Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zamontować dwa stelaże (w niewielkiej odległości od siebie) tak jak w temacie. Czy takie podłoża pozwolą na stabilne osadzenie stelaży? Czy wystarczy użyć kołków 12-tek z kompletu czy zastosować inne rozwiązania? Jeśli chodzi o montaż do ściany, to myślałem, żeby użyć szpilek i skręcić stelaże ze ścianą na wylot, obawiam się tylko, czy ściana wytrzyma naprężenia?

https://forum.murator.pl/topic/188932-stela%C5%BC-wc-i-bidetowy-strop-ceramiczny-i-porotherm-11cm/

Witam,

Chciałbym zamontować dwa stelaże (w niewielkiej odległości od siebie) tak jak w temacie. Czy takie podłoża pozwolą na stabilne osadzenie stelaży? Czy wystarczy użyć kołków 12-tek z kompletu czy zastosować inne rozwiązania? Jeśli chodzi o montaż do ściany, to myślałem, żeby użyć szpilek i skręcić stelaże ze ścianą na wylot, obawiam się tylko, czy ściana wytrzyma naprężenia?

na stronie knaufa jest to wszystko ladnie opisane i zobrazowane.

Pozdrawiam

Ja mam stelaże w porothermie mocowane na kołki rozporowe 14tki. Strzeżonego Pan Bóg strzeże... :p Ale pamiętaj, że muszą to być kołki przeznaczone do wiercenia w pustaku. U mnie w zestawie montażowym do WCtu takowych nie było (były standardowe do betonu)... Nie ma z tym problemu, bo w praktikerze kupisz je sobie za 2,5 szt., ale grunt, żeby o tym wiedzieć i mocować na nieprawidłowych kołkach!
Witam,

Bez przesady, kolego wytrzyma stelaże do zawieszania takiego osprzętu mają podparcie i o podłoże więc ściana spokojnie wytrzyma i nic się nie stanie - od 120 - 150kg na krawędzi miski więc spokojnie 200kg może korzystać :)

U mnie wiszą na cegle 12 cm i na pustaku(gazobetonie) na kołki będące w wyposażeniu aby z Twojej ściany zostały wyszarpnięte muszą mieć ruch a takiego po wkręceniu i zabudowie mieć nie będą.

Również uważam, że wytrzyma! Strach przed wierceniem w Porothermie i zawieszaniem tam czegokolwiek to jakaś bajka rozpuszczana przez konkurencję... Spokojnie można wieszać półki czy sprzęty sanitarne - nawet i fabrycznym mocowaniem. Tak jak zauważył kolega wyżej, grunt żeby było wszystko dobrze skręcone i nie było ruchów góra-dół, bo taka sytuacja może doprowadzić do zniszczenia kołka i wyrwania ze ściany...