imrahil 16.04.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Mój 220tyś ,WM z reku , podłogówką , dobrym ociepleniem, kotłem na groszek ... tylko mój jest "troszkę" większy jak Twój , pierwszy sezon obleciałem 2tonami groszku (1500PLN)- wygrzewałem wylewki i takie tam (nieraz było pod 30*C w domu , domek się wygrzewa i suszy) I kto się dał wydoić ? rozumiem, że dom już wykończony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.04.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Schody "się obkładają" , panele czekają na schody - ale wsio kupione, reszta zrobiona - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.04.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 to tak: nie patrzysz w tabelkę z temperaturami... opomiarowałeś instalację i wiesz ile tak naprawdę ciepła potrzebujesz... bierzesz moc grzewczą dzielisz przez pobieraną i stąd COP wyliczony jest wyższy niż w tabeli danych tech.? Moc grzewczą podaną przez producenta nie wiadomo jak ustaloną, ale w laboratorium. Moc cieplną, która maleje z każdą godziną pracy PC. Wyznawcy PC przyjmują, że w miarę upływu lat nic się nie zmienia, a każda PC jest taka sama jak ta badana w laboratorium. Już pisałem, że sposób liczenia chwilowego zużycia prądu jest absurdalny, tak samo jak absurdalny jest sposób liczenia COP wskazany przez QIM-a. Moim zdaniem PC obroni się sama, pomimo starań wyznawców, którym brak bezstronności. Ich (WPC) charakteryzuje przekonanie - Nie jesteś wyznawcą PC nie znasz się na "sprężarkach inwertorowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Myślę, że większość czytających ten wątek, planujących budowę domu i zastanawiających się na sposobem ogrzewania dalej nie wie co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.04.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Myślę, że większość czytających ten wątek, planujących budowę domu i zastanawiających się na sposobem ogrzewania dalej nie wie co wybrać Na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi. Każdy wybór już dokonany powinien determinować następny. Sposób budowy, wielkość domu determinuje (powinien) następne wybory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Tak jak tutaj tak "aktywny" użytkownik Map ... Jakoś żadko wspomina że "przejscie" z kotła na ekogroszek na pompę + modyfikacje jakie musiał wykonać aby pompa działała efektywnie kosztowały go 40000 zł ... Za taką cenę mam ogrzewanie domu przez ponad 30 lat ... Więc o czym my mówimy ??? Tak to prawda wydałem 40tys. ale trzeba wziąć pod uwagę, że była to modernizacja, która z natury rzeczy jest droższa niż nowa instalacja, a wątek dotyczy domów nowych. Ja po prostu przystosowałem swój spierdzielony dom do standardów XXI wieku to logiczne, że zapłacić musiałem więcej i żeby oddać sprawiedliwość to w tych pieniądzach należy policzyć również pełnosprawny system klimatyzacji, który powstał dzięki zastosowaniu klimakonwektorów i odpowiedniej pompy ciepła - klimatyzacja też kosztuje i to nie mało. No i najważniejsze, zdecydowałem się na ta inwestycję nie w celu obniżania rachunków, a wyłącznie dla komfortu - to tak jakbym zmienił samochód na lepszy, choć starym wciąż można było jeździć - wyobraź sobie, że ludzie czasem robią takie rzeczy;) Stosując twoją retorykę to po co kupować pralkę, czy zmywarkę, przecież w cenie tych urządzeń masz koszt wody i detergentów do końca życia, a roboty przy tym na parę minut dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.04.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W S sprzedano ponad milion PC ( niezaleznie od tego co Zyzolek z siostra uwazaja ) Wszystkich oszukano.... Jeśli użytkownicy są zadowoleni to nie są oszukani. Nawet jeśli podejmując decyzje o PC nie wiedzieli jak ona działa. Moja znajomość (z autopsji) Szwecji zakończyła się ponad 20 lat temu. Wtedy wiele domów ogrzewanych było czystym prądem lub drzewem. PC z COP 1,5 to już oszczędność, a zdrowia brakuje do "walki" z drewnem. Wtedy nie wolno było ocieplać budynków mieszkalnych styropianem, a jak jest dziś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 16.04.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Tak... Tak trzeba bylo by zrobic... Widziales gdzies w tabeli zuzycie 1.2kW lub 1.5kW? Pokazalem testy? hmm... to Twoja pompa nie widziała tej tabelki? Nie wie jak ma pracować... przecież przy 2st na zewnątrz Twój dom potrzebuje realnie około 1/2 z tych 6...8kW, które podałeś dla -20st to jaki będzie COP przy 2/47? Taki: 2.5...3 Tyle też wychodzi dla wyliczenia z cyklu Carnota uwzględniając współczynnik uzysku ciepła dla dolnego źródła- powietrza: ~2.84 Z innej beczki: jak sądzisz, czy bardziej ekonomicznie uzasadnione jest zatrzymywanie i startowanie sprężarki czy utrzymanie silnika w ruchu przy obniżonej wydajności za pomocą inwertera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Schody "się obkładają" , panele czekają na schody - ale wsio kupione, reszta zrobiona - tak Ja pisałem o całkowicie wykonczonym domu do momentu wprowadzenia się,czyli z pełnym umeblowaniem,z tarasem z kostką na podjeździe,elewacją i takie tam. Jeśli masz to w kwocie 220tys.zł to jesteś forumowym rekordzistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.04.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja pisałem o całkowicie wykonczonym domu do momentu wprowadzenia się,czyli z pełnym umeblowaniem,z tarasem z kostką na podjeździe,elewacją i takie tam. Jeśli masz to w kwocie 220tys.zł to jesteś forumowym rekordzistą. Z kostką i umeblowaniem (może klimą) będzie więcej, ale 250K PLN nie przekroczy, bez ogrodzenia "frontowego" ... to wymaga dłużnych przemyśleń (warunki gruntowe) Każdy ogrzewa dom tak jak go stać , groszek ani eko ani syf , troszkę pracy jest ale jest przynajmniej miejsce w domu , do którego samice wstępu nie mają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 16.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Każdy ogrzewa dom tak jak go stać , groszek ani eko ani syf , troszkę pracy jest ale jest przynajmniej miejsce w domu , do którego samice wstępu nie mają ... Módl się żeby zdrowie na starość i nie tylko dopisywało i żeby te "samice" nie musiały chodzić w to miejsce do którego nie mają wstępu bo Ci dupa do łózka przymarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Po trzecie: Palę ekogroszkiem i nie wierzę że starcza ci na sezon niecałe dwie tony opału. Oczywiscie swoją pracę przy obsłudze pieca traktujesz jako hobby. No gratuluję. A z jakiego powodu mam kłamać ? Od początku sezonu każdy załadunek opału opisuje w wątku zużycie opału od niemalże pierwszego mojego sezonu czyli 2011/2012. Każdy załadunek zapisuje na kartce. W pierwszym sezonie 2011/2012 mimo że ogrzałem tylko 105m2 spaliłem opału 2,3 tony ale wiem że ja go w dużej części przepuszczałem kominem. II sezon 2012/2013 zużyłem około 2,7 tony opalu ale grzałem już 165m2. Obecny sezon 2013/2014 zużyłem 2,05 tony opału (165m2). Moje zużycie: [TABLE] [TR] [TD=width: 82]Data[/TD] [TD=width: 49]Ilośc opału (kg)[/TD] [/TR] [TR] [TD]29.09.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]14.10.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]01.11.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]13.11.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]22.11.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]30.11.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]7.12.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]14.12.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]22.12.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]31.12.2013[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]12.01.2014[/TD] [TD]150[/TD] [/TR] [TR] [TD]18.01.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]25.01.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]30.01.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]5.02.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]15.02.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]26.02.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]9.03.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]21.03.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD]4.04.2014[/TD] [TD]100[/TD] [/TR] [TR] [TD] [/TD] [TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD]Razem[/TD] [TD]2050 [/TD] [/TR] [/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.04.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Módl się żeby zdrowie na starość i nie tylko dopisywało i żeby te "samice" nie musiały chodzić w to miejsce do którego nie mają wstępu bo Ci dupa do łózka przymarznie. Raz na dwa tygodnie odwiedzić kotłownie to nie problem, nawet raz w tygodniu w sobotę na 10min. Modlić się nie nawykłem Mój domek nie wychładza się szybko. Zobaczymy ile spali następnym sezonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Trzeba było myśleć o budowie przed budową a nie zdać się na papraka dewelopera,który jedynie wydoił jelenia. Stać Cię było na dewelopera a nie stać Cię było na dobre ocieplenie ? Ile kosztował Twój dom ? Pytam po raz któryś i nie odpowiedziałeś mi na to pytanie. Mój 300tys.zł z pompą ciepła,WM z reku,płytą fundamentową i dobrym ociepleniem. Kurcze Arturo kiedyś pytałeś i CI dokładnie odpowiedziałem ... Może zacznij czytać dokładnie. Dom w stanie "podwyższonym" deweloperskim (czyli ze wszystkimi instalacjami , kotłem , i itd) kosztował mnie wraz z działką 1000m2 którą sobie sam wybrałem 322tys zł. (czyli dom + działka). Deweloper oddał mi dom 108m2 + 21m2 garaż. Dodatkowo można było zrobić adaptację poddasza i uzyskać dodatkowe 60m2. Czemu sam nie budowałem ? Ja z żoną i dwójką malutkich dzieci mieszkaliśmy w bloku we własnym mieszkaniu. Zakup domu był ... impulsem ... Zobaczyliśmy reklamę w gazecie , pojechaliśmy zobaczyć i ... oczarowało nas to miejsce ... Pogadaliśmy sobie z tymi co na osiedlu mieszkali i tyle ... Warunki był dla nas dobre , bo wystarczyło wpłacić 10tys zaliczki , wybrać projekt domu i myśleć o aranżacji i itd ... Budowa domu kosztowała mnie 10tys zł i tyle bym stracił gdybym zrezygnował z domu. Nie mieliśmy pieniedzy na budowę , bo dopiero jakbyśmy sprzedali mieszkanie moglibyśmy kupić dom , a gdyby się nie udało byli byśmy 10tys w plecy ... Sam nie chciałem budować ... Znajomy kupił działkę , jedna była tez dla mnie , ale okazało się że na działce jest dużo drzew. Niby samosiejki i niby nie miało być problemu. Zadzwoniłem przed zakupem do gminy zapytać się o ta działkę i powiedziano mi że nie są to samosiejki i nie dostanę zgody na budowę i co najwyżej mogę sobie postawić namiot ... Zrezygnowałem. Potem okazało się że ktoś inny kupił i wyciął w pień i ... problemu nie było ... Spasowałem bo nie miałem nerwów i ochoty ... Znajomy się budował i widziałem jaką gehennę przeszedł i jak się użerał z budowlańcami a na koniec okazało się że nie mógł uwierzyć że tak tanio za dom zapłaciłem i mimo że on miał po taniości i po znajomościach to wyszło mu drożej a wcale nie miał lepszych materiałów ... Ja miałem 2 małych dzieci i zajmowałem się dziećmi i rodziną i nie miałem ochoty ani czasu bawic się budową. Mieszkanie udało mi się sprzedać , dopłaciłem i się wprowadziłem. Na dom miałem 3 pełne lata gwarancji , ale nie musiałem korzystać z gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W S sprzedano ponad milion PC ( niezaleznie od tego co Zyzolek z siostra uwazaja ) Wszystkich oszukano.... Ale o czym my piszemy ? Jaka jest średnio zarobków w Szwecji ? Ile kosztuje 1 kWh prądu ? W Polsce ludzie są BIEDNI ... To że Polacy jeżdzą starymi gratami nie oznacza że są kolekcjonerami zabytkowych samochodów i lubia stare samochody , ale z powodu że ich na nowy nie stać. Każdy kto jeździ jakimś starym gratem wolałby miec nówkę z salonu. Każdy kto pali jakimś starym kotłem wolałby mi ogrzewanie na prąd lub gaz i itd ... Chodzi o kasę. Ludzi nie stać i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 16.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W Polsce ludzie są BIEDNI ... Ludzi nie stać i tyle ... Taaa... to jedz do pierwszej lepszej galerii handlowej w sobote-niedzielę..poza tym... biedni ludzie się raczej nie budują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Myślę, że większość czytających ten wątek, planujących budowę domu i zastanawiających się na sposobem ogrzewania dalej nie wie co wybrać Kalkulator i do dzieła i nie tylko liczyć ile kosztuje węgiel czy kocioł na węgiel bo to jest drogie i badziewne rozwiązanie. Zostawcie go dla starych domów,niech się z nim tam użerają. Dla niektórych droga instalacja(pompa ciepła) lub droga eksploatacja(grzanie prądem) przemyślane jeszcze przed budową okazują się tanią instalacją i tanią eksploatacją. Po budowie zastanawianie się nad zmianą wungla na coś życiowego do grzania to musztarda po obiedzie i dodatkowa czyli podwójna kasa na następne źródło ciepła i utopienie kasy w niepotrzebny komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.04.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 A z jakiego powodu mam kłamać ? Od początku sezonu każdy załadunek opału opisuje w wątku zużycie opału od niemalże pierwszego mojego sezonu czyli 2011/2012. Każdy załadunek zapisuje na kartce.] Nie napisałem że kłamiesz. Napisałem że ja nie wierzę. To jest różnica. Nie wiem po ile kupujesz węgiel ale ja za taką ilość płacę 1968 zł. Mnożąc to przez Twoje założone 30 lat to daje 59 tysięcy a nie 40. Wspomnę też cichutko że w ciągu ostatnich 6-ciu lat kiedy kupuję węgiel zdrożał o 70% Ale to Twój piec, Twoje zapiski, Twoje uzupełnianie, Twoje czyszczenie pieca, Twoje przeglądy kominiarskie, Twój kurz i pył w kotłowni i Twoje hobby. Ja mam dość, dziękuję bardzo za takie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) W Polsce ludzie są BIEDNI ... Ludzi nie stać i tyle ... Na pewno ? Niemca nie stać na 160-200m2 domu a Polaka jak najbardziej,oczywiście takiego,którego "nie stać" na cywilizowane źródło ciepła. Dom za 500-700tys.zł i ludzie biedni ? Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie napisałem że kłamiesz. Napisałem że ja nie wierzę. To jest różnica. Nie wiem po ile kupujesz węgiel ale ja za taką ilość płacę 1968 zł. Mnożąc to przez Twoje założone 30 lat to daje 59 tysięcy a nie 40. Wspomnę też cichutko że w ciągu ostatnich 6-ciu lat kiedy kupuję węgiel zdrożał o 70% Ale to Twój piec, Twoje zapiski, Twoje uzupełnianie, Twoje czyszczenie pieca, Twoje przeglądy kominiarskie, Twój kurz i pył w kotłowni i Twoje hobby. Ja mam dość, dziękuję bardzo za takie ogrzewanie. Przecież już też pisałem ... Na zeszły sezon kupiłem 1 tonę miału pakowanego po 600zł za tonę i 2 tony ekogroszku pakowanego po 800zł za tonę. Zużyłem 1 tonę miału i jedną tonę ekogroszku po 800zł czyli razem 600+800zł czyli 1400zł. Opał od 2011r kupowałem ruski w cenie 700zł za tonę , dopiero na poprzedni sezon kupiłem Polski opał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts