Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak szybko ......

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Własnie w najblizszej przyszłości dołaczyć do samorobów ale jednak nie 100%. Pierwsze co chcialem ominąć to samo murowanie scian. Jednak trochę cena mnie zaskoczyła u murarzy - 45 pln za m2 ściany - i moze to byc moim udziałem. Mam pytanie ile m2 taki poczatkujacy samorób jest w stanie wybudować ściany przez 8 godzin :)

• 11 months później...

Coś w tym jest. Netbet z tego budował i się urobił chłopina, że do łóżka nie doszedł i w taczkach zasnął.

Maksymalnie udało mi się w ciągu jednego dnia (12 godzin) wybudować 135 pustaków BK 24cm. Na m2 idzie 7 sztuk, więc jakieś 19m2, czyli 12,5m2 za 8 godzin. Strasznie się przy tym srałem z żyłką i zeszło dłużej. Przy działówkach rozciągnąłem żyłkę tylko do pierwszej warstwy, a potem już tylko poziom (ważniejszy kurde niż pion) i co jakieś 3 warstwy tylko kontrolnie długą poziomicą pion.

Tak naprawdę, to budowa do wysokości parapetów to zabawa i można zrobić bardzo szybko. Potem są rusztowania i trzeba pustaki podnosić wysoko, więc tempo spada. Tak czy siak, idzie wybudować nośne ściany popołudniami i sobotami w miesiąc. I najlepiej załatwić sobie piłę taśmową albo dużą widiówkę, bo to cięcie najbardziej spowalnia i demotywuje.

Ja niedługo się przekonam jak to jest murować z betonu komórkowego. Zaczynam od garażu wolnostojącego, miałem go murować z MegaMAX-a, a dom z betonu komórkowego, w końcu stwierdziłem, że będę miał niezły trening na garażu, jak coś nierówno wyjdzie itp, to tylko garaż, będę miał już jakieś doświadczenie jak zacznę stawiać ściany domu :-)