chmiel 04.12.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Drodzy Gerionie i D`Arku: Poradżcie mi w takich sprawach1/ jakie jest usytuowanie Waszych domków względem stron świata.Chodzi mi głównie o salon. Czy w sytuacji, gdy okno w jadalni wychodzi na wschód a taras na południe, salon jest dostatecznie doświetlony i czy nie jest np. w zimie ponuro?2/ D`Arku opisz szerzej kwesie zmian w WC, chodzi mi głównie o zmiany względem projektu oraz o rozwiązanie sprawy natrysku bez brodzika i kabiny. Jak szeroka jest ścianka oddzielająca prysznic i jakie ostatecznie masz wymiary WC?3/ Wydaje mi się ,że D`Arek zlikwidował drzwi między wiatrołapem 1/1 a holem 1/2, jeśli tak to jak to rozwiązanie się sprawdza? Pozdrawiam z Opola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 05.12.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Drodzy Gerionie i D`Arku: Poradżcie mi w takich sprawach 1/ jakie jest usytuowanie Waszych domków względem stron świata.Chodzi mi głównie o salon. Czy w sytuacji, gdy okno w jadalni wychodzi na wschód a taras na południe, salon jest dostatecznie doświetlony i czy nie jest np. w zimie ponuro? 2/ D`Arku opisz szerzej kwesie zmian w WC, chodzi mi głównie o zmiany względem projektu oraz o rozwiązanie sprawy natrysku bez brodzika i kabiny. Jak szeroka jest ścianka oddzielająca prysznic i jakie ostatecznie masz wymiary WC? 3/ Wydaje mi się ,że D`Arek zlikwidował drzwi między wiatrołapem 1/1 a holem 1/2, jeśli tak to jak to rozwiązanie się sprawdza? Pozdrawiam z Opola ad1 Ja mam taras w kierunku pd/zach okno jadalni richt na południe. Co prawda mogę tylko powiedzieć jak jest bez okien ale wydaje mi się, że dostatecznie jasno. Jako opcję możesz przemyśleć dodatkowe, bliźniacze okno w salonie na Twojej wschodniej ścianie, przemyśl tylko układ mebli (nic na tę ścianę Ci nie wejdzie - dwa okna) ad2 Podobnie jak D'arel w małej łazience (WC) zmieniłem wymiary (szersza do 106cm i znacznie, znacznie dłuższa), prysznic będzie na całą szerokość łazienki (nie wiem czy brodzik, czy tylko kratka ściekowa w obłożeniu płytek), a oddzielone od reszty będzie to szklanymi drzwiami w aluminium (koszt oo 1200 zł, widziałem fajne patenty, estetyczniej to wygląda od jakiejkolwiek zasłonki, no ale drożej). pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel 06.12.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Dziękuję za szybką odpowiedź. Drugie okno faktycznie odpada. Skłaniamy się do wersji podstawowej tj. taras na południe i okno jadalni na wschód. Śledzimy Twoje zmagania z budową. Wzbudza ona w nas na przemian podziw i strach . Zastanawiamy sie czy nie przesunąć o 60 cm ściany między wiatrołapem i holem a kuchnią, tak aby powiększyć te pomieszczenia kosztem kuchni. Nasz przyszły kierownik budowy obawia się, że w holu będzie ciasno gdy przyjdzie więcej gości. D`arek elegancko pokonał temat i zlikwidował drzwi w holu i faktycznie ładnie to wygląda ale czy jest praktyczne? pozdrawiam Chmiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika.j 06.12.2005 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Witaj,my również mamy wybrany domek z pracowni Domus, tylko że nasz to Zenit.Właściwie już mamy kupiony projekt.My również braliśmy pod uwagę Plejadę ale zastanawialiśmy się również nad Kometą i Merkurum. Jak zaglądałam na stronę pracowni to chyba pojawiły się nowe projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 08.12.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Zastanawiamy sie czy nie przesunąć o 60 cm ściany między wiatrołapem i holem a kuchnią, tak aby powiększyć te pomieszczenia kosztem kuchni. Nasz przyszły kierownik budowy obawia się, że w holu będzie ciasno gdy przyjdzie więcej gości. D`arek elegancko pokonał temat i zlikwidował drzwi w holu i faktycznie ładnie to wygląda ale czy jest praktyczne?l Cóż, ja wybrałem inna wersję - likwidacja wnęki w ogóle, czyli wyprostowanie linii ściany forntowej i zrobienie zadaszenia nad wejściem identycznie jak to jest w projekcie Mars. Tym sposobem (co prawda nieco droższym) mam dość miejsca w przedsionku i idealny kwadrat w kuchni (żadnych uskoków jak to jest w projekcie pierwotnym). Czy w holu bęzie ciasno? Musisz sobie odowiedzieć na pytanie - jak często będziesz mieć gości i co jst dla Ciebie priorytetem: wygoda gosci w przedsionku, czy komfotowa kuchnia z miejscem wystarczającym dla swobodnego ruchy dwojga ludzi. Ja bym wątpliwości nie miał Zasada ekonomii użytkowania wnętrz mówi, żeby hol i przedsionek nie zajmował więcej niż 12% powierzchni mieszkalnej danego poziomu. To jest optimum. Przekroczenie 17% jest marnotrastwem. Jeśli jeszcze nie zacząłeś budować, zrób sobie projekcik wstępny (do adaptacji) a w trakcie, jak już Ci postawią ściany konstrukcyjne, zalejąc strop i wyleją chudy beton - spróbuj przed postawieniem działówek pomierzyć newralgiczne punkty raz jeszcze i wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało ostatecznie (ja już na ścianach kuchni mam zaznaczone poszczególne segmenty mebli kuchennych ) Zawsze wtedy możesz podjąć ostateczną decyzję, że tę ścianę przesuwasz 10 cm w lewo, a tamą 8cm w prawo. Nikt za to Ci głowy nie urwie, bo to działówka. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 13.12.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Jak długo bydowaliście Plejadę??Jaki to przybliżony czas - od wejścia na budowę do możliwości zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanosik2 14.12.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Moim faworytem też jest Plejada, ale podoba mi się też Apollo..... no i mam dylemat. Budować parterówkę z dachem 2 spadowym czy z kopertą. Chciałbym (podobnie jak wszyscy) zbudować dom jak "najtaniej" więc który byłby tańszy w realizacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 14.12.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Dach dwuspadowy zawsze będzie tańszy od koperty. Zakładając podobną powierzchnię i identyczny materiał pokrycia. Miej odpadów, a gąsiory są droższe od krawędziówek.W Plejadzie dach jest najboleśniejszym dla kieszeni elementem. Ja zamknąłem go w kwocie 53 tys. przy powierzchni 338 m2 (ceramiczna dachówka Cosmo Jungmeier, membrana Tyvek Solid, 1200m łat i 650m kontrłat, więźby 9,5m3, rynny stalowe Lindab, deska czołowa na gotowo). pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel 18.12.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Gerion,czy dostałeś przy zakupie projektu Plejady zestawienie materiałowe,czy musiałeś dodatkowo płacić.Jak w Twojej ocenie to zestawienie jest przydatne przy budowie.Czy możesz jeszcze raz zrobić zestawienie poniesionych kosztów robociznyi materiałów do osiągnięcia obecnego stanu.Wiem że wyrzucałeś te wartości wcześniej ale jakoś nie mogę się w tym połapać,więc jeżeli możesz to usystematyzowć byłbym wdzięczny.Przyda mi się to w rozmowaćh z wykonawcami,wprawdzie jestem już po paru spotkaniach ale od nadmiaru wiedzy głowa nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 20.12.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 zestawienie materiałów można kupić przy zakupie projektu z 50% rabatem. Później już płacisz 100%. Ale na stronie domusa jest udostępnione zbiorcze zestawienie materiałów http://www.domus.wroc.pl/projekt6.html?id=18&flip= . Może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 27.12.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Darku mam pilne pytanie (pilne bo do końca roku musze kupić ). Jakie zastosowałeś rozwiązanie z ogrzewaniem? Chodzi mi o rodzaj kotła (firma, model) o zasobnik, i o podłogówkę (czy w ogole i jeśli tak to w jakich miejscach). Najlepiej z cenami i wykonawcami Mam nadzieję, że zaglądasz tu czasem. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinos78 15.02.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 CHCIALEM DOWIEDZIEC SIE COS NA TEMAT TEGO DOMU.MAM ZAMIAR WYBUDOWAC "PLEJADE"ALE NIE CHCE BUDOWAC W CIEMNO.INTERESUJA MNIE RADY I PORADY,CZY DOM JEST FUNKCJONALNY CZY WSZYSTKO JEST DOBRZE ZAPROJEKTOWANE I PRZEMYSLANE .CHCE ZMIENIC KILKA RZECZY ALE NIE JESTEM PEWIEN CZY DOBRZE ZROBIE.BEDE WDZIECZNY ZA INFORMACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 witajW gornym pasku kliknij w ,,Szukaj" i wpisz w wyszukiwarce ,,plejada". Tam znajdziesz linki do interesującego cie tematu i na pewno duzo informacji. Mnie osobiscie projekt bardzo sie podoba.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 08.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Mogę się pochwalić że i ja powoli zaczynam, tylko że wybrałem najnowszy produkt pracowni Domus oznaczony Plejada 2P. Czekam na pozwolenie i ruszam mam nadzieję w niedługim czasie...Ciekawy jestem czy w Szczecinie stoi już jakaś Plejada albo ewentualnie się buduje. Napewno wiele z uwag kolegów/koleżanek zastosuję u siebie.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 17.05.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 no i załamałem się na dzieńdobry... Tzn projektant wczoraj chybatroche przesadził ale o ile to nie wiem.... Od początku wybrałęm projekt Plejada 2P a więc troszeczkę inne nachylenie dachu bo 35 st no i poddasze użytkowe. Na początek mam zamiar poddasza nie robić a więc zrobić parter a wykończenie poddasza zostawić na później... Gośc wyjechał mi z ceną bagatela 350tys... Dlatego mam pytanie do Geriona / fachowca od Plejady / ILE FAKTYCZNIE WYDAŁES NA SWÓJ DOM.... Projektant zaproponował też inne rozwiązanie fundamentów tj. tzw stopami fundamentowymi co podobno będzie tansze do 50%. Wkopane stopy sa wiazne zbrojeniem i zalewane.... Reszte fundamentu robi się po postawieniu murów... Dal mnie przyznam to czarna magia więc chcę poznać opinie innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 17.05.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Zależy o co pytasz i co zamykasz w kwocie 350 tys. Ja zamierzam wydać na całość około 360 tys, jak się uda to może 20 tys mniej. Do tej pory to wyglądało tak: dokumentacje, uzgodnienia wszelkie papiery i pozwoleństwa, kierownikowanie - 13 tys, stan zerowy (wykop, fundament) - 28,5 tys, stan surowy otwarty (ściany, strop, kominy, chudziak, więżba, pokrycie dachowe, rynny) 102 tys, Przewidywane:stan surowy zamknięty przwiduję 33 tys, instalacje, tynki, posadzki, podłogi, płytki, armatura, biały montaż - 126 tys, wykończenie (tynki zewn,+ocieplenie, taras, schody, podbitka) 25 tys, prace zewne (ogrodzenie, bruk, brama) 25 tys. - razem 352 tys. Oczywiście, można całość zrobić taniej, np. blachodachówke zamiast ceramiki (tańsza więźba i pokrycie), strop podwiedszany a nie teriva (jeśli ma być bez strychu tylko parterówka), itd itp.ALe bezpiecznie jak założysz wydatek rzędu 320 tys minimum. Co do rozwiązania fundamentów - ja się nie znam, weź opinię od kogoś trzeciego, fachowca bo mi to pachnie ściemą. Moje koszty fundamentów są dość znaczne (27 tys) ale mam wysoki poziom wód gruntowych stąd beton B20 z dodatkiem i wyciągnięcie murów fundamentowych na poziom 9 (!) warstw bloczków M5... do tego 500ton piachu do zasypania... Stąd koszty. pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 18.05.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 dzięki Gerion bo właśnie na twoją odpowiedż czekałem... Wczoraj byłem u innego projektanta i stwierdził że gość centralnie ma w tym interes, że ta metoda dobra jest do budowania hal które wspierają się na słupach. Ja na 99% zrobię na poczatku tylko parter tak aby zamieszkać, bo tylko na to starczy chyba funduszy, ale do tego jeszcze daleka droga. Teraz trzeba poszukać dobrej ekipy budowlanej co w Szczecinie nie jest sprawą łatwą. U mnie fundamenty powinny być dużo tańsze gdyż grunt jest idealny pod budownictwo i bardzo twardy /stad niby te slupy/. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_zabrze 20.05.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Witam wszystkich budujących plejadę, również jestem posiadaczką tego projektu - jego najnowszej wersji czyli plejady 2p. Obecnie projekt jest w adaptacji u architekta, wkrótce będziemy składać papiery o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 21.06.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 moze odswieazymy ten temat:) wlasnie staramy sie o pozwolenie na budowe i chcemy zaczac budowac plejade:) czy sa jakies w poznanskiej okolicy do zobaczenia z zewnatrz?pozdrawiammarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekszczecin 23.06.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 odświeżyć trzeba wszystko a w szczególnośco koszt budowy. Jak dobrze pójdzie to stan surowy zamknięty będzie na połowę lipca. U mnie dużo zmian w stosunku do orginału. Podniosłem ściankę kolankową, zmieniłem rozstaw pomieszczeń u góry. O kosztach nie chcę mówić bo straciłem rachubę. Na razie buduję bardzo ekonomicznie ale tak już mam pozdr[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts