Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Pytanie do pompowcow - jaki jest sens inwestycji w pompe 20k+ pokrywajac 30-40% zapotrzebowania na co kominkiem?

U mnie jest to max.1%

Kominek nie służy do grzania,został tak zrobiony,żeby jak najmniej ciepła oddawał do domu a jedynie cieszył oczy płomieniem czyli wkład kominkowy kupiony był z dwiema szybami,żeby zminimalizować nagrzewanie salonu i domu przez szybę http://kratki.com/pl/produkt/wklad-kominkowy-basia-15-kw--glass_basiaglass ,obudowa kominka wykonana jest z płyt szamotowych,w obudowie kominka nie ma żadnych kratek ani otworów dlatego,żeby ciepło z obudowy nie wydostawało się do salonu i do wnętrza domu.Przez to,że nie ma kratek w obudowie i żeby wkład nie popękał przy paleniu,zgodnie z zaleceniem producenta wkładu odbiór nadmiaru ciepła z obudowy wyrzucany jest kanałem do garażu.

Przez takie zabiegi mogę w kominku spokojnie rozpalić w weekend po południu,tak po 18.00,co nie daje efektu ciepła w domu ale przynosi efekt palenia w prawdziwym kominku czyli żywy ogień i trzask polan,czyli zaspokaja zmysł wzroku i słuchu ;)

Jeden "zasyp" polan(1 brzoza,2 buki) całkowicie nam wystarczy,bo jak idziemy spać to w kominku jest już żar.

Gdybym miał ogrzewanie za darmo to i tak kominek byłby odpalany :)

Przepalone max.1mp buku z 2mp jakie kupiłem czyli dodatkowo ok.200zł,które w większości poszło z dymem a nie do domu.

Edytowane przez Arturo72

widzisz, ja nie zrobiłem kotłowni i dlatego wprowadzę się zanim ukończę 31 lat :p.i

w okolicy gdzie teraz przebywam ludzie są bogatsi niż w Polsce a frontowe ogrodzenia skromniejsze, nie mają nawet kostki na podjazdach, tylko jakiś tandetny żwir...

EDIT: kotłowni też nie mają :)

Jak bez kredytu to gratki;)

A pralnio-suszarnie maja? :D

na to też jest metoda odpowiednie wysterowanie wentylacji. Wychłodzić się a i owszem da ale niestety dogrzać tak szybko to już jest niestety kłopot tu potrzebna jest duża dynamika ogrzewania.

Wystarczy przecież zamknąć okno.

Słabo to widzę. Najpierw się staramy żeby obniżyć rachunki a następnie puszczamy ciepło w świat.

i znowu wracamy do kotłowni. pisałem, że moja kotłownia kosztowałaby 1500 * 15 m2 = 22500 zł, bo w garażu ani nigdzie węgiel by mi się nie zmieścił. Jako, że piszesz o budowaniu firmami, to tyle właśnie by kosztowała bez bajerów. Mniejszej sobie nie wyobrażam, bo już widziałem w życiu jak to wygląda. Do tego komin firmą to 5000 zł, do tego kocioł. I dochodzimy, że ekogroszek mnie kosztuje 35000 zł. podłogówka firmą to 55 zł / m2 przy 600 m rury - pisał fotohobby. piszesz o najtańszych materiałach, więc stosując rurę z marketu zszedłby pewnie do 50 zł. już nie liczę tego, że tam gdzie kaloryfer niczego nie postawisz, poza tym estetyka tego najtańszego kaloryfera (albo jakiegokolwiek) jest wątpliwa, ale mniejsza z tym. czy w koszt ogrzewania wliczasz przegląd kominiarski? co z CWU poza sezonem grzewczym? ile Cię to wszystko razem kosztuje?

To robi się nudne ...

Pokazywałem zdjęcia do czego służy moja kotłownia i jakie ma przeznaczenie. Nie jest to pomieszcznie tylko dla kotła. gdyby nie było kotła też by pełniło taką rolę , bo od razy planowałem że do tego będzie służyć (pralnio-suszarnia i spiżarnia) i jako pralnio-suszarnia u mnie super się sprawuje (dzięki sprawnej wentylacji i temperaturze panującej w kotłowni). Służy także jako "bufor" ciepła pomiędzy nieogrzewnaym garażem.

Garaż mam 21m2 czyli jednostanowiskowy. Mieści się i w niej samochód prawie 5m jak i 3 tony opału. Mieszczą się też inne rzeczy (rowery , kosiarka i itd).

Znajomy trzyma opał na zewnątrz na palecie ...

Grzejniki kupiłem w Leroyu w promocji. Niemieckie produkowane w Niemczech. Rury Wavin.

U mnie ułożenie styropianu i podłogówka i montaż (na gotowo wszystko) to około 100zł za m2.

Takie ceny u nas ...

Co do grzejników.

Są na poddaszu ..

W pokoju 25m2 jest JEDEN grzejnik o wielkości 60cm x 100cm ..

Naprawdę zajmuje AŻ TYLE miejsca że hoho , w takim pokoju on "ginie" ...

Estetyka grzejnika ? Tak samo ładny jak Purmo. Bialutki ..

Przegląd kominiarki to u mnie niecałe 100zł. Przegląd i tak musiałbym wykonać i płacić bo mam także kominek , więc każdy kto ma kominek przegląd kominiarski płaci i musi także wykonywać , nawet Arturo ze swoją pompą ...

CWU poza sezonem grzeję pradem w II taryfie. Nie kosztuje mnie to więcej niż 50 zł miesięcznie ...

Mam licznik i sobie kiedyś sprawdzałem ...

ehhh już sobie gościa wyobrażam jak wstaje żeby sobie okno zamknąć. A czy ja napisałem że on się stara obniżyć rachunek ?????? Człowieku facet wybudował dom 650 m2 na sam kocioł wydał prawie 60 tyś. Facet chciał poprostu komfort i spełnianie swoich kaprysów a ogrzewa drewnem dlatego że ma to tanio bardzo tanio - wykorzystuje odpad poprodukcyjny.

a tu jakieś leczenie kompleksów kiedy się kto wprowadził? :eek:

tego na fm jeszcze nie było:bash:

to nie żaden wyścig, jest sporo osób, które wybudowały domy wcześniej, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi. jak człowiek w Polsce powie, że coś osiągnął to znaczy, że ma kompleksy? na Zachodzie tak to nie wygląda. do tego jeszcze dodaj naśmiewanie się z kredytu, FRONTOWEGO ogrodzenia i kurnych chatek 100 m2. wygląda to jak wygląda i dlatego niektórym dopuścić, żeby inni mieli wygodniej i czyściej.

Gość Arturo72
Ty masz G12? Ktoś tu jest mniej rozgarnięty, albo inwestorzy chętnie przyjmujący G12, albo Ty nieprzyjmujący G12.

Ja narazie nie mam konieczności oszczedzania na ogrzewaniu,to samo dotyczy kominka.

Jeśli będzie taka potrzeba,jeśli będę potrzebował oszczędności to przejdę na G12.

ehhh już sobie gościa wyobrażam jak wstaje żeby sobie okno zamknąć. A czy ja napisałem że on się stara obniżyć rachunek ?????? Człowieku facet wybudował dom 650 m2 na sam kocioł wydał prawie 60 tyś. Facet chciał poprostu komfort i spełnianie swoich kaprysów a ogrzewa drewnem dlatego że ma to tanio bardzo tanio - wykorzystuje odpad poprodukcyjny.

Ale powiedz mi w jaki sposób w dobrze ocieplonym domu obniża temperaturę o dwa stopnie w ciągu kilku godzin? Najwyraźniej musi te okna otwierać, inaczej nie da rady tego zrobić. A jeżeli otwiera to argument wyższości grzejników nad podłogówką legł w gruzach.

opracowanie z 2009? zaraz po wielkim boom budowlanym domów jednorodzinnych - gdzie każdemu dawali pół miliona kredytów we frankach a ceny skakały jak oszalałe.

Może i "fajne" porównanie ale bezużyteczne w 2014 ( o ile pamietam GUS statystyki prowadzi tylko w miastach powyżej danej ilośći mieszkańców - zresztą wiadomo po co są statystyki i przez kogo zlecane ;) .

Imrahil nie chodzi o kompleksy - bo niby jakie? mam rok urodzenia w nicku jak widać - chodzi raczej o "skoro wybudowałem przed 30 to jestem lepszy" tak to zabrzmiało tutaj.

Jeszcze odnośnie wieku - domu i tej całej reszty - jaki procent ludzi udziela się na forach budowalnych? tym bardziej, że coraz więcej młodych siedzi z rodzicami bardzo długo bo niestety rynek pracy jest coraz gorszy, płace odbiegają od unijnych znacznie i zawsze na zasadzie "przyjdzie ktoś młody i tańszy" ?

Wiele osób nie stać na samodzielne mieszkanie np po ślubie... a tu debata na 60 stron a tym czy PC jest tańsze niż węgiel a jaki procent może sobie pozwolić na jakiekolwiek ogrzewanie w swoim własnym wymarzony domu? ...