Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wklad kominkowy?  

150 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wklad kominkowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napewno wybiorę bardzo dobry jakościowo kominek i z DGP, szkoda byłoby nie spożytkować tego ciepła, które wytworzy się na parterze, rozprowadzenie powietrza na górze kanałami to znowu nie taki wielki wydatek, a korzyści ogromne. Myślę, że w okresach przejściowych -październik, listopad, marzec ogrzeję kominkiem górę i dół, bo mam około 130 m2 powierzchni, to nie dużo. Niektórzy podobno całą zimę grzeją tylko kominkiem, pod warunkiem, że ma się dobry wkład, ale nie taki za kilkaset złotych z TESCO.

Jeśli ktoś już użytkuje dobry kominek i ogrzewa nim cały dom proszę o podzielenie się z nami jakiej marki ? Mile widziane porady odnośnie prawidłowego poprowadzenia kanałów - z czego, jakie przekroje itp.

Gość 1950

Reniu wcale się nie robi kotłownia, a możesz go włączyć w obieg co, cwu, kolektorów słonecznch a jak się uprzesz to może współpracować także z pompą ciepła. w każdym z przypadków gdy wygaśnie w kominku masz dalej utrzymywaną temperaturę na tym samym poziomie.

I TO BY BYŁO NA TYLE!

Gość 1950

Reniu wcale się nie robi kotłownia, a możesz go włączyć w obieg co, cwu, kolektorów słonecznch a jak się uprzesz to może współpracować także z pompą ciepła. w każdym z przypadków gdy wygaśnie w kominku masz dalej utrzymywaną temperaturę na tym samym poziomie.

I TO BY BYŁO NA TYLE!

• 2 weeks później...
No wlasnie... co prawda do kominka mi jeszcze daleko :(, ale chciałbym Was zapytać, jakie wkłady wybieracie - z Dystrybucją Gorącego Powietrza, czy z płaszczem wodnym, czy może najzwyklejszy wkład służący jedynie ozdobie?

marzy mi sie takie rozwiązanie:

wkład z płaszczem wodnym

kocioł (gazowy lub olejowy zależnie od wybranej opcji "czynnika grzewczego")

+ ewentualnie rozbudowa w przyszłości o kolektor słoneczny

takie rozwiązanie uważam za najlepsze

jednak pozostaje palący problem

"środków inwestycyjnych" :lol:

mąż skłania się ku DGT , ale moim zdaniem to tylko tumany kurzu, niepotrzebny ruch powietrza

po prostu nie lubię klimatyzacji a to mi się z tym kojarzy

gdyby tylko mieć wieksze zasoby finansowe

ech......

• 2 months później...