Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir po prostu zdaje sobie sprawę, że zmoczył dupsko montując śmierdziucha w swym pięknym nowym domu:) i teraz na siłę próbuje przekonać sam siebie i przy okazji innych, że być może zrobił dobrze, a że kończą mu się argumenty to wypisuje takie bzdury, że gruntowa do jego domu to 70tys by kosztowała, a powietrzna nie dała by rady - u mnie daje radę w większym i podobnie ocieplonym domu, przy takich samych kosztach i o niebo wyższym komforcie użytkowania;)

Wypraszam sobie ...

Nikogo nie mam zamiaru przekonywać , namawiać itd ...

Bo i po co ?

Mi nikt nie płaci (w odróżnieniu do niektórych) i nie mam w tym żadnego zysku ani sensu kogokolwiek przekonywania ...

Ja kupiłem ŚWIADOMIE kocioł (początek 2011r !!!). Wybrałem najmniejszej mocy kocioł jaki był DOSTĘPNY w 2011r i taki który uważałem że dobrze będzie się czyściłem. WYBRAŁEM też elektronikę.

Z KOSZTÓW OGRZEWANIE JESTEM ZADOWOLONY.

Za obecny sezon od końca 09/2013 do końca 04/2014 za ogrzanie 165m2 (CO+CWU) zapłaciłem około 1400zł.

Zużyłem 2,05 tony opalu (600 + 800zł)

Ja pisałem już że chodzi mi że w większość pomp ciepła "powietrznych" spada drastycznie COP a co za tym idzie MOC grzewcza urządzenia i kolega Timon zapodał ładne tabelki które to pokazują ...
Ależ Szanowny Panie! Był Pan u mnie. 35m2 "blaszak" z 1990 roku grzeję i chłodzę toshibą pobierającą maksymalnie 350W - były mrozy - 23st.C

COP otrzymuje się do -15 st. C a przy -25 spada o 15%! - Tylko pompą należy grzać bezpośrednio ! Jak ktoś ją podłączy zamiast kotłowni pozbawia efektywności przez wysoką temperaturę górnego źródła!

sprawność ponad 100%

Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia.

Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % :)

Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie :)

Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia.

Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % :)

Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie :)

Tu nie chodzi o sprawność urządzenia. Sama pompa bez DZ nic nie zdziała. Energia pobierana jest z zewnątrz!

Zmiana definicji sprawności wynika bezpośrednio z ceny

w 1990 roku za 1 kWh prądu można było kupić m3 gazu i 3.3kg węgla w 1995 za 1kWh można było kupić 0.55m3 gazu i 2kg dziś to tylko 02m3 gazu - zabrakło skali by uzasadnić sens grzania gazem czy węglem

Zmiana definicji sprawności wynika bezpośrednio z ceny

w 1990 roku za 1 kWh prądu można było kupić m3 gazu i 3.3kg węgla w 1995 za 1kWh można było kupić 0.55m3 gazu i 2kg dziś to tylko 02m3 gazu - zabrakło skali by uzasadnić sens grzania gazem czy węglem

Idąc tym tokiem rozumowania czy mamy sie spodziewać w przyszłosci sprawnosci powyżej tych 109% jezeli zmieni sie relacja cen gazu i prądu?

8kW przy -20*

A wiec jak PC chce 3kW to jaka ms sprawnosc jak zapewnia 8kW bo tyle wymaga dom.

tabela wskazala COP 2 a wiec oddaje ca 6kW...

Moze mam mniejsze zapotrzebowanie.

Trzeba by pewnie policzyć

moje obliczenia też nie sa do końca poprawne- zbyt dużo założeń niedokładnych jak np sprawność oraz kaloryczność opału

nie mam tez wiedzy gdyż nie prowadziłem takich zapisów czy temperatura była średnia na poziomie -20st czy tylko chwilowa

liczyłem zapotrzebowanie w kalkulatirze austrotherm-a ale w fabryce nie mam do niego dostępu. jak odnajdę w domu to podam co tam wyszło.

Idąc tym tokiem rozumowania czy mamy sie spodziewać w przyszłosci sprawnosci powyżej tych 109% jezeli zmieni sie relacja cen gazu i prądu?
Już tak miało być! Po wprowadzeniu kotłów pulsacyjnych - które dają 40% więcej od kondensacyjnych... Sami nie wiedzą co zrobić z tą żabą.

A wyścig trwa - buderus już 110%!

Prosze wytlumacz urzadzenie co pobiera 1kW a oddaje 4kW mocy cieplnej....

Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz :)

Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy:

1. Powierzchnię ogrzewaną.

2. Całkowity koszt kotłowni.

3. Temp. jaka panuje w domu

4. Roczne zużycie prądu.

5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła.

Może rozświetli to nam koszty :)

Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy:

4. Roczne zużycie prądu.

5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła.

taaa...

już widzę jak się dowiesz prawdy ...:lol2:

Czyli co ? przy pulsacyjnym 150% sprawnosci ?
A kto wiedział 15 lat wcześniej, ze będą kotły pulsacyjne?

Tak jako ciekawostkę jak się oszukuje :

na polskiej stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/kondensacyjne/logamax-plus-gb162-45kw.html O kotle

Logamax plus GB162 (2,7 - 45 kW)

Jego sprawność energetyczna sięga bez problemu 110,5%!

Ten sam produkt w kraju, gdzie za oszukiwanie na DTR-ce idzie się siedzieć http://www.buderus.us/products/gasheating/gascondensing/logamaxplusgb162.html

The GB162 is capable of achieving efficiencies of up to 93%. Czyli MOŻE OSIĄGAĆ 93%!!!!

jak się ludzi robi w balona, znaczy w sprawność!

Gość Arturo72

4. Roczne zużycie prądu.

1.125m2

2.Kotłowni nie mam,podobnie jak komina w kotłowni nie mam,źródło ciepła to pompa ciepła T-CAP 9kW(znacznie przewymiarowana)+montaż 3tys.zł,wisi sobie w pralnio-suszarni

3.min.22,5st.C

4.Za sezon grzewczy od 16.09 do dzisiaj za c.o 1900kWh,za cwu 900kWh za prąd bytowy od 30.08 2276kWh czyli w sumie ok.5000kWh od końca sierpnia

5.jest,jest-tylko nie są to dodatkowe źródła ciepła,rekuperator to skuteczna wentylacja,kominek dla relaksu ducha i oczów-spalone 1mp drewienek.

WM-robiona samodzielnie,z reku 5,5tys.zł,kominek wykonywany samodzielnie-5tys.zł,gdybym miał ogrzewanie nawet za darmo,także miałbym kominek w domu i także zużyłbym podobną ilość drewienek.

Krasnoludki nie donoszą mocy,robi to sprężarka.

Edytowane przez Arturo72

8kW przy -20*

A wiec jak PC chce 3kW to jaka ms sprawnosc jak zapewnia 8kW bo tyle wymaga dom.

tabela wskazala COP 2 a wiec oddaje ca 6kW...

Moze mam mniejsze zapotrzebowanie.

raczej na pewno. Na moje 200mkw podobnie ocieplone wychodzi 40kg węgla na dobę przy takich temperaturach a to będzie ca 8kW albo nawet mniej, czyli mit o wzroście COP przy pracy z częściowym obciążeniem moim zdaniem upada. Co oczywiście nie oznacza, PC jest beee.

4. Roczne zużycie prądu.

Sto razy, ale może być i sto pierwszy :popcorn:

1. stopka

2. tyle ile kotła na węgiel

3. W każdym pomieszczeniu inna

4. Około 8000-8500kWh

5. Mam, drewno to około 100zł rocznie

Ja przynajmniej próbuję odpowiedzieć na pytania, w przeciwieństwie do ciebie :p

Nie chodzi mi o sprawność w sensie teoretycznym bo wiem że nie ma sprawności ponad 100% jak to zachwalają producenci kotłów kondensacyjnych tylko o sprawność w postaci stosunku pobranej energii jakakolwiek do wytworzonej energii cieplnej, niech będzie że nazwiemy ją COP. W pompie ciepła po prostu energia elektryczna przyczynia się do transportu ciepła z jednego miejsca do drugiego, ale de facto oddaje więcej energii cieplnej niż pobiera elektrycznej.