zyzolek 11.04.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Istniejącego domu a nie dopiero budowanego a to jest zasadnicza i najważniejsza różnica,która ma się nijak do tegoż porównania. Szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy. Ogrzewanie zawsze będzie ogrzewaniem, są tylko różne źródła jego wytwarzania. A na końcu w domu ma być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Istniejącego domu a nie dopiero budowanego a to jest zasadnicza i najważniejsza różnica,która ma się nijak do tegoż porównania. No i w czym masz problem?? OZC mam zrobiony wyszło 18000kWh/rok , wg zużycia opału (ekogroszek ) spalam ok 2,5-3t (w zalezności od zimy i jakości ekogroszku) czyli dane wyjściowe już mamy, a ile spale gazu?? teoretycznie można policzyć, ale ja to chcę sprawdzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Będzie dużo droższy niż ekogroszek a nawet droższy niż grzanie prądem zwykłym Kospelem z Duonem. Pojechałeś z tym kospelem i prądem, aż się uśmiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy. Ogrzewanie zawsze będzie ogrzewaniem, są tylko różne źródła jego wytwarzania. A na końcu w domu ma być ciepło. A bo masz klapki na oczach i myślisz tylko w jednej perspektywie. Dlaczego zdecydowałem się na prąd jeszcze przed budową mimo,że miałem gaz przy granicy ? Odpowiesz sobie na to pytanie,to zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.04.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Mam komin w kotłowni to mogę sobie gaz podłączyć a czy dużo droższy???? przekonamy sie o tym po następnym sezonie grzewczym... tak z ciekawości - ile kosztuje 1 m3 gazu i ile opłaty stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 No i w czym masz problem?? OZC mam zrobiony wyszło 18000kWh/rok , wg zużycia opału (ekogroszek ) spalam ok 2,5-3t (w zalezności od zimy i jakości ekogroszku) czyli dane wyjściowe już mamy, a ile spale gazu?? teoretycznie można policzyć, ale ja to chcę sprawdzić.... Ja nie mam w niczym problemu,to Ty masz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 tak z ciekawości - ile kosztuje 1 m3 gazu i ile opłaty stałe? W przeliczeniu na kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 3 tony węgla to maks 18000 kWh przy najlepszym eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 GZ 2,17 zł/m3Wartość opałowa GZ 8,8 kWh/m3Cena 1 kWh brutto 0,25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 GZ 2,17 zł/m3 Wartość opałowa GZ 8,8 kWh/m3 Cena 1 kWh brutto 0,25 zł Porównaj to teraz biorąc pod uwagę koszt eksploatacji i koszt instalacji z inwestycją w Kospela i grzaniem w taryfach Duonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Porównaj to teraz biorąc pod uwagę koszt eksploatacji i koszt instalacji z inwestycją w Kospela i grzaniem w taryfach Duonu. Ja mam prąd w enei i nie zamierzam zmieniać a tym bardzie brać taryf nocnych !! koszt kotła na gaz to ok 4 tys,, podłączenie gazu to 2,4tys (ryczałt) i z 2 -3 tysie na mapki i inst wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.04.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Porównaj to teraz biorąc pod uwagę koszt eksploatacji i koszt instalacji z inwestycją w Kospela i grzaniem w taryfach Duonu. nawet duon niepotrzebny, na Śląsku w Tauronie w taryfie Eko-Ogrzewanie 1 kWh wychodzi trochę mniej niż 25 gr. tylko trzeba akumulować. poza tym podobno w tym roku na ceny hurtowe energii elektrycznej w końcu ruszyły w górę, więc zobaczymy jak długo jeszcze prąd będzie w cenie porównywalnej do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 11.04.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dla wiedzącego o co biega,nie słuchającym sąsiadów,gaz ziemny jest dzisiaj najdroższym medium grzewczym. Chyba zapomniałeś o oleju opałowym. Podobnie prąd, nawet w nocnej taryfie, wychodzi drożej niż gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Chyba zapomniałeś o oleju opałowym. Podobnie prąd, nawet w nocnej taryfie, wychodzi drożej niż gaz ziemny. przecież napisałem ile wychodzi prąd w poście wyżej - taniej niż gaz ziemny. oczywiście to już z opłatami dystrybucyjną i jakościową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) en el 18000kwh/rok (taryfa całodobowa g11) - 9 669,00 złgaz 18000kwh/rok 4500,00zł czy może Panowie u was jest inna matematyka?? Jak powiedziałem - nie zamierzam zmieniać przyzwyczajeń, korzystam z g11 -i mam zamiar dalej z niej korzystać. Realne koszty ogrzewania ekogroszkiem a gazem wyjdą po sezonie grzewczym, inwestorzy bedą mogli sami sobie porównać i przyjąć założenia do ogrzewania swoich domów !! Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) en el 18000kwh/rok (taryfa całodobowa g11) - 9 669,00 zł gaz 18000kwh/rok 4500,00zł czy może Panowie u was jest inna matematyka?? To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie a po trzecie szukają i z chęcią przyjmują zalety G12. Tak budowało się w PRL-u za Gierka i taniego wungla... Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie. :lol2: Nazywasz to szałasem??? jest kilka zmian ( np powiększyłem wymiary i mam wiekszy garaż i domek w srodku ) http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?q=m42a&search=&t=0 Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) :lol2: Takiego domu dzisiaj byś już nie zbudował zgodnie z prawem. Jakie wyszło Ci zapotrzebowanie na ciepło w przeliczeniu na m2 ? Rzuć swoje obliczenia papierowe bo jakoś Ci nie wierzę a spalanie ekogroszka przyjmij ze sprawnością ok.50% no chyba,że masz podkładkę w OZC jeśli chodzi o zużycie energii. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) :lol2: Nazywasz to szałasem??? jest kilka zmian ( np powiększyłem wymiary i mam wiekszy garaż i domek w srodku ) http://projekty.muratordom.pl/projekt_przemyslany-wariant-i,556,0,0.htm?q=m42a&search=&t=0 Tym bardziej przyjmij sprawność kotła na max.40%. I widzę,że grzejąc gazem wyjdziesz zdecydowanie na plus w stosunku do ekogroszka i gaz wyjdzie Ci taniej. Taki dom budowany nawet wg norm,bez ulepszania zje max.10000kWh na c.o. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Rzuć swoje obliczenia papierowe bo jakoś Ci nie wierzę a spalanie ekogroszka przyjmij ze sprawnością ok.50% no chyba,że masz podkładkę w OZC jeśli chodzi o zużycie energii. Ja mam Ci coś udowadniać???? bez jaj..... moje dane z 3 ostatnich sezonów są weryfikowane i to nie przez jednego użytkownika... akurat nie wymieniam kotła żeby coś komuś udowodnić... a po prostu pokazać różnicę jaką potencjalny inwestor może sobie założyć mając kocioł na eko a ogrzewanie na gaz, za bardzo sie jakoś nie przejmuję ze akurat Ty mi nie wierzysz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts