Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości
[[Template core/front/global/userBar is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Istniejącego domu a nie dopiero budowanego a to jest zasadnicza i najważniejsza różnica,która ma się nijak do tegoż porównania.

Szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy.

Ogrzewanie zawsze będzie ogrzewaniem, są tylko różne źródła jego wytwarzania. A na końcu w domu ma być ciepło.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Istniejącego domu a nie dopiero budowanego a to jest zasadnicza i najważniejsza różnica,która ma się nijak do tegoż porównania.

No i w czym masz problem?? OZC mam zrobiony wyszło 18000kWh/rok , wg zużycia opału (ekogroszek ) spalam ok 2,5-3t (w zalezności od zimy i jakości ekogroszku) czyli dane wyjściowe już mamy, a ile spale gazu?? teoretycznie można policzyć, ale ja to chcę sprawdzić....

Gość Arturo72
Szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy.

Ogrzewanie zawsze będzie ogrzewaniem, są tylko różne źródła jego wytwarzania. A na końcu w domu ma być ciepło.

A bo masz klapki na oczach i myślisz tylko w jednej perspektywie.

Dlaczego zdecydowałem się na prąd jeszcze przed budową mimo,że miałem gaz przy granicy ?

Odpowiesz sobie na to pytanie,to zrozumiesz.

Gość Arturo72
No i w czym masz problem?? OZC mam zrobiony wyszło 18000kWh/rok , wg zużycia opału (ekogroszek ) spalam ok 2,5-3t (w zalezności od zimy i jakości ekogroszku) czyli dane wyjściowe już mamy, a ile spale gazu?? teoretycznie można policzyć, ale ja to chcę sprawdzić....

Ja nie mam w niczym problemu,to Ty masz problem :)

Gość Arturo72
GZ 2,17 zł/m3

Wartość opałowa GZ 8,8 kWh/m3

Cena 1 kWh brutto 0,25 zł

Porównaj to teraz biorąc pod uwagę koszt eksploatacji i koszt instalacji z inwestycją w Kospela i grzaniem w taryfach Duonu.

Porównaj to teraz biorąc pod uwagę koszt eksploatacji i koszt instalacji z inwestycją w Kospela i grzaniem w taryfach Duonu.

Ja mam prąd w enei i nie zamierzam zmieniać a tym bardzie brać taryf nocnych !! koszt kotła na gaz to ok 4 tys,, podłączenie gazu to 2,4tys (ryczałt) i z 2 -3 tysie na mapki i inst wew.

nawet duon niepotrzebny, na Śląsku w Tauronie w taryfie Eko-Ogrzewanie 1 kWh wychodzi trochę mniej niż 25 gr. tylko trzeba akumulować. poza tym podobno w tym roku na ceny hurtowe energii elektrycznej w końcu ruszyły w górę, więc zobaczymy jak długo jeszcze prąd będzie w cenie porównywalnej do gazu.

en el 18000kwh/rok (taryfa całodobowa g11) - 9 669,00 zł

gaz 18000kwh/rok 4500,00zł

czy może Panowie u was jest inna matematyka??

Jak powiedziałem - nie zamierzam zmieniać przyzwyczajeń, korzystam z g11 -i mam zamiar dalej z niej korzystać. Realne koszty ogrzewania ekogroszkiem a gazem wyjdą po sezonie grzewczym, inwestorzy bedą mogli sami sobie porównać i przyjąć założenia do ogrzewania swoich domów !!

Edytowane przez Piotrek42

Gość Arturo72
en el 18000kwh/rok (taryfa całodobowa g11) - 9 669,00 zł

gaz 18000kwh/rok 4500,00zł

czy może Panowie u was jest inna matematyka??

To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie a po trzecie szukają i z chęcią przyjmują zalety G12.

Tak budowało się w PRL-u za Gierka i taniego wungla...

Edytowane przez Arturo72

To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie.

:lol2::lol2::lol2:

Nazywasz to szałasem??? jest kilka zmian ( np powiększyłem wymiary i mam wiekszy garaż i domek w srodku ) http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?q=m42a&search=&t=0

Edytowane przez Piotrek42

Gość Arturo72

Takiego domu dzisiaj byś już nie zbudował zgodnie z prawem.

Jakie wyszło Ci zapotrzebowanie na ciepło w przeliczeniu na m2 ?

Rzuć swoje obliczenia papierowe bo jakoś Ci nie wierzę a spalanie ekogroszka przyjmij ze sprawnością ok.50% no chyba,że masz podkładkę w OZC jeśli chodzi o zużycie energii.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Nazywasz to szałasem??? jest kilka zmian ( np powiększyłem wymiary i mam wiekszy garaż i domek w srodku ) http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?q=m42a&search=&t=0

Tym bardziej przyjmij sprawność kotła na max.40%.

I widzę,że grzejąc gazem wyjdziesz zdecydowanie na plus w stosunku do ekogroszka i gaz wyjdzie Ci taniej.

Taki dom budowany nawet wg norm,bez ulepszania zje max.10000kWh na c.o.

Edytowane przez Arturo72

Rzuć swoje obliczenia papierowe bo jakoś Ci nie wierzę a spalanie ekogroszka przyjmij ze sprawnością ok.50% no chyba,że masz podkładkę w OZC jeśli chodzi o zużycie energii.

Ja mam Ci coś udowadniać???? bez jaj..... moje dane z 3 ostatnich sezonów są weryfikowane i to nie przez jednego użytkownika... akurat nie wymieniam kotła żeby coś komuś udowodnić... a po prostu pokazać różnicę jaką potencjalny inwestor może sobie założyć mając kocioł na eko a ogrzewanie na gaz, za bardzo sie jakoś nie przejmuję ze akurat Ty mi nie wierzysz..