Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sarkazm? Rekuperator ma za zadanie odzyskać energię, a co ją odzyskuje jak nie wymiennik?

Gdyby w tej obudowie nie było wymiennika to dalej byś twierdził, że masz rekuperator? :)

Jaki sarkazm ... ? To Ty twierdzisz że para wiatraków różni się od reku tylko wymiennikiem ... Podziękowałem z wyprowadzenie z błędu :)

Dajmy już temu pokój ;)

Ja router i lapka na pietrze w sypialni trzymam:P

Może się źle wyraziłem, chodziło mi o przedmioty które najwięcej kosztują. Z całym szacunkiem, nawet najlepsze "lapki" nie kosztują więcej niż 10% kompletnie wyposażonej kuchni. I raczej się jej, znaczy kuchni, nie da szybko na piętro wynieść przed powodzią.

...

ile osób buduje na terenach powodziowych? bez sensu takie zakładanie powodzi i jeszcze uzasadnianie tym budowy domu piętrowego. sam mam piętrowy, ale prawda taka, że parterowy wygodniejszy. można dyskutować o kosztach budowy, zajęciu działki czy energooszczędności. ale parterowy jest bardziej dla ludzi. to tak jak porównywać bezobsługowe ogrzewanie z ekogroszkiem ;). można gadać o różnych aspektach, ale ogrzewanie bezobsługowe z definicji jest wygodniejsze.

Standardowo to tak jak mówisz, u mnie jest jest inaczej, ale to jest :offtopic:
Znaczy że jednak standardy jakoś ułatwiają życie... Może warto czasem je rozważyć zamiast na siłę nowoczesnym być. Lepsze bywa wrogiem dobrego. A co tutaj nie jest OT? W tytule jest o kasie. Jak napisałem o kasie - to talibem węglowym zostałem. I paranoikiem. Ekosyfiarzem. Trochę strach w temacie pisać - zwymyślają.

Może to nie było do ciebie (wszyscy piszą o cenach PC jak lodówek :D ), ale możesz mi napisać jakiej mocy jest twoja lodówka i ile kosztowała?

Jeszcze nie musiałem kupować lodówki :p

A moc to sprawdziłem w necie - duże lodówki ok 600W

Nie chciałbym wydać więcej jak 3 tys, ale urządzenie kuchni zostawiam żonie :D

A po cóż tak gonić? Mam z poddaszem, nie więcej niż dwa razy dziennie chodzę góra dół. Na dole się mieszka, uczy, pracuje, wypoczywa i spędza czas z rodziną. Na górze się śpi.

teoretycznie tak jest u mnie

góra do spania + duża łazienka

ALE; garderoba jest u góry, ubrania dziecka są w jego sypialni, asortyment łazienkowy w większości jest u góry.

Kobiety muszą mieć dom na jednej powierzchni - inaczej 20 x na dzień to minimum.

Moja 8kW kosztowała mnie 10tyś. Jest dużo lodówek w tej cenie.

Ale ona nie ma 8KW ...

To że ma "wydajność" przy COP4 400% i z 2KW prawdziwego poboru mocy daje 8KW nie oznacza że ona ma 8KW ...

Ona taką wydajność uzyska TYLKO w idealnych warunkach i przy idealnych parametrach ...

Przy niekorzystnych warunkach gdy COP spadnie do 1 wtedy nie uzyskasz wiecej niż 2KW ...

Gdybyś miał wmontowaną grzałkę o mocy 8KW to mógłbyś wtedy mówić że masz 8KW , bo te 8KW mógłbyś wykorzystać niezależnie od warunków i temperatur ...

Gość Arturo72

Ona taką wydajność uzyska TYLKO w idealnych warunkach i przy idealnych parametrach ...

Przy niekorzystnych warunkach gdy COP spadnie do 1 wtedy nie uzyskasz wiecej niż 2KW ...

Gdybyś miał wmontowaną grzałkę o mocy 8KW to mógłbyś wtedy mówić że masz 8KW , bo te 8KW mógłbyś wykorzystać niezależnie od warunków i temperatur ...

To jest własnie to,jak ktoś nie ma pojęcia o czym dyskutuje.

Lodówka pracuje cały czas z mocą chłodniczą 0,6kW

Moja pompa ma stałą moc grzewczą 9kW do -15st.C czyli pracuje z mocą 9kW do -15st.C !

Czyli pracuje z mocą 15 razy większą niż lodówka.

Edytowane przez Arturo72

Moja pompa ma stałą moc grzewczą 9kW do -15st.C czyli pracuje z mocą 9kW do -15st.C !

Lodówka - silnik 0,6kW pracuje z mocą silnika, COP nie istnieje. PC podajemy moc grzewczą (wyliczoną teoretycznie) i nie podajemy mocy rzeczywistej pobieranej przez urządzenie. W razie pytań o tę moc dokonujemy absurdalnych wyliczeń - z mocy cieplnej. Moc silnika (rzeczywista) nijak ma się do mocy cieplnej. Pomimo używania tych samych jednostek kW.

Może przy tych - 15 stopniach do wytworzenia 9kW będzie brała tylko 2,8 kWh?;)

Edytowane przez rybniczanin

Taaa ...

A to że jest dodatkowa grzałka 3KW to zapomniałeś dodać ...

Przy -15 COP jest teoretycznie 2,54.

Pompa ma pobór max 1.9KW

Czyli liczymy 1,9 x 2,54 = 4.8 KW czyli TYLE MAX może TWOJA pompa dać ciepła ...

Pomaga dodatkowa grzłka 3KW czyli masz 4.8KW + 3KW = 7.8KW ...

Wiec nawet czytając specyfikację widać że producent pisze już bzdury bo nie ma możlowości aby Twoja pompa przy -15 stopniach dała 9KW nawet przy użyciu dodatkowej grzałki 3KW ...

Czyli przy -15 stopniach Twoja super pompa pobiera 1,9 + 3KW czyli 4,9KW czystego prądu ...

No no , super ...

Już wcale się nie dziwę czemu pompiarze tak kochają kominki :)

http://www.climacenter.pl/climacenter/klimatyzacja/panasonic/PC/p33%20%20t-cap%209%20kw.png

Edytowane przez kaszpir007

Panowie od pomp, tak jakby plączecie się w zeznaniach. Moc elektryczna świadczy o możliwościach agregatu. Zakładamy że moc elektryczna przekłada sie na możliwości transportu ciepła. Osobiście muszę przyznać, że moc elektryczna moich domowych lodówek jest zdecydowanie mniejsza niż 600W/lodówkę. Ale te lodówki nie były kupowane wczoraj i nie kosztowały 3000zł/szt, a zdecydowanie mniej. Być może współczesne są mocniejsze i mają 600W mocy chwilowej.

Mam kolejne pytanie do użytkowników PC: Czy zdarzało się wam mieć zimą problemy z oblodzeniem pomp, problemy z produkcją śniegu przez pompę i z zaleganiem zwał lodu pod samym wymiennikiem zewnetrznym. 10 taczek lodu wyprodukowanych przez PC, takich i innych problemach piszą uczciwi instalatorzy:

http://www.wtb.pl/hot_issues/PompyCieplaPP/PompyCieplaPP.htm

http://www.instalator.pl/index.php/pl/component/content/article/78-archiwum/3276-pompa-ciepla-i-snieg-walka-z-lodem

P.S. Pisałem już wcześniej o dywersyfikacji źródeł ciepła w domu i własnie się zastanawiam, czy w naszych, polskich uwarunkowaniach jakaś mała PC na okresy przejściowe i na lato + kociołek na ekogroszek na zimowe mrozy nie były by idealnym rozwiązaniem.

Edytowane przez gondoljerzy

Gość Arturo72

Co za bzdury są tu wypisywane !!

Panowie z ekogroszkiem w domu,chodziliście czasem na lekcje fizyki i matematyki ?

Silnik spalinowy w aucie o mocy 70KM po dodaniu do niego turbiny osiąga moc 140KM czy to oznacza,że automatycznie będzie spalał dwa razy więcej paliwa niż bez turbiny ?

Nie ośmieszajcie się albo weźcie sobie dodatkowe korepetycje z fizyki.

Po drugie,nauczcie się co to jest COP w pompach ciepła.

Edytowane przez Arturo72

Arturo72, gdyby to było takie proste: dodajesz turbinę i masz moc razy 2. Tak to tylko w Erze siedzi świstak i zawija.

Paralelą do czego ma być ten przykład z silnikiem spalinowym.

P.S. Ja nie mam eko, ale sie własnie zastanawiam nad kolejna zmianą opału. Z drewnem za dużo roboty jest.

Edytowane przez gondoljerzy