Liwko 11.04.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Post z 2007r Dzisiaj jaka jest cena ekogroszku ? O ile % wyższa ? Ekogroszek będzie taniał ? Swoją drogą ciekawe jak i czym grzeje dzisiaj kaczorek i czy się nie załamał od tego momentu jak dziękował Bozi za cenę 380zł/t ekogroszka... Dobre, na prawdę dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Tajemnica tkwi w taryfie. Jeśli założysz G11 to się nie opłaca, ale wystarczy przejść na G12w i normalnie żyć a cena i tak sama spadnie, nawet jak pompę puścisz samopas na pogodówce. Ona i tak naturalnie będzie się częściej włączać w taniej taryfie bo wtedy jest po prostu zimniej, a wystarczy ok 25% zużycia w taniej żeby zacząć oszczędzać. Spokojnie możesz założyć 0,5gr za kWh - ja trochę oszczędzam to mi wychodzi średnio 0,44gr za kWh, czyli koszty byłyby porównywalne do węgla. Inna sprawa, że pompa HT jest dość droga niestety:(, więc jest tylko teoretyczną alternatywą dla kalafiorowców. zakładając 0,5zł/KWh wyszłoby 3650zł czyli do przeżycia już tylko jeszcze do tego czajnik za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Po pierwsze to nie zawody Licz ca 0,52:-:/kWh... Moze i 0.5:- Alternatywa dla HT sa przewymiarowane grzejniki i LT lub klimakonwektory i LT. Ekonomicznosc w nowych domach..., Cieply dom i "mala" PC... Pozatym sa PC ktore loncza WM, CO i CWU... Sa alternatywy. Mam stare samochody... a wiec starczylo na PC.., Jak wszystko w zyciu, kwestia priorytetow i podejscia Jest czysto, cieplo i bezobslugowo. nie próbuję zawodów - to wygrywanie było tylko jako określenie kosztów ogrzewania. twoje propozycje to dodatkowe koszty przy adaptacji do zmiany czajnika i mimo wszystko wyższe nieco koszty w zamian za bezobsługowość nie wykluczam jednak żadnego pomysłu w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 jak się te złotówki liczy to te 500 stówek może nie zrobi różnicy ale 1500 już taka na razie nie ma kasy na tak dużą rewolucję w kotłowni i w domu.jeśli będzie taniej z czajnikami to nie wykluczam- niestety dom zwłaszcza stary ciągnie kasę nie tylko w ogrzewanie więc to co teraz zaoszczędzam wkładam w izolację etapami aby co roku obniżać potrzeby choć odrobinę. jak już ogarnę dom to się zajmę czajnikiem i instalacją.jak będzie drogo zostanie węgiel a jeśli będzie niewielka różnica to pójdę w czajniki elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 nie próbuję zawodów - to wygrywanie było tylko jako określenie kosztów ogrzewania. twoje propozycje to dodatkowe koszty przy adaptacji do zmiany czajnika i mimo wszystko wyższe nieco koszty w zamian za bezobsługowość nie wykluczam jednak żadnego pomysłu w przyszłości Masz całkowitą rację, właśnie wczoraj przyjechałem do domku, patrzę do korespondencji i widzę pisemko z PGNiG o podłączeniu gaz rury w mojej ulicy, podjechałem dziś do gazowni , złożyłem papiery i w czerwcu mam mieć gaz, myślę jak zrobić sterowaniem bo to co oferują firmy które produkują kotły gazowe to jakaś porażka... albo zaadaptuję bruliego ew coś wymyślę ,będę chciał to wszystko puścić on-line ew opomiarować, bedzie więc porównanie mojego zużycia dla przypomnienia spalam ok 2,5-3 T eko -sezon) Info dla spamerów !!!! moja instalacja wiele zniesie ,a dokładnie to zniesie każdy rodzaj zródła ciepła od kotła ( smieciucha ,na eko czy pelety) po gaz,pc czy ogrzewanie prądem. wymieniam kocioł na eko bo : 1-mam taki kaprys !! 2-stać mnie 3- może będę sobie testować każde zródło ciepła 4 -BO TAK !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.04.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 wymieniam kocioł na eko bo : 1-mam taki kaprys !! 2-stać mnie 3- może będę sobie testować każde zródło ciepła 4 -BO TAK !! sensowne argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) sensowne argumenty A co mam się spinać ) i się tłumaczyć Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) A co mam się spinać ) i się tłumaczyć Spoko,ale jeszcze przed budową wystarczyło policzyć zapotrzebowanie domu na ciepło i wiedziałbyś od początku ile dany system grzewczy kosztowałby w eksploatacji. Porównując to z kosztem instalacji wiedziałbyś jaki system grzewczy byłby najbardziej zasadny ekonomicznie. Coś takiego jak zrobił schizo czyli świadomy inwestor,który zamierza budować dom nie słuchając sąsiadów czy żadnych z naganiaczy obojętnie jakiego systemu. Dla mnie gaz przy działce był za drogi,droższy niż prąd przed budową ale może dla Ciebie będzie ok po budowie. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Spoko,ale jeszcze przed budową wystarczyło policzyć zapotrzebowanie domu na ciepło i wiedziałbyś od początku ile dany system grzewczy kosztowałby w eksploatacji. taaa a gaz wziąłbym z sufitu.....A kto bogatemu zabroni??? ) poza tym,będzie to wskazówka i porównanie wszelkich danych (paliłem kotłem na eko 4 pełne sezony i jeszcze palę) przyzwyczajeń nie mam mam zamiaru zmieniać, ci co mnie znają to wiedzą że nie koloryzuję, nie zmieniam faktów, tylko podaje PRAWDZIWE dane ! bo nie mam w tym żadnego interesu. zapotrzebowanie mam na poziomie +- 18000 -19000 kWh wiec wyliczyć można -ale nie samymi liczbami człowiek żyje - tu ważna będzie dystrybucja tego wyprodukowanego ciepła.no i cały czas myślę właśnie nad sensownym sterowaniem tego....również dla osób które będą chcieli porównać sobie te dane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Piotrek42, masz już gaz? Szczęściarz z Ciebie Ale porównanie kosztów, jak się podłączysz, będzie wiarygodne, a nie tylko mity. Znam 1 osobę, która wymieniła w domu eko-kocioł na PC, ale to inny temat. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Piotrek42, masz już gaz? Podpisałem dziś niezbędne papiery -bo zaraz znowu wybywam na dłużej, gaz ma zostać podłączony w czerwcu.dokładnie to ostaniego czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A kiedy przeróbki kotłowni i jaki kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 taaa a gaz wziąłbym z sufitu.....A kto bogatemu zabroni??? ) poza tym,będzie to wskazówka i porównanie wszelkich danych Musztarda po obiedzie,na źródło ciepła decyduje się jeszcze przed budową a nie po budowie,piszę o względach ekonomicznych. Będzie to jedynie porównanie dla inwestorów,którzy mają już dom a dla inwestorów,którzy dopiero budują lub zamierzają budować takie porównanie nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A kiedy przeróbki kotłowni i jaki kocioł gazowy? Kocioł będzie junkers cerapur 14 przeróbka pewnie w czerwcu, generalnie to odepnę kocioł na eko a wstawię na gaz....i tyle ,spróbuje go opomiarować http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213227-Monitoring-zuzycia-gazu a do sterownia może wykorzystam bruliego (wszelkie strefy,czasy temp itd.. ) nie chcę robić fotek czy gołych wpisów,( bo to zawsze można podważyć) to ma być widać druga sprawa to mnie wiecznie w domu nie ma a chcę wiedzieć co się w domu dzieje i ile idzie mi tego gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Musztarda po obiedzie,na źródło ciepła decyduje się jeszcze przed budową a nie po budowie,piszę o względach ekonomicznych. Będzie to jedynie porównanie dla inwestorów,którzy mają już dom a dla inwestorów,którzy dopiero budują lub zamierzają budować takie porównanie nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi. Bzdura. Właśnie jest okazja do porównania kosztów na przykładzie jednego i tego samego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Będzie to jedynie porównanie dla inwestorów,którzy mają już dom a dla inwestorów,którzy dopiero budują lub zamierzają budować takie porównanie nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi. A nie prawda.... beda mogli sami zobaczyć jaka jest różnica w kosztach ogrzewania domu posiadając kocioł na eko a posiadając kocioł na gaz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A nie prawda.... beda mogli sami zobaczyć jaka jest różnica w kosztach ogrzewania domu posiadając kocioł na eko a posiadając kocioł na gaz !! Dla wiedzącego o co biega,nie słuchającym sąsiadów,gaz ziemny jest dzisiaj najdroższym medium grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dla wiedzącego o co biega,nie słuchającym sąsiadów,gaz ziemny jest dzisiaj najdroższym medium grzewczym. Mam komin w kotłowni to mogę sobie gaz podłączyć a czy dużo droższy???? przekonamy sie o tym po następnym sezonie grzewczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A nie prawda.... beda mogli sami zobaczyć jaka jest różnica w kosztach ogrzewania domu posiadając kocioł na eko a posiadając kocioł na gaz !! Istniejącego domu a nie dopiero budowanego a to jest zasadnicza i najważniejsza różnica,która ma się nijak do tegoż porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam komin w kotłowni to mogę sobie gaz podłączyć a czy dużo droższy???? przekonamy sie o tym po następnym sezonie grzewczym... Będzie droższy niż ekogroszek(o ok.10gr/kWh) a nawet droższy niż grzanie prądem zwykłym Kospelem z Duonem. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts