem też cenę prądu co poprawiłem później. Więc to żaden argument. Po najtańszych cenach to ekogroszek już nie wychodzi tak korzystnie jak wcześniej, proszę czytąć "wychodzi drogo", a to dlatego że z 1 kWh prądu jest 2.6 kWh ciepła przy PC PW.

Pompa ciepła rulezzzzzzz.:D

Nie znasz się - ale czujesz się uprawniony do wykonywania porównań i wygłaszania dość kategorycznych jednak sądów. Ciekawe, ciekawe... A o te 2,6 kWh ( ciepła? ciekawe, ciekawe... ) szczególnie łatwo będzie z taniej PC PW przy -15 na zewnątrz i potrzebnych 45 stopniach na zasilaniu ( za wymiennikiem - już na instalację ).

Nie znasz się - ale czujesz się uprawniony do wykonywania porównań i wygłaszania dość kategorycznych jednak sądów. Ciekawe, ciekawe... A o te 2,6 kWh ( ciepła? ciekawe, ciekawe... ) szczególnie łatwo będzie z taniej PC PW przy -15 na zewnątrz i potrzebnych 45 stopniach na zasilaniu ( za wymiennikiem - już na instalację ).

Ty się widzę za to znasz o ekspercie. 2,6 to jest średnioroczny COP na CO i CWU. Po co mam mieć zasilanie 45 stopni przy -15, do podłogówki mi wystarcza 35 stopni, do CWU to nie muszę grzać w nocy tylko w dzień w taniej taryfie 13-15 a wtedy -15 jest naprawdę rzadko. Przy A-15W35 COP jest jakieś 2.3, A-15W45 niech będzie nawet 1.5. Ile jest tych dni gdzie jest temperatura -15, za to A15W45 jest już koło 4 a zauważ że więcej jest dni gdzie jest 15 stopni powyżej zera niż 15 stopni mrozu. Z prostych obliczeń ŚREDNIO W ROKU COP jest właśnie 2.6, po prostu w lecie będzie mniej prądu pobierać w zimie więcej i już, więc gdzie widzisz problem?

Map nie pojąłeś - ja piszę że po 850 PLN można kupić ekogroszek 29 - 30,5 MJ. Groszek II z Wesołej. Kolega schizo jest spod Rzeszowa - na wątku o ekogroszku można znaleźć adres rzeszowskiego składu który po takiej cenie sprzedaje. Uczciwie - np. kolega Miron kupuje i jest zadowolony. Opał o takiej jak założył kolega schizo charakterystyce kupuje się po 7 stówek za tonę.

No widać nie pojąłem:) Ekogroszek, który sprzedaje Karoka za 940zł/t ma wg info na etykiecie na worku 25-26MJ. Nie wydaje mi się żeby kolega Karoka chciał oszukiwać swoją brać eko-syfiarzy, sprzedając im słaby towar w wysokiej cenie, a i Stary Grodków z którego pochodzi o ile mi wiadomo na Pomorzu nie leży:no:

P.S. Nie jest to oczywiście, żaden atak na użytkownika Karoka, bo on wg mnie sprzedaje po normalnej cenie - tyle to po prostu kosztuje i tak się powinno to liczyć. Jak wcześniej wspomniałem ja płaciłem 1000zł za tonę Pieklorza z wniesieniem i poukładaniem i z tego co pamiętam to i on nie miał 30MJ tylko chyba 27-28MJ.

Zbiorcze sieci cieplownicze to przewaznie budownictwo wielomieszkaniowe... ( fjärrvärme )

Strona 12.

Najpowrzechniejsze ogrzewanie w domach jednorodzinnych to prad... W tym zalicza sie PC.

Dalej jest tez wyliczone ze PC P/W wypada najkorzystniej... ;)

Nie ma dotacji.

Zauwaz ze duzy przyrost to glownie poprzez PC P/P ktore sa znacznie tansze... W S byloi jest duzo domow istniejacych z ogrzewaniem el. PC to oszczednosc ktora sie szybko zwraca.

Nie wszystkie PC to nowe domy ;)

Instalacja P/W lub G/W to

ca 80-140000:- SEK.

Nie naturalny proces?

A moze wlasnie tak?

Nie wszystkie domy sa "w miescie" w zasiegu sieci miejskiej...gdzie przylonczenie tez nie jest za darmo. A prad maja wszyscy...

PS. Zyzolek konsultuje sie pewnie z siostra... wszystko Ci wyjasni ;)

Moze wkoncu przeczytaja 3 zapodane linki ... a moze i tabelki zmienia jego zdanie odnosnie stanu faktycznego....

I jaki jest udział procentowy PC w całym rynku systemów grzewczych w nowym budownictwie.

Może skonsultujesz się z kimś ze Skandynawii?

I dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, jak to jest z tą Islandią.

PS.

Tu macie coś z polskiego klimatu o PC

http://www.nanotel.pl/adds/inne/opis_rynkow/Rynek_pomp_ciepla_w_Polsce.pdf

I coś na temat rynku niemieckiego

http://www.geothermie-zentrum.de/fileadmin/media/geothermiezentrum/Projekte/WP-Studie/Abschlussbericht_WP-Marktstudie_Mar2010.pdf

.

Edytowane przez zyzolek