Magda_lena85 14.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 żeby się nie okazało, ze z Waszymi PC jak z samochodem w tabelce zużycie/spalanie poniżej 5.. a w praktyce już tak kolorowo nie jest - a producent zwala na "nieekonomiczną" jazdę :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.04.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A tak dość czesto jest i zwykle jest to wina źle wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie do końca zrozumiałeś Przedstawiłem tylko jak należy "czytać" ta tabelkę, która ktoś (w tym wypadku producent) już pomierzył i wyliczył. Jedyną wartością wyliczoną jest właśnie COP, a nie moc grzewcza. Moc grzewcza mierzona jest ciepłomierzem. Oczywiście są to dane laboratoryjne i mogą w jakimś stopniu odbiegać nieco od rzeczywistości, ale mniej więcej tak to wygląda. Mam kontakt z gościem, który ma opamiarowanego takiego właśnie T-Cap'a i średnio-sezonowy SPF za tą mizerną zimę wychodzi mu 3,8. "Nie do końca zrozumiałeś" Tylko wyjaśnienie proszę: jeśli w PC zamontowany jest ciepłomierz, to jakie opomiarowanie ma gość o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Może i my doczekamy pięknej starości... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225966-Prosty-piec-na-ekogroszek-dla-starszej-osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 "Nie do końca zrozumiałeś" Tylko wyjaśnienie proszę: jeśli w PC zamontowany jest ciepłomierz, to jakie opomiarowanie ma gość o którym piszesz. Jurgonka sorry, ale na prawdę nie chce mi się z Tobą gadać normalnie mi ręce i nogi opadają Skocz lepiej do kotłowni dorzucić tam coś do swojego PIECA, a pompami przestań się interesować, bo i tak tego nie ogarniesz. Jednak ktoś tu miał rację pisząc, że pompa ciepła to nie dla każdego, myślałem, że to przesada, ale teraz już wiem, że są przypadki dożywotnio skazane na węgiel:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jurgonka sorry, ale na prawdę nie chce mi się z Tobą gadać normalnie mi ręce i nogi opadają Skocz lepiej do kotłowni dorzucić tam coś do swojego PIECA, a pompami przestań się interesować, bo i tak tego nie ogarniesz. Jednak ktoś tu miał rację pisząc, że pompa ciepła to nie dla każdego, myślałem, że to przesada, ale teraz już wiem, że są przypadki dożywotnio skazane na węgiel:( map78 pisałeś: „Ja kupowałem groszek właśnie Pieklorza po 1000zł za tonę i jedynie ten można było nazwać przyzwoitym opałem - inne po prostu się nie paliły, albo smrodziły niemiłosiernie, zrywały zawleczki, itp.” Czyli palenie węglem przekraczało Twoje zdolności intelektualne. Po 10 latach ogrzewania gazem, z przyczyn ekonomicznych zmieniłem źródło ciepła. Węgiel kupuje od lat w największym składzie opału w okolicy. (Skład, w którym nie oszukują mnie na wadze) W cenie ca 620zł groszek luzem, (węgiel importowany) w zależności od ilości kamienia zmienia się tylko ilość odpadu – popiołu. Opał pali się super i nie smrodzi, nie zrywa zawleczki. (w moim podajniku nie ma zawleczki),itp. Szkoda, że nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie odnośnie PC, jakie to wyjątkowe opomiarowanie potrzebne jest do poprawnego obliczenia COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Szkoda, że nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie odnośnie PC, jakie to wyjątkowe opomiarowanie potrzebne jest do poprawnego obliczenia COP. A co da Ci ten COP ? Przyjmij,że ja grzałem z COP1 i zużyłem na ogrzewanie 1900kWh. Co to wg Ciebie oznacza ? Dom jak w stopce. Producent zmierzył moc grzewczą i zmierzył pobór prądu przy odpowiedniej temperaturze zewnętrznej i odpowiedniej temperaturze zasilania i tak powstał COP dla konkretnych warunków pracy przy maksymalnej mocy grzewczej. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A co da Ci ten COP ? Przyjmij,że ja grzałem z COP1 i zużyłem na ogrzewanie 1900kWh. Co to wg Ciebie oznacza ? Dom jak w stopce. Arturo to map78 napisał, że jego znajomy ma specjalne opomiarowanie co pozwoliło mu wyliczyć rewelacyjny COP. COP mi nic nie da choć zaczynam podejrzewać, że COP przeszkadza w odpowiadaniu na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Arturo to map78 napisał, że jego znajomy ma specjalne opomiarowanie co pozwoliło mu wyliczyć rewelacyjny COP. No i co w związku z tym ? Wyliczył i jest ok. Ja do COP-u nie przywiązuje wagi,wiem ile dom zużyłby energii gdybym grzał prądem i to mi styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 map78 pisałeś: „Ja kupowałem groszek właśnie Pieklorza po 1000zł za tonę i jedynie ten można było nazwać przyzwoitym opałem - inne po prostu się nie paliły, albo smrodziły niemiłosiernie, zrywały zawleczki, itp.” Czyli palenie węglem przekraczało Twoje zdolności intelektualne. Szkoda, że nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie odnośnie PC, jakie to wyjątkowe opomiarowanie potrzebne jest do poprawnego obliczenia COP. Kładzenie glazury tez przerasta mnie intelektualnie;) Za to potrafię pokierować akcją ratowniczą na morzu.... Każdy robi to co umie i lubi, a palenie węglem jakoś nigdy m,nie nie pociągało;) Odpowiadać na pytania mogę pod warunkiem, że poczytasz co to jest pompa ciepła, na jakiej zasadzie pracuje, itp, itd. Inaczej ta rozmowa nie ma sensu, bo grasz specjalistę, a pytania zadajesz tak durne, że aż nie chce się odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Przypuszczalnie, normalny cieplomierz na rurze za PC .... Liczy ile kWh oddano a podlicznik pradu ile kWh zuzyto.... Oddane/pobrane da na COP... Sa PC co maja wbudowany "cieplomierz" ale nie P z tego co wiem. Przed nastepnym sezonem tez postaram sie zalozyc.... Podając dane PC podobno wylicza się tylko COP inne dane są mierzone. Jak mierzona jest moc cieplna jeśli nie ma ciepłomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Kładzenie glazury tez przerasta mnie intelektualnie;) Za to potrafię pokierować akcją ratowniczą na morzu.... Każdy robi to co umie i lubi, a palenie węglem jakoś nigdy m,nie nie pociągało;) Odpowiadać na pytania mogę pod warunkiem, że poczytasz co to jest pompa ciepła, na jakiej zasadzie pracuje, itp, itd. Inaczej ta rozmowa nie ma sensu, bo grasz specjalistę, a pytania zadajesz tak durne, że aż nie chce się odpowiadać. To Ty napisałeś - Podając dane PC podobno wylicza się tylko COP inne dane są mierzone. Jak mierzona jest moc cieplna jeśli nie ma ciepłomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Podając dane PC podobno wylicza się tylko COP inne dane są mierzone. Jak mierzona jest moc cieplna jeśli nie ma ciepłomierza. Dlatego wcześniej Ci napisałem, ze znam gościa, który ma opomiarowanego T-Cap'a, tzn posiada ciepłomierz i podlicznik energii elektrycznej, czyli najprostsze "narzędzie" do wyliczenia sprawności urządzenia. Sprawność tą można nazwać COP'em gdy mierzona jest dla konkretnych warunków np A5W30, lub SPF'em gdy mierzona jest w dłuższej jednostce czasu dla rożnych warunków eksploatacji. Teraz rozumiesz coś z tego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Czyli poście 1320 podano nieprawdę, że wyliczane jest tylko COP moc cieplna też jest liczona tylko przez producenta PC.?Badane ciepłomierzem przez producenta jest tylko jedna PC, kilka, każda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.04.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Czyli poście 1320 podano nieprawdę, że wyliczane jest tylko COP moc cieplna też jest liczona tylko przez producenta PC.? Badane ciepłomierzem przez producenta jest tylko jedna PC, kilka, każda??? Sorry, ale ja odpuszczam:bash: Dobranoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.04.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Faktycznie rece opadaja.... Producent podaje min i max oddana moc cieplna... Min i max pobor pradu... Pomiedzy nie sa wartosci stale! Kupisz samochod 150KM.... Zawsze oddaje 150KM i zawsze pali 5.8/100? Oddana moc cieplna przez zuzyte kWh da COP Producent nie moze tego podac dla kazdego stopnia +15* do -25* I kazdego zapotrzebowania np. 3-12kW.... Eeeeh... Szkoda czasu chyba Nie było by szkoda czasu, gdyby była odpowiedz. Na siłę chcecie mi wytłumaczyć jak działa PC, zamiast zrozumieć, że ja to wiem. Podaje tylko w wątpliwość niektóre aspekty podawane przez wyznawców i producentów. Np. nie wiem czy maksymalny i minimalny pobór prądu jest liczony czy mierzony. W tym wątku podano wzór na obliczenie chwilowego poboru prądu. A ja chcę wiedzieć czy zmierzony i wyliczony będzie równy. Dane podane przez Arturo przeczą poprawności wyliczonym danym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.04.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Co się dziwić jak sami producenci ukrywają wiele danych i nie podają lub zasłaniają się różnymi COP , SCOP i itd ... A można by prosto podać. Pobór prądu przy +7 stopni i jaką moc cieplną da przy tej temperaturze pompa. I tak dalej , czyli 0 , -7 , -15 , -22 , -30 stopni ... I to sądzę było by najbardziej czytelne ... Mnie interesuje jak zachowuje się pompa ciepła powietrza poniżej -20stopni. Pytam bo w sezonie 2011/2012 , 2012/2013 miałem temperatury poniżej -20 stopni ale miałem też bliskie -30 stopni ...I dla kotła nie zrobiło to żadnego wrażenia ... Po prostu chce mieć pewność jak i wielu że nawet przy największych mrozach (bo poprzedni sezon to nie była typowa zima) nie będę marznął domu i nie będę musiał dogrzewać kominkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.04.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie mam ciepłomierza i nie mam ciśnienia na jego instalowanie. Może mam całoroczny COP w okolicach 3 a może 4. Mam to tak na prawdę w przysłowiowej dupie. Dla mnie najważniejsze, że za CO i CWU płacę rocznie około 1500-1600zł nie babrając się z węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Po prostu chce mieć pewność jak i wielu że nawet przy największych mrozach (bo poprzedni sezon to nie była typowa zima) nie będę marznął domu i nie będę musiał dogrzewać kominkiem.... Najpierw obliczasz ile mocy grzewczej potrzebuje Twój dom przy -30st.C,żeby był ogrzany do np.23st.C a potem kupujesz pompę,która przy tej temperaturze oferuje taką moc grzewczą i z czym masz problem ? Ja widzę ,że problem masz sam ze sobą i ze swoim domem bo nie wiesz o nim nic. Pompy ciepła mają moce 5,6,7,8,9,10,11,12,14,16kW,można robić je w kaskadach czyli moc*2 także nie ma problemu,problemem jest Twój dom. Dom budowany po 2009r ok.200m2 potrzebuje przy -20st.C ok.7-9kW,żeby było ciepło w domu przy tej temperaturze. Jak dokładnie tego nie wyliczysz to jesteś zmuszony na "łaskę" czarodziejów sprzedających do takich domów kotły węglowe o mocach przekraczających grubo ponad 15kW a rekordziści bazujący na jeleniach pakują tam i 25kW a wtedy sprawność takich kotłów to 40-50% czyli połowa kasy za węgiel idzie w komin i dlatego m.in ekogroszek nie jest opłacalny do nowych domów. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Dom budowany po 2009r ok.200m2 potrzebuje przy -20st.C ok.7-9kW,żeby było ciepło w domu przy tej temperaturze. Jak dokładnie tego nie wyliczysz to jesteś zmuszony na "łaskę" czarodziejów sprzedających do takich domów kotły węglowe o mocach przekraczających grubo ponad 15kW a rekordziści bazujący na jeleniach pakują tam i 25kW a wtedy sprawność takich kotłów to 40-50% czyli połowa kasy za węgiel idzie w komin i dlatego m.in ekogroszek nie jest opłacalny do nowych domów. Pod warunkiem braku bufora, jezeli jest bufor to sprawność układu grzewczego jest duzo wieksza, ok 60-70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts