Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Sto razy, ale może być i sto pierwszy :popcorn:

1. stopka

2. tyle ile kotła na węgiel

3. W każdym pomieszczeniu inna

4. Około 8000-8500kWh

5. Mam, drewno to około 100zł rocznie

Ja przynajmniej próbuję odpowiedzieć na pytania, w przeciwieństwie do ciebie :p

Ups.

Zero odpowiedzi.

Koszt kotłowni, rachunki za prąd (Stopka kończy się na 2012) koszty dodatkowych wspomagaczy.

Przedstawiam Wam Liwko w całej okazałości, czyli zero konkretów;)

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przedstawiam Wam Liwko w całej okazałości, czyli zero konkretów;)

Jak to zero? Czyste ręce, niskie rachunki, zdrowa rodzina i sąsiedzi :)

Na CO i CWU zużywam rocznie około 4000kWh. Niestety nie mam na to rachunków :p

Wszystko pozostałe to prąd bytowy.

Najbardziej cię boli, że oprócz węgla płacisz jeszcze niemal tyle samo za prąd co ja :lol2:

Sto razy, ale może być i sto pierwszy :popcorn:

1. stopka

2. tyle ile kotła na węgiel

3. W każdym pomieszczeniu inna

4. Około 8000-8500kWh

5. Mam, drewno to około 100zł rocznie

Ja przynajmniej próbuję odpowiedzieć na pytania, w przeciwieństwie do ciebie :p

To są właśnie konkrety osób grzejących PC jak pytamy o koszt kotłowni. Wstyd się przyznać, że dużo kosztuje czy jak ?

A wielu osobom taka informacja pomogła by podjąć decyzję czym ogrzewać.

Na które pytanie nie odpowiedziałem ?

Za wszystko inne zapłaci...

ZYZOL :D

Tak więc przypominam, że pytanie brzmiało tak

Krasnoludki "donoszą" ponad 3kW z zewnątrz :)

Czy jest na tym forum ktoś, kto zlecał budowę ogrzewania PC firmie, nie robił nic sam i może podać nastepujące rzeczy:

1. Powierzchnię ogrzewaną.

2. Całkowity koszt kotłowni.

3. Temp. jaka panuje w domu

4. Roczne zużycie prądu.

5. Czy ma kominek, rekuperator z z odzyskiem ciepła dodatkowe źródło ciepła i jaki jest roczny koszt dodatkowego źródła ciepła.

Może rozświetli to nam koszty :)

To są właśnie konkrety osób grzejących PC jak pytamy o koszt kotłowni. Wstyd się przyznać, że dużo kosztuje czy jak ?

A czym się różni armatura kotłowni na węgiel, od armatury do np. mojej PC? Czyli kotłownia (pomijając że ja nie mam kotłowni) wychodzi podobnie :p

Czego ty nie rozumiesz?

W jaki sposób mam zaoszczędzić paląc w kominku.

A czym się różni armatura kotłowni na węgiel, od armatury do np. mojej PC? Czyli kotłownia (pomijając że ja nie mam kotłowni) wychodzi podobnie :p

Czego ty nie rozumiesz?

W jaki sposób mam zaoszczędzić paląc w kominku.

133m2 podlogówki u Ciebie * 80zł/m2 (średnia cena materiał + montaż) = 10640zł

Koszt grzejników na dom 133m2 - połowa tej ceny

Kumasz różnicę ?

Podasz cenę tej pompy ciepła z montażem przez firmę czy mam sam sprawdzić i podać wynik ?

A z tym kominkiem pozostawie to bez komentarza....

133m2 podlogówki u Ciebie * 80zł/m2 (średnia cena materiał + montaż) = 10640zł

Koszt grzejników na dom 133m2 - połowa tej ceny

Ale co ty mieszasz podłogówkę do metody grzania??? :bash:

Nawet jakbym grzał elektrownią atomową to też chciałbym w każdym następnym moim domu ogrzewanie podłogowe. Nie mieszaj tych dwóch pojęć!

Pomijając to, że podłogówka kosztowała mnie 4000zł :p

Podasz cenę tej pompy ciepła z montażem przez firmę czy mam sam sprawdzić i podać wynik ?

To pompy ciepła czy kotłowni? Wyrażaj się jasno :p

A z tym kominkiem pozostawie to bez komentarza....

Dlaczego? Przecież cały czas insynuujesz, że ci z PC cały czas grzeją kominkami :p

Proszę wyjaśnij mi metodę oszczędzania paleniem kominkiem!

A na co Ty liczysz ?

Ci co maja pompy i maja rachunki za ogrzewanie (CO+CWU) "zapominają" o kosztach jakie ponieśli aby płacić za ogrzewanie właśnie tyle ile płacą ...

Te osoby maja grube ocieplenie , ocieplenie o najlepszych parametrach (za co za tym idzie drogie) , mają często płytę fundamentową , maja WM , mają podłogówkę , mają okna i drzwi o bardzo dobrych parametrach i itd ..

Aby "osiąganąć" niskie zużycie ciepła musieli ponieść koszty idące w kilkudziesięciu tysięcy złotych ...

Koszty takie które mi starczą na ogrzanie domu do końca mojego życia ...

Tak jak tutaj tak "aktywny" użytkownik Map ...

Jakoś żadko wspomina że "przejscie" z kotła na ekogroszek na pompę + modyfikacje jakie musiał wykonać aby pompa działała efektywnie kosztowały go 40000 zł ...

Za taką cenę mam ogrzewanie domu przez ponad 30 lat ...

Więc o czym my mówimy ???

To pompy ciepła czy kotłowni? Wyrażaj się jasno :p

Jak z Tobą można gadać o kotłowni jak Ty nawet nie chcesz podać ceny za PC.

Tak na czytających, podaję link do cennika pomp Ecopower: http://www.ppcpompy.eu/cennik/

Myślę, że super opisał o co chodzi kaszpir007 w poście wyżej.

Dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo i tak nie podasz kosztów, które poniosłeś.

A cena 4000zł za podłogówkę na 133m2 i jeszcze napisz, że może to firma robiła.

Nic nie wnosisz do tego wątku i mącisz ludziom w głowach, że PC jest super tania.

A mógłbyś rozwiać wątpliwości budujących podając koszty, no ale po co ?

A odnośnie kominka, za zimno w domu, więc trzeba się dogrzać, żeby rachunek za prąd na forum wyszedł ładny :)

Edytowane przez małymiki

Tak tak, oczywiscie

to tak: nie patrzysz w tabelkę z temperaturami... opomiarowałeś instalację i wiesz ile tak naprawdę ciepła potrzebujesz... bierzesz moc grzewczą dzielisz przez pobieraną i stąd COP wyliczony jest wyższy niż w tabeli danych tech.?

Edytowane przez QIM

...

Jakoś żadko wspomina że "przejscie" z kotła na ekogroszek na pompę + modyfikacje jakie musiał wykonać aby pompa działała efektywnie kosztowały go 40000 zł ...

Po pierwsze piszemy "rzadko"

Po drugie: rozumiem że jak ktoś jeździ syrenką a chciałby jeździć nowoczesnym, wygodnym autem to nie musi dopłacać, a na pewno nie 40 tysięcy.

Ale są tacy co będą się "bujać" syrenką przez 30 lat.:)

Po trzecie: Palę ekogroszkiem i nie wierzę że starcza ci na sezon niecałe dwie tony opału. Oczywiscie swoją pracę przy obsłudze pieca traktujesz jako hobby. No gratuluję.

Gość Arturo72

Te osoby maja grube ocieplenie , ocieplenie o najlepszych parametrach (za co za tym idzie drogie) , mają często płytę fundamentową , maja WM , mają podłogówkę , mają okna i drzwi o bardzo dobrych parametrach i itd ..

Aby "osiąganąć" niskie zużycie ciepła musieli ponieść koszty idące w kilkudziesięciu tysięcy złotych ...

Koszty takie które mi starczą na ogrzanie domu do końca mojego życia ...

Tak jak tutaj tak "aktywny" użytkownik Map ...

Trzeba było myśleć o budowie przed budową a nie zdać się na papraka dewelopera,który jedynie wydoił jelenia.

Stać Cię było na dewelopera a nie stać Cię było na dobre ocieplenie ?

Ile kosztował Twój dom ? Pytam po raz któryś i nie odpowiedziałeś mi na to pytanie.

Mój 300tys.zł z pompą ciepła,WM z reku,płytą fundamentową i dobrym ociepleniem.

Edytowane przez Arturo72

kaszpir007 Ty tak piszesz tylko po to żeby pisać czy coś konkretnego masz na celu? Przecież pokazywałem już obliczenia i udowadniałem że im większy dom, im gorsze ocieplenie, brak płyty fundamentowej, brak WM, TYM WIĘKSZE zużycie na ogrzewanie TYM BARDZIEJ opłaca się inwestycja w pompę ciepła bo się szybciej zwraca. Z resztą tak jak tytuł wątku brzmi to nie chodzi o domy które już są wybudowane, mają komin i kotłownię tylko o domy NOWOBUDOWANE i przemyślane wybory przed budową.

Chcesz tworzyć jakieś inne teorie to proszę pokaż jakieś obliczenia i konkrety, a nie tylko poglądy typu pompa ciepła jest be, jest droga.

Ja, czym bym miał nie grzać, to i tak wolę zainwestować raz w dobre ocieplenie i korzystać z tego przez długi czas, mimo że buduję z kredytu. Jedne rozwiązania będą się "zwracać" przez parę lat, inne przez więcej lat a jeszcze inne przez długie lata ale nie żałuję tego bo wiem że suma sumarum wyjdę na swoje.

Trzeba było myśleć o budowie przed budową a nie zdać się na papraka dewelopera,który jedynie wydoił jelenia.

Stać Cię było na dewelopera a nie stać Cię było na dobre ocieplenie ?

Ile kosztował Twój dom ? Pytam po raz któryś i nie odpowiedziałeś mi na to pytanie.

Mój 300tys.zł z pompą ciepła,WM z reku,płytą fundamentową i dobrym ociepleniem.

Mój 220tyś ,WM z reku , podłogówką , dobrym ociepleniem, kotłem na groszek ... tylko mój jest "troszkę" większy jak Twój , pierwszy sezon obleciałem 2tonami groszku (1500PLN)- wygrzewałem wylewki i takie tam (nieraz było pod 30*C w domu , domek się wygrzewa i suszy)

I kto się dał wydoić ?

AJakoś żadko wspomina że "przejscie" z kotła na ekogroszek na pompę + modyfikacje jakie musiał wykonać aby pompa działała efektywnie kosztowały go 40000 zł ...

map popełnił błąd na popełnienie jakiego niektórzy tutaj namawiają pisząc bzdury o drogiej podłogówce, drogim ociepleniu, drogiej wentylacji i takich tam. sporo zapłacił, żeby ten błąd naprawić (a i tak do końca się nie udało), to wszystko. w przypadku mojego dosyć znacznie ocieplonego domu, nie wydałem tyle, żeby przystosować go do grzania prądem. przykład mapa (i jego przygody z węglem) to raczej przestroga dla nowych inwestorów, dobrze że o nim wspomniałeś.

WM podobnie jak dobre ocieplenie (i okna o maksymalnym Uw=0,9 od 2021) będzie normą za kilka lat (wg przepisów), więc powoli to przestanie być argument, bo nawet przy węglu będzie to wymagane.