Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Bo rzygać mi się chciało na sam jego widok:sick: Powiem więcej - choćby utrzymanie PCi w przyszłości kosztowało 4x więcej niż tego eko-syfu to i tak bym nie zmienił - człowiek to taka bestia, że do lepszego szybko się przyzwyczaja i z natury nie jest masochistą - może być natomiast ograniczony umysłowo lub finansowo i to są realne "powody" babrania się w syfie, nie żadna ekologia, wygoda, czy niezależność energetyczna.

Życzę żeby było stać Ciebie finansowo. Niestety w tym kraju nigdy nie szanowano swojego. W większości ulgi , zniżki i profity zbierali obcy. Przecież wystarczyłoby mała zachęta dofinansowań nawet starych domów, bez obowiązku uczestniczenia w tym banków, a poprawiłoby to w jakimś stopniu to co jest teraz. Nie jestem zwolennikiem całkowitego zakazu palenia węglem, tylko odpowiedniego jego spalania.Dlatego trzeba edukować społeczeństwo, pokazując mu że zmiana przyzwyczajeń może wpłynąć nie tylko na ich zdrowie ale i na kieszenie.:yes:

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Mam dwa pytania do użytkowników PC

1. Ile tej zimy zużyliście kWh (lub za ile zł)?

2. Jakie są koszty serwisowe PC

Najbardziej zależy mi na danych dla pomp PW.

1.na c.o 1900kWh na cwu 800kWh od 16.09 do dzisiaj

2.na tą chwilę żadne i narazie nie przewiduje żadnych.

Mogłem coś przeoczyć,

chętnie się poprawie jakbyś podał konkret.

Jeśli podzespoły są podobne to ja chcę pompę ciepła w cenie średniej klasy lodówki, biorę od razu.

Może to nie było do ciebie (wszyscy piszą o cenach PC jak lodówek :D ), ale możesz mi napisać jakiej mocy jest twoja lodówka i ile kosztowała?

To mnie męczyłeś o cenę lodówki i nadal nie rozumiem czemu. Pzecież pisałem o proporcjonalności cen w stosunku do lodówek, a nie o proporcjonalności cen do ceny mojej lodówki. Ile kosztują lodówki możesz sobie sprawdzić w najbliższym sklepie albo w internecie. Ja ze swojej strony chętnie usłyszę od specjalistów dlaczego pompa do CO typu split jest tak dużo droższa od podobnej mocy pompy basenowej?

To mnie męczyłeś o cenę lodówki i nadal nie rozumiem czemu. Pzecież pisałem o proporcjonalności cen w stosunku do lodówek, a nie o proporcjonalności cen do ceny mojej lodówki.

Moja lodówka PC 8kW kosztowała mnie 10tyś.

Sprężarka lodóweczki jest taniutka w stosunku do sprężarki PC

Dość drogi rozbudowany sterownik.

Wszystkie pozostałe podzespoły dla większych mocy.

Nie rozumiem czemu się dziwisz. Ceny PC mogą spaść, ale zdecydowanie kosztem jakości (i kursu walut)

1. Ca 7300kWh/rok CO i CWU...

Srednia z 4 lat

PC wysokotemperaturowa zasila zwykle grzejniki. 45-65* ( ma mozliwosc i do 80* )

2. Dotychczas mialem w cenie ... Niewiem jak teraz... Ale niech bedzie o 300:-... Zgaduje... Ale w knajpie jednego wieczoru wiecej sie wyda.

PS. Samochody serwisujecie...

Moze podamy kto ile rocznie wydaje...

Dla rownowagi ;)

dla porównania

dom z połowy lat 80-ych 142m po podłogach bez skosów i innych takich

na ścianie 10cm styro

od góry czapka 25cm wełny na podłodze strychu, okna stare dwuszybowe zespolone wentylacja grawitacyjna

średnia z ostatnich 3 lat 3032zł z co+cwu rocznie

jeśli policzyłbym Twoje KWh po mojej cenie czyli 0,65zł to wyjdzie mi 4745zł na grzanie co i cwu(zakładając zbliżoną budowę domów i ich potrzeby czyli teoretyzując)

trochę to duża róznica- też musiałbym mieć pompę HT bo tylko kalafiory u mnie wiszą

licząc Twoje KWh tylko w II taryfie(co jest nierealne w moim domu) wyszłoby pewnie 0,35zł czyli 2555PLN-ów

wychodzi zatem że mam taniej niz Ty- pod warunkiem że Twój koszt nie jest w całości w II taryfie - wtedy wygrywasz

dla mnie róznica pomiędzy 4745 a 3032 jest na tyle istotna że nie wstawiłbym pompy

gdyby było 300-500 a nie ~1700 to bym się skusił gdyby nie cena za pompę wysokotemperaturową

ale to nadal nie rozwiązuje kwestii ekonomicznosci rozwiązań w nowych domach

Weekend się zaczyna, trzeba u kolegi w kotłowni zara jaką flaszkę odbezpieczyć i potowarzyszyć przy rytualnym piątkowym czyszczeniu kotła :D

Ucz się ucz, jak prąd pójdzie ze 3 razy w górę to Ci się orientacja szybko zmieni, hehe

Ty tej flaszki to lepiej nie ruszaj bo bez alkoholu pieprzysz jak potłuczony.

Wódka jest dla prawdziwych facetów.

Liwko napiłbym się z Tobą mimo wszystko, ze trzy dni spokoju by było na forum zanim byś dotrzeźwiał :)

Chociaż czasem odnoszę wrażenie że Ty do kompa nie siadasz na trzeźwo :)

Ucz się ucz, jak prąd pójdzie ze 3 razy w górę to Ci się orientacja szybko zmieni, hehe

Liwko napiłbym się z Tobą mimo wszystko, ze trzy dni spokoju by było na forum zanim byś dotrzeźwiał :)

Podejrzewam że nie Ty jeden, więcej Nas by się uzbierało na flaszkie żeby nie czytać tego i owego

Gość Arturo72

Post z 2007r

jak narazie daj Boziu w mojej okoicy tona eko groszka to 380 pln -

Dzisiaj jaka jest cena ekogroszku ? O ile % wyższa ?

Ekogroszek będzie taniał ?

Swoją drogą ciekawe jak i czym grzeje dzisiaj kaczorek i czy się nie załamał od tego momentu jak dziękował Bozi za cenę 380zł/t ekogroszka...

Edytowane przez Arturo72

średnia z ostatnich 3 lat 3032zł z co+cwu rocznie

jeśli policzyłbym Twoje KWh po mojej cenie czyli 0,65zł to wyjdzie mi 4745zł na grzanie co i cwu

dla mnie róznica pomiędzy 4745 a 3032 jest na tyle istotna że nie wstawiłbym pompy

gdyby było 300-500 a nie ~1700 to bym się skusił gdyby nie cena za pompę wysokotemperaturową

Tajemnica tkwi w taryfie. Jeśli założysz G11 to się nie opłaca, ale wystarczy przejść na G12w i normalnie żyć a cena i tak sama spadnie, nawet jak pompę puścisz samopas na pogodówce. Ona i tak naturalnie będzie się częściej włączać w taniej taryfie bo wtedy jest po prostu zimniej, a wystarczy ok 25% zużycia w taniej żeby zacząć oszczędzać. Spokojnie możesz założyć 0,5gr za kWh - ja trochę oszczędzam to mi wychodzi średnio 0,44gr za kWh, czyli koszty byłyby porównywalne do węgla. Inna sprawa, że pompa HT jest dość droga niestety:(, więc jest tylko teoretyczną alternatywą dla kalafiorowców.

Tak tak, wódka jest dla prawdziwych facetów...

Kolejny który twierdzi, że zna matematykę. To ile będzie kosztował ten prąd jak podrożeje trzy razy? Jakoś nikt z "kopciuchów" nie potrafi na to pytanie odpowiedzieć a wszyscy straszą. Was to rodzice musieli czarną Wołgą straszyć :D