Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt domu, mapa do celów projektowych, warunki zabudowy - od czego zacząć?

Blancorn

Recommended Posts

Witam,

Po zakupie działki wystąpiłem o nowe warunki zabudowy na które właśnie czekam (zmiany niewielkie aczkolwiek konieczne).

Chciałbym optymalnie wykorzystać ten (prawdopodobnie) 3 -miesięczny okres oczekiwania. I teraz jestem trochę w kropce ponieważ:

- udać się do projektanta bez aktualnych WZ nie ma po co,

- iść do geodety i w tym czasie robić mapy do celów projektowych? - też wydaje się bez sensu ponieważ przez działkę przebiega przyłącze wody do sąsiada które będziemy przebudowywać

- przebudować przyłącze będzie można dopiero kiedy projektant wstępnie zaprojektuje dom żeby można było to przyłącze przebudować w sposób optymalny

Nie wiem zatem od czego w co ręce włożyć ...

Możecie podpowiedzieć jako fachowcy jak podejść do tematu?

Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks później...

Witam.

Tak w kolejności :

- Decyzja o Warunkach Zabudowy ( Urząd wydający Decyzję )

- Mapa do Celów Projektowych ( uprawniony geodeta )

i na podstawie Decyzji o WZ i tematu projektowego wystąpienie o wydanie :

- Zapewnień i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci ( woda, kanalizacja, gaz, energia, ... )

- Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci drogowej.

Pozdrawiam

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI ARCHITEKT

• 2 weeks później...
Witam.

Tak w kolejności :

- Decyzja o Warunkach Zabudowy ( Urząd wydający Decyzję )

- Mapa do Celów Projektowych ( uprawniony geodeta )

i na podstawie Decyzji o WZ i tematu projektowego wystąpienie o wydanie :

- Zapewnień i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci ( woda, kanalizacja, gaz, energia, ... )

- Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia budynku do sieci drogowej.

Pozdrawiam

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI ARCHITEKT

Łukasz - czy powyższa kolejność obowiązuje również w przypadku remontu i przebudowy istniejącego budynku? Czy jak złożymy wniosek o WZ to możemy w międzyczasie starać się*o mapę projektową u geodety? Bo budynek już stoi i wiemy, że nie będzie problemu z tym co chcemy zrobić.

• 1 month później...

Mam okazję nabyć działkę ze sporządzonymi zapewnieniami o o przyłączach oraz z gotową mapą dc projektowych. Czy po podpisaniu aktu notarialnego te dokumenty będą dla mnie ważne i będę mogła się nimi posługiwać, czy raczej muszę na nowo je sporządzać bo nastąpiła zmiana właścicieli?

Z góry dzięki za pomoc :)

• 7 months później...
Witam! Mam działke z domkiem drewnianym i stodoła drewniana na murowanych filarach. Stodołe zgłosiłam do rozbiórki, domek zostaje. Stodoła jest na mapie. Za mieisac chce ja rozebrac, bo czesciowo tam planuje dom. Czy jak ja rozbiore to musze jeszcze raz robic mape do celów projektowych czy da sie to inaczej załatwic? Bo rozumie, ze chcac otrzymac pozwolenie na budowe domu musze rozebrac tą stodołe, wiec na mapie nie moze sie ona znajdowac.