Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena wykonania 1m2 muru

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Witam

Jestem na etapie zestawiania cen za robociznę. Co mnie najbardziej zaszokowało :) to cena wybudowania 1m2 muru z silki - 45 pln. Czy to jest cena obowiazujaca w części zachodniej Polski czy tylko koło Poznania. Ktos tez orientował sie w cenach w obecnym sezonie ?

Gość grend
Nie wiem ile zawodowiec w układaniu cegieł jest wstanie zbudować muru - ale zakładam że w trzy tygodnie te 200m2 zrobi - czyli 9000 pln za 3 tygodnie pracy to jest normalna cena ? To nie jest fizyka kwantowa albo projektowanie układów scalonych...

Nie wiem ile zawodowiec w układaniu cegieł jest wstanie zbudować muru - ale zakładam że w trzy tygodnie te 200m2 zrobi - czyli 9000 pln za 3 tygodnie pracy to jest normalna cena ? To nie jest fizyka kwantowa albo projektowanie układów scalonych...

A ile kolega wziął by za wybudowanie takiego domu jaki ma zamiar postawić?

Jeśli podobną kwotę to w czym problem?

To normalna cena obowiązująca i we wschodniej Polsce, zawsze jest tak, że inwestor chce wydać jak najmniej, a pracownik zarobić jak najwięcej.

• 4 weeks później...
Bierze za wieloletnie doświadczenie w stawianiu tego typu ścian . Przelicz koszt materiału ewentułalną rozbiurkę jak ktoś to źle zrobi . Ludzi do pomocy . Koszty pośrednie samo wynajęcie narzedzi to trochę setek , rusztowanie . A sama robota do lekkich i przyjemnych nie należy za to bierze . A na tynki wydasz 2 razy tyle :) Czasem się nie opłaca kombinować ale trzeba się sparzyć tacy jesteśmy. Edytowane przez smigloxxx

Grend, poczytaj dzienniki samobudujących, zobacz że da się to zrobić samemu. Silka akurat jest najcięższa może stąd te ceny...

Ja za miesiąc zaczynam murować YTONG zewnątrz, SILKA wewnątrz, jeśli nie dam rady, wezmę ekipę, ale spróbować muszę, bo bym sobie do końca życia pluł w brodę, jeśli bym nie spróbował samemu.

Jak szukałem wykonawców, chcieli po 6 tys za ściany, ale z Ytong'a.

PS. Gdzie dokładnie budujesz?