Gość Arturo72 17.04.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Nie zgodzę się z tym , w moim nowym domku jest całkiem opłacalny Poproszę o koszt komina z wykończeniem ponad dachem,poproszę o koszt kotła,poproszę o koszt miejsca do umiejscowienia kotła,poproszę o koszt miejsca składowania 2t paliwa pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 arturekto jest twoje zdanie a ja się z nim nie zgadzam- mam do tego prawo i jest to temat dla mniemam kaprys wziąć drugi kredyt i postawić nowy domwięc moze hamuj bajerę i oceniaj czy żona ciasto dobre na święta upiecze a nie to czy coś jest dla mnie czy nie jestdo decydowania czy coś jest dla mnie to ty jesteś na końcu kolejki i jest ona bardzo długa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.04.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 To w nowych domach ekogroszek nie jest opłacalną inwestycją a nie w starych szałasach. nie obrażaj mieszkańców starych domów pisząc "szałasy". większość społeczeństwa żyje w starych domach nie dlatego, że lubi, tylko dlatego, że musi. i faktycznie w starym domu jakiekolwiek ruchy związane z dążeniem do niskiego zużycia CO albo bezobsługowości są baaaardzo kosztowne. dlatego warto o tym pomyśleć budując nowy dom, żeby za kilka lat nie był jak z poprzedniej epoki, bo termomodernizacja to koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czytaj uważnie, 24cm muru + 12 cm styropianu tyczyło się poprzedniego roku więc nie wiem po co pytasz o pozwolenie. Budując z najtańszego silikatu,dając do tego najtańszy styro w poprzednim roku nie dostałbyś pozwolenia na budowę. Zdziwiony ? Chyba nie po raz pierwszy... Takie masz pojęcie o budowie a najwięcej zabierasz głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 nie obrażaj mieszkańców starych domów pisząc "szałasy". Szałas to dla mnie nic obraźliwego,to dom słabo lub wogóle nieizolowany,tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ja mam pierwotnie 31cm bez styropianu. Pierwotnie ogrzewanie wedlug PN-74.... wodne o parametrach 95/70C Dobra... zrobilem dokladniej... dane z projektu ( Grudzien 81' ) + Docieplenie ... nie wszedzie 10cm.... czasami tylko 5... ale wpisalem 9cm http://cieplowlasciwie.pl/wynik/8rl I co teraz Na CO i CWU srednio z 4 lat ca 7300kWh/rok.... P/P to jakies dodatkowe 500-600kWh/ rok... ( teraz akurat chodzi na pietrze... i zuzywa ca 360W ) możesz mi to na złotówki przeliczyć? zastanawiam się ile musiałbym zapłacić za PC HT żeby zaczęło to mieć sens zamiast węgla a że potrzeby domów mamy zbliżone to Twoje rachunki co nieco mi pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Dobrze Arturo niech Ci będzie ... mam syfnie zbudowany dom , z najtanszych materiałów , syf ma syfie i itd ... Dziurawy jak sito , tak dziurawy że sezon (7 miesięcy grzania CO+CWU) bez żadnego wspomagania kominkiem kosztowało mnie AŻ 1400zł ... Chyba się załamię A Ty w twoim super ciepłym domu (o prawie połowe mniejszym) z super ociepleniem , super szczelnym , z super oknami , super ociepleniem i wogóle cudem techniki za ogrzanie CO i CWU w tym samym czasie zapłaciłeś więcej odemnie + musiałem grzać kominkiem I tyle ... Nie musiałem grzać kominkiem,bo nie musiałem oszczędzać na ogrzewaniu tak jak ty kupowałeś muł. Gdybym chciał bić rekordy to zamiast grzać kominkiem przeszedłbym na G12 i zmieściłbym się w 1000zł. Ale mnie zwisa 500zł rocznie bo w mieszkaniu płaciłem o wiele więcej i żyłem. Paniał ? Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 To było odniesienie do idiotycznych teorii,że do pompy ciepła trzeba specjalnie dodatkowo izolować dom,budować na płycie,wstawiać ciepłe okna,wstawiać rekuperator i Bóg wie co jeszcze. No to jest dobre. Im bliżej świąt, tym z myśleniem u Ciebie coraz gorzej. I znowu słowo "koszty" się kłania, którego Ty nie znasz. I najbardziej śmieszne jest to, że tym razem zapomniałeś o koronnych swoich kosztach = kosztach ogrzewania rocznego. Sam się pogrążasz i nie wiesz co piszesz. Oczywiście, że do pompy ciepła nie potrzeba super izolacji, płyty, ciepłych okien, rekuperatora itp. tylko, że jak tego nie zrobisz to zamiast 40kWh/m2/rok zużyjesz dwa razy tyle lub wiecej i zamiast płacić 1200zł na rok zapłacisz 2400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.04.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) --> VärmepumpsägareCOP=2,8 w sezonie grzewczym.Możesz napisać słowo komentarza na temat postu nr 1496 ? Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez QIM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Sam się pogrążasz i nie wiesz co piszesz. Oczywiście, że do pompy ciepła nie potrzeba super izolacji, płyty, ciepłych okien, rekuperatora itp. tylko, że jak tego nie zrobisz to zamiast 40kWh/m2/rok zużyjesz dwa razy tyle lub wiecej i zamiast płacić 1200zł na rok zapłacisz 2400zł. Podobnie jak przy ekogroszku,jak tego nie zrobisz to zużyjesz dwa razy tyle i zamiast płacić 1200zł na rok zapłacisz 2400zł. Po raz kolejny,kWh z ekogrszka jest tyle samo lub więcej warta niż kWh z pompy ciepła. Nie jarzysz tematu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Budując z najtańszego silikatu,dając do tego najtańszy styro w poprzednim roku nie dostałbyś pozwolenia na budowę. Zdziwiony ? Chyba nie po raz pierwszy... Takie masz pojęcie o budowie a najwięcej zabierasz głosu. Ty naprawdę nie umiesz czytać, ja pisze o Ytongu, nie o najtańszym silikacie i najtańszym styropianie. Popadasz w skrajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.04.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Varmepumpsagarea to Twoje ustrojstwo śmiga na 1 fazie czy na 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.04.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 to w końcu ten styropian pod posadzką jest dodatkowym kosztem, skoro węglarze go mają, czy nie jest? wcześniej pisałeś, że jest, teraz piszesz, że węglarze tak samo ocieplają. o co chodzi? Może wrócisz do szkoły i nauczysz się czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 17.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Podobnie jak przy ekogroszku,jak tego nie zrobisz to zużyjesz dwa razy tyle i zamiast płacić 1200zł na rok zapłacisz 2400zł. Po raz kolejny,kWh z ekogrszka jest tyle samo lub więcej warta niż kWh z pompy ciepła. Nie jarzysz tematu ? To Ty nie jarzysz, wróć się do postów wcześniej jak pisałeś o sprawności kotła na węgiel w małych domach, węgiel to nie prąd, że zależność jest liniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Ty naprawdę nie umiesz czytać, ja pisze o Ytongu, nie o najtańszym silikacie i najtańszym styropianie. Popadasz w skrajności. Jeśli pakujesz Ytonga na swoją budowę to rispekt Tylko nie ściemniaj,że budujesz do 200tys.zł bo Ytong jest bardzo drogi. Swoją drogą nie zauważyłem wcześniej słowa Ytong. Ściemę taką możesz walić sąsiadowi z ekogroszkiem a nie komuś,kto na budowie zęby zjadł To Ty nie jarzysz, wróć się do postów wcześniej jak pisałeś o sprawności kotła na węgiel w małych domach, węgiel to nie prąd, że zależność jest liniowa. Ofkorse,że nie,tylko,że to dom potrzebuje te kWh a nie co innego. Przelicz sobie t na kWh bo t to kWh i wyjdzie. Pływasz. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.04.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Na pewno ? A jaki współczynnik przenikalności cieplnej będzie przy takiej ścianie np. z silikatu ? Dostaniesz pozwolenie na taką ścianę ? Ojj Arturo ... Widać Ty masz ZERO pojęcia o czym piszesz ... Aby spełniać wymagania PL normy U mniejsze od 0,3 wystarczy ... Beton komórkowy (400) 24cm + 5CM styropianu 0,04 i mamy U=0,27 !!! A przy 12cm styropianu standardowego mamy już U=0,18 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ojj Arturo ... Widać Ty masz ZERO pojęcia o czym piszesz ... Aby spełniać wymagania PL normy U mniejsze od 0,3 wystarczy ... Beton komórkowy (400) 24cm + 5CM styropianu 0,04 i mamy U=0,27 !!! A przy 12cm styropianu standardowego mamy już U=0,18 ... Zgrywasz ważniaka Teraz ??? Na pewno 0,3 wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Arturo, a czy twój dom spełnia normy PN?Bo bez PC raczej nie ma szans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 17.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Poproszę o koszt komina z wykończeniem ponad dachem,poproszę o koszt kotła,poproszę o koszt miejsca do umiejscowienia kotła,poproszę o koszt miejsca składowania 2t paliwa pod dachem. Podawałem już - policz to jak komin do kominka którego nie mam. Jeden komin i tak bym postawił. Scheidel 11m , ocieplany z wentylacją do kotłowni + płytki do obłożenia + klej + obróbka blacharska , parę wkrętów , taśmy uszczelniające i takie tam <5000PLN Ile mniej - musiałbym odszukać fakturę za komin żeby nie skłamać. Kocioł 7300-7500PLN ~ 12000PLN Miejsce do składowania groszku i tak by wyszło - groszek mieści się pod schodami w piwnicy (2t) , piwnica w ramach fundamentów uskokowych - było do wyboru zasypać albo wykorzystać - pod schodami pralnio-suszarni nie zrobisz Groszek się mieści idealnie Obsługa raz na tydzień w sobotę 10min , no niech będzie 15min Raz w roku podjeżdża autko pod okienko , Pan podaje a ja odbieram i układam - woreczki oczywiście - możesz policzyć 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 arturo, a czy twój dom spełnia normy pn? Bo bez pc raczej nie ma szans? nie Ścianę mam ponad normą czyli 0,13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts