Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, właśnie przysłali mi projekt gotowy domu jednorodz. prac. arch. "Domus" z Wroc.o nazwie "Plejada"szukaliśm odpowiedniego gotowca od kilku lat podobał nam się Merkury ale miał nieco małe sypialnie, Pani z Domusa poleciła nam nieco szerszą Plejadę. Pytanie: czy ktoś z Was buduje wg tego projektu? Nie widziałam go w żadnym katalogu.Pozdrawiam :D Elza

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Witam, we wrześniu właśnie zaczęliśmy budowę Plejady ,wg.nas projekt jest super/dlatego wybraliśmy go po przeanalizowaniu setek innych/ w żadnym wypadku nie jest nudny, chyba, że ktoś kocha wykusze, lukarnyi.in.efekty. Drugą łazienkę zaplanowaliśmy w ten sposób, że powiększymy ubikację rezygnując z wnęki od strony korytarza, będą też dodatkowe drzwi /aluminiowe z szybą/ z pomieszczenia gospodarczego. Okna białe z porządnymi szprosami, tynk i podbitka białe, białe przeszklone drzwi wejściowe, wnęka przy drzwiach -płytki klinkierowe rudo-szare, tak samo parapety,dach szary. Mieliśmy ochotę na dachówkę ceramiczną ale cena straszna przy tej powierzchni dachu więc będzie cementowa brassa.

Zaczynamy ściany i bardzo nas to ekscytuje. Projekt jestosunkowo tani w budowie, mamy zamiar zmieścić się w kwocie 240 tys.bez działki.Może się uda. Pozdrawiamy

Mieliśmy ochotę na dachówkę ceramiczną ale cena straszna przy tej powierzchni dachu więc będzie cementowa brassa.

Zaczynamy ściany i bardzo nas to ekscytuje. Projekt jestosunkowo tani w budowie, mamy zamiar zmieścić się w kwocie 240 tys.bez działki.Może się uda.

Jaka jest powierzchnia dachu ? Czy Domus dał Wam wstępne kalkulacje ? Robicie strop lany czy drewniany ?

Przepraszam, że tyle pytań, ale parę tygodni temu posłałem mail'a do tego biura o wstępne dane na temat zużycia materiałów (pow. dachu, ścian itp.). Punktem odniesienia był, mniejszy od Plejady, Merkury II i odpowiedź dostałem trochę oględną. Koszty budowy Merkurego wycenili na 270 kzł :o , ale po uwzględnieniu budowy systemem gospodarczym zeszli na 190 kzł :D . Przy Plejadzie facet napisał, że koszty będą większe. Z wstępnego rozpisu danych wynikało, że niektóre są chyba, łagodnie mówiąc, wątpliwe.

Pozdrawiam serdecznie i pisz więcej o Plejadzie. Ja też jestem zdania, że to b. fajny projekt, w żadnym razie monotonny :evil: - przeciwnie, bijący skromną elegancją. Mam nadzieję, że też kiedyś taki domek sobie zbuduję.

Powierzchnia dachu wynosi 280 m2. Projekt Merkury który też braliśmy pod uwagę miał za małe sypialnie. Wstępnej kalkulacji nie zamówiłem ze wzgledu na dodatkowy koszt. Kalkulację na 220 tys.wykonał mi kierownik budowy, jesteśmy po dwóch etapach i raczej w zgodzie z kosztorysem.

Strop terriwa, ściana dwuwarstwowa- beton komórkowy + styropian.

Fundamenty - 18 tys.,ściany konstrukcyjne bez ocieplenia z 2 kominami bez wieńca 20 tys./materiały i robocizna/

Powierzchnia dachu wynosi 280 m2.
:o :o

To niestety podnosi cenę tego domku :cry:

Projekt Merkury który też braliśmy pod uwagę miał za małe sypialnie.

No to mamy takie same obiekcje co do Merkurego. Po co budować taki ładny domek i mieć niespełna 10 metrową sypialnię, prawda ?

Wstępnej kalkulacji nie zamówiłem ze wzgledu na dodatkowy koszt. Kalkulację na 220 tys.wykonał mi kierownik budowy, jesteśmy po dwóch etapach i raczej w zgodzie z kosztorysem.

Strop terriwa, ściana dwuwarstwowa- beton komórkowy + styropian.

Fundamenty - 18 tys.,ściany konstrukcyjne bez ocieplenia z 2 kominami bez wieńca 20 tys./materiały i robocizna/

To nie tak szokująco wysoko, chociaż nie wiem gdzie budujesz, a od tego, jak wiadomo, dużo zależy. Będziesz adaptował w przyszłości poddasze ? Zawsze te dodatkowe 40 metrów można zagospodarować na jakieś hobby / pracownię.

Jeszcze jedno pytanie: na jak dużej działce stawiacie Plejadę ? To przecież 190 m2 pow. zabudowy.

Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki. Liczę też na dalsze informacje.

Adaptacja poddasza wchodziłaby w rachubę tylko w jednym przypadku a mianowicie gdyby któreś z dzieci ( a mamy ich dwoje) zechciałoby( musiałoby) z nami w przyszłości zamieszkać , ale do takiej decyzji jeszcze ładnych parę latek( mam nadzieję ,że chłopcy za bardzo nie będą się spieszyć) . Zresztą gdybym chciał poddasze użytkowe wybrałbym projekt z poddaszem użytkowym. Tak więc na razie poddasze będzie służyło jako typowa rupieciarnia. Oczywiście też nie wykluczam w przyszlości pracowni tym bardziej, że zaplanowałem 2 okna połaciowe.

Działka ma powierzchnie 850 m2 i już widać ,że będzie wystarczająco miejsca na roślinki, trawniczek , drewnianą altankę. Pozdrawiam

Tak więc na razie poddasze będzie służyło jako typowa rupieciarnia. Oczywiście też nie wykluczam w przyszlości pracowni tym bardziej, że zaplanowałem 2 okna połaciowe.

Rozumiem więc, że więźba będzie tradycyjna, a nie z wiązarów, co utrudniałoby / uniemożliwiałoby późniejszą adaptację poddasza. Może zapodasz na forum jakieś fotki, np. kiedy dach już będzie gotów ?

Czy w Domusie wskazali Wam jakąś Plejadę, która już została wybudowana i mogliście obejrzeć ten dom na żywo, czy też jesteście pierwszymi inwestorami budującymi wg tego projektu i będziecie sami wyłapywać potencjalne błędy architekta ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

powierzchnia dachu może i duża, ale za to ile zaoszczędzi się na wykończeniówce.

Nie trzeba obijać dachu gips.-kartonami od wewnatrz bo w PLEJADZIE nie ma poddasza mieszkalnego. zostaje samo tynkowanie ścian, a to jest o wiele tańsze niż gips.-kartony na stelażach:)

No i najważniesze nie trzeba biegać po schodach wszysko jest na dole:)

powierzchnia dachu może i duża, ale za to ile zaoszczędzi się na wykończeniówce.

Nie trzeba obijać dachu gips.-kartonami od wewnatrz bo w PLEJADZIE nie ma poddasza mieszkalnego. zostaje samo tynkowanie ścian, a to jest o wiele tańsze niż gips.-kartony na stelażach:)

No i najważniesze nie trzeba biegać po schodach wszysko jest na dole:)

• 1 month później...
Więźba oczywiście tradycyjna, już zamówiona -koszt 7500.

Projekt zamówiłem całkiem nowy, sprzedali ponoć przede mną 3 egzemplarze, co do fotek chętnie zamieszczę jak bedzie pod dachem ,mam nadzieję jeszcze w tym roku. :wink: Pozdrawiam.

Czekam na fotki stanu surowego Plejady !

Pozdrawiam