Gość Arturo72 14.04.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Arturo72, gdyby to było takie proste: dodajesz turbinę i masz moc razy 2. Tak to tylko w Erze siedzi świstak i zawija. Ale paralelą do czego ma być ten przykład z silnikiem spalinowym. Do pompy ciepła dodajesz sprężarkę(turbinę). Ja mam w swojej o mocy 12kW,elektronicznie zmniejszoną do 9kW,żeby uzyskać stałą moc do niskich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Mam kolejne pytanie do użytkowników PC: Czy zdarzało się wam mieć zimą problemy z oblodzeniem pomp, problemy z produkcją śniegu przez pompę i z zaleganiem zwał lodu pod samym wymiennikiem zewnetrznym. 10 taczek lodu wyprodukowanych przez PC, takich i innych problemach piszą uczciwi instalatorzy: Nie miałem takiego problemu,moja pompa jak i prawdopodobnie większość markowych pomp ma w sobie czujnik,żeby nie doprowadzać do nadmiernego oblodzenia pompy bo wpływa to na sprawność.Jest coś takiego jak defrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Taaa ... A to że jest dodatkowa grzałka 3KW to zapomniałeś dodać ... Przy -15 COP jest teoretycznie 2,54. Pompa ma pobór max 1.9KW Czyli liczymy 1,9 x 2,54 = 4.8 KW czyli TYLE MAX może TWOJA pompa dać ciepła ... Pomaga dodatkowa grzłka 3KW czyli masz 4.8KW + 3KW = 7.8KW ... Wiec nawet czytając specyfikację widać że producent pisze już bzdury bo nie ma możlowości aby Twoja pompa przy -15 stopniach dała 9KW nawet przy użyciu dodatkowej grzałki 3KW ... Czyli przy -15 stopniach Twoja super pompa pobiera 1,9 + 3KW czyli 4,9KW czystego prądu ... No no , super ... Już wcale się nie dziwę czemu pompiarze tak kochają kominki Człowieku,o czym Ty piszesz ? Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy jakie bzdury wypisujesz. Doucz się co to jest moc grzewcza i pobór prądu. Czyli przekładając na język samochodowym moc mechaniczna i spalanie paliwa. Grzałki nie bierz pod uwagę bo ona ma się nijak do tych bzdur co wypisujesz. Czy naprawdę jesteś tak otumaniony tym swoim miałem czy nie potrafisz od zawsze myśleć ? Wiec nawet czytając specyfikację widać że producent pisze już bzdury bo nie ma możlowości aby Twoja pompa przy -15 stopniach dała 9KW nawet przy użyciu dodatkowej grzałki 3KW ... A to bzdura nad bzdury !!! Jak przedszkolakowi: Pomyśl,przy -15st.C moc auta jakim jedziesz to 9KM a spalanie 2,74l/100km. Jaką mocą dysponuje auto przy -15st.C,mniejszą niż 3KM czy większą niż 3KM ? Ludzie nie ośmieszajcie się,myślcie przed napisaniem posta ! Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.04.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) No i właśnie jednym z opisywanych problemów było zbieranie się lodu pod urządzeniem. Między innymi będzie to efektem działania funkcji defrost.Co do Twojej sprężarki, to chyba nie będzie turbo tylko sprężarka dwustopniowa. Edit: Porównanie do silnika spalinowego, jego mocy i spalania jest mocno nietrafione. silnik pracujący na małej mocy ma duże spalanie jednostkowe, dużo większe niż gdy jest mocno obciążony. Czyli mocniej obciążony silnik spalinowy ma większą sprawność. Pompa ciepła za to odwrotnie. Gdy pracuje z małą mocą będzie miała większą sprawność niż gdy pracuje z dużą mocą. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 No i właśnie jednym z opisywanych problemów było zbieranie się lodu pod urządzeniem. Między innymi będzie to efektem działania funkcji defrost. Co do Twojej sprężarki, to chyba nie będzie turbo tylko sprężarka dwustopniowa? Nie zauważyłem u siebie czegoś takiego,pod pompą mam odpływ do kanalizy i woda po defroście wlata sobie spokojnie do kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.04.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Człowieku,o czym Ty piszesz ? Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy jakie bzdury wypisujesz. Doucz się co to jest moc grzewcza i pobór prądu. Czyli przekładając na język samochodowym moc mechaniczna i spalanie paliwa. Grzałki nie bierz pod uwagę bo ona ma się nijak do tych bzdur co wypisujesz. Czy naprawdę jesteś tak otumaniony tym swoim miałem czy nie potrafisz od zawsze myśleć ? A to bzdura nad bzdury !!! Jak przedszkolakowi: Pomyśl,przy -15st.C moc auta to 9KM a spalanie 2,74l/100km. Jaką moc posiada auto ? W przypadku tej akurat pompy sprawa nie jest taka prosta. Model który ma Arturo to de facto pompa o mocy 16 kW, elektronicznie zmniejszono moc do 9 kW i dlatego ma taką korzystną charakterystykę. Ale zeby nie było tak rózowo to moc minimalna tej pompy jest wieksza od mocy minimalnej pomp podobnej mocy innych producentów. Ile ona wynosi ? tak dokładnie nie wiadomo bo producent nie podaje tej informacji. Spotkałem sie informacjami ze ok 4 kW, oczywiscie nieoficjalnymi (nie potwierdzonymi przez producenta). Dla porównania daikin altherma LT 8 kW ma moc minimalna ok 1,8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Czyli przy -15 stopniach Twoja super pompa pobiera 1,9 + 3KW czyli 4,9KW czystego prądu ... A to już szczyt bezmyślności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ale o czym my tu dyskutujemy? Pokazałem, że PC jest droższa, bo jest większej mocy. To jest chyba normalne i nie ma nad czym dyskutować. Koza z blachy też jest tańsza od kotła. Zawsze mnie śmieszy argument lodówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.04.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Temat wątku jest o nieokonomiczności używania ekogrochu w nowobudowanych domach. Więc właściwie dlaczego rozmawiamy o jakichś pompach. Przecież w odpowiednio długiej perspektywie czasowej dom pasywny zawsze będzie najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Temat wątku jest o nieokonomiczności używania ekogrochu w nowobudowanych domach. Więc właściwie dlaczego rozmawiamy o jakichś pompach. Przecież w odpowiednio długiej perspektywie czasowej dom pasywny zawsze będzie najtańszy. Chciałbyś mieć pasywny, bo ja nie? Po za tym, pozostaje jeszcze sprawa CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A to już szczyt bezmyślności To mi wytłumacz Bo to co czytam z danych technicznym dalekie jest od tego co podajecie ... Czyli ... Jaki jest MAX pobór prądu dla Twojej pompy. Jaką max MOC GRZEWCZĄ (w KW) może wyprodukować przy MAX COP. Czy ma grzałkę i itd ... Bo widać producent podaje bzdury , a to jakieś perpetum mobile po prostu ... Dziwne , bo jakoś wszędzie piszą że max pobór mocy pompy X max COP = max MOC jaką może pompa wygenerować i właśnie po to dodają grzałki aby w największe mrozy jak COP siądzie ludzie marzli ... Ale przecież nie zamarzną , bo jest wbudowana grzałka a jak nie to kominek ... Bo jak dla mnie , po to kupiłeś właśnie pompę 9KW aby nie musieć korzystać z wbudowanej 3KW grzałki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Gdyby było mnie teraz stać na budowę domu to tak, zastanawiałbym sie nad pasywnym. CWU grzane prądem w nocnej taryfie nie wychodzi jakoś strasznie drogo. Można się tez podeprzeć solarem, panelem fotowoltaicznym, małą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.04.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Temat wątku jest o nieokonomiczności używania ekogrochu w nowobudowanych domach. Więc właściwie dlaczego rozmawiamy o jakichś pompach. Przecież w odpowiednio długiej perspektywie czasowej dom pasywny zawsze będzie najtańszy. Bo ten wątek założył czlowiek który sprzedawał (sprzedaje ???) pompy ciepła i jest to jego własny list pochwalny i piar marketingowy + szukanie jeleni którym można opchnąć pompę .. Taki klubik wzajemnej adoracji i próby dowartościowania się. Dodatkowo zapewne część z tych "użytkowników" ma płacone za to że piszą i zachwalają dane produkty bo nie jest tajemnicą że są firmy które płacą za takie usługi za pisanie ... Normalni ludzie nie piszą NONSTOP teog samego od rana do nocy ... Tym co tak piszą zależy na ILOŚCI postów a nie na ich merytorycznym znaczeniu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 To mi wytłumacz Bo to co czytam z danych technicznym dalekie jest od tego co podajecie ... Czyli ... Jaki jest MAX pobór prądu dla Twojej pompy. Jaką max MOC GRZEWCZĄ (w KW) może wyprodukować przy MAX COP. Czy ma grzałkę i itd ... Bo widać producent podaje bzdury , a to jakieś perpetum mobile po prostu ... Dziwne , bo jakoś wszędzie piszą że max pobór mocy pompy X max COP = max MOC jaką może pompa wygenerować i właśnie po to dodają grzałki aby w największe mrozy jak COP siądzie ludzie marzli ... Ale przecież nie zamarzną , bo jest wbudowana grzałka a jak nie to kominek ... Bo jak dla mnie , po to kupiłeś właśnie pompę 9KW aby nie musieć korzystać z wbudowanej 3KW grzałki ... Człowieku,pompa posiada moc grzewczą 9kW do -15st.C,przekładając na auta 9KM,zależnie od obciążenia pobiera przy tym określoną ilość prądu,nie mniej dalej pracuje z mocą 9kW,przekładając na auta,zależnie jak mu będziesz depał spali określoną ilość paliwa,nie mniej dalej ma moc 9KM. Nie muszę korzystać z grzałki,gdyż przy -15st.C mam moc ciągle 9kW a dom potrzebuje wtedy ok.3kW. Czy tak trudno to zrozumieć ? Czy faktycznie muł padł Ci na zdolność jasnego myślenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 14.04.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ale o czym my tu dyskutujemy? Pokazałem, że PC jest droższa, bo jest większej mocy. To jest chyba normalne i nie ma nad czym dyskutować. Koza z blachy też jest tańsza od kotła. Zawsze mnie śmieszy argument lodówek. Uprzedzam, że nie jestem przeciwnikiem PC i nie chcę wywoływać burzy ale niedawno rozmawiałem o tym z fachowcem, który naprawiał teściowi zamrażarkę. Rozmowa zeszła na tematy majsterkowania, wiatraków i PC własnymi ręcami robione. Wg niego części umieszczone w PC kosztują 4-7 tys. I chyba jest to realna kwota bo Arturo w innym wątku przytoczył, że u niego najdroższa część w PC to sprężarka za 1600zł. Nie ma się co dziwić, że ludzie zastanawiają się nad cenami pomp. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, przytaczam co usłyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.04.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Człowieku,pompa posiada moc grzewczą 9kW do -15st.C,przekładając na auta 9KM,zależnie od obciążenia pobiera przy tym określoną ilość prądu,nie mniej dalej pracuje z mocą 9kW,przekładając na auta,zależnie jak mu będziesz depał spali określoną ilość paliwa,nie mniej dalej ma moc 9KM. Nie muszę korzystać z grzałki,gdyż przy -15st.C mam moc ciągle 9kW a dom potrzebuje ok.3kW. Czy tak trudno to zrozumieć ? Czy faktycznie muł padł Ci na zdolność jasnego myślenia ? Zadałem PROSTE PYTANIA i CIĄGLE BRAK ODPOWIEDZI .... Producent podaje max pobór pompy 1,9KW to skąd bierze się 9KW przy -15 jak COP jest 2,5 ... Czekam na odpowiedź ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 14.04.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Bo ten wątek założył czlowiek który sprzedawał (sprzedaje ???) pompy ciepła i jest to jego własny list pochwalny i piar marketingowy + szukanie jeleni którym można opchnąć pompę .. Taki klubik wzajemnej adoracji i próby dowartościowania się. Dodatkowo zapewne część z tych "użytkowników" ma płacone za to że piszą i zachwalają dane produkty bo nie jest tajemnicą że są firmy które płacą za takie usługi za pisanie ... Normalni ludzie nie piszą NONSTOP teog samego od rana do nocy ... Tym co tak piszą zależy na ILOŚCI postów a nie na ich merytorycznym znaczeniu .... haha... bedziesz nastepny w kolejce do procesu Artur, nie daj sie strasz go paragrafem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Uprzedzam, że nie jestem przeciwnikiem PC i nie chcę wywoływać burzy ale niedawno rozmawiałem o tym z fachowcem, który naprawiał teściowi zamrażarkę. Rozmowa zeszła na tematy majsterkowania, wiatraków i PC własnymi ręcami robione. Wg niego części umieszczone w PC kosztują 4-7 tys. I chyba jest to realna kwota bo Arturo w innym wątku przytoczył, że u niego najdroższa część w PC to sprężarka za 1600zł. Nie ma się co dziwić, że ludzie zastanawiają się nad cenami pomp. Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, przytaczam co usłyszałem. Ale ja sądzę podobnie, tyle że to dużo zależy od mocy (rozpiętość cenowa sprężarek) Kiedyś to liczyliśmy i w moim wypadku wyszła kwota około 7-8tyś. Jednak zbudować PC własnymi rękoma to już nie jest takie proste, wystarczy prześledzić elektrodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 haha... bedziesz nastepny w kolejce do procesu Artur, nie daj sie strasz go paragrafem Wiesz, frajer oficjalnie oskarża adwersarzy a ciebie to śmieszy? Masz dziwne poczucie humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Zadałem PROSTE PYTANIA i CIĄGLE BRAK ODPOWIEDZI .... Producent podaje max pobór pompy 1,9KW to skąd bierze się 9KW przy -15 jak COP jest 2,5 ... Czekam na odpowiedź ... Najpierw naucz się rozróżniać jednostki. Nie odpowiem Ci na pytanie,bo nie wiem co to jest pobór prądu 1,9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts