Gość grend 31.03.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam Własnie w najblizszej przyszłości dołaczyć do samorobów ale jednak nie 100%. Pierwsze co chcialem ominąć to samo murowanie scian. Jednak trochę cena mnie zaskoczyła u murarzy - 45 pln za m2 ściany - i moze to byc moim udziałem. Mam pytanie ile m2 taki poczatkujacy samorób jest w stanie wybudować ściany przez 8 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 31.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Jak będziesz z BK budował i na klej to przez 8 godzin pół ściany postawisz.Murowanie ścian jest najlepsze z tego wszystkiego i ekipy zostaw sobie na potem do dachu albo co ale ściany stawiaj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.03.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 to będzie silka... Pół ściany to 10m2? 20m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 31.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Z silki trochę mniej. a pół ściany to jakieś 4 do 5 warstw na długości ok 10 m więc jakieś 10 m2I jeśli silka to kup dobrą piłę do jej cięcia. jaką? to już nie pomogę - budowałem z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.04.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jakbym był w stanie zrobić 7m2 to juz jest to interesujące pod wzgledem ekonomicznym - wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.04.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Początkowo pewnie mniej ale po paru dniach powinno iść już dobrze. no i zaoszczędzisz sporo kasy która później się przyda bądź wykorzystasz na jakieś szybsze metody samodzielnej pracy czy kupisz lepsze narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotled 22.03.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Fajny temat! A ile czasu zajmie wymurowanie m2 ściany z porothermu 2 murarzom, a ile 2 niewprawionym laikom? Bo sam się zastanawiam aby samemu coś zdziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 To będziesz miał problem z odpowiedzią bo samoroby maja nazwijmy to swiadomość budowlaną i z takiego bezsensownego tworzywa - ceramiki sie nie budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.03.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Coś w tym jest. Netbet z tego budował i się urobił chłopina, że do łóżka nie doszedł i w taczkach zasnął. Maksymalnie udało mi się w ciągu jednego dnia (12 godzin) wybudować 135 pustaków BK 24cm. Na m2 idzie 7 sztuk, więc jakieś 19m2, czyli 12,5m2 za 8 godzin. Strasznie się przy tym srałem z żyłką i zeszło dłużej. Przy działówkach rozciągnąłem żyłkę tylko do pierwszej warstwy, a potem już tylko poziom (ważniejszy kurde niż pion) i co jakieś 3 warstwy tylko kontrolnie długą poziomicą pion. Tak naprawdę, to budowa do wysokości parapetów to zabawa i można zrobić bardzo szybko. Potem są rusztowania i trzeba pustaki podnosić wysoko, więc tempo spada. Tak czy siak, idzie wybudować nośne ściany popołudniami i sobotami w miesiąc. I najlepiej załatwić sobie piłę taśmową albo dużą widiówkę, bo to cięcie najbardziej spowalnia i demotywuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 22.03.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ja murowałem z temotonu 25, ojciec robił i dowoził zaprawę do stropu jakieś 7dni roboczych nadproża robiłem na budowie(dom 10.5 x 8.5) . Do ceramiki z PW troche mniej zaprawy ale jednak więcej dzwigania jak z BK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.03.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Tylko tak budujcie żeby się potem dom nie rozwalił ...chociaż to co ostatnio widziałem pobudowane przez murarza...Za to szczerze polecam samodzielne wykonanie ocieplenia poddasza , tu wiele ekip idzie na skróty i mostki cieplne są potem na porządku dziennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 23.03.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ja niedługo się przekonam jak to jest murować z betonu komórkowego. Zaczynam od garażu wolnostojącego, miałem go murować z MegaMAX-a, a dom z betonu komórkowego, w końcu stwierdziłem, że będę miał niezły trening na garażu, jak coś nierówno wyjdzie itp, to tylko garaż, będę miał już jakieś doświadczenie jak zacznę stawiać ściany domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.03.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 murowanie jest proste bardzo proste.... Musisz mieć tylko DOBRĄ wagę i robić prosto a nie ze cyt "jest w oku" - później sznurek .... i brak wiatru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts