Gerion 11.04.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Powiem, że myślę o czymś podobnym do Plejady, ale z dwuspadowym dachem. Powiem więcej, obliczenia D'arka i teraz Twoje utwierdzają mnie w przekonaniu, że jeśli będę za jakiś czas przystępował do realizacji marzenia o wyprowadzce z blokowiska, raczej na pewno wskoczę w projekt o mniejszym dachu. "Koperty" cholernie mi się podobają, ale są chyba, jak piękne kobiety ... niewielu mężczyzn tak naprawdę na nie stać. Myślę więc o Zosi, G(i)eni (to po poznańsku jakoś nie brzmi ) i Apollo I z Domusa. Widziałem Twoje posty przy tych projektach. Ile średnio kosztuje m2 dachu (więźba + dachówka + rynny + robocizna), oczywiście z grubsza ? Masz rację, dwuspadowy dach jest średnio o 30% tańszy niż koperta, przy tej samej powierzchni, ponadto najprościej go pokryć blachodachówką, co przy kopercie nie robi się już takie oczywiste. Trudno mi odpowiedzieć ile średnio kosztuje 1m2 dachu, bo zależy to od cen więźby, od rodzaju pokrycia (blacha, cement, ceramika) i od kosztu robocizny. U mnie jest to 157 zł netto /1m2. A dokładnie: Więźba: 8500 netto Pokrycie Brass + rynny: 20700 netto łaty/ kontrłaty/gwoździe: 4 400 netto Robocizna: więźba 6 000 netto pokrycie+rynny 7 500 netto Razem 47 100 netto Część rzeczy będzie na VAT 22% Brutto około 54 tys. ZOsia vs Gienia. Ta pierwsza, zdecydowanie. Ma b.podobny rozkład powmieszczeń, a jak weźmiesz wersję z powiększonym salonem - miodzio. No i tańsza w wykonaniu od Plejady. ALe ja miałem za wąską działkę by weszła ZOsia + garaż 2 st. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 11.04.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Dzięki za informacje i życzę sukcesów. Liczę, że puścisz parę fotek z budowy i może polecisz sprawdzonych fachowców Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 11.04.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Myślę więc o Zosi, G(i)eni (to po poznańsku jakoś nie brzmi ) i Apollo I z Domusa. porównałam sobie te dwa domki Zosia to 97,9 m2 z pow. pokojem dziennym to jakieś 106m2 + poddasze do adaptacji (mam nadzieje że w dokumentacji będziesz miał to poddasze, bo inaczej czekają cię dodatkowe koszty zwiazane z adaptacją). Mam nadzieję że chodzi ci o Zosię z Horyzontu. Apollo to 121,39 m2 + poddasze 50,65 m2 (czyli poddasze masz przygotowane do zaadaptowania i sobie dzielisz jak chcesz na pokoiki) No... Apollo jest jednak trochę większy od Zosi i ma jedną fajniejszą rzecz od Zosi ..... ma wygodniejszy taras ogrodowy, bo po powiększeniu pokoju dziennego to ten tarasik w Zosi robi się taki wąski I jak dla mnie, fajniej mieć garaż z którego przechodzisz przez pom. gospodarcze do kuchni niż łazić przez cały dom z zakupami do kuchni, no ale ja patrzę z perspektywy "gospodyni", która wchodzi do domu zawsze z zakupami i jakoś tak wypada, że zawsze pierwsze ląduje w kuchni po wejściu do domu Z tego co sobie przejrzałam to Apollo ma też wariant z podwójnym garażem (proponuję Apollo IIa http://domus.wroc.pl/projekt/apollo-iia - jest ładniejszy niż Apollo II .... jeżeli rozpatrywać warianty z podwójnym garażem) Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez balba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 12.04.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Zosia jest jednak na pewno tańsza, a o to tutaj m.in. chodzi Poza tym porównaj pow. dachu w Apollo. Ten projekt b. mi się podoba, ale obawiam się, że w realizacji będzie niewiele tańszy od Plejady. O Apollo II (2G) nawet nie myślę, bo tutaj dach znowu wyrośnie na olbrzyma Zamierzam posłać sondażowego mail'a do Horyzontu w sprawie Zosi. Jak odpiszą zamieszczę informację na forum. Chodzi o zmianę kąta dachu na 30 lub nawet 35 stopni i dokładne dane co do pow. dachu z garażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 26.04.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Widzę, że temat zbacza na inną drogę ..... a ja cały czas czekam na nowe fotki z budowy Plejady. Kiedyś można było zobaczyć fotki z budowy, ale już ich nie ma Może teraz jest już skończona i można ją zobaczyć w całej okazałości:) Ciekawa jestem jakie będzie wykończenie elewacji... czy tak jak na widoczku w katalogu, czy coś innego. Czekam z niecierpliwością na fotki w wiosennym otoczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 26.04.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 MInął prawie miesiąc, lada dzień dostanę pozwolonko, a na działce zaraz kwiknie humus Pozwolę sobie teraz zweryfikować koszty (bo jestem już po negocjacjach i wyborze ekip) Było tak: Heh, dostałem już wycenę robocizny, pozwolę sobie porównać mój potencjalny koszt z kosztem D'arka (liczyłem nie tylko koszty wykonania etapów, ale wszelkie rzeczy "po drodze", a więc wykopy, humus itp): Fundamenty 4 200 - 6 240 Przyziemie (ściany+strop) 12 700 - 14 000 montaż więźby+pokrycie dachu 9 000 - 13 500 (bez faktury, inaczej 14 445) Razem: D'arek - 25 900 Gerion - 33 740 Różnica na samej robociźnie jak widać 7 840 zł. W sumie podane przeze mnie ceny to dopiero wyjściówka do negocjacji, ale nie sądzę, żeby od tych cen zejść poniżej 31 000. Różnica w fundamencie, ścianach i stropie to 3 340, ale w dachu to już 4 500. Ten dach zabolał mnie najbardziej, przyznam, że liczyłem na mniej, a jak podali mi koszt materiałów: 8500 netto więźba, 3700 łaty, kontrłaty, 25 000 brutto Bras/folie/rynny, to mnie lekko wgięło. WYchodzi grubo ponad 50 tys, z kombinowanym Vate, (a raczej bez). Ja liczyłem na maks 50 tys. Ale może liczę źlę, bo faktycznie dach mam nieco większy (blisko 300m2) przez ten garaż. Faktycznie drewno konstrukcyjne za 772 netto 1m3 (impregnowane), ale ni czorta nie wiem ile tych kontrłat i łat wychodzi, w każdym razie za 3700 brutto. Na razie to tylko pierwsze koty za płoty, szukam dalej. A jest tak: Fundamenty 4 200 - 5 000 Przyziemie (ściany+strop) 12 700 - 9 500 montaż więźby+pokrycie dachu 9 000 - 12 000 (bez faktury, inaczej 12 840) Razem: D'arek - 25 900 Gerion - 26 500 Cóż, jak to się mówi dla chcącego nic trudnego. A nie wierzyłem, że uda mi się zbić poniżej 31 tys! Po weryfikacji ekip i negocjacjach jestem bardzo zadowolony, czas zakasać rękawy i do roboty pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 11.05.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Widzę, że wasze negocjowanie przynoszą korzyści dla waszych kieszeni Szkoda, że ja nie mam zdolności do negocjowania. Ale jak czytam wasze relacje, to nabieram odwagi do budowania i negocjowania. Czy jest szansa zobaczyć aktualne zdjęcia. Nie ma to jak na "żywo" zobaczyć efekty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 11.05.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Zdolnoci negocjacyjne rosną w miarę uświadamiania sobie konieczności wydania wielkiego szmalu Im jesteś bliżej podpisania umowy i zaplacenia tym lepiej to idzie ... Na moich zdjęciach to tylko widać dziurę w ziemi i to w dodatku zalaną deszczem i przerwanym sączkiem melioracyjnym. Przez tę @#$% pogodę....Za to widzę w emblemacie D'arka, że ich Plejada nie jest już tylko obłożona styropianem, ale zyskała dodatkową skórkę! Jadę jutro oglądać ;-P D'arki - wrzućcie foty dla nietutejszych, nie dajcie się prosić! BTW - znalazłem zajefajną dachówkę ceramiczną w niebywałej cenie - 30zł/1m2 brutto. Nelskamp (Biskupice wlkp). Co prawda promocja do konca maja niby, ale można sobie zaklepać dostawę. Chyba to zrobię. Po przestudiowaniu forum, sprawdzeniu głosów użyszkodników Nelskampa i zacięgnięciu opinii też z Reichu, jestem ZA. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 13.05.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 witam ladna ta plejada trzeba przyznac, sam poszukuje jakiegos ladnego domku parterowego ok 100 metrow (byc moze + garaz, zalezy od finansow) Zastanawialem sie czy duzy jest koszt podpiwniczenia czesciowo, tylko pomieszczenie na kotlownie i miał (mysle ze piec na mial to najtanszy sposob ogrzewania ? co do plejady to czy sa gdzies zdjecia z realizacji tego domku ? tutaj na forum nie widze zdjec nie wiem dlaczego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada22 16.05.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 cześć.Ja widziałam zdjęcia Plejady na stronie internetowej DOMUS-ahttp://www.domus.wroc.pl/projekt5.html?id=18&flip=Trochę się różni od orginału, ale myślę, że ten daszek nad oknem poprawił jej wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2005 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Bardzo ladny dom . Mam pytanie czy w pomieszczeniu gosp oprocz pieca zmiesci sie pralka i suszarka i jakis zlew gospodarczy i jaka jest szerokosc i dlugosc tego pomieszczenia.I mam pytanie do D'arek , zadaszenie nad tarasem jest chyba troche inaczej zrobione niz w projekcie , sa tylko dwa slupy , czy trzeba miec na takie rozwiazanie zgode autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 17.05.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Bardzo ladny dom . Mam pytanie czy w pomieszczeniu gosp oprocz pieca zmiesci sie pralka i suszarka i jakis zlew gospodarczy i jaka jest szerokosc i dlugosc tego pomieszczenia. I mam pytanie do D'arek , zadaszenie nad tarasem jest chyba troche inaczej zrobione niz w projekcie , sa tylko dwa slupy , czy trzeba miec na takie rozwiazanie zgode autora. Jak będzie w pom.gosp. musisz sobie sam rozplanować. Pomiesczenie w projekcie jest szerokie 131,5 i długie 396 cm (po wewnętrznych z uwzględnieniem 2 cm tynku) - nie jest więc to jakaś hala. Pralkę i zlew pewnie wmieścisz, tym bardziej, że tam jest główny licznik wody więc z przyłaczami nie trzeba kombinować. Ja robię z tego jednak bardziej spiżarkę niż pom.gosp. no ale każdy planuje wedle swoich potrzeb. Co do zgody autorów: ja mam po adaptacji zupełnie inaczej zrobiony front - mam zadaszenie nad wejściem do domu, oparte na 2 filarach. Żadnej formalnej zgody (na piśmie) na to nie potrzebowałem, wszystko jest w gestii adaptatora. pozdrawiam Gerion ps. mam rzut Plejady w pdf więc mogę podesłać na maila jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 17.05.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 ps. mam rzut Plejady w pdf więc mogę podesłać na maila jak chcesz. Byłbym zobowiązany, gdybyś i mnie podesłał ten rzut na mail'a Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2005 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Podaje e-mail [email protected] Dzieki za wymiary pomieszczenia gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel 27.05.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu zdjęć z budowy Plejady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 30.05.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Zobacz na stronę domus-a.http://www.domus.wroc.plW Plejadzie w realizacjach jest kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.05.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Zainteresował nas projekt Plejada 2, funkcjonalny rozkład pomieszczeń, garaż 2-stanowiskowy i mozliwość adaptacji poddasza. I co najważniejsze to wszystko na mniej niż 200m2. Dodalibyśmy jeszcze trochę detali ozdobnych typu wykusz daszek dla lepszej prezentacji. Wiem, wiem kosztuje. Czy wiecie jak wygląda kwestia adaptacji poddasza w projekcie Plejada 1/2, gdzie i jakie schody? Niestety fotki D`arka zniknęły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada22 31.05.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 zdjęcia plejady można oglądnać na stronie domusa http://www.domus.wroc.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 05.06.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 Bardzo ladny dom . Mam pytanie czy w pomieszczeniu gosp oprocz pieca zmiesci sie pralka i suszarka i jakis zlew gospodarczy i jaka jest szerokosc i dlugosc tego pomieszczenia. Witam, Pomieszczenie gosp.wg projektu ma wymiary 5,21m2 (1,30 x4,0 m). Żeby zmieścić suszarkę i pralkę przesunęliśmy ściankę działową o 20 cm, wiązało się to z przesunięciem okna kuchennego o kilka centymetrów żeby szafki kuchenne (standard 35 cm) nie wchodziły we wnękę okienną. Oczywiście jest podejście pod zlew gospodarczy. Dodatkowo z pom. gosp. mamy drzwi zewnętrzne z przeszkleniem. I mam pytanie do D'arek , zadaszenie nad tarasem jest chyba troche inaczej zrobione niz w projekcie , sa tylko dwa słupy , czy trzeba miec na takie rozwiazanie zgode autora. Zadaszenie nad tarasem raczej w zgdzie z projektem, zamiast czterech filarów są dwa ponieważ konstrukcja drewniana opiera się bezpośrednio na murłacie i stropie. BTW - znalazłem zajefajną dachówkę ceramiczną w niebywałej cenie - 30zł/1m2 brutto. Nelskamp (Biskupice wlkp). Co prawda promocja do konca maja niby, ale można sobie zaklepać dostawę. Chyba to zrobię. Po przestudiowaniu forum, sprawdzeniu głosów użytkodników Nelskampa i zacięgnięciu opinii też z Reichu, jestem ZA. Też miałem chrapkę na Nelskampa.W Biskupicach byłem ze trzy razy, fakt, że oferują ceramiczną w cenie cementowej ale: - w tej cenie masz dwa, trzy kolory które mi osobiście nie odpowiadały, - porównaj koszt akcesoriów - one już nie są w takiej cenie jak akcesoria do dach. cement. - powierzchnia samej dachówki jest dwa, trzy razy większa ( nie pamiętam wymiarów) od standardowej a Plejada ma dach czterospadowy +2x dwuspadowy nad garażem i tarasem Powoduje to duże ubytki podczas przycinania co przy podwójnej powierzchni dachówki daje podwójną stratę. - Nelskampa sciągają z Niemiec i nie zawsze na stanie mają wszystkie akcesoria, gdy nagle czegoś zabraknie trzeba czekać na nast. transport który dociera dopiero wraz z większym zamówieniem Oczywiście absolutnie nie zniechęcam ale opisuję co mnie odwiodło od decyzji zakupu Nelskampa Mario, po co adaptować poddasze? Wiesz ile rzeczy się zmieści na takim strychu? Na dole masz luz i porządek bo wszystko co zawadza idzie na górę. Nie wiedziałabym gdzie umieścić schody. Jedyne miejsce to chyba salon, ale dla mnie to niedobre rozwiazanie. Na pytanie znajomych "czy nie żal wam niezaadoptowanego poddasza" nasza odpowiedź jest jedna : Gdybyśmy chcieli mieć domek z poddaszem użytkowym, wybralibyśmy projekt z poddaszem użytkowym. Jeśli idzie o elementy dekoracyjne to masz rację, u nas jest daszek nad oknem kuchennym. Chociaż bez daszka też wyglądałby dobrze. Dużo robi tynk, fajne drzwi, ładna podbitka. W poniedziałek wchodzi kafelkarz, jak skończy wprowadzamy się. Gerion zapraszam, zadzwoń. Wklejam kilka "świeżych" fotek z ...jeszcze budowy. Pozdrowienia http://foto.onet.pl/upload/9/86/_486002_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/6/69/_504711_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/6/9/_504682_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/28/47/_504712_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/29/0/_504710_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/8/80/_504713_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/26/35/_500817_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2005 D'arek sliczna jest Twoja Plejada . Kolor dachu i klinkieru jest dokladnie taki o jakim ja zawsze marzylam. Moze masz zdjecia ze srodka domu ?Dziekuje za odpowiedz na moje pytania , ja chyba tez tak zrobie z pomieszczeniem gospodarczym , bo jest troche za waskie. A jakie macie ogrzewanie i jaki piec. Zycze powodzenia w dalszym wykanczaniu domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts