tommyp2 31.03.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 witam, proszę o sprawdzenie schematu. mile widziane komentarze. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 dolna podłogówka przez zawór 4D a górna jak? nie ma pompki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 31.03.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Pompa jest w rozdzielaczu podłogówki. Jeszcze jakieś uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 wg. mnie jest ok, jedyna uwaga co do sterowania to żeby nie było przypadku że wszystko sie wyłączy i nie będzie żadnego obiegu ale pewnie to uwzględniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 31.03.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wyjaśnij mi w jakim celu stosujesz zawór 4d, mogę się tylko domyślać. Ze schematu wynika w momencie zamknięcia zaworu na potrzeby grzania górna część nie dostanie ani grama ciepła (brak przepływu). W instalacji hydraulicznej zasada jest jedna jeżeli zasilanie idzie z pominięciem zaworu 4d to i powrót powinien iść też z pominięciem tegoż zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 31.03.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Dzięki za uwagi Ogólnie przyjąłem, że zawór 4d będzie miał ustawiony stały przepływ (bez siłownika) nie ma możliwości zamknięcia całkowitego. O tym powrocie muszę pomyśleć - cenna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 02.04.2014 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Może : zawór 4d wpiąć w jeden obwód grzejników i podłogówki, a drugi obwód grzejników i podłogówki (ten u góry) wpiąć bezpośrednio z pominięciem 4d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 02.04.2014 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Wyjaśnij mi w jakim celu stosujesz zawór 4d, mogę się tylko domyślać. Ze schematu wynika w momencie zamknięcia zaworu na potrzeby grzania górna część nie dostanie ani grama ciepła (brak przepływu). W instalacji hydraulicznej zasada jest jedna jeżeli zasilanie idzie z pominięciem zaworu 4d to i powrót powinien iść też z pominięciem tegoż zaworu. Górna część będzie miała zasilanie bo w rozdzielaczach grzejników i podłogówki są pompy, które te obiegi zasilą. Chyba dobrze rozumuje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 02.04.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 A ten kocioł już masz? Czy on ma tylko jedno wyjście zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 02.04.2014 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Kocioł będzie miał dwa zasilania - mogę mieć nawet trzy. Także wszystko jeszcze w fazie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 02.04.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Jak będziesz miał 2 wyjścia zasilania z kotła, rozdziel na nich podłogówkę od grzejników. Nie zorientujesz się nawet, o co chodzi z tymi legendarnymi problemami związanymi z mieszaną instalacją CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 02.04.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Dobry pomysł Tylko co wtedy z naczyniem ? Spiąć obie rury pionowe ze sobą i do naczynia ??? może Podłogówkę zrobić tak, że dwa mieszacze I i II piętro zasilić jedna pompą z piwnicy - sądzisz, że wyrobi??? i mieszacze podłogówki przed zawór 3D ??? Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez tommyp2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp2 13.11.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 A więc odgrzewamy temat. Komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts