timon120777 17.04.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 A co to mnie interesuje ? Temat jest o nowych domach dla nowych inwestorów i o nowych domach dla nowych inwestorów zamierzam pisać. Pobudowaliście chałupy z ekogroszkiem to macie problem i niepotrzebnie wydaną kasę. Jeszcze raz dla utrwalenia: ty nawet drugi nie jesteś skoro stawiasz tezę to ją udowodnij a nie zmieniasz temat gdy ci podałem cyfry zachowujesz się jakbyś miał 4 lata i kręcone włosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 [... Jaka jest standardowa technologia 2013 24cm mur + 12cm styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.04.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 ... I wbij sobie do głowy,że tyle samo zapłacisz jak nie więcej za ogrzewanie przy tym samym ociepleniu w tym samym domu grzejąc węglem zamiast pompą ciepła. Czy do Ciebie to nie dociera ? Ile razy można pisać,że koszt kWh z pompy jest taki sam jak nie niższy niż z węgla ! To czytamy ze zrozumieniem... Czytamy... Demagogia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 ty nawet drugi nie jesteś skoro stawiasz tezę to ją udowodnij a nie zmieniasz temat gdy ci podałem cyfry zachowujesz się jakbyś miał 4 lata i kręcone włosy Już pisałem: Wiem,że grzejącym węglem nie po drodze z matematyką ale tak stety jest Dom nie ocieplony zużywający na ogrzewanie ok.15000kWh i grzejący pompą ciepła z COP3 czyli na ogrzewanie zużyje 15000/3=5000kWh a teraz: Dom ocieplony zużywający na ogrzewanie ok.5000kWh i grzejący pompą ciepła z COP3 czyli na ogrzewanie zużyje 5000/3=1666kWh Pytanie,w którym domu pompa ciepła będzie bardziej zasadna ekonomicznie,w nieocieplonym który zyskuje na pompie 10000kWh(4000zł) czy w ocieplonym,który zyskuje na pompie 3334kWh(1200zł) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Tak właśnie myślałem,także jeszcze raz dla utrwalenia dla mających problemy z rozumieniem: -pompa ciepła jest bardziej opłacalną inwestycją w domach bez izolacji,ze słabą izolacją,z wentylacją grawitacyjną niż w domach dobrze zaizolowanych z WM z rekuperatorem(to sobie wbijcie młotkiem do głowy) -izolacja wpływa na zmniejszanie zużycia energii w każdym przypadku źródła ciepła -lepsza izolacja to podstawa,gdyż w przyszłości cena każdego medium grzewczego pójdzie do góry Czytamy ze zrozumieniem, czytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Już pisałem: ty jednak jesteś jakiś nie teges ja piszę o jednym domu i dwóch sposobach grzania a ty o dwóch różnych domach i jednym sposobie grzania to ty nie czytasz ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 24cm mur + 12cm styropian Na pewno ? A jaki współczynnik przenikalności cieplnej będzie przy takiej ścianie np. z silikatu ? Dostaniesz pozwolenie na taką ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 ty jednak jesteś jakiś nie teges ja piszę o jednym domu i dwóch sposobach grzania a ty o dwóch różnych domach i jednym sposobie grzania to ty nie czytasz ze zrozumieniem Zgodnie z moim twierdzeniem jakie zacytowałeś: -pompa ciepła jest bardziej opłacalną inwestycją w domach bez izolacji,ze słabą izolacją,z wentylacją grawitacyjną niż w domach dobrze zaizolowanych z WM z rekuperatorem(to sobie wbijcie młotkiem do głowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Na pewno ? A jaki współczynnik przenikalności cieplnej będzie przy takiej ścianie np. z silikatu ? Dostaniesz pozwolenie na taką ścianę ? dla cegły pełnej 25cm i 12cm styro(0,038 ) wychodzi 0,27W/mK przy styro(0,032) wychodzi 0,23W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 ty jednak jesteś jakiś nie teges ja piszę o jednym domu i dwóch sposobach grzania a ty o dwóch różnych domach i jednym sposobie grzania to ty nie czytasz ze zrozumieniem Dopiero teraz to zauważyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 To było odniesienie do idiotycznych teorii,że do pompy ciepła trzeba specjalnie dodatkowo izolować dom,budować na płycie,wstawiać ciepłe okna,wstawiać rekuperator i Bóg wie co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 timon120777 nie do końca zrozumiałeś moim zdaniem, co chciał mega doradca tego forum przekazać pisząc: -pompa ciepła jest bardziej opłacalną inwestycją w domach bez izolacji,ze słabą izolacją,z wentylacją grawitacyjną niż w domach dobrze zaizolowanych z WM z rekuperatorem(to sobie wbijcie młotkiem do głowy) Nasz doradca znowu widzi tylko jedno - koszt ogrzewania. Zdanie sprytnie ułożone można się złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) dla cegły pełnej 25cm i 12cm styro(0,038 ) wychodzi 0,27W/mK przy styro(0,032) wychodzi 0,23W/mK Nie pytałem się Ciebie,pytałem się tego co buduje "tanio" i zapewne wziąłby najtańszy styro z lambdą 0,044 bo po co więcej... Taki styropian z lambdą 0,038 jest za drogi,nie mówiąc o takim z 0,031 bo przecież wunglem bedzie grzoł Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 przy silikacie 24 cm i 12 cm izolacji to musi być styro grafitowy 0,031 lub 0,032, żeby spełnić dzisiejsze wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Auto to najgorsza możliwa inwestycja. dla zwykłego użytkownika auto to raczej nie inwestycja, tylko wydatek i udogodnienie, tak jak telewizor. ale są tacy dla których auto jest narzędziem pracy i zarobku, więc nie generalizuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 małymikija nie widzę niczego opłacalnego w instalowaniu czajnika który będzie grzał mi dupę drożej zgadzam się z resztą twierdzenia że w domach dobrze izolowanych różnice się będą zacierały .jednak arturek tego zrozumieć nie potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 przy silikacie 24 cm i 12 cm izolacji to musi być styro grafitowy 0,031 lub 0,032, żeby spełnić dzisiejsze wymagania. dla zwykłego użytkownika auto to raczej nie inwestycja, tylko wydatek i udogodnienie, tak jak telewizor. ale są tacy dla których auto jest narzędziem pracy i zarobku, więc nie generalizuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) małymiki ja nie widzę niczego opłacalnego w instalowaniu czajnika który będzie grzał mi dupę drożej Bo to nie jest temat dla Ciebie,który posiada stary dom. Ileż można razy to mówić ? To w nowych domach ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją a nie w starych szałasach. Chociaż dla mnie już w 2010r ekogroszek nie był opłacalny,wolałem prąd,mimo,że jestem w środku ekosyfu czyli na Śląsku. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 17.04.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Bo to nie jest temat dla Ciebie,który posiada stary dom. Ileż można razy to mówić ? To w nowych domach ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją a nie w starych szałasach. Nie zgodzę się z tym , w moim nowym domku jest całkiem opłacalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Na pewno ? A jaki współczynnik przenikalności cieplnej będzie przy takiej ścianie np. z silikatu ? Dostaniesz pozwolenie na taką ścianę ? Czytaj uważnie, 24cm muru + 12 cm styropianu tyczyło się poprzedniego roku więc nie wiem po co pytasz o pozwolenie. Wiekszość projektów w tamtym roku to 24cm Ytonga + 12cm i jakoś wszyscy dostali to pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts