Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żelbeton - pilna pomoc w wyborze młotowiertarki

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze młotowiertarki. Mam mieszkanie ze ścianami z żelbetonu.

Chce kupić młotowiertarkę aby móc samemu nawiercić otwory po półki, obrazki itp. rzeczy.

Maksymalnie wiercone otwory będą o średnicy 12mm. Mój budżet to 200-300zł.

Zastanawiam się nad wiertarką Skil:

http://allegro.pl/skil-1034-ae-mlotowiertarka-wiertarka-mlot-sds-i4095181662.html

Czy 600W i udar o sile 1,3J wystarczy?Czy może lepiej kupić coś innego?

Czekam na inne propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi.

Znalazłem także młotowiertarki firmy Black&Decker. Czy są one lepsze od tej firmy Skil? Czy może to ta sama półka?

Jakie inni producenci są godni uwagi w tym przedziale cenowym.Czy może to wszystko jedno w tym segmencie?

http://allegro.pl/mlotowiertarka-sds-plus-kd855ka-akcesoria-bd-i4067936861.html

http://allegro.pl/gratis-mlotowiertarka-sds-710w-bd-kd975-i4048175466.html

A marka ROSCHELL jest godna uwagi?

http://allegro.pl/mlot-udarowy-800w-sds-plus-roschell-osprzet-11pc-i4035119589.html

Który sprzęt warto zatem wybrać?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Edytowane przez Jarek.P

o tym Roschellu nic nie wiem, szczerze mówiąc wygląda mi to na hipermarketową markę w stylu Einhella, wyposażenie zresztą też jest typowym chińskim zestawem wierteł, do kupienia w milionie odmian różniących się jedynie nazwą nadrukowaną na opakowaniu.

Z dwóch pozostałych brałbym chyba tego drugiego B&D z powodu większej mocy, Skill i B&D to narzędzia zbliżonej klasy.

(poprawiłem Ci linki bo się nie otwierały)

Edytowane przez Jarek.P

Akurat z zielonym Boschem byłbym ostrożny szczerze mówiąc. Nie wiem, może coś się zmieniło, ale długi czas te amatorskie serie boscha były dość cienkie, a drogie przy tym, za te same pieniądze można było kupić znacznie lepszy sprzęt innych producentów. Tak na szybko widzę, że za te pieniądze kupisz znacznie lepszego parametrami Graphite, B&D, ew. niewiele dołożyc trzebaby do DeWalta.

proponowałbym rozejrzeć się za używana , można znaleźć w idealnym stanie za ok 400 zł , sam tak kupiłem młot makity hr 4011c i pilarkę tarczową makity

http://allegro.pl/mlotowiertarka-d25013k-dewalt-i4097142219.html

http://allegro.pl/mlotowiertarka-makita-hr2450-walizka-i4097872642.html

napewno będą zdecydowanie lepsze i wytrzymają dłużej niż zielony bosch , B&D ,Skil czy inny tani chłam

Pbh 2500 Re trzymałem w reku mało to poręczne i jest jak zabawka dla dziecka. Może i tani ale ja bym wolał dorzucić juz te stówkę i kupić coś lepszego. Co do wymiennych uchwytów to fajna sprawa ale tak na prawdę i ten cały zaczep z czasem szlak może go trafić. Mi odradzali kupować z wymiennym uchwytem z powodu drogiej naprawy jakby się coś tam popsuło a uchwyt SDS można wymienić samemu bez ingeręcji w rozbieranie wiertarki.Poza tym tego typu wiertarki tak na prawdę sa swego rodzaju wolnoobrotowe i wiercenie w metalu to dla tego sprzętu katorga drewno jeszcze jo a nie metal. Dla tego ja teraz kupuję normalną 2 biegowa drogie to ale mym zdaniem warto posiadać kilka sprzętów .

Pbh 2500 Re trzymałem w reku mało to poręczne i jest jak zabawka dla dziecka. Może i tani ale ja bym wolał dorzucić juz te stówkę i kupić coś lepszego. Co do wymiennych uchwytów to fajna sprawa ale tak na prawdę i ten cały zaczep z czasem szlak może go trafić. Mi odradzali kupować z wymiennym uchwytem z powodu drogiej naprawy jakby się coś tam popsuło a uchwyt SDS można wymienić samemu bez ingeręcji w rozbieranie wiertarki.Poza tym tego typu wiertarki tak na prawdę sa swego rodzaju wolnoobrotowe i wiercenie w metalu to dla tego sprzętu katorga drewno jeszcze jo a nie metal. Dla tego ja teraz kupuję normalną 2 biegowa drogie to ale mym zdaniem warto posiadać kilka sprzętów .

Wiercenie w metalu jest katorgą za pomocą szybkoobrotowej wiertarki, bo szybko wiertło stępisz ;) W metalu najlepiej i najszybciej wywiercisz na wolnych obrotach, dlatego młotowiertarka jest dobra, podobnie jak wiertarka dwubiegowa, która na pierwszym biegu ma taką samą liczbę obrotów ;)

Wiercenie w metalu jest katorgą za pomocą szybkoobrotowej wiertarki

chyba chciałeś napisać dla wiertła , które po prostu się " spali " na ostrzu pojawią się piękne kolorki , koniec wiertła ulegnie rozhartowaniu , pomimo naostrzenia szybciej będzie się tępić , dlatego na warsztatach wiercąc wiertarkami słupowymi -mają niższe regulowane obroty poprzez koła pasowe , używa się chłodziwa do studzenia narzędzia , fuj , mieszało się ten olej z wodą , optymalne obroty do wiercenia w stali to 850 obr / sek . wiele tanich wiertarek ma 3000 obr i jeden bieg , można je zmniejszyć zmniejszając nacisk na włącznik , jednak zmniejszamy wtedy moc urządzenia

Edytowane przez mietek440

Akurat z zielonym Boschem byłbym ostrożny szczerze mówiąc. Nie wiem, może coś się zmieniło, ale długi czas te amatorskie serie boscha były dość cienkie, a drogie przy tym, za te same pieniądze można było kupić znacznie lepszy sprzęt innych producentów. Tak na szybko widzę, że za te pieniądze kupisz znacznie lepszego parametrami Graphite, B&D, ew. niewiele dołożyc trzebaby do DeWalta.

Ja mam taki model : http://www.graphite.pl/grupy/elektronarzedzia/mlotowiertarki/mlotowiertarka.html i jest beznadziejna. Po pół roku niezbyt intensywnego uzywania wrzeciono zaczęło mieć takie bicie że otwór 6mm trzeba wiercić wiertłem 5mm. Po 1,5 roku padł udar i nie da sie podkuwać. Wierci ale słabo. Teraz padło sprzęgło i za chwile wiercenie też się skończy.

chyba chciałeś napisać dla wiertła , które po prostu się " spali " na ostrzu pojawią się piękne kolorki , koniec wiertła ulegnie rozhartowaniu , pomimo naostrzenia szybciej będzie się tępić , dlatego na warsztatach wiercąc wiertarkami słupowymi -mają niższe regulowane obroty poprzez koła pasowe , używa się chłodziwa do studzenia narzędzia , fuj , mieszało się ten olej z wodą , optymalne obroty do wiercenia w stali to 850 obr / sek . wiele tanich wiertarek ma 3000 obr i jeden bieg , można je zmniejszyć zmniejszając nacisk na włącznik , jednak zmniejszamy wtedy moc urządzenia

Zgadzam się z tym, co napisałeś. Tyle, że jednobiegówką, wiercąc na niskich obrotach, to nie ma takiej mocy - wiem, bo się mordowałem przez jakiś czas takową ;) Co do chłodziwa, to od biedy WD-40, ale jak mnie będzie czekać dużo otworów, to kupię specjalne w spray'u :D Najlepsza do wiercenia w metalu, to stara Celma :D Natomiast młotowiertarką wiercę często w metalu, bo jak coś robię, to nie chce mi się brać dwóch wiertarek ;)