Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie kamieni polnych

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Zostało mi 25 ton kamieni polnych z drenażu, stosunkowo dużej frakcji, czy mogę je wykorzystać na podbudowę po kostkę ?. Wody mam wysoko, ale nie mam żadnej gliny czy innego syfu. Poniżej zdjęcie po wykopie z drenażu, w zasadzie sama ziemia.

grunt.jpg

Muszę zamówić piach i tłuczeń, ale nie mam co zrobić z tymi kamieniami, to takie polne kolorowe kamienie (na zdjęciu brudne:))

2013-03-17 12.00.19.jpg

czy można też wykorzystać do produkcji betonu?

Możesz te kamienie użyć jako podbudowę albo do betonu. Dobrze by było wymieszać je z piaskiem i żwirem tak aby nie było między nimi pustych przestrzeni. Te puste przestrzenie nie pozwolą dobrze zagęścić podbudowy a w betonie to już całkiem byłaby tragedia.

Dzięki, a który materiał będzie lepszy na podbudowę pod chodnik i podjazd, tłuczeń wapienny czy te kamienie wymieszane z piaskiem?. Kamienie i piasek mam, tłuczeń bym musiał kupić i zastanawiam się czy warto...

Dzięki, a który materiał będzie lepszy na podbudowę pod chodnik i podjazd, tłuczeń wapienny czy te kamienie wymieszane z piaskiem?. Kamienie i piasek mam, tłuczeń bym musiał kupić i zastanawiam się czy warto...

Trudno odpowiedzieć na to pytanie bo musiałbym zobaczyć ten tłuczeń wapienny chociaż na zdjęciu.

Ale tak teoretycznie to te kamienie z piaskiem będą lepszą podbudową. Musisz to tylko wymieszać w odpowiednich proporcjach. Jeśli np. dasz za dużo piasku to kamienie się w nim "zgubią" i całość będzie pracowała jak sam piasek. A podbudowy z samego piasku nie są najlepsze.

Edytowane przez Gregory67