Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji salonu

hashid

Recommended Posts

Witam,

kupiłem mieszkanie i mam mały problem z aranżacją salonu. Układ jest taki jak widać na zdjęciu. W prawym dolnym rogu są drzwi wejściowe do pokoju. Wnęka z lewej strony to otwarta na pokój kuchnia. Ogólnie planuję pokój w jasnych kolorach. Parkiet chciałbym wyługować i potraktować białym olejem. Ściany w delikatnym popielu/bieli. Ciemne drzwi (myślałem o dre wiąz antracyt). Nie bardzo potrafię też wybrać kolor mebli. Na czym mi najbardziej zależy to poczucie przestrzeni. Okna znajdują się na najdłuższej ścianie, mają wystawę wschodnią. Pokój ma pełnić funkcję salonu. Ma być przeznaczony dla jednej osoby dorosłej i dziecka. Sypialnie mamy w oddzielnych pokojach więc w tym chciałbym zmieścić tylko wypoczynek z małym stolikiem, zwykły wysoki stół z krzesłami i jakiś małą komodę/regał plus niską półkę rtv. Myślałem o ułożeniu mebli w następujący sposób. Po lewej stronie przy ścianie umieścić stół. Wzdłuż przeciwległej ściany (tej obok drzwi)postawić komodę i regał rtv. W centralnej części pokoju postawić narożnik (3mx1,8m). Dłuższy bok ustawiony pod ścianą z oknem, krótszy wychodzący w głąb pokoju. Krótszy bok narożnika miałby oddzielać część jadalnianą od wypoczynkowej. Pomiędzy narożnikiem a ścianą naprzeciwko okna zostałby 1,2m przestrzeni. Zastanawiam się czy to nie będzie za mało żeby swobodnie chodzić do kuchni. Inny pomysł miałem jeszcze taki żeby narożnik postawić w prawym górnym rogu, dłuższym bokiem ustawiony pod ścianą z oknem. Sam tv powiesić na ścianie na przeciwko okna a resztę sprzętu rtv umieścić w innym miejscu (np na ścianie pod oknem, lub w lewym górnym rogu pokoju). Mam nadzieje, że udało mi się w miarę jasno wytłumaczyć moje pomysły. Jeśli ktoś mógłby mi zwrócić uwagę na minusy takich rozwiązań lub zaproponował coś innego to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

http://hosting-zdjec.pl/images/875742salon.png

Na jakiej wysokości są okna.........?

Standardowo jak w bloku, w okolicach 1,40m-1,50m.

Tv można dać na przeciw okna,ale wtedy trzeba będzie je zasłaniać

W oknach będą rolety, tylko zależy mi żeby wypoczynek stał naprzeciw tv i w miarę możliwości nie zabierał zbyt dużo przestrzeni.