zyzolek 11.04.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 To dowodzi jedynie,że takie porównanie nie ma żadnego sensu bo takich szałasów zbitych z desek nie można już budować(18000kWh) a po drugie,że inwestorzy stają się bardziej rozgarnięci i nie dopuszczają do tak kosmicznie dużego zużycia energii na ogrzewanie a po trzecie szukają i z chęcią przyjmują zalety G12. Tak budowało się w PRL-u za Gierka i taniego wungla... No ale te 18k kWh to CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) No ale te 18k kWh to CO i CWU. 8000kWh na cwu ? Bogato Dopuszczalne zużycie energii na c.o domu 137m2 budowanego po 2009r to ok.80kWk/m2/rok czyli 137*80=10960kWh,jeśli byłoby powyżej dom nie mógłby być oddany do użytku. Jeśli ktoś twierdzi na podstawie zużycia ekogroszku,że ma więcej to znacznie przeszacował sprawność kotła. Jeśli dom był budowany z izolacją lepszą niż w projekcie,który jedynie musiał spełniać wymagania normy budowlanej,zużycie energii na c.o będzie automatycznie mniejsze. Wymagania normy spełnia izolacja na ścianach min.12cm. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Taki dom budowany nawet wg norm,bez ulepszania zje max.10000kWh na c.o. zje wiecej, dom ma teraz 150m2 powierzchni mieszkalnej i 50m2 garażu który równiez ogrzewam, poza tym mam duże zużycie cwu 15-18m3/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 8000kWh na cwu ? Bogato Dopuszczalne zużycie energii na c.o domu 137m2 budowanego po 2009r to ok.80kWk.m2/rok czyli 137*80=10960kWh,jełśi byłoby powyżej dom nie mógłby być oddany do użytku. A jaki urząd chodzi z ciepłomierzem i to kontroluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) A jaki urząd chodzi z ciepłomierzem i to kontroluje? Żaden,zatem masz przyzwolenie do budowania domu z desek pobudowlanych albo ze starego rusztowania ze sztolni. Ale to nie urząd będzie za Ciebie płacił rachunki za ogrzewanie ale Ty sam. Tylko uważaj na Straż Miejską,bo czasami sprawdzają czym się pali a Ty będziesz zmuszony do palenia śmieciami budując szałas z odpadów... Dlatego też powinien być kategoryczny zakaz używania paliw stałych w nowych domach w całej Polsce. Zmusi to ludzi do myślenia nad własnym sobą i nad własną rodziną. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Żaden,zatem masz przyzwolenie do budowania domu z desek pobudowlanych albo ze starego rusztowania ze sztolni. Ale to nie urząd będzie za Ciebie płacił rachunki za ogrzewanie ale Ty sam. Tylko uważaj na Straż Miejską,bo czasami sprawdzają czym się pali a Ty będziesz zmuszony do palenia śmieciami budując z odpadów... 8000 kWh na CWU to raczej normalne zużycie Sam tym tłumaczyłeś konieczność rezygnacji z kospela na prąd kosztem PC;) Sam wypuszczasz szambo do rowu, bo ani POSia nie masz, ani kanalizy. A straż miejska, jak sama nazwa wskazuje, jest w miastach. A na wsi przydała by się taka straż wiejska, bo jak sąsiad uruchamia pompę od szamba to aż rzygać się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.04.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Arturo, puszczają ci nerwy, że kolega przechodzi na gaz, a nie na PCDla wyjaśnienia. Gaz nie jest paliwem stałym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.04.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) 8000 kWh na CWU to raczej normalne zużycie. Tak,ale na 9 osób a nie sadzę,żeby pisał tu właściciel hotelu. Sam tym tłumaczyłeś konieczność rezygnacji z kospela na prąd kosztem PC;) Dla 3 osób i ok.4000kWh i tylko z wanną w łazience i biorąc pod uwagę koszt instalacji do kosztu eksploatacji Kospela+pompy do cwu vs pompy do całości. Jeśli umkło uwadze to przypomnę: Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Druga sprawa,że koszt pompy do cwu z zasobnikiem to ok.6-7tys.zł,jak do tego dodamy piecyk elektryczny to wyjdzie kwota ponad 10tys.zł a za 15-16tys.zł mam możliwość zakupu pełnowartościowej i dobrej pompy ciepła p-w do c.o i cwu 8kW z zasobnikiem i montażem Sam wypuszczasz szambo do rowu, bo ani POSia nie masz, ani kanalizy. Nie jesteś w temacie,od dwóch miechów mam kanalizę. Nie wiem czy wiesz,czy się orientujesz ale sam sobie robisz,lub zrobiłeś krzywdę nie ograniczając domu,żeby zużył jak najmniej energii na ogrzewanie. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.04.2014 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dlatego też powinien być kategoryczny zakaz używania paliw stałych w nowych domach w całej Polsce. Chyba że założy na kominie system wielostopniowych filtrów, podobnych do tych co są montowane na kominach elektrowni. Ale wtedy to już nawet PC gruntowa wyjdzie taniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.04.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dobra Panowie nie ma co filozofować dom jest jaki jest, zużycie mam jakie mam ,nie mam zamiaru nic robić więcej jak wymienić zródło ciepła i sprawdzić po sezonie grzewczym ile zapłaciłem za gaz a ile płaciłem za eko ,koszt palenia eko na sezon to max 2,5-3tys zł teoretycznie w gazie powinienem wyjść 4,5tys/sezon, wszystko co zapłacę więcej to jestem w plecy,co mniej moje oszczędnosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.04.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dobra Panowie nie ma co filozofować dom jest jaki jest, zużycie mam jakie mam ,nie mam zamiaru nic robić więcej jak wymienić zródło ciepła i sprawdzić po sezonie grzewczym ile zapłaciłem za gaz a ile płaciłem za eko ,koszt palenia eko na sezon to max 2,5-3tys zł teoretycznie w gazie powinienem wyjść 4,5tys/sezon, wszystko co zapłacę więcej to jestem w plecy,co mniej moje oszczędnosci... dokładnie. czekam na wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.04.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Arturo, wystarcza Ci te 300l cwu na dwie osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Arturo, wystarcza Ci te 300l cwu na dwie osoby? Na 3 osoby wystarcza,grzanie do 46st.C dwa razy na dobę,rano i po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Na 3 osoby wystarcza,grzanie do 46st.C dwa razy na dobę,rano i po południu. Spory baniak jak na 3os. Analogicznie na rodzine 2+2, 2+3 ok 500l trzeba grzac...a ten co ma same córy to w ogole ma przechlapane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Spory baniak jak na 3os. Analogicznie na rodzine 2+2, 2+3 ok 500l trzeba grzac...a ten co ma same córy to w ogole ma przechlapane Nie mam prysznica w łazience,jest tylko wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.04.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie mam prysznica w łazience,jest tylko wanna Jesli dobrze kojarze to prysznic masz w kotlowni...tfu tfu tzn w pralnio-suszarni oczywiscie za 0zl no bo przeciez te metry z nieba spady jak to 'liwko liwko chodz na piwko' powiada... Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.04.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie mam prysznica w łazience,jest tylko wanna Czy moją pralnio-suszarnie nazwiesz "kotłownią" ? [ATTACH=CONFIG]253108[/ATTACH] To tutaj zrezygnowałem z komina na etapie adaptacji i wtedy również zdecydowałem się,że powstanie pranio-suszarnia,po przeciwnej stronie pralnio-suszarni wisi sobie pompka,Kospel zająłby trochę mniej miejsca. [ATTACH=CONFIG]253109[/ATTACH] Chcąc mieć ekogroszek w domu musiałbym dobudować nowe pomieszczenie.Tak czy nie ? hehe...mialem czas to odszukalem...kolejne klamstwo - tudziez naginanie faktow typowego pompiarza.... kominek w salonie niby dla relaksu a prysznic w 'pralnio-suszarni' dla ??? no wlasnie??? o co tu k*rwa biega??? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438224&viewfull=1#post6438224 Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 hehe...mialem czas to odszukalem...kolejne klamstwo - tudziez naginanie faktow typowego pompiarza.... kominek w salonie niby dla relaksu a prysznic w 'pralnio-suszarni' dla ??? no wlasnie??? o co tu k*rwa biega??? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438224&viewfull=1#post6438224 Odpowiedz sam sobie sobie w jakim celu służy kabina prysznicowa w pralnio-suszarni. Podpowiedź,pralnio-suszarnia jest pomieszczeniem przejściowym z domu do garażu a z garażu mam wyjście na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.04.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Odpowiedz sam sobie sobie w jakim celu służy kabina prysznicowa w pralnio-suszarni. Podpowiedź,pralnio-suszarnia jest pomieszczeniem przejściowym z domu do garażu a z garażu mam wyjście na ogród. hmmm tzn ze za kazdym razem jak wchodzisz z ogrodu do domu i na odwrot to bierzesz prysznic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 hmmm tzn ze za kazdym razem jak wchodzisz z ogrodu do domu i na odwrot to bierzesz prysznic??? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts