Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wklad kominkowy?  

150 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wklad kominkowy?

Recommended Posts

Witam

Reniu wcale się nie robi kotłownia, a możesz go włączyć w obieg co, cwu, kolektorów słonecznch a jak się uprzesz to może współpracować także z pompą ciepła. w każdym z przypadków gdy wygaśnie w kominku masz dalej utrzymywaną temperaturę na tym samym poziomie.

I TO BY BYŁO NA TYLE!

a jak wygląda sprawa jak w zimie będę palił w piecu c.o. i przyjdą goście i będę chciał rozpalić w kominku?

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CTM 19 lub Lechma 19 oczywiście z płasczem wodnym współpracujący z kotłem olejowym. Czy któryś użytkujecie? Kiedyś myślałem o Makrotermie ale wydaje mi sie że troche przekombinowali z tym osprzętem, którego jest tak dużo. O CTM mało słyszałem a Lechma to chyba już sprawdzony sprzet? Pomóżcie podjąć decyzję.

geguś: piec na paliwo stałe ma b. dużą bezwładność, niestety nie wyłączysz go szybko. Zastanowiłbym sie nad kominkiem z płaszczem wodnym w takim układzie. Tzn. na pewno bym go nie zakładał. Cały urok kominka z płszczem wodnym polega na tym,że odłącza ci kocioł olejowy bądź gazowy gdy zaczniesz w nim palić i nie musisz sie niczym przejmować.

Witam

geguś: piec na paliwo stałe ma b. dużą bezwładność, niestety nie wyłączysz go szybko. Zastanowiłbym sie nad kominkiem z płaszczem wodnym w takim układzie. Tzn. na pewno bym go nie zakładał. Cały urok kominka z płszczem wodnym polega na tym,że odłącza ci kocioł olejowy bądź gazowy gdy zaczniesz w nim palić i nie musisz sie niczym przejmować.

właśnie się martwię, bo teraz nie mam gazu i jedyne co zostaje to piec na paliwo stałe

kominek napewno będę miał tylko czy z płaszczem czy nie- tego właśnie nie wiem

może za 5 lat będę miał gaz i wtedy jak widzę nie będzie problemu

ale teraz co robić?

geguś: albo robisz docelowy kominek z płaszczem wodnym i po prostu jesteś bardziej ostrożny i przewidujący, albo na czas palenia węglem zakładasz przejściówkę( tzn byle jakiego i taniego Fracuza-do wyrzucenia gdy założysz gaz). Osobiście jestem za pierwszym rozwiązaniem. Nota bene: wszyscy teraz zakładają jakis tam kominek a co za tym idzie ceny drewna idą w górę.

Witam

nie jestem hydraulikiem z zawodu, to pewne rzeczy są dla mie obce

geguś: albo robisz docelowy kominek z płaszczem wodnym i po prostu jesteś bardziej ostrożny i przewidujący...

taki jest problem, że ja mogę być ostrożny ale często jestem na wyjazdach, a moja kobieta może mieć z tymi sprawami problem, co, gdzie i jak poprzełączać aby chałupy nie podniosło o jedno piętro

a planuję jeszcze przepływówkę założyć, a piec elektryczny mogę sam sobie zrobić, co nie wykluczone że też dostawię

i teraz pospinać to wszystko w całość i obsługiwać, to nie takie proste dla wszystkich

ale myślę, że da się to zrobić

Witam

... a piec elektryczny mogę sam sobie zrobić, co nie wykluczone że też dostawię...

może i EUREKA ale:

1. koszt pieca elektrycznego + opłaty za energię elektryczną a

2. koszt pieca na paliwo stałe + opłaty za te paliwo

i tu rodzi się problem

w pierwszym przypadku piec będzie tani, a w drugim paliwo

i co tu wybrać?

POMOCY! :D

• 2 weeks później...

Ja sie raczej wyłamuje z ogólnych trendów, jeden forumowicz (nazwy któergo nie pamietam) napisał, ze grzanie w domu pozostawia piecowi na gaz, a kominek to ma wyglądac i szczerze powiedziawszy przekonał mnie tym bardzo, bo wcześniej planowałem kominek z płaszcze wodnym wpiętym do duuuuzego :o (700litrów) zbiornika buforowego na ciepło.

Przerazałem sie tylko tym w przypadku plaszcza wodnego, ze jak w lato napale i juz niechcacy nagrzeje te 700 litrow, to bede musiał gasic kominek :cry: , bo nie dam rady spozytkowac taaaakiej ilości ciepla :roll:

Tak mi przynajmniej tłumaczylo dwoch niezaleznych panow, jeden to moj hydraulik, a wczesniej pan zajmujacy sie sprzedaza i montazem takich systemow.

Pozdro!