Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego też wystarczy mi raz,może niektórzy się opamiętają zanim zaczną pisać podobne kłamstwa.

hmm coś ostanio obiło mi sie o uszy, że jezeli kogoś podaje sie o zniesławienie to nie może się toczyć względem jego żadne postępowanie, prawda?:p jak myślisz Arturek ile czasu zajmie ci proces z Murator S.A???

Dzieciuch.

Artur Zawijan jest dla mnie dużo większym autorytetem jak Ty, na tytuł doktora trzeba sobie zapracować, na forumowego pleciugę nie.

Tyle ile sobie złośliwości nieraz przekazaliśmy i jakoś ani ja jego ani on mnie sądami nie straszył.

To jest po prostu prawdziwy facet z wielkimi jaj..mi jak arbuzy a nie jakaś pipa.

Tym się różnimy.

Gość Arturo72

Wystarczy jeden naiwny którego poczęstowałeś swoim bełkotem a skutecznie odstraszy następnych :)

Chciałbyś,żeby był to bełkot i tak to przedstawiasz bo tracisz pomału kasę.

Poniżej na forum są dziesiątki osób grzejących prądem,ze swoimi dziennikami budów,żeby pokazać,że można wybudować tanio i dobrze i bez syfu w domu,którzy także uważali,że ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją w nowy dom:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6420710&viewfull=1#post6420710

Poniżej na forum są dziesiątki osób grzejących pompami ciepła,ze swoimi dziennikami budów,żeby pokazać,że można wybudować tanio i dobrze i bez syfu w domu,którzy także uważali,że ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją w nowy dom:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6433508&viewfull=1#post6433508

Jest w końcu mój dziennik budowy/bełkot w którym pokazuje,że ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją w nowy dom:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6410498&viewfull=1#post6410498

Te setki osób zapewne też bełkoczą...

Tak bo są to zwykli inwestorzy a nie sprzedawcy kotłów na ekogroszek czy ludzie związani z biznesem węglowym szukających jedynie jeleni na swoje towary.

Edytowane przez Arturo72

Na moje pytanie 2 pytania skierowane do forumowych instalatorów i sprzedawców kotłów na ekogroszek:

1.Jakie zalety mają grzejniki w nowobudowanych domach zamiast podłogówki

2.Jakie zalety ma ekogroszek w nowobudowanych domach zamiast prądu

żaden forumowy sprzedawca czy instalator nie odpowiedział konkretnie na pytania.

Odpowiedź jednego brzmiała "jak klient(jeleń) się uprze to co mam zrobić" a drugiego "nie będę go wyprowadzał z błędu(tego jelenia) bo to nic nie da"

Zatem forum pomaga,w mojej skromnej osobie po części także,żeby tych jeleni było coraz mniej i to drażni sprzedawców syfu bo coraz więcej ludzi zaczyna myśleć i liczyć.

Dobrze pytaniem na pytanie:

Masz od inwestora takie zadanie( fakt autentyczny - dom już istnieje i działa bardzo fajnie)

1. W sypialniach chcę jak sie kładę spac 20-21 st jak śpię chcę 18-19 st ale już jak wstaję to chcę mieć znowu 20-21 st. Jak to rozwiazać ???

2. Będą 4 pokoje gościnne z łazienkami ( w łazienkach grzejnik ( drabinka) + ogrzewanie podłogowe - efekt ciepłej podłogi) ale nie chcę ich ogrzewać cały czas do 21 st Chcę w nich utrzymywać 18 st ale jak goście przyjadą to chce żeby pokój się szybko ogrzał.

3. Dom chcę ogrzewać drewnem ( drewno mam własne - właściciel zakładów drzewnych) ( zamontowany kocioł na drewno taki na full wypas który się sam rozpala. Widział takie na zachodzie i taki chciał. I takiego nazwiesz durniem brudasem nieukiem ? I bedziesz go przekonywał że ma sobie wybudować 100 m2 kurną chatkę bo bedzie mógł ogrzewać prądem i żeby robił tylko podłogówkę bo tak dla niego będzie lepiej ???

W domu jest też podłogówka i różne inne systemy, również wentylacja mechaniczna i to taka super zbajerowana bo z pompą ciepła.

I tyle

i znowu wracamy do kotłowni. pisałem, że moja kotłownia kosztowałaby 1500 * 15 m2 = 22500 zł, bo w garażu ani nigdzie węgiel by mi się nie zmieścił. Jako, że piszesz o budowaniu firmami, to tyle właśnie by kosztowała bez bajerów. Mniejszej sobie nie wyobrażam, bo już widziałem w życiu jak to wygląda. Do tego komin firmą to 5000 zł, do tego kocioł. I dochodzimy, że ekogroszek mnie kosztuje 35000 zł. podłogówka firmą to 55 zł / m2 przy 600 m rury - pisał fotohobby. piszesz o najtańszych materiałach, więc stosując rurę z marketu zszedłby pewnie do 50 zł. już nie liczę tego, że tam gdzie kaloryfer niczego nie postawisz, poza tym estetyka tego najtańszego kaloryfera (albo jakiegokolwiek) jest wątpliwa, ale mniejsza z tym. czy w koszt ogrzewania wliczasz przegląd kominiarski? co z CWU poza sezonem grzewczym? ile Cię to wszystko razem kosztuje?

Gość Arturo72

Masz od inwestora takie zadanie( fakt autentyczny - dom już istnieje i działa bardzo fajnie)

1. W sypialniach chcę jak sie kładę spac 20-21 st jak śpię chcę 18-19 st ale już jak wstaję to chcę mieć znowu 20-21 st. Jak to rozwiazać ???

Po pierwsze jest to nie możliwe w nowym domu,chyba,że szkieletor.Mój dom bez ogrzewania przez 24h w największe mrozy traci 1,5st.C

2. Będą 4 pokoje gościnne z łazienkami ( w łazienkach grzejnik ( drabinka) + ogrzewanie podłogowe - efekt ciepłej podłogi) ale nie chcę ich ogrzewać cały czas do 21 st Chcę w nich utrzymywać 18 st ale jak goście przyjadą to chce żeby pokój się szybko ogrzał.

jw chyba,że to szkieletor.

3. Dom chcę ogrzewać drewnem ( drewno mam własne - właściciel zakładów drzewnych) ( zamontowany kocioł na drewno taki na full wypas który się sam rozpala. Widział takie na zachodzie i taki chciał. I takiego nazwiesz durniem brudasem nieukiem ? I bedziesz go przekonywał że ma sobie wybudować 100 m2 kurną chatkę bo bedzie mógł ogrzewać prądem i żeby robił tylko podłogówkę bo tak dla niego będzie lepiej ???

W domu jest też podłogówka i różne inne systemy, również wentylacja mechaniczna i to taka super zbajerowana bo z pompą ciepła.

Widać,że nie znasz specyfiki nowych domów i zatrzymałeś się jeszcze w PRL-u z myśleniem o domach.

I jak zwykle pokręciłeś jak było Ci wygodnie to co napisał Puławiak.

Przekonaj tego gościa żeby zburzył to co zbudował i zrobił tak jak głosi forumowy pleciuga :)

Dałem Ci wczoraj propozycję, widzisz skoro masz taki dar przekonywania i nauczania to dlaczego nie spróbujesz.

Wypleniłbyś choć jednego sprzedawcę śmierdzieli z rynku :)

Taki dom już istnieje działa i jest zamieszkały. Wiesz może i tak ale ty chyba ty się zatrzymałeś na budowie tylko swojego domu i nie masz zielonego pojęcia jakie inni mają oczekiwania i jak to wszystko może działać. Gdybym klientom mówił niemożliwe albo tego się nie da i robił tylko jeden szablon to zdechł bym z głodu. Ludzie są różni i mają swoje oczekiwania.

Gość Arturo72
Taki dom już istnieje działa i jest zamieszkały.

Dlatego też piszę o nowych domach a nie już wybudowanych i pytania były o nowe domy.

Wy instalujecie kotły i grzejniki tam gdzie jest to dzisiaj nieopłacalną inwestycją.

Dobra rada,przelicz sobie ile nowy dom traci energii przy mrozach rzędu -20st.C,budowany wg norm budowlanych i wtedy możemy dyskutować.

Edytowane przez Arturo72

Aaa stawiasz niby dziesiątki przeciw setkom tysięcy :)

Powiedziałbym że to są pojedyncze przypadki a nie nawet dziesiątki i co mają teraz pisać ? że wtopili ?

Mam już takich klientów z pompami chcesz przejechać się np. do Ozorzyc pod Wrocławiem ?

Wytłumaczysz gościowi co miał zrobić żeby mieć ciepło z pompą za 80 tysi ( gruntowa ) a kominek to na pewno nie palił non-stop żeby w ogień popatrzyć.

Tak, tak, nie miał takiego doradcy, coś spieprzył, pewnie grunt nie taki, o pół metra za płytko odwierty albo pitu-pitu.

Pierwsza porada będzie chyba taka żeby wyburzył połowę z tych 200m które ma bo ta druga setka jest mu niepotrzebna :)

Gość Arturo72

Wytłumaczysz gościowi co miał zrobić żeby mieć ciepło z pompą za 80 tysi ( gruntowa ) a kominek to na pewno nie palił non-stop żeby w ogień popatrzyć.

Cóż:

Gość grzejący prądem:

mój 419,8 m3,pow. uż.150m2, pow.grz.173m2

sezon niewiele pow 3500

dla 3600 = 20,8 kWh/1m2/rok

= 1150 zł

Gość grzejący pompą powietrze-woda:

Sezon grzewczy 2013/2014 (co+cwu) temp. wewn. 22,5°C:

cena kWh T2=0,35PLN T1=0,73PLN (bez opłat stałych)

październik: 121,70kWh; 3,93kWh/d; 42,60PLN

listopad: 224,70kWh; 7,49kWh/d; 78,65PLN

grudzień: 289,70kWh; 9,35kWh/d; 101,40PLN

styczeń: T2=417,00kWh; T1=6,5kWh; suma 423,5kWh; 13,66kWh/d; 150,70PLN

luty: 227,90kWh; 8,14kWh/d; 79,76PLN

marzec: 187,60kWh; 6,05kWh/d; 65,66PLN

Razem sezon: 1475,10kWh; 8,11kWh/d; 518,77PLN

Obaj nie wydali więcej niż 30% tego co Twój klient/jeleń na system grzewczy.

mcyper nie ma kominka w domu ani żadnego komina na dachu,R@K zresztą też bo ma kilka zapalniczek w ładnej obudowie jako kominek.

Dodam siebie-1900kWh za c.o+800kWh za cwu i temperatura nie spada pon.22,5st.C

Edytowane przez Arturo72

.

A co to za dziwna rzecz?? ja tak dokładnie mam....co prawda spadki temp nocnych w sypialni sa zalezne od temp zewnętrznych ( czasem temp spadnie o 0,5st a jak ostry mróz to 1,5-2st jak wstaję rano grzejniki sa już cieplutkie i miło się wstaje z ciepłej kołderki...

czytałem ostatnio jakieś statystyki GUS, wg których tylko 0,03% gospodarstw domowych ogrzewanych jest PC. do tego ciekawostka - 2 mln ludzi w Polsce nie ma ciepłej bieżącej wody, muszą ją podgrzewać w kuchni. czy to znaczy, że budujący nowe domy mają zrezygnować z bieżącej ciepłej wody?

to git :). gdybyś miał zainwestować kotłownię węglową, to kiedy byś się wprowadził nie mając kredytu? poza tym nie do końca cięgla rozumiem dlaczego podkreślasz ogrodzenie FRONTOWE?

adwokatem Arutoro nie jestem, powiem wręcz, że się myli, bo na pewno nie ma domu 40 kWh/m2, tylko sporo więcej

Alez ja zainwestowalem w kotlownie jak i wiekszosc tu piszacych, z tym ze ja jej nie bede nazywal pralnio-suszarnia mimo, ze bedzie tam pralka i regal na wyroby malzonki:) aaaa i komin tez mam bo chcialem biomasa palic ale sie mi odwidzialo takze dla mnie to dalej kotlownia tylko taka bez prysznica, bo od tego mam lazienki :D

A frontowe podkreslam, bo o takim pisal Artek...pozatym malo kto robi furtke czy tez brame przesuwna z tylu domu...przynajmniej w mojej okolicy moze u Ciebie inaczej jest :p

Alez ja zainwestowalem w kotlownie jak i wiekszosc tu piszacych, z tym ze ja jej nie bede nazywal pralnio-suszarnia mimo, ze bedzie tam pralka i regal na wyroby malzonki:) aaaa i komin tez mam bo chcialem biomasa palic ale sie mi odwidzialo takze dla mnie to dalej kotlownia tylko taka bez prysznica, bo od tego mam lazienki :D

A frontowe podkreslam, bo o takim pisal Artek...pozatym malo kto robi furtke czy tez brame przesuwna z tylu domu...przynajmniej w mojej okolicy moze u Ciebie inaczej jest :p

widzisz, ja nie zrobiłem kotłowni i dlatego wprowadzę się zanim ukończę 31 lat :p.

w okolicy gdzie teraz przebywam ludzie są bogatsi niż w Polsce a frontowe ogrodzenia skromniejsze, nie mają nawet kostki na podjazdach, tylko jakiś tandetny żwir...

EDIT: kotłowni też nie mają :)