Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie a po trzecie szukają i z chęcią przyjmują zalety G12.

Tak budowało się w PRL-u za Gierka i taniego wungla...

No ale te 18k kWh to CO i CWU.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
No ale te 18k kWh to CO i CWU.

8000kWh na cwu ?

Bogato :)

Dopuszczalne zużycie energii na c.o domu 137m2 budowanego po 2009r to ok.80kWk/m2/rok czyli 137*80=10960kWh,jeśli byłoby powyżej dom nie mógłby być oddany do użytku.

Jeśli ktoś twierdzi na podstawie zużycia ekogroszku,że ma więcej to znacznie przeszacował sprawność kotła.

Jeśli dom był budowany z izolacją lepszą niż w projekcie,który jedynie musiał spełniać wymagania normy budowlanej,zużycie energii na c.o będzie automatycznie mniejsze.

Wymagania normy spełnia izolacja na ścianach min.12cm.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A jaki urząd chodzi z ciepłomierzem i to kontroluje?

Żaden,zatem masz przyzwolenie do budowania domu z desek pobudowlanych albo ze starego rusztowania ze sztolni.

Ale to nie urząd będzie za Ciebie płacił rachunki za ogrzewanie ale Ty sam.

Tylko uważaj na Straż Miejską,bo czasami sprawdzają czym się pali a Ty będziesz zmuszony do palenia śmieciami budując szałas z odpadów...

Dlatego też powinien być kategoryczny zakaz używania paliw stałych w nowych domach w całej Polsce.

Zmusi to ludzi do myślenia nad własnym sobą i nad własną rodziną.

Edytowane przez Arturo72

Żaden,zatem masz przyzwolenie do budowania domu z desek pobudowlanych albo ze starego rusztowania ze sztolni.

Ale to nie urząd będzie za Ciebie płacił rachunki za ogrzewanie ale Ty sam.

Tylko uważaj na Straż Miejską,bo czasami sprawdzają czym się pali a Ty będziesz zmuszony do palenia śmieciami budując z odpadów...

8000 kWh na CWU to raczej normalne zużycie

Sam tym tłumaczyłeś konieczność rezygnacji z kospela na prąd kosztem PC;)

Sam wypuszczasz szambo do rowu, bo ani POSia nie masz, ani kanalizy.

A straż miejska, jak sama nazwa wskazuje, jest w miastach. A na wsi przydała by się taka straż wiejska, bo jak sąsiad uruchamia pompę od szamba to aż rzygać się chce.

Gość Arturo72
8000 kWh na CWU to raczej normalne zużycie.

Tak,ale na 9 osób a nie sadzę,żeby pisał tu właściciel hotelu.

Sam tym tłumaczyłeś konieczność rezygnacji z kospela na prąd kosztem PC;)

Dla 3 osób i ok.4000kWh i tylko z wanną w łazience i biorąc pod uwagę koszt instalacji do kosztu eksploatacji Kospela+pompy do cwu vs pompy do całości.

Jeśli umkło uwadze to przypomnę:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Druga sprawa,że koszt pompy do cwu z zasobnikiem to ok.6-7tys.zł,jak do tego dodamy piecyk elektryczny to wyjdzie kwota ponad 10tys.zł a za 15-16tys.zł mam możliwość zakupu pełnowartościowej i dobrej pompy ciepła p-w do c.o i cwu 8kW z zasobnikiem i montażem :)

Sam wypuszczasz szambo do rowu, bo ani POSia nie masz, ani kanalizy.

Nie jesteś w temacie,od dwóch miechów mam kanalizę.

Nie wiem czy wiesz,czy się orientujesz ale sam sobie robisz,lub zrobiłeś krzywdę nie ograniczając domu,żeby zużył jak najmniej energii na ogrzewanie.

Edytowane przez Arturo72

Dobra Panowie nie ma co filozofować dom jest jaki jest, zużycie mam jakie mam ,nie mam zamiaru nic robić więcej jak wymienić zródło ciepła i sprawdzić po sezonie grzewczym ile zapłaciłem za gaz a ile płaciłem za eko ,koszt palenia eko na sezon to max 2,5-3tys zł teoretycznie w gazie powinienem wyjść 4,5tys/sezon, wszystko co zapłacę więcej to jestem w plecy,co mniej moje oszczędnosci...

Dobra Panowie nie ma co filozofować dom jest jaki jest, zużycie mam jakie mam ,nie mam zamiaru nic robić więcej jak wymienić zródło ciepła i sprawdzić po sezonie grzewczym ile zapłaciłem za gaz a ile płaciłem za eko ,koszt palenia eko na sezon to max 2,5-3tys zł teoretycznie w gazie powinienem wyjść 4,5tys/sezon, wszystko co zapłacę więcej to jestem w plecy,co mniej moje oszczędnosci...

dokładnie. czekam na wynik ;)

Nie mam prysznica w łazience,jest tylko wanna :)

Czy moją pralnio-suszarnie nazwiesz "kotłownią" ?

[ATTACH=CONFIG]253108[/ATTACH]

To tutaj zrezygnowałem z komina na etapie adaptacji i wtedy również zdecydowałem się,że powstanie pranio-suszarnia,po przeciwnej stronie pralnio-suszarni wisi sobie pompka,Kospel zająłby trochę mniej miejsca.

[ATTACH=CONFIG]253109[/ATTACH]

Chcąc mieć ekogroszek w domu musiałbym dobudować nowe pomieszczenie.Tak czy nie ?

hehe...mialem czas to odszukalem...kolejne klamstwo - tudziez naginanie faktow typowego pompiarza.... kominek w salonie niby dla relaksu a prysznic w 'pralnio-suszarni' dla ??? no wlasnie??? o co tu k*rwa biega???:bash:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438224&viewfull=1#post6438224

Edytowane przez m&m0123

Gość Arturo72
hehe...mialem czas to odszukalem...kolejne klamstwo - tudziez naginanie faktow typowego pompiarza.... kominek w salonie niby dla relaksu a prysznic w 'pralnio-suszarni' dla ??? no wlasnie??? o co tu k*rwa biega???:bash:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438224&viewfull=1#post6438224

Odpowiedz sam sobie sobie w jakim celu służy kabina prysznicowa w pralnio-suszarni.

Podpowiedź,pralnio-suszarnia jest pomieszczeniem przejściowym z domu do garażu a z garażu mam wyjście na ogród.