Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żelbeton - pilna pomoc w wyborze młotowiertarki

Recommended Posts

nie wiem czy jest sens przepłacać za markowe skoro nie będziesz używał codziennie. Za taką cenę tryton będzie naprawdę odpowiednim sprzętem.

z marketówkami jest tak że albo trafisz i posłuży albo nie trafisz i będziesz latał do marketu co chwila na wymiany na nowy(o ile market preferuje tego typu "zadawalanie klienta"-na pocieszenie, większość preferuje)

mimo wszystko lepiej dołożyć te ilka złoty i kupić coś co jest serwisowalne w razie takiej potrzeby. A pamiętaj że prędzej czy później zawsze jakieś szczotki czy łożyska się skończą, po co wtedy całe narzędzie wyrzucać?

z marketówkami jest tak że albo trafisz i posłuży albo nie trafisz i będziesz latał do marketu co chwila na wymiany na nowy(o ile market preferuje tego typu "zadawalanie klienta"-na pocieszenie, większość preferuje)

mimo wszystko lepiej dołożyć te ilka złoty i kupić coś co jest serwisowalne w razie takiej potrzeby. A pamiętaj że prędzej czy później zawsze jakieś szczotki czy łożyska się skończą, po co wtedy całe narzędzie wyrzucać?

może i z marketówkami tak jest ale tej firmy w marketach(leroy,obi,praktiker itp) nie znajdziesz bo ona nie jest marketowa.Nawet jak są to jakieś pojedyńcze sztuki.ale osobiście jeszcze się nie spotkałem

Bez obrazy ale na pewno ten środek nie nadaje się do tego celu

Napisałem "od biedy" ;)

A co do tego, czy markowe, czy nie, to zależy od tego ile się używa. Do sporadycznych prac może być coś niemarkowego, natomiast do intensywnych prac warto kupić coś lepszego. Niestety, ale ergonomia tego sprzętu, precyzja, sama sprawność odbiega od marketówki. Poza tym jestem zdania, że jeśli coś robię samemu i mam zaoszczędzić na robociźnie, to jeśli kupię sprzęt, za który zapłacę nawet połowę wartości usługi to i tak jestem do przodu. A zresztą niech każdy robi według własnego uznania. Na pewno na młotowiertarce nie warto szczędzić, jeśli ktoś planuje prace w betonie ;)

Edytowane przez Dafi Pe

• 8 months później...

Witam,

Z góry przepraszam za odgrzebywanie tematu ale mam mały dylemat, również z nim związany. Otóż robię generalny remont w mieszkaniu (wielka płyta) i czeka mnie jeszcze mnóstwo pracy, od kucia tynku w kuchni (połowę zrobiłem ręcznie) po skuwanie kafelek, nadproży i kładzenie nowej elektryki.

Na początku koncepcja była taka aby kupić 3 narzędzia z niższej półki: młot/młotowiertarka, bruzdownica i szlifierka kątowa (nadproża po części będą musiały być wycinane) jednak po zakończeniu roboty zostałbym z 3 "lipnymi" maszynami, z czego jedna (bruzdownica) nie będzie mi już nigdy potrzebna. W mieszkaniu nie ma nikogo na co dzień więc zapylenie nie jest jakimś wielkim problemem, dlatego też zdecydowałem się kupić porządną młotowiertarkę i szlifierkę, które zawsze się przydadzą podczas prac domowych i majsterkowania. Dużo czytałem i wybrałem swoich kandydatów na młotowiertarki (szlifierka będzie od Makity więc mam nadzieję, że trochę wytrzyma). Oto moje typy:

- Makita HR2470

- Hitachi DH26PC

O tej Makicie czytałem wieeeele dobrego więc na razie jest faworytem ale Hitachi wydaje się mieć ciekawą technologię, ponoć nowa konstrukcja jest bardzo trwała no i ma mocniejszy młotek. Problem w tym, że niewiele jest opinii na temat tego modelu Hitachi, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w pracy z tymi maszynami i jest w stanie konkretniej doradzić którą wziąć i dlaczego :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Do tego co chcesz robić, to obie maszyny wystarczą. Generalnie Makitę znam i mogę ją polecić - moja pracuje głównie w wielkiej płycie, ale do kucia w twardym betonie, to musisz się uzbroić też w cierpliwość. W zasadzie tyczy się to zarówno Makity, jak i Hitachi, co nie oznacza, że nie da się w ogóle kuć ;)

To Hitachi jest podobno ulepszoną wersją poprzedniego modelu, który w opinii wielu użytkowników jest do du(...)y, ale za to ja znam kilku którzy są zadowoleni, a używają ich zawodowo.

Hitachi z tego co widziałem, to ma krótki kabel w porównaniu do Makity. Aha, Makita ma fajniejszy przełącznik trybu pracy. Generalnie jeśli trafisz Hitachi w promocji za ok. 550 zł., to bierz, a jeśli nie to kup Makitę, bo serwis tańszy, ma dłuższy kabel i ogólnie jest fajna ;)

Edytowane przez Dafi Pe

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...