kaszpir007 14.04.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Arturo , zbaw Polskę czemu nie odpowiadasz ??? Skąd bierze się 9KW mocy jeśli max pobór przez pompę to 1.9KW a przy -15 producent "obiecuje" COP 2.5 ? 1.9KW x 2,5 = 4,75KW czyli POŁOWA mocy pompy ... Czyli pobiera 1.9KW i daje moc 4,75KW ... A te brakujące 4,75KW to kominkiem czy jak ??? :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Arturo , zbaw Polskę czemu nie odpowiadasz ??? Skąd bierze się 9KW mocy jeśli max pobór przez pompę to 1.9KW a przy -15 producent "obiecuje" COP 2.5 ? 1.9KW x 2,5 = 4,75KW czyli POŁOWA mocy pompy ... Czyli pobiera 1.9KW i daje moc 4,75KW ... A te brakujące 4,75KW to kominkiem czy jak ??? :P:P A gdzie tam masz napisane,że to maksymalny pobór mocy pompy przy -15st.C ? Ja tam widzę,że jest to to pobór mocy jedn.wewnętrznej. Pniżej masz dokładny pobór prądu przy określonych temp.zewnętrznych i temperaturach zasilania: Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 14.04.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Wiesz, frajer oficjalnie oskarża adwersarzy a ciebie to śmieszy? Masz dziwne poczucie humoru. Taaaa 'oficjalnie' na anonimowym forum... pisalem Ci juz wrzuc na luz liwko, dzis juz sie nie pali na stosie 'innowiercow' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jak ochłoniesz doczytaj i pomyśl powoli to to co asolt napisał. Dla uściślenia dodam,że nie mam 16kW tylko 12kW: W przypadku tej akurat pompy sprawa nie jest taka prosta. Model który ma Arturo to de facto pompa o mocy 16 kW, elektronicznie zmniejszono moc do 9 kW i dlatego ma taką korzystną charakterystykę. Ale zeby nie było tak rózowo to moc minimalna tej pompy jest wieksza od mocy minimalnej pomp podobnej mocy innych producentów. Ile ona wynosi ? tak dokładnie nie wiadomo bo producent nie podaje tej informacji. Spotkałem sie informacjami ze ok 4 kW, oczywiscie nieoficjalnymi (nie potwierdzonymi przez producenta). Dla porównania daikin altherma LT 8 kW ma moc minimalna ok 1,8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Taaaa 'oficjalnie' na anonimowym forum... pisalem Ci juz wrzuc na luz liwko, dzis juz sie nie pali na stosie 'innowiercow' No właśnie, bardzo łatwo idzie mu rzucanie oskarżeń na anonimowym forum, czyli co, obrzucamy się błotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Taaaa 'oficjalnie' na anonimowym forum... Wydaje Ci się,że jesteś anonimowy. Dla Ogranów jesteś łatwy do ustalenia. wymyślony nick nie zwalnia z odpowiedzialności,nie jesteś pacynką czy robotem,jesteś człowiekiem,żywą istotą która rozmyślnie np.oszukuje,rzuca oszczerstwa itp. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 14.04.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 ... czyli co, obrzucamy się błotem? Wiesz, frajer.... Liwko, gdyby to bylo karalne Ty i Artur juz byscie siedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 14.04.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Wydaje Ci się,że jesteś anonimowy. Dla Ogranów jesteś łatwy do ustalenia. wymyślony nick nie zwalnia z odpowiedzialności,nie jesteś pacynką czy robotem,jesteś człowiekiem,żywą istotą która rozmyślnie np.oszukuje,rzuca oszczerstwa itp. Artur, nie wiem czemu sie tak unosisz...oskarzyc to mozna kogos o kradziez a nie o sprzedaz pomp Tak i jak w przypadku Liwko wrzuc na luz...i tak swiata nie naprawisz i mimo Twojej pompowej krucjaty ludzie grochem i mialem nadal beda palic...szczegolnie w Twoich stronach... Sorry ale taki mamy klimat haha nie moglem sie powstrzymac:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Tak i jak w przypadku Liwko wrzuc na luz... No pięknie, Bond prowokuje, oskarża, obrzuca błotem a my mamy wrzucić na luz... [TABLE=class: glossaryclear] [TR=class: row1] [TD]frajer [/TD] [TD] -osoba mało obyta, nowicjusz [/TD] [/TR] [/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.04.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Zadałem PROSTE PYTANIA i CIĄGLE BRAK ODPOWIEDZI .... Producent podaje max pobór pompy 1,9KW to skąd bierze się 9KW przy -15 jak COP jest 2,5 ... Czekam na odpowiedź ... Proste pytanie. Gdzie tam jest napisane, że to maks. pobor ? Jak znam życie, to producent nie napisze, ze sprezarka jego pobiera 3.8kWh, bo jakisz kaszpir, czy jurgonka pomyśleliby sobie, że bierze te 3.8kWh w kazdym momencie pracy Jest napisany prad maksymalny, bo to informacja ważna z punktu widzenia wykonania instalacji elektrycznej. O ile wiem, w jakims wątku kolega varmepumpesagare podawał dane, gdzie była wartosc przed nawiasem (średnia) a a nawiasie minimalna i maksymalna moc pobierana przez sprężarkę. No, ale to nie był Panasonic. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.04.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 ZYZOLKU napisałeś że w najgorszym przypadku wyciągasz z tony za 800-900 zł 4000-5000 kwha tak średnio to ile [5000-6000]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 No to obalmy kilka mitów;) Arturo - w swojej pompie masz sprężarkę 16kW, jak mówi asolt - wszystkie T-Cap'y (9kW i 12kW produkowane do 2013r) taką sprężarkę posiadały:yes: Wiem, że silesia twierdzi co innego, ale się myli, a na dowód tego spójrz jeszcze raz na tabelę wydajności i zauważ, że przy +25st oddaje już 13,6kW, a przecież grzałki nie włącza:) Kaszpir - popatrz jeszcze raz na tabelkę wklejoną przez Arturo. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=254624&d=1377122587 WG to wydajność grzewcza, PM to pobór mocy, COP to stosunek energii wytworzonej do pobranej. Ponieważ ta pompa ma stała wydajność grzewczą 9kW niezależnie od warunków zewnętrznych to wystarczy zauważyć, że jak pomnożymy PM x COP to zawsze wyjdzie nam ~9. Np dla temp powietrza -15 i wody +35*C pompa pobiera 3,55kWh z COP'em 2,54 - 3,55 x 2,54 = 9,017:) Ale.. należny pamiętać, że to są wartości maksymalne, ponieważ pompa posiada inverter, więc moduluje swoją moc do takiej jakiej aktualnie potrzebuje ogrzewany budynek i dlatego przy -15*C na zewnątrz pompa Arturo może pobierać 1,9kWh, a moja np 3,2kWh - bo różne mamy domy i różne zapotrzebowanie na ciepło. gondolierzy - w zestawie akcesoriów powietrznej PCi jest coś takiego jak "zestaw do odszraniania tacy ociekowej" - kosztuje to ok 300zł, więc na prawdę dziwie się, że właściciele pomp PW na tym oszczędzają Ja zamontowałem to od razu i nigdy nie widziałem czegoś takiego jak lód czy woda pod moją PCi. System załącza się automatycznie przy temp 0*C, a cała woda odprowadzana jest rurką do kanalizacji deszczowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Arturo - w swojej pompie masz sprężarkę 16kW, jak mówi asolt - wszystkie T-Cap'y (9kW i 12kW produkowane do 2013r) taką sprężarkę posiadały:yes: Fiu,fiu,fiu,za taką cenę taka sprężara ? No to Panas faktycznie deklasuje Np dla temp powietrza -15 i wody +35*C pompa pobiera 3,55kWh z COP'em 2,54 - 3,55 x 2,54 = 9,017.Sądzę,że dla kaszpira te równanie będzie cięzkie do skumania. Zagubił się człowiek wśród... Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.04.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A gdzie tam masz napisane,że to maksymalny pobór mocy pompy przy -15st.C ? Ja tam widzę,że jest to to pobór mocy jedn.wewnętrznej. Pniżej masz dokładny pobór prądu przy określonych temp.zewnętrznych i temperaturach zasilania: [ATTACH=CONFIG]254624[/ATTACH] To jak sie ma ta tabelka to tego Twojego postu? W czym widzisz problem ? Pompa przy największych mrozach pobiera 2,8kWh na godzinę pracy. To ile czasu będzie pracowała na dobę czyli ile przez ten okres zuzyje energii zależy od domu a nie od pompy a tym bardziej nie od klimatu w jakim pracuje. W Zakopcu w przyzwoitym domu niech pracuje i 10h na dobę co daje zużycie ok.30kWh co w dutkach daje ok.12zł na dobę,ale też w Zakopcu ta sama pompa w dobrym domu będzie pracowała tylko 5h na dobę i rachunek zmniejsza się o połowę,także klimat nie ma żadnego znaczenia tylko straty ciepła przez dom. Dlatego we wcześniejszym poście się pytałem ile kWh zużyjesz przy wydajności grzewczej 9 kW i nie chodzi tu o modulacje mocy względem zapotrzebowania budynku, tylko przy pełnym zapotrzebowaniu;) Czyli naginasz fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 "Np dla temp powietrza -15 i wody +35*C pompa pobiera 3,55kWh z COP'em 2,54 - 3,55 x 2,54 = 9,017."Nie jest to żadne równanie tylko bełkot. Wystarczy podstawić rzeczywiste jednostki i mamy:-15 stopni C można zmierzyć. +35 stopni C można zmierzyć, 3,55kWh konkretne dane i bełkot 2,54 jednostka nie mierzalna tylko wyliczona. COP X rzeczywisty pobór = bełkot = 9,017 powinno być w kW lecz nie jest to moc rzeczywista a cieplna wyliczona teoretycznie. Nie uczciwe jest do równań podstawianie danych tak samo nazwanych kW lecz nie zamiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) To jak sie ma ta tabelka to tego Twojego postu? Dlatego we wcześniejszym poście się pytałem ile kWh zużyjesz przy wydajności grzewczej 9 kW i nie chodzi tu o modulacje mocy względem zapotrzebowania budynku, tylko przy pełnym zapotrzebowaniu;) Czyli naginasz fakty. Tabelka ma bardzo dużo do mojego postu,gdzie pisałem,że największy pobór prądu jaki zaobserwowalem to 2,8kWh na godzinę pracy przy -15st.C. Teraz zerknij jeszcze raz na tabelke,ale bardziej dokładnie i zastanów się. Pompa pracowała albo z niska temperaturą zasilania albo pracowała z modulacją. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.04.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Tabelka ma bardzo dużo do mojego postu,gdzie pisałem,że największy pobór prądu jaki zaobserwowalem to 2,8kWh na godzinę pracy przy -15st.C. Teraz zerknij jeszcze raz na tabelke,ale bardziej dokładnie i zastanów się. W tamtym poście nie pisze -15, tylko największe mrozy,a to jest różnica. Druga sprawą jest że nie piszesz że zaobserwowałeś , tylko że pobiera . Własnie to jest naginanie faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Dodam że pobiera, to się rozumie ze przy pełnym obciążeniu 9 kW.Jakbyś napisał że przy zapotrzebowaniu Twojego domu które wynosi 6-7 kW zaobserwowałeś 2,8 kWh przy temperaturze zewnętrznej -15. Wtedy bym sie zgodził. Tak jednak naginasz fakty i wprowadzasz w błąd. Dlatego się pytałem wcześniej o te 2,8kWh. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 "Np dla temp powietrza -15 i wody +35*C pompa pobiera 3,55kWh z COP'em 2,54 - 3,55 x 2,54 = 9,017." Nie jest to żadne równanie tylko bełkot. Wystarczy podstawić rzeczywiste jednostki i mamy: -15 stopni C można zmierzyć. +35 stopni C można zmierzyć, 3,55kWh konkretne dane i bełkot 2,54 jednostka nie mierzalna tylko wyliczona. COP X rzeczywisty pobór = bełkot = 9,017 powinno być w kW lecz nie jest to moc rzeczywista a cieplna wyliczona teoretycznie. Nie uczciwe jest do równań podstawianie danych tak samo nazwanych kW lecz nie zamiennych. Nie do końca zrozumiałeś Przedstawiłem tylko jak należy "czytać" ta tabelkę, która ktoś (w tym wypadku producent) już pomierzył i wyliczył. Jedyną wartością wyliczoną jest właśnie COP, a nie moc grzewcza. Moc grzewcza mierzona jest ciepłomierzem. Oczywiście są to dane laboratoryjne i mogą w jakimś stopniu odbiegać nieco od rzeczywistości, ale mniej więcej tak to wygląda. Mam kontakt z gościem, który ma opamiarowanego takiego właśnie T-Cap'a i średnio-sezonowy SPF za tą mizerną zimę wychodzi mu 3,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Dziwic tez moze ze niektorzy propagujacy kopcenie mysla ze sie ogrzeje 150m2 z lat 80' przy -20* 2.5-3 kW Czekaj czekaj, zaraz zaczną krzyczeć, że to przecież nie 2.5-3kW a 10-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts