kaszpir007 15.04.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Najpierw obliczasz ile mocy grzewczej potrzebuje Twój dom przy -30st.C,żeby był ogrzany do np.23st.C a potem kupujesz pompę,która przy tej temperaturze oferuje taką moc grzewczą i z czym masz problem ? Ja widzę ,że problem masz sam ze sobą i ze swoim domem bo nie wiesz o nim nic. Pompy ciepła mają moce 5,6,7,8,9,10,11,12,14,16kW,można robić je w kaskadach czyli moc*2 także nie ma problemu,problemem jest Twój dom. Dom budowany po 2009r ok.200m2 potrzebuje przy -20st.C ok.7-9kW,żeby było ciepło w domu przy tej temperaturze. Jak dokładnie tego nie wyliczysz to jesteś zmuszony na "łaskę" czarodziejów sprzedających do takich domów kotły węglowe o mocach przekraczających grubo ponad 15kW a rekordziści bazujący na jeleniach pakują tam i 25kW a wtedy sprawność takich kotłów to 40-50% czyli połowa kasy za węgiel idzie w komin i dlatego m.in ekogroszek nie jest opłacalny do nowych domów. Czyli znów wypowiedzi wymijające i niczego nie wnoszące ... Wcale się nie dziwię że ludzie kupują kotły na ekogroszek. Kupi taki kocioł 12kW do domu nawet 200m2 i ma 100% pewności że nawet przy -30 stopni będzie miał ciepło ... I dośc tanio .. I tyle ... Dobra kończę , bo się nic nie nowego nie dowiem , a broszurki marketingowe to ja mogę sobie sam przeczytać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.04.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Co się dziwić jak sami producenci ukrywają wiele danych i nie podają lub zasłaniają się różnymi COP , SCOP i itd ... A można by prosto podać. Pobór prądu przy +7 stopni i jaką moc cieplną da przy tej temperaturze pompa. I tak dalej , czyli 0 , -7 , -15 , -22 , -30 stopni ... I to sądzę było by najbardziej czytelne ... Producenci niczego nie ukrywają, po prostu nie są w stanie podać dokładnych wartości, gdyż te zależą również w dużej mierze od domu w jakim instalacja zostanie zainstalowana. Dlatego podają maksymalny pobór prądu przy danych parametrach. Pomyśl sobie jakby Twój kocioł teraz wstawić do domu 300m2 - myślisz, że nadal paliłby np 10kg na dobę?, raczej więcej może 20? - czy to wina producenta kotła? Jak określić dokładne spalanie tego kotła? Czy zwiększone zużycie oznacza spadek sprawności tego kotła? Dlatego właśnie próbuje wytłumaczyć, że pomimo iż ja i Arturo mamy takie same pompy to możliwa jest sytuacja, że przy tych samych warunkach i parametrach pracy moja instalacja będzie zużywać 2x więcej prądu, mimo że sprawność urządzenia pozostanie na tym samym poziomie - dla mnie jest to logiczne, ale niestety niektórzy uważają, że każda pompa powinna zużywać tyle a tyle prądu i już. A te wszystkie COP'y, SCOP'y i SPF'y to nic innego jak wskaźniki sprawności urządzenia grzewczego. I tu znowu można odnieść się do porównania z kotłem eko. Przyjmuje się, że taki kocioł ma średnią sprawność na poziomie 65-70%, ale wiadomym jest że chwilowe wartości w zależności od warunków i rodzaju pracy kotła mogą wynosić od 25% przy grzaniu CWU latem do 80% przy grzaniu CO w mroźne dni. Tak samo jest z pompami ciepła - dla powietrznej przyjmuje się średnią sprawność na poziomie 300% (czyli SCOP=3), ale wiadomym jest że przy -20*C i grzaniu CWU ta sprawność może wynieść 150% (COP=1,5), a przy grzaniu CWU latem może osiągnąć sprawność 500% (COP=5). Mam nadzieję, że trochę pojaśniało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Czyli znów wypowiedzi wymijające i niczego nie wnoszące ... Ktoś ma Cię błagać,żebyś uwierzył ? Nikt nie będzie błagał,tylko przestań już pisać bzdury,poniżej przykład z życia a nie broszurki marketingowe: I przestan pajacowac... Jakos do mojego posta sie nie odniosles..., PC bez grzalek, brak kominka a przy -20* pobiera 2.5-3kW! 2.5kW ogrzeje dom 150m2 z lat 80' ??? Mialem 22-23* nawet przy -25*.., Wiec czego mam sie bac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 COP rosnie na czesciowym obciazeniu! Jeszcze tylko poproszę o wyjaśnienie tego drobiazdżku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeszcze tylko poproszę o wyjaśnienie tego drobiazdżku... Logicznym jest,że jeśli pompa pracuje z mniejszą mocą grzewczą niż maksymalna a to dlatego,że zrobiło się cieplej w domu czy na zewnątrz i instalacja potrzebuje niższą temperaturę zasilnia do ogrzania domu to tym samym COP się zwiększa. Wszystko jest przedstawione w tabelkach,tylko trzeba się nauczyć odczytywać lub zrozumieć zasadę pracy pompy ciepła. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) napiszę podobnie jak artur moja pompa z copem 1 przez 8 miesięcy na co i cwu zużyje 2000kwh -2100 kwh+ 1m3 w wielkim zawyżeniu drewnaw kietniu 0 palenia , marzec 2 palenia , luty 3 palenia , styczen 10 palen w kominku o mocy w okolicy 3-4 kw.[realnie poszło 200-300 kg] generalnie widzę że groszkowcom pewne rzeczy nie chcą wejść w głowekaszpir przejmujesz się czy pompa 10 kw da rade przy minus 20 na 200 metrach , a i masz poważne wątpliwości czy podajnik eko 10 kw dałby radę przy minus 20wydając kilkanaście tysięcy więcej na budowę można wybudować 200m2 z zapotrzebowaniem 5,2 kw przy minus 20[znam taki jeden przypadek:D]wasz problem polega na tym że trudno sobie to wyobrazić- do 10 kw jak widzisz jeszcze deko brakuje jeszcze jedno nazwijmy to niewiedzą lub zwykłą demagogiągroszkowcy zwracają uwagę o problemie przy minus 20 czy nawet 30PROPONUJE raz jeszcze sprawdzić dane statystyczne imgw z 5 ostatnich zimdla centrum POlski -25 występuje rocznie max 10 h-20 max 20 h-15 max 30 hte godziny u góry są i tak zawyżone. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Logicznym jest,że jeśli pompa pracuje z mniejszą mocą grzewczą niż maksymalna a to dlatego,że zrobiło się cieplej w domu czy na zewnątrz i instalacja potrzebuje niższą temperaturę zasilnia do ogrzania domu to tym samym COP się zwiększa. Wszystko jest przedstawione w tabelkach,tylko trzeba się nauczyć odczytywać lub zrozumieć zasadę pracy pompy ciepła. Logicznym jest, że częściowe obciążenie polega na utrzymywaniu parametru przy zmniejszeniu zapotrzebowania. COP wg tabeli jest stały i niezmienny dla określonych parametrów zew/wew. Natomiast tutaj mowa o pracy na innych parametrach niż -20 / 55 czyli np -20 / 45. Wtedy jest inny COP (tabela) i wtedy wszystko jasne. Ale nie nazywałbym tego "częściowym obciążeniem przy którym rośnie COP". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Logicznym jest, że częściowe obciążenie polega na utrzymywaniu parametru przy zmniejszeniu zapotrzebowania. COP wg tabeli jest stały i niezmienny dla określonych parametrów zew/wew. Natomiast tutaj mowa o pracy na innych parametrach niż -20 / 55 czyli np -20 / 45. Wtedy jest inny COP (tabela) i wtedy wszystko jasne. Ale nie nazywałbym tego "częściowym obciążeniem przy którym rośnie COP". Myślałem,że map już wszystko wyjaśnił ale widać nie trafia. Te inne parametry jak to nazwałeś spowodowane są właśnie "częściowym obciążeniem" bo pompa przy zmniejszeniu zapotrzebowania obniża sobie temperaturę zasilania i zmniejsza moc grzewczą tak żeby nie potrzebnie nie grzac tylko tyle ile potrzebuje dom. Producent nie zna parametrów domu w jakim pompa będzie pracowała i temperatur jakie będą i podał dane dla maksymalnej mocy grzewczej pompy i dla określonych temperatur zewnętrznych i zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ja w tygodniu grzeję głównie w nocy przy niższych temperaturachze względu na parkiet założyłem kaganiec 32 stop na zasilaniupompa na co w największe mrozy w okolicach -15 w nocy pracowała około 6 h /dobaprzez resztę sezonu to zasilanie w okolicach 26-28 stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Myślałem,że map już wszystko wyjaśnił ale widać nie trafia. Te inne parametry jak to nazwałeś spowodowane są właśnie "częściowym obciążeniem" bo pompa przy zmniejszeniu zapotrzebowania obniża sobie temperaturę zasilania i zmniejsza moc grzewczą tak żeby nie potrzebnie nie grzac tylko tyle ile potrzebuje dom. Producent nie zna parametrów domu w jakim pompa będzie pracowała i temperatur jakie będą i podał dane dla maksymalnej mocy grzewczej pompy i dla określonych temperatur zewnętrznych i zasilania. Mam wrażenie, że nie wiesz, o czym piszesz. Ale zawsze możesz mnie przekonać do zmiany zdania. Opisz proszę scenariusz zdarzeń, które prowadzą do pracy z "mocą częściową", to mnie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.04.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 malux nie żebym się z Tobą chciał kłócić, ale jak to ktoś ujął - statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi. Pamiętam rok 2012, na przełomie stycznia i lutego mieliśmy tutaj 4 tygodnie z temperaturą nocą regularnie poniżej - 25 stopni, kilkukrotnie przekroczyło - 30, rekordowo widziałem -32. W dzień nie wzrastało powyżej -15. To nie są jakieś zamierzchłe czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mam wrażenie, że nie wiesz, o czym piszesz. Ale zawsze możesz mnie przekonać do zmiany zdania. Opisz proszę scenariusz zdarzeń, które prowadzą do pracy z "mocą częściową", to mnie przekonasz. Mam wrażenie,że nie masz pojęcia o czym dyskutujesz. Do podgrzania wody np.40st.C w określonym czasie potrzebna jest moc 9kW ale jak zmniejsza się zapotrzebowanie na taką temperaturę to aż taka moc jest nie potrzebna i pompka zmniejsza sobie moc do np.4,5kW żeby podgrzac tylko 20st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mam wrażenie, że nie wiesz, o czym piszesz. Ale zawsze możesz mnie przekonać do zmiany zdania. Opisz proszę scenariusz zdarzeń, które prowadzą do pracy z "mocą częściową", to mnie przekonasz. poprawne ocieplenie domu przemyślane żródło dolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 malux nie żebym się z Tobą chciał kłócić, ale jak to ktoś ujął - statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi. Pamiętam rok 2012, na przełomie stycznia i lutego mieliśmy tutaj 4 tygodnie z temperaturą nocą regularnie poniżej - 25 stopni, kilkukrotnie przekroczyło - 30, rekordowo widziałem -32. W dzień nie wzrastało powyżej -15. To nie są jakieś zamierzchłe czasy. zwróć uwagę że tej temperatury -25 to masz 1do 2 h na dobę nad ranem w takie dnii w dzień i tak masz -10 do -15 dlatego pisałem wyżej żeby sprawdzić dane statystyczne z ostatnich 5 lat -10 do -15 w dzień to dla powietrznej przy taryfie dziennej to itak realny koszt kwh w okolicach 35 groszy [maksymalnie 50 h w roku] przy mrozach -15 w nocy w dzień masz w okolicach -3 do -6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 poprawne ocieplenie domu przemyślane żródło dolne scenariusz != warunki to nie jest odpowiedź na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 to nie jest scenariusz to są doświadczenia z ostatnich 2 zim zadaj sobie pytanie czy jesteś w stanie przy mrozach -10 w dzień -17 nad ranem ogrzewać własny dom zasilaniem 30 stop przez 7-8 hnastępnie zastanów się co musiałbyś zrobić żeby tak grzać swój domnapiszę mało elegancko-jeśli nie chciało się o takich rzeczach myśleć przed budową to rzeczywiście pozostaje ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) to nie jest scenariusz to są doświadczenia z ostatnich 2 zim zadaj sobie pytanie czy jesteś w stanie przy mrozach -10 w dzień -17 nad ranem ogrzewać własny dom zasilaniem 30 stop przez 7-8 h następnie zastanów się co musiałbyś zrobić żeby tak grzać swój dom napiszę mało elegancko-jeśli nie chciało się o takich rzeczach myśleć przed budową to rzeczywiście pozostaje ekogroszek. nie mam własnego domu więc nie muszę o tym myśleć. ... zadaj sobie pytanie, dlaczego Twój dom nie moze się ogrzać temperaturą o 1stop wyższą, niż oczekujesz w pomieszczeniach Czy wyjaśnienie Arturo dotyczące "wzrostu COP przy pracy z mocą częściową" wszyscy uznają za słuszne? Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mam własnego domu więc nie muszę o tym myśleć. ... zadaj sobie pytanie, dlaczego Twój dom nie moze się ogrzać temperaturą o 1stop wyższą, niż oczekujesz w pomieszczeniach Czy wyjaśnienie Arturo dotyczące "wzrostu COP przy pracy z mocą częściową" wszyscy uznają za słuszne? mi temperatura w okolicach 23-25 całą zimą wystarczy skąd taki wniosek że nie mogę podnieść o 1 stop? z tym copem nie ma co się zgadzać -tak to działa i już dobierasz pompę lekko przewymiarowaną[modulacja i tak załatwi temat] przy powietrznych zawsze przewymiarowanie jest wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.04.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 skąd taki wniosek że nie mogę podnieść o 1 stop? Bo wbijane jest do głów,że jak nie ma ognia to musi być zimno i stąd także bajki o dogrzewaniu kominkiem Gdybym puścił 55st.C to zagotowalbym dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.04.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 mi temperatura w okolicach 23-25 całą zimą wystarczy skąd taki wniosek że nie mogę podnieść o 1 stop? z tym copem nie ma co się zgadzać -tak to działa i już dobierasz pompę lekko przewymiarowaną[modulacja i tak załatwi temat] przy powietrznych zawsze przewymiarowanie jest wskazane Niedopasowanie... przewymiarowanie to błąd. http://www.toshibaheatpumps.com/uploads/pdf/Specifications%20N3KV2-A.pdf Proszę zobaczyć jak efektywność wraz z mocą spada. Lepiej jest izolować i dać jak najmniejszą pompę - 2,5kW grzanie/ chłodzenie - załatwia kanałówką izolowany dom 120-150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts