QIM 16.04.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Bez problemu policzysz to w moim kalkulatorze ze stopki. niestety nie znam parametrów domu osoby, której zadałem pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Kaszpir po prostu zdaje sobie sprawę, że zmoczył dupsko montując śmierdziucha w swym pięknym nowym domu:) i teraz na siłę próbuje przekonać sam siebie i przy okazji innych, że być może zrobił dobrze, a że kończą mu się argumenty to wypisuje takie bzdury, że gruntowa do jego domu to 70tys by kosztowała, a powietrzna nie dała by rady - u mnie daje radę w większym i podobnie ocieplonym domu, przy takich samych kosztach i o niebo wyższym komforcie użytkowania;) Wypraszam sobie ... Nikogo nie mam zamiaru przekonywać , namawiać itd ... Bo i po co ? Mi nikt nie płaci (w odróżnieniu do niektórych) i nie mam w tym żadnego zysku ani sensu kogokolwiek przekonywania ... Ja kupiłem ŚWIADOMIE kocioł (początek 2011r !!!). Wybrałem najmniejszej mocy kocioł jaki był DOSTĘPNY w 2011r i taki który uważałem że dobrze będzie się czyściłem. WYBRAŁEM też elektronikę. Z KOSZTÓW OGRZEWANIE JESTEM ZADOWOLONY. Za obecny sezon od końca 09/2013 do końca 04/2014 za ogrzanie 165m2 (CO+CWU) zapłaciłem około 1400zł. Zużyłem 2,05 tony opalu (600 + 800zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja pisałem już że chodzi mi że w większość pomp ciepła "powietrznych" spada drastycznie COP a co za tym idzie MOC grzewcza urządzenia i kolega Timon zapodał ładne tabelki które to pokazują ... Ależ Szanowny Panie! Był Pan u mnie. 35m2 "blaszak" z 1990 roku grzeję i chłodzę toshibą pobierającą maksymalnie 350W - były mrozy - 23st.C COP otrzymuje się do -15 st. C a przy -25 spada o 15%! - Tylko pompą należy grzać bezpośrednio ! Jak ktoś ją podłączy zamiast kotłowni pozbawia efektywności przez wysoką temperaturę górnego źródła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 sprawność ponad 100% Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia. Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia. Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie Tu nie chodzi o sprawność urządzenia. Sama pompa bez DZ nic nie zdziała. Energia pobierana jest z zewnątrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia. Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie Zmiana definicji sprawności wynika bezpośrednio z ceny w 1990 roku za 1 kWh prądu można było kupić m3 gazu i 3.3kg węgla w 1995 za 1kWh można było kupić 0.55m3 gazu i 2kg dziś to tylko 02m3 gazu - zabrakło skali by uzasadnić sens grzania gazem czy węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Zmiana definicji sprawności wynika bezpośrednio z ceny w 1990 roku za 1 kWh prądu można było kupić m3 gazu i 3.3kg węgla w 1995 za 1kWh można było kupić 0.55m3 gazu i 2kg dziś to tylko 02m3 gazu - zabrakło skali by uzasadnić sens grzania gazem czy węglem Idąc tym tokiem rozumowania czy mamy sie spodziewać w przyszłosci sprawnosci powyżej tych 109% jezeli zmieni sie relacja cen gazu i prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.04.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 8kW przy -20* A wiec jak PC chce 3kW to jaka ms sprawnosc jak zapewnia 8kW bo tyle wymaga dom. tabela wskazala COP 2 a wiec oddaje ca 6kW... Moze mam mniejsze zapotrzebowanie. Trzeba by pewnie policzyć moje obliczenia też nie sa do końca poprawne- zbyt dużo założeń niedokładnych jak np sprawność oraz kaloryczność opału nie mam tez wiedzy gdyż nie prowadziłem takich zapisów czy temperatura była średnia na poziomie -20st czy tylko chwilowa liczyłem zapotrzebowanie w kalkulatirze austrotherm-a ale w fabryce nie mam do niego dostępu. jak odnajdę w domu to podam co tam wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Idąc tym tokiem rozumowania czy mamy sie spodziewać w przyszłosci sprawnosci powyżej tych 109% jezeli zmieni sie relacja cen gazu i prądu? Już tak miało być! Po wprowadzeniu kotłów pulsacyjnych - które dają 40% więcej od kondensacyjnych... Sami nie wiedzą co zrobić z tą żabą. A wyścig trwa - buderus już 110%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.04.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) A wyścig trwa - buderus już 110%! Są już pc których sprężarki mają silniki na gaz ziemny. moj stary dom potrzebuje 2.5-3kW przy -20* to ciekawe ile potrzebuje przy 0* ( wtedy tez musze grzac )połowę z tego Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Już tak miało być! Po wprowadzeniu kotłów pulsacyjnych - które dają 40% więcej od kondensacyjnych... Sami nie wiedzą co zrobić z tą żabą. A wyścig trwa - buderus już 110%! Czyli co ? przy pulsacyjnym 150% sprawnosci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 połowę z tego Bez zysków bytowych, czyli sam dom bez zadnego wyposażenia pobierającego energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.04.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Bez zysków bytowych, czyli sam dom bez zadnego wyposażenia pobierającego energięO zużyciu energii na dom nie wspomniał, ale jeśli poda to policzę - przecież to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Prosze wytlumacz urzadzenie co pobiera 1kW a oddaje 4kW mocy cieplnej.... Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy: 1. Powierzchnię ogrzewaną. 2. Całkowity koszt kotłowni. 3. Temp. jaka panuje w domu 4. Roczne zużycie prądu. 5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła. Może rozświetli to nam koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy: 1. Powierzchnię ogrzewaną. 2. Całkowity koszt kotłowni. 3. Temp. jaka panuje w domu 4. Roczne zużycie prądu. 5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła. Może rozświetli to nam koszty taaa... już widzę jak się dowiesz prawdy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.04.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Czyli co ? przy pulsacyjnym 150% sprawnosci ? A kto wiedział 15 lat wcześniej, ze będą kotły pulsacyjne? Tak jako ciekawostkę jak się oszukuje : na polskiej stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/kondensacyjne/logamax-plus-gb162-45kw.html O kotle Logamax plus GB162 (2,7 - 45 kW) Jego sprawność energetyczna sięga bez problemu 110,5%! Ten sam produkt w kraju, gdzie za oszukiwanie na DTR-ce idzie się siedzieć http://www.buderus.us/products/gasheating/gascondensing/logamaxplusgb162.html The GB162 is capable of achieving efficiencies of up to 93%. Czyli MOŻE OSIĄGAĆ 93%!!!! jak się ludzi robi w balona, znaczy w sprawność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy: 1. Powierzchnię ogrzewaną. 2. Całkowity koszt kotłowni. 3. Temp. jaka panuje w domu 4. Roczne zużycie prądu. 5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła. Może rozświetli to nam koszty 1.125m2 2.Kotłowni nie mam,podobnie jak komina w kotłowni nie mam,źródło ciepła to pompa ciepła T-CAP 9kW(znacznie przewymiarowana)+montaż 3tys.zł,wisi sobie w pralnio-suszarni 3.min.22,5st.C 4.Za sezon grzewczy od 16.09 do dzisiaj za c.o 1900kWh,za cwu 900kWh za prąd bytowy od 30.08 2276kWh czyli w sumie ok.5000kWh od końca sierpnia 5.jest,jest-tylko nie są to dodatkowe źródła ciepła,rekuperator to skuteczna wentylacja,kominek dla relaksu ducha i oczów-spalone 1mp drewienek. WM-robiona samodzielnie,z reku 5,5tys.zł,kominek wykonywany samodzielnie-5tys.zł,gdybym miał ogrzewanie nawet za darmo,także miałbym kominek w domu i także zużyłbym podobną ilość drewienek. Krasnoludki nie donoszą mocy,robi to sprężarka. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 16.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 8kW przy -20* A wiec jak PC chce 3kW to jaka ms sprawnosc jak zapewnia 8kW bo tyle wymaga dom. tabela wskazala COP 2 a wiec oddaje ca 6kW... Moze mam mniejsze zapotrzebowanie. raczej na pewno. Na moje 200mkw podobnie ocieplone wychodzi 40kg węgla na dobę przy takich temperaturach a to będzie ca 8kW albo nawet mniej, czyli mit o wzroście COP przy pracy z częściowym obciążeniem moim zdaniem upada. Co oczywiście nie oznacza, PC jest beee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy: 1. Powierzchnię ogrzewaną. 2. Całkowity koszt kotłowni. 3. Temp. jaka panuje w domu 4. Roczne zużycie prądu. 5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła. Może rozświetli to nam koszty Sto razy, ale może być i sto pierwszy 1. stopka 2. tyle ile kotła na węgiel 3. W każdym pomieszczeniu inna 4. Około 8000-8500kWh 5. Mam, drewno to około 100zł rocznie Ja przynajmniej próbuję odpowiedzieć na pytania, w przeciwieństwie do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 16.04.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Polecam najpierw poczytać trochę o zasadzie zachowania energii, o pojęciu sprawności, a potem o różnych "sposobach" liczenia sprawności i co uwzględnia każdy z tych sposobów a czego nie uwzględnia. Dowiesz się wtedy, skąd bierze się "magiczna" (nierealna) sprawność 104,107, 109 % Nie ma urządzenia o sprawności powyżej 100% ! To jest wbrew fizyce, no ale sprzedawca w sklepie wie lepiej pewnie Nie chodzi mi o sprawność w sensie teoretycznym bo wiem że nie ma sprawności ponad 100% jak to zachwalają producenci kotłów kondensacyjnych tylko o sprawność w postaci stosunku pobranej energii jakakolwiek do wytworzonej energii cieplnej, niech będzie że nazwiemy ją COP. W pompie ciepła po prostu energia elektryczna przyczynia się do transportu ciepła z jednego miejsca do drugiego, ale de facto oddaje więcej energii cieplnej niż pobiera elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts