Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm.... dobre pytanie.

W tej chwili dysponuję jedynie rzutem parteru i jednym przekrojem więc trudno mi cokolwiek oceniać. Moje kalkulacje dotyczą jedynie części materiałowej, bez uwzględniania robocizny i sprzętu. Wszystko też zależy od tego jak finalne będzie wyglądał obiekt. W projekcie jest ściana jednowarstwowa, D'arek robi dwuwarstwową a mi coraz bardziej podoba się trójwarstwowa. Taki dach to też milion mozliwości. Za jakiś czas postaram się umieścić zestawienie materiałów dla ścian dwu- i trójwarstwowych. Myślę, żę z czasem dojdziemy do ceny końcowej.

Witam

CYT"Dodatkowym nakładem finansowym będą: koszty wykonania daszku nad schodami

(więźba+pokrycie+robocizna) i słupy (filary) podtrzymujące zadaszenie."

MOim zdaniem należałoby spytać w DOMUS-ie czy wyrazają zgodę na takie rozwiązanie,

gdyż zmienia to całkowicie efekt wizualny frontu budynku.

W moim przypadku planując drzwi do pom. gosp. uzyskałem telefoniczną akceptację,

projektant ,który adoptowal projekt naniósł odpowiednie poprawki i z poawoleniem

na budowę w Starostwie nie było żadnych problemów.

CYT "Garaż dwustanowiskowy (2G) - dodatkowe drzwi od strony wejścia do budynku

(garaż nie łączy się żadną śluzą z domem, więc jakoś trzeba przejść suchą stopą )

i dodatkowe drzwi od tyłu garażu (żeby nie latać z kosiarką przez główną, 5 metrową bramę)."

Moim zdaniem dwoje drzwi do wejścia do garażu to nieuzasadniony dodatkowy koszt.

Tez planowaliśmy drzwi od strony wejścia ale

zaplanowaliśmy na ogrodzie drewnianą altankę i problem kosiarki się rozwiązał.

Co do przejścia "suchą stopą",podjazd garażowy połączymy pozbrukiem

z chodnikiem furtka-drzwi wejściowe.

CYT" przesunięcie WC (1/7) "do przodu" - czyli w głąb budynku, kosztem likwidacji wnęki

na szafę hallu. Tym sposobem chcemy uzyskać wystarczającą przestrzeń w wiatrołapie

na szafę typu komandor. Uzyskana przestrzeń 0,70 x 1,88 m po wewnętrznych - co mnie

zadowala w 100%. "

Bardzo dobry pomysł .Również tym sposobem uzyskaliśmy dodatkową pow. w WC

(wykorzystaliśmy ją na miejsce pod prysznic).

CYT "Powyższa zmiana wymogła przesunięcie drzwi z wiatrołapu do hallu o 50 cm w

głąb - co jednocześnie wydłuża ściankę między kuchnią a wiatrołapem. "

My w ogóle zrezygnowaliśmy z działówki we wiatrołapie.

CYT "Pokój 1/9 - zamiast drzwi balkonowych (150/230) po prostu okno (150/150)"

Drzwi balkonowe akurat zostawiliśmy. Miło wyjść na taras bezpośrednio z sypialni.

CYT "Mam pytanie do D'arki projekt zakłada trójwarstwowe fundamenty

(rapówka/izolacja/bloczki/styropian/bloczki/izolacja/rapówka) -

czytałem, że robiłaś ściany 2W (z bk). Czy to wymagało zmiany w wykonaniu fundamentów?

(ja myślałem o układzie bardziej tradycyjnym - znaczy się bloczki i

od zewnątrz styropian ekstrudowany)"

Ściany fundamentowe u mnie to bloczki betonowe,

folia budowlana, styropian 5 cm, dysperbit.

CYT "Mój pomysł na kotłownie olejową jest następujący.

Mam zamiar wybudować Plejadę 2G czyli z dwoma garażami i

przeznaczyć na nią jego część."

Myślę ,że w Twoim przypadku to optymalne rozwiązanie. Piec, Zbiornik na olej

i oprzyżądowanie na pewno nie zmieściłoby się w pomieszczeniu gospodarczym

lub wypełniło by całą jego powierzchnię.

Co do kosztów całości to u mnie do dnia dzisiejszego wygląda to następująco:

Kosztorys domu

1) Koszty notarialne związane

z zakupem działki : 1.600

2) Mapka do celów projektowych : 400

3) Projekt domu : 1.586 brutto

5) Adaptacja projektu : 800,-

6) barakowóz : 300,- 17.07.2004

7) składanie barakowozu : 200,-

8 ) słupy prądowe : 140,-

9) przewody i gniazda do prądu : 820,-

10) zdjęcie humusu : 350,-

11) geodeta : 490,-

12) paliki pod wytyczenie budynku : 50,-

13) wykonanie przyłącza prądowego : 700,- 17.08.2004

15) studnia wykop : 500

16) kręgi (materiał ) : 770,- 21.08.2004

17) transport kręgów : 150,-

18) wycięcie drzewa (wierzba) : 200,- 23.08.2004

24 ) wychodek : : 250,- 22.09.2004

25 ) I rata dla kier. budowy : 750,- 27.09.2004

36 ) tablica informacyjna : 50,-

Suma : 34586 w tym :

Działka : 24.480

Przygotowanie placu budowy ,adaptacje,projekt : 10.106

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I ETAP – fundament

14) wykop pod fundament : 500,-

19) żwir : 245 ,- 11.09.2004

20 ) cement+ bloczki M.-6(1300 szt.) : 2725,- 13.09.2004

21 ) stal fi 12, fi 6, wiązałka : 1380,- 13.09.2004

22 ) beton na ławy : 4742,- 22.09.04

26 ) klej, styropian, cement : 759,40,-

27 ) dysperbit, folia, styropian, klej : 964,41

28 ) bloczki m-6 : 1232,60

29 ) żwir (pospółka) : 232.- 27.09.2004

30 ) żwir : 1720

31 ) żwir : 690

32 ) wynagrodzenie za I etap : 3000 5.10.2004

35 ) prace koparką : 350,-

fundament: 18540,41 ,-zł.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

II ETAP - Ściany nośne

33 ) bloczki SIPOREX 24 : 6490

34 ) cegła pełna : 966,- 07.10.2004

37) cement + nadproża : 1422,- 11.10.2004

40 ) cement+plastyfikator+cegła : 1095,- 14.10.2004

44 ) wynagrodzenie za II etap : 4.000,- 19.10.2004

43 ) deski na szalunek : 210,- 19.10.2004

Ściany nośne : 14183 zł

III ETAP - strop

38) Belki stropowe+pustaki : 6140 13.10.2004

39) Gwoździe : 14.-

41) stal fi 12 : 945,-

45) stal fi 12 : 230,-

46 ) pręty na murłatę+ śruby+ gwoździe : 135,-

47 ) beton na strop : 2926,13 22.10.2004

49 ) wynagrodzenie za III ETAP : 5000,-

40) deski na wieniec : 170,-

48 ) żwir- -pospółka do zapraw : 250,- 22.10.2004

49 ) pręty na murłatę : 53,- 28.10.2004

50 ) żwir do betonowania : 360.- 02.11.2004

51 ) Palety, klinkier, zaprawa : 1666,44 16.11.2004

52 ) Fuga do klinkieru : 145,- 17.11.2004

Razem strop: 18034 zł

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IV ETAP - ściany działowe

52 ) bet.kom 12, cement, cegła : 3234,24 16.11.2004

55 ) wynagrodzenie za IV etap: : 3700,00 05.12.2004

Razem ściany działowe + podbeton: 6934,24

V ETAP: DACH

42 ) więźba :6962,-

53 ) folia : 26,-

54 ) zaliczka na łaty i kontrłaty :1.000,-

55 ) blachy, gwoździe do więźby: 815,-

56) folia wysokoparoprzepuszczalna : 1100,-

67) zaliczka na dachówkę i rynny: 5.000,-

68 ) łaty i kontrłaty : 1.500,-

- śruby ,podkładki : 34,-

- transport łat : 70,-

- dopłata do rynien i dachówki : 11.373,-

- gwoździe : 130,-

- łaty i kontrłaty : 628,-

- transport : 30,-

- zawiasy do drzwi prowizorka : 25,-

- materiały na dach : 1796.-

- wynagrodzenie za dach : 9.000,-

- śruby, gwoździe : 180.-

- materiały do rynien : 126,60

- gąsiory ,uszczelki : 600,-

- wyłaz dachowy : 700

Razem dach: 41095.-

..............................................................................................................................................................................

OCIEPLENIE:

Styropian.,klej ,kołki : 3.850

Zaliczka za robociznę (ocieplenie+tynki): 2.000

Szambo : 4300

Ogrodzenie – zaliczka : 500

Drzwi gospodarcze : 1607

Projekt kuchni : 400,-

Okna : 14.130,-

drzwi wejściowe + naświrtla górne,boczne :2.800,-

Brama garażowa (bez napędu) : 2.800

Projekt przyłącza wodnego : 450,-

--------------------------------------------------------------------------------------

W najbliższym czasie czeka nas ogrodzenie, prąd, tynki wewn,

hydraulika, posadzki kupa rzeczy w trakcie i później i ...przeprowadzka!!!!!

Pozdrowienia dla wszystkich Plejadowiczów i sympatyków D`arek

220 tys to nie tak dużo, tym bardziej że to parterówka, a jak wiadomo dach nie jest mały.

Jak by nie patrzeć to chcąc zacząć realnie myśleć o budowie to jakieś 250tys to trzeba mieć na wybudowanie domu.

Ja już nie wierzę w kosztorysy przedstawiane przez pracownie z których wynika że można wybudować dom za 120tys.

Najlepiej samemy sobie przekalkulować, albo poczytać na forum :)

Niektóre pracownie przesyłają pdf-y z rzutami i przekrojami na podstawie których można sobie samemu wyliczyć, albo dać do jakiejś hurtowni materiałów budowlanych do wyceny albo wykonawcy.

Budujesz z podwójnym garażem ? Mam nadzieję, że zmieścisz się w 220 tys., czego serdecznie życzę.

Buduję z pojedyńczym ze względu na wymiary dzialki. Co do kwoty 220 juz teraz widzę ,że starczy żeby się wprowadzić . Ocieplenie strychu, tarasy, podbitka , pozbruki itp zostawiam na później. Pozdrawiam D`arek

Balba masz święta rację.

Ja jednak na 100% nie zmieszczę się w 220 tys. Wedle mojej kalkulacji wyniesie mnie to 260-280 tys. Ale czekam na kalkulację mojego wykonawcy. Na pewno przesadziłem w kosztach, bo brałem spory zakład i ceny z górnych półek. Gdyby mnie całość wyniosła poniżej 250 tys byłbym szczęśliwy, ale koszt pieca kondensacyjnego, rekuperatora + GWC także sporo znaczy. I ponadto większy garaż (2 stanowiska +10 cm od planowej szerokości)

BTW D'arek a Wy jaką macie wentylację grawitacyjną? Czy też mechaniczną (Plejada idealnie się nadaje do mechanicznej, bo nie ma kanałów wentylacyjnych (wyj. kuchnia) tylko rury spiro)...

pozdrawiam

Gerion

Dzięki za info. W lany poniedziałek pozwoliłem sobie obejrzeć z bliska Twoją Plejadę i "dotknać palcem" ;-) mam nadzieję że się nie obrazisz...

Wygląda pięknie, żadne zdjęci i obrazek nie zastąpią obejścia dookoła działki i patrzenia z podziwem na efekt ostateczny!

Jeszcze kilka pytań:

- czy impregnowałeś więźbę? nie zauważyłem "zielonkawego" odcienia krokwi pod zadaszeniem tarasu?

- porównywałem swoje koszty (na razie wyliczone na papierze) fundamentów z Twoimi, ja co prawda mam dłuższe fundamenty ze względu na garaż (łącznie 91 mb). Mi wychodzi ponad 2700 bloczków M6 (10 warst licząc od ławy), żeby podnieść zadowalająco ponad poziom działki (mam lekki dołek i muszę dorównać do sąsiada i podnieść ponad poziom drogi). Licząc lekko po 2,2 zł netto za bloczek i + 2m3 zaprawy, wychodzi mi koszt materiałów na ściany fundamentowe ponad 7 700 zł brutto. Ty wydałeś 4 000, pamiętasz może ile warst bloczków M6 położyła Ci ekipa?

- czy zasypywałeś fundamenty (wykopy wewnątrz) piaskiem na 40cm (jak w projekcie) czy nieco głębiej? Przy mojej powierzchni, gdybym chciał zasypać na 80 cm wychodzi mi 150m3 piachu ... to prawie 4 tys z transportem :cry:

- do izolacji fundamentów nie używałeś papy jak wynika z Twojego kosztorysu, prawda? czy coś przeoczyłem?

- pamiętasz może ile naprawdę więźby (m3) potrzebowałeś? Wedle zestawienia materiałów z Domusa wychodzi ponad 13 m3, ale chciałbym to zweryfikować.

- bardzo podoba mi się pomysł z okienkiem (wyłąz dachowy), kupuję! ;-)

- więźbę miałeś robioną "po bożemu" przez cieśli na budowie? czy też kupowałeś gotowe rozwiązanie (prefabrykowana?), jeśli jesteś zadowolony z cieśli, mógłbym prosić o namiary? sądzę, że pod koniec czerwca byliby potrzebni...

- patrząc po kosztach: zamawiałeś rolety razem z oknami? czy też wybrałeś okna drewniane i stąd taki wysoki koszt (ponad 14 tys.)

- zachowałeś wysokość jak w projekcie (2,7m), czy też musiałeś nieco podwyższyć ze względu na kasety rolet wewnętrznych nad nadprożami?

to chyba tyle, z góry dzięki za odpowiedź

serdecznie pozdrawiam

Gerion

A jaką masz ekipę ? Ile czasu zajęło Ci znalezienie właściwych wykonawców, włącznie z kierownikiem budowy ? Jesteśmy krajanami, więc chętnie przyjmę na przyszłość wszelkie rekomendacje :D .

W ostatnim Muratorze jest artykuł o rodzinie budującej dom w Pobiedziskach i uwaga, że ekipa z Poznania jest zawsze o 30 % droższa od tej spoza miasta.

Pozdrawiam

-więźba oczywiście była impregnowana, impregnatów jest

cała gama,u mnie był bezbarwny.

- bloczków u mnie powinno być do poziomu "0" 9

warstw - z ostatniej zrezygnowałem bo wydawało się za wysoko.

Nie pamiętam ile szt. bloczków zużyłem ponieważ brałem z hurtowni w

cenie 2 zł/szt. bez faktury.

Jeśli chodzi o piach to wyszło tego baaaardzo dużo,

też nie pamiętam ile (bo bez faktury :) ), przy okazji rada,

jeśli masz dogodny dojazd zamawiaj wywrotkę z przyczepą, ponieważ

koszt transportu jest droższy od ceny samego

piachu a kursów będzie sporo.

Izolacja fundamentów to dysperbit, styropian 4 cm

i folia fundamentowa.

Zużycie materiału na więźbę było takie jak w

projekcie + dodatkowy materiał na daszek nad oknem kuchennym.

Więźba zamawiana była w tartaku wg projektu,

tam też impregnowana i stamtąd gotowe

elementy dostarczone na plac budowy.

Z ekipy cieśli jestem zadowolony, za całość tj. więżba,

foliowanie, układanie dachówek, orynnowanie,obróbki blacharskie itp.

placiłem (po małych targach) 9.000 zł za powierzchnię 285 m2.

Jeśli chodzi o koszt okien(PCV) to oczywiście z roletami zewnętrznymi

( w tym 2 okna tarasowe z napędem elektrycznym z kluczem w klamce).

Cena chyba niewysoka

jak na okna firmy Thyssen - Deceuninck z okuciami Roto

+ szprosy srebrne + klamki srebrne.

Wysokość pomieszczeń jest zachowana (2,70) tylko musisz pamiętać ,

żeby otwory okienne w murze powiększyć o 20 cm w stos. do projektu

na skrzynkę roletową, która zostanie później

zakryta tynkiem wewn i zewn.

Egon- co do ekip to faktycznie te z Poznania są droższe, najlepiej szukać w okolicach .U mnie np .dach kładła ekipa ze Skoków, murarze ze Środy Wlkp, ogrodzenie ekipa ze Szczepankowa, instalacje wod-kan-gaz ekipa ze Swarzędza a kier. budowy mam z Kleszczewa.

Powodzenia, w razie pytań chętnie pomogę.

Egon- co do ekip to faktycznie te z Poznania są droższe, najlepiej szukać w okolicach .U mnie np .dach kładła ekipa ze Skoków, murarze ze Środy Wlkp, ogrodzenie ekipa ze Szczepankowa, instalacje wod-kan-gaz ekipa ze Swarzędza a kier. budowy mam z Kleszczewa.

Powodzenia, w razie pytań chętnie pomogę.

Jeśli jesteś zadowolony, to wszelkie referencje, włącznie z namiarami (planuję inwestycję za 2 lata) mile widziane.

Pozdrawiam

Heh, dostałem już wycenę robocizny, pozwolę sobie porównać mój potencjalny koszt z kosztem D'arka (liczyłem nie tylko koszty wykonania etapów, ale wszelkie rzeczy "po drodze", a więc wykopy, humus itp):

Fundamenty

4 200 - 6 240

Przyziemie (ściany+strop)

12 700 - 14 000

montaż więźby+pokrycie dachu

9 000 - 13 500 (bez faktury, inaczej 14 445)

Razem:

D'arek - 25 900

Gerion - 33 740

Różnica na samej robociźnie jak widać 7 840 zł.

W sumie podane przeze mnie ceny to dopiero wyjściówka do negocjacji, ale nie sądzę, żeby od tych cen zejść poniżej 31 000.

Różnica w fundamencie, ścianach i stropie to 3 340, ale w dachu to już 4 500. Ten dach zabolał mnie najbardziej, przyznam, że liczyłem na mniej, a jak podali mi koszt materiałów: 8500 netto więźba, 3700 łaty, kontrłaty, 25 000 brutto Bras/folie/rynny, to mnie lekko wgięło. WYchodzi grubo ponad 50 tys, z kombinowanym Vate, (a raczej bez).

Ja liczyłem na maks 50 tys. Ale może liczę źlę, bo faktycznie dach mam nieco większy (blisko 300m2) przez ten garaż.

Faktycznie drewno konstrukcyjne za 772 netto 1m3 (impregnowane), ale ni czorta nie wiem ile tych kontrłat i łat wychodzi, w każdym razie za 3700 brutto.

Na razie to tylko pierwsze koty za płoty, szukam dalej.

No ale mam już obraz ile mnie całość będzie kosztować. Jutro wycena matriałówki ;-) Ciekawe o ile będzie więcej od mojej prywatnej wyceny ;-)

pozdrawiam

Gerion

ale ni czorta nie wiem ile tych kontrłat i łat wychodzi, w każdym razie za 3700 brutto.

Przecież wraz z projektem z pracowni Domus powinieneś otrzymać "zestawienie materiałów" które wyszczególnia dokładnie ile potrzeba więźby , prętów, belek stropowych itp. jeszcze sprawdzę czy rzeczywiście nie podali ilości łat i kontrłat...

Ten dach zabolał mnie najbardziej, przyznam, że liczyłem na mniej

Ja po prostu miałem to szczęście ,że byłem tym śmiałkiem który odważył się stawiać dach z początkiem grudnia. Sezon budowlany był już zamknięty, pogoda ładna , a ekipa nie miała żadnych zleceń a zależało im żeby do świąt zarobić trochę grosza, więc przyjęli moje warunki . (szef stwierdził jedynie ,że w sezonie budowlanym nigdy by się na nie nie zgodził).

ale ni czorta nie wiem ile tych kontrłat i łat wychodzi, w każdym razie za 3700 brutto.

Przecież wraz z projektem z pracowni Domus powinieneś otrzymać "zestawienie materiałów" które wyszczególnia dokładnie ile potrzeba więźby , prętów, belek stropowych itp. jeszcze sprawdzę czy rzeczywiście nie podali ilości łat i kontrłat...

Hmmm.. dostałem tylko 4 projekty, chyba, że mój "adaptator" to kisi u siebie ... zamorduję... tyle się naliczyłem sam :evil:

Ten dach zabolał mnie najbardziej, przyznam, że liczyłem na mniej

Ja po prostu miałem to szczęście ,że byłem tym śmiałkiem który odważył się stawiać dach z początkiem grudnia. Sezon budowlany był już zamknięty, pogoda ładna , a ekipa nie miała żadnych zleceń a zależało im żeby do świąt zarobić trochę grosza, więc przyjęli moje warunki . (szef stwierdził jedynie ,że w sezonie budowlanym nigdy by się na nie nie zgodził).

Rozumiem. Czyli muszę pozbyć się złudzeń, żeby dociągnąć do Twoich "osiągów" :cry:

Szkoda, ale cóż, life is brutal ...

W każdym razie dzięki za odpowiedzi. A może byśmy się tak spyknęli na krótkie pogaduchy? Chętnie bym popytał Cię o Wasze rozwiązania w Plejadzie?

pozdrawiam

Gerion

Pytanie może nieco heretyczne :oops:, ale gdyby w Plejadzie przeprojektować dach na ~ 25 stopni, o ile można by zyskać na zmniejszeniu jego powierzchni (20-30 m2) ? Zakładając oczywiście, że poddasze będzie nam zbędne i architekt się zgodzi. Cały czas podoba mi się ten projekt, a jednocześnie cena dachu przedstawiona przez D'arka zwala mnie z nóg :D .

Pozdrawiam

Pojęcia nie mam o konstrukcji dachu. Musiałbyś na pewno uwzględnić koszt przeprojektowania i wygląd ostateczny. No i warunki zabudowy, czy możesz mieć dach poniżej 30 stopni (nie wszędzie na to pozwalają).

Ja na razie walczę z ceną ;-) Wyliczyli mi 54 tys z Brassem. Przyznam się, że nie wnikałem w temat dachówek. Słyszłem o Brassie tyle opinii co ludzi. Ten u D'arka mi się bardzo podobał i po obmacaniu uciętych kawałków wydała mi się jakość porządna....No ale to był IBF, a nie Brass.

Namawiają mnie na Imerysa, ale cena....Brassa mam liczonego po 2,62 szt. Brutto) co daje 7 000 + VAT. Imerys chodzi dwa rzay tyle... Nie dam ponad 63 tys tylko po to by mieć ładną ceramikę...

Czekam na kontroferty więźby i robocizny. Kurde, da się to zrobić poniżej 50 tys. nie odstawiając fuszerki! Kwestia negocjacji.

Egon policz sobie też oszczędność tych 30m...Myślę, że skórka nie warta wyprawki, ale... kombinuj, a nuż się uda?

pozdrawiam

Gerion

Powiem, że myślę o czymś podobnym do Plejady, ale z dwuspadowym dachem. Powiem więcej, obliczenia D'arka i teraz Twoje utwierdzają mnie w przekonaniu, że jeśli będę za jakiś czas przystępował do realizacji marzenia o wyprowadzce z blokowiska, raczej na pewno wskoczę w projekt o mniejszym dachu. "Koperty" cholernie mi się podobają, ale są chyba, jak piękne kobiety ... niewielu mężczyzn tak naprawdę na nie stać. Myślę więc o Zosi, G(i)eni (to po poznańsku jakoś nie brzmi :lol:) i Apollo I z Domusa. Widziałem Twoje posty przy tych projektach.

Ile średnio kosztuje m2 dachu (więźba + dachówka + rynny + robocizna), oczywiście z grubsza ?

Pozdrawiam i życzę powodzenia