Puławiak 13.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisałem Ci odpowiednie wysterownie wentylacji po zamknięciu grzejnika w sypialni zwieksza się odpowiednio ilość wdmuchanego powietrza grzejnik pozostaje zimny a do tego budynek ma małą akumulację cieplną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 13.04.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Liwko a ile jest domów na które przecież stać - a w środku jest zrobiony 1 pokoju i prowizoryczna lazienke? żeby tylko zamieszkać?takich też stać na "wszystko"? wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisałem Ci odpowiednie wysterownie wentylacji po zamknięciu grzejnika w sypialni zwieksza się odpowiednio ilość wdmuchanego powietrza grzejnik pozostaje zimny a do tego budynek ma małą akumulację cieplną Wentylacja bez reku? Czyli wali zimnym powietrzem do ogrzanego domu. Niezła głupota. Identyczny efekt osiągniemy z podłogówką, tyle że ja bym jej nie wyłączał. Dodatkowe koszty grzania np. w moim przypadku były by groszowe. Jak ktoś nie chce podłogówki w całym domu, to zawsze wymyśli jakieś niestworzone argumenty. Ja dzięki podłogówce co dziesiątą zimę mam gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisałem Ci odpowiednie wysterownie wentylacji po zamknięciu grzejnika w sypialni zwieksza się odpowiednio ilość wdmuchanego powietrza grzejnik pozostaje zimny a do tego budynek ma małą akumulację cieplną bardzo nieenergooszczędne rozwiązanie. rzekłbym wręcz, że to wyrzucanie pieniędzy przez okno. tu raczej staramy się wyszukać ekonomiczne rozwiązania. przy podłogówce można zrobić to samo, czyli przewietrzyć, ale według mnie żeby tak robić to trzeba być albo bardo bogatym albo głupim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 opracowanie z 2009? zaraz po wielkim boom budowlanym domów jednorodzinnych - gdzie każdemu dawali pół miliona kredytów we frankach a ceny skakały jak oszalałe. Może i "fajne" porównanie ale bezużyteczne w 2014 ( o ile pamietam GUS statystyki prowadzi tylko w miastach powyżej danej ilośći mieszkańców - zresztą wiadomo po co są statystyki i przez kogo zlecane . Imrahil nie chodzi o kompleksy - bo niby jakie? mam rok urodzenia w nicku jak widać - chodzi raczej o "skoro wybudowałem przed 30 to jestem lepszy" tak to zabrzmiało tutaj. Jeszcze odnośnie wieku - domu i tej całej reszty - jaki procent ludzi udziela się na forach budowalnych? tym bardziej, że coraz więcej młodych siedzi z rodzicami bardzo długo bo niestety rynek pracy jest coraz gorszy, płace odbiegają od unijnych znacznie i zawsze na zasadzie "przyjdzie ktoś młody i tańszy" ? Wiele osób nie stać na samodzielne mieszkanie np po ślubie... a tu debata na 60 stron a tym czy PC jest tańsze niż węgiel a jaki procent może sobie pozwolić na jakiekolwiek ogrzewanie w swoim własnym wymarzony domu? ... pod żadnym pozorem to tak nie miało zabrzmieć. raczej bronię tutaj osób, z których m&m0123 się naśmiewa, a sam podkreśla że się wprowadzi w wieku 31 lat i to bez kredytu. zresztą sporo ludzi tutaj czy w sąsiednich wątkach podkreślało, że ktoś z forum ma na karku kredyt i pompę ciepła, a oni mają węgiel za to nie mają kredytu. każdy ma swój sposób sfinansowania budowy, a takie czepianie się spraw finansowych to brzydka praktyka. z drugiej strony sam się spotykałem z drwinami ze strony opalających ORZECHEM swoje pałace. co kto lubi. u mnie sytuacja jest prosta - kotłownia węglowa to dla mnie bardzo duży koszt i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. nie będę grzał pompą ciepła ani gazem. mam takie podejście, że wybrałem zupełnie inną drogę. czy od 2009 roku wiele się zmieniło to trudno powiedzieć - przypuszczam, że dzisiaj jednak pompa ciepła jest bardziej popularnym rozwiązaniem niż wtedy, ale nadal większość ludzi nie widzi innej możliwości niż paliwa stałe. odnośnie młodych ludzi czy w ogóle ludzi - ten wątek dotyczy raczej ludzi, którzy mają jakieś pieniądze czy to w formie kredytu czy gotówki, chcą zbudować dom i muszą wybrać źródło ogrzewania. jeśli kogoś stać na dom, to raczej i tak go czymś ogrzewa. udzielam się w tym wątku, bo jestem zwolennikiem izolacji i przemyślanych decyzji (ale sam popełniłem sporo błędów przy budowie). nie uznaję budowania domu najtaniej jak się da, byle spełnił obowiązujące normy. uważam, że każdy metr powierzchni ma znaczenie. co mają ludzie zrobić z domami wybudowanymi kilkadziesiąt lat temu, gdzie ogrzewanie kosztuje 7-8 ton węgla? dać tym młodym, o których wspominasz? termomodernizacja, czyli wymiana okien, izolacja ścian, wymiana dachu, izolacja piwnic albo wydawanie 5000 zł na opał? dobrze jest to sobie przemyśleć, żeby nie było problemów za kilkanaście lat, kiedy może się zdarzyć zakaz palenia węglem (nie uważam jakichkolwiek zakazów za słuszne, one przeczą wolności). denerwujące może być kiedy ktoś kto już zrobił tę kotłownię węglową pisze, że palenie w kotle to jedyne słuszne i ekonomiczne rozwiązanie. w kółko pojawiają się darmowe metry kwadratowe, czyste kotłownie (tylko ściana w garażu brudna, bo worki dziurawe) i takie tam. uwierzcie, że mnie każdy metr kosztował sporo pieniędzy. dzięki braku kaloryfera mogę w kuchni czy pokoju na parterze ustawić meble pod oknem. w przeciwnym razie te pomieszczenia stałyby się niefunkcjonalne. miałem do czynienia z węglem w postaci orzecha i ekogroszku i nie wyobrażam sobie instalować tego teraz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 ogrzewa drewnem dlatego że ma to tanio bardzo tanio - wykorzystuje odpad poprodukcyjny. to po co ta dyskusja? nie każdy ma opał jako odpad poprodukcyjny. przypomina mi się tłumaczenie górnikowi, że węgla nie rozdają za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 to po co ta dyskusja? nie każdy ma opał jako odpad poprodukcyjny. przypomina mi się tłumaczenie górnikowi, że węgla nie rozdają za darmo. Dokładnie. Pali tym za co zapłacili jego klienci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 bardzo nieenergooszczędne rozwiązanie. rzekłbym wręcz, że to wyrzucanie pieniędzy przez okno. tu raczej staramy się wyszukać ekonomiczne rozwiązania. przy podłogówce można zrobić to samo, czyli przewietrzyć, ale według mnie żeby tak robić to trzeba być albo bardo bogatym albo głupim Za komfort i dobre samopoczucie się płaci. Poczucie komfortu to sprawa indywidualna i niemierzalna żadną skalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.04.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Wentylacja bez reku? Czyli wali zimnym powietrzem do ogrzanego domu. Niezła głupota. Identyczny efekt osiągniemy z podłogówką, tyle że ja bym jej nie wyłączał. Dodatkowe koszty grzania np. w moim przypadku były by groszowe. Jak ktoś nie chce podłogówki w całym domu, to zawsze wymyśli jakieś niestworzone argumenty. Ja dzięki podłogówce co dziesiątą zimę mam gratis. Naucz się czytać albo czytaj dokładniej napisłem że jest wentylacja mechaniczna z pompą ciepła pewnie nawet takiej nie widziałeś wiec nie masz o tym zielonego pojecia. Tak wali zimnym powietrzem ( no może nie zimnym ale o innej temperaturze bo tak akurat działa reku.) Ciekawe czy u Ciebie reku też wywiewa 21 i nawiewa 20 ? Bo na tyle na ile znam się na reku to o takiej sprawnośći to mało kto dochodzi bez dogrzewania. Liwko czy ty masz podłogówkę ??? Bo jeśli tak to na forum strugasz wariata. Dobrze powinieneś wiedzieć jak pracuje podłogówka - układ z dużą bezwładnością długo się nagrzewa i długo stygnie czasem jest to zaleta innym razem wada. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Naucz się czytać albo czytaj dokładniej napisłem że jest wentylacja mechaniczna z pompą ciepła pewnie nawet takiej nie widziałeś wiec nie masz o tym zielonego pojecia. Tak wali zimnym powietrzem ( no może nie zimnym ale o innej temperaturze bo tak akurat działa reku.) Ciekawe czy u Ciebie reku też wywiewa 21 i nawiewa 20 ? Bo na tyle na ile znam się na reku to o takiej sprawnośći to mało kto dochodzi bez dogrzewania. Ty wiesz na jakich parametrach w nocy pracuje reku??? Jeżeli wiesz i piszesz takie głupoty, że jest w stanie obniżyć temperaturę w pomieszczeniu w tak krótkim czasie to nie mam żadnych pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 13.04.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 pod żadnym pozorem to tak nie miało zabrzmieć. raczej bronię tutaj osób, z których m&m0123 się naśmiewa... Moj post byl jedynie odpowiedzia na prymitywny komentarz Artura skierowany do mojej osoby(patrz nizej), zadnego innego podtekstu... takze prosze sobie mna mordki nie wycierac! Jestem ostatni na tym forum do nabijania sie z czyjegos portfela...jesli drwie to jedynie z naginania faktow przez kilku forumowiczow. To tyle w temacie. ...Trzeba wyściubić trochę nosa ze wsi zabitej dechami i przeżyć trochę czasu na tym Świecie i samodzielnie się utrzymywać,żeby móc dyskutować o życiu.... ps. ale z groszkowcow to lacha mozna drzec?...nie widzialem abys bronil 'eko-syfiarzy' (jak to Twoj kolega Artur lubi ich zwac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 13.04.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 U mnie jest to max.1%...Przepalone max.1mp buku z 2mp jakie kupiłem czyli dodatkowo ok.200zł,które w większości poszło z dymem a nie do domu. Czyli w momencie palenia kominkiem placisz za kazdy 1kwh podwojnie. Niezle masz pomyslany ten kominek... ze tak zapytam po co instalowales reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Moj post byl jedynie odpowiedzia na prymitywny komentarz Artura skierowany do mojej osoby(patrz nizej), zadnego innego podtekstu... takze prosze sobie mna mordki nie wycierac! udzielasz się na forum, także musisz się liczyć z tym, że sobie będą niektórzy Tobą mordkę wycierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Czyli w momencie palenia kominkiem placisz za kazdy 1kwh podwojnie. Niezle masz pomyslany ten kominek... ze tak zapytam po co instalowales reku? O to właśnie chodziło,kominek nie miał być urządzeniem grzewczym,miał sprawiać radochę dla oczu i ducha swoim płomieniem. Po co reku ? Po to,żebym przede wszystkim miał non stop świeże powietrze w domu a przy okazji odzyskać trochę energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 wyobraź sobie że tam jest przy normalnej pracy 0,5 wymiany powietrza na godzinę. Budynek jest o małej akumulacji cieplnej. Ale dość tego tobie i tak tego się poprostu nie da wytłumaczyć Ty wiesz lepiej wiec nie ma co dalej prowadzić dyskusji przekonanego nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) wyobraź sobie że tam jest przy normalnej pracy 0,5 wymiany powietrza na godzinę. Przy takiej wymianie/h z reku nie ma najmniejszych szans,żeby w ciągu nawet kilku godzin schłodzić pomieszczenie o kilka stopni. Przy takiej wymianie/h w pomieszczeniu,nie ma szans,żeby waliło zimnym powietrzem. Przy takiej wymianie/h nie czuć,że powietrze napływa do pomieszczenia. Po takim zdaniu z dużą pewnością mogę stwierdzić,że nie miałeś styczności z tym domem i z tego typu wentylacją. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 wyobraź sobie że tam jest przy normalnej pracy 0,5 wymiany powietrza na godzinę. Budynek jest o małej akumulacji cieplnej. Ale dość tego tobie i tak tego się poprostu nie da wytłumaczyć Ty wiesz lepiej wiec nie ma co dalej prowadzić dyskusji przekonanego nie przekonasz. W nocy? Już to widzę Śpią w takich przeciągach? Dobre, na prawdę dobre Bajki pan opowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.04.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 OK widze że wszyscy wiecie lepiej wiec daruje sobie przekonanych nie przekonasz. Wy wiecie swoje ja wiem swoje i tak niech zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 OK widze że wszyscy wiecie lepiej wiec daruje sobie przekonanych nie przekonasz. Wy wiecie swoje ja wiem swoje i tak niech zostanie. To nie to że ja wiem swoje, ja wiem po prostu jak mało energii niesie nawiewane powietrze przez rekuperator. Są to tak małe ilości, że nie ma szans schłodzić tym pomieszczenia. Wystarczy, że śpią w nim dwa grzejniki i spokojnie się to zrównoważy. Nie schłodzisz rekuperatorem pomieszczenia! Bajki napisałeś i głupio ci się teraz przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) OK widze że wszyscy wiecie lepiej wiec daruje sobie przekonanych nie przekonasz. Wy wiecie swoje ja wiem swoje i tak niech zostanie. Nie niech tak zostanie,trzeba wytłumaczyć i pokazać,że to co piszesz nie jest możliwe. Wymiana 0,5kubatury/h to w sypialni 20m2 nawiew z reku rzędu 20m3/h temperatury ok.15st.C,niech będzie nawet 40m3/h. Gdybyś wiedział o czym piszesz to nie pisałbyś bzdur,że taką wydajnością z taką temperaturą schłodzisz to pomieszczenie o kilka stopni w ciągu chwili.Musialbyś dmuchać po kilka kubatur/h żeby schłodzić. W salonie mam nawiew przy reku nastawionym na maksa.100m3/h co daje ok.1kubatury/h.Czujesz nawiew jedynie jak podejdziesz ok.0,5m pod anemostat,stojąc na podłodze nie czuć tego nawiewu. Dodam,że wydajności na anemostatach sprawdzane były anemometrem. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts