Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuga Mapei

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie zaimpregnowałem i mam problem z kolorem - kolor jest czarny bo się ubrudziła. Czy jest możliwość oczyszczenia nie mechaniczna ? :(

Jest spory wybór specjalistycznych środków czyszczących fugi, gresy, kamienie itd. Widziałem je m.in. W Castoramach - nie są najtańsze i jeszcze nie miałem okazji ich samodzielnie przetestować.

Epoksydową jest trochę ciężko zaimpregnować......właściwie to bardzo ciężko..........tak naprawdę to jest to niemożliwe - wiedzą ci którzy widzieli taką fugę - wcale nie chłonie wody/czegokolwiek płynnego. Problem jest w przyczepianiu się wszystkiego do powierzchni fugi - nie jest ona gładka jak silikon.

Tak fuga mapei jest (przepraszam za wyrazenie) zajebiscie mocna....

Jest tez dzieki temu bardzo trwala i nie brudzaca. Niestety cos za cos...wszystko trzeba natychmiast umys bo pozniej to juz chyba mogila....

Ja kawalki musialem odskrobac, to sie po kilku godzinach wchurzylem i meslem i mlostem wywalilem 4 plytki...potem dygalem robote od nowa :)

• 2 weeks później...
  • 3 years później...

Mamy fugi mapei - nie wiem jak to się stało - ale kolor jaśminowy jest największym badziewiem jaki mamy w domu. Brudzi sie okropnie, przy schnięciu znikała pomiędzy płytkami - jakby jej nie było. Okropność. 4 inne kolory , w tym epoksydowa są w miarę ok, ale jaśmin - do tego w największej ilości- nadaje się do natychmiastowej wymiany.

Nie polecam mapei.

Chyba lepszy jest ceresit i mira.

Epoksydowe mam koloru - niebieski i biały ( w kabinie murowanej), jaśmin był po 3 krotnym uzupełnieniu braków ( ciągle nam przy wysychaniu robił się menisk wklęsły :cry: , a były robione identycznie w całym domu - i tylko zachowywały się tak w kolorze jaśminowym.)Zużyliśmy chyba 40 kg fugi - horror! Czekolada, magnolia, biały i niebieski były ok. Epoksydowe - poza smrodem przy fugowaniu są ok.

Oczywiście kupiliśmy impregnat HG.Ale one mają strukturę porowatą - w tych porach jaśminowych gromadzi się brud.Mycie jest z szorowaniem, a potem widać tylko zacieki jak przy fugowaniu. Beznadzieja. Jak tylko zrobimy kostke na zewnątrz - będzie wymiana fug.

Mamy fugi mapei - nie wiem jak to się stało - ale kolor jaśminowy jest największym badziewiem jaki mamy w domu. Brudzi sie okropnie, przy schnięciu znikała pomiędzy płytkami - jakby jej nie było.

najgorsze i tak są lawenda i wanilia :) [mamy lawendę, jaśmin i wanilię]

fugi brudzą się niemilosiernie, pomimo zaimpregnowania Hagesanem

>>> http://forum.muratordom.pl/post172341.htm#172341

tak sobie poczytalem te moje dwa stare podlinkowane posty i kombinuję, może imregnowanie trzeba co jakiś czas powtórzyć ?

oczyścić z pleśni i grzybów, dać wyschnąć i maznąć ponownie

do czyszczenia uzywam tego

>>> http://www.kreisel.com.pl/pol/produkt.php?produkt=70

No to ciekawe - ja wyczytałem na tym forum, że fuga epoksydowa ma podstawową zaletę taką, że się nie brudzi :-? Jest droga i trudna w kładzeniu, ale nie wpija brudu. Zresztą to samo usłyszałem od sprzedawcy kafli i od fliziarza :-? Mam trochę tej fugi mapei połozonej (na ok 40m2). Musiała być jasna wiec wybrałem epoksyd żeby zachowała kolor. Niczym jej nie impregnowałem. Wygląda na gładką i równą. Posty powyżej mnie lekko szokują :o