Gerion 06.06.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Też miałem chrapkę na Nelskampa, ale: - w tej cenie masz dwa, trzy kolory które mi osobiście nie odpowiadały, - porównaj koszt akcesoriów -- powierzchnia samej dachówki jest dwa, trzy razy większa ( nie pamiętam wymiarów) od standardowej Powoduje to duże ubytki podczas przycinania co przy podwójnej Gerion zapraszam, zadzwoń. Fiu fiu, ale Wam idzie Plejada - na zdjęciach widzę duuże postępy, chętnie z bliska bym się przyjrzał tarasowi i filarkom Mam wylane ławy więc dwa tygodnie "spokoju", jak znajdę czas to dryndnę i się zmówimy. Co do Nelskampa - masz wiele racji, wielkoformatowa Nibra DS5 będzie mieć sporo odpadów, natomiast dzięki swej wielkości (24kg/m2) i szerokości rozstawu nieco "odchudza" ilość łat i kontrłat. Ale "zwykłe" dachówki ceramiczne i to w przyzwoitym miedziowym kolorze mają po 38 zł/m2 No ale dość, o tym - tak jak piszesz o tych wymiarach kuchni, to aż sięgam do projektu żeby zawczasu pomyśleć co i jak pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 21.06.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Wczoraj przeliczyłem fundamenty Plejady 2G FUNDAMENTY: Dla takich ilości materiałów koszty wykonania fundamentów bez robocizny w moim rejonie to ok. 17.000 zł. Jednak myślę, że mozna je obniżyć (zawsze lepiej przecenic niż ninedocenić). Prawie trafione Jestem już "prawie" po, więc orientacyjnie podam koszty (projekt 2G z jeszcze powiększonym garażem, szer. 7,20). Ceny już brutto. (aktualizacja już po podliczeniu kosztó calkowitych) Ławy kopane w gruncie, niefoliowane (nie było potrzeby): usunięcie humusu+wyrównanie - 450 B20 z dodatkiem hydrotechnicznym - 5367 Stal zbrojeniowa +podkładki - 1260 Wibrator buławowy - 130 Uziemienie - 65 Razem ławy: 7272 Papa do ław+izolbet 660 Bloczki M5 - 4213 (9 warstw) akcesoria (gwoździe, szczotki folie) - 200 cement, żwir, plastyfikator - 1210 dysperbit - 660 styropian+klej+kołki 730 siatka+klej - 357 papa+izolbet (izol.pozioma ścian) - 356 pisek do zasypania fundamentów - 5900 (500 ton) katerpillar - 1450 zawibrowanie - 225 Razem ściany fundamentowe: 15 961 Mój koszt fundamentów - około 22 700 + robocizna. U mnie doszły jeszcze koszty zrobienia obejścia sączka melioracyjnego, który szedł mi w poprzek fundamentów (1200zł) Tak to realnie wygląda. Beton dałem B20 z dodatkiem hydrotechnicznym ze względu na bardzo wysoki poziom wód gruntowych (ławy nawet teraz częściowo stały w wodzie i musieliśmy ją odpompować). Izolacja pionowa, to: rapówka na bloczki, zagruntowanie,2 x dysperbit, klej, styropian, siatka+optirock, na to 2 x dysperbit (zamiast folii). z racji wynoszenia działki wysoko ponad poziom drogi, dałem 9 warstw bloczków m5 stąd tak dużo piasku do zasypywania (500 ton) pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel 26.06.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Witam z Opola. Dołączam do grupy "Plejadowiczów"! Na bieżąco śledzę Wasze rozmowy "w toku"... budowy. Mam już (albo niestety) pierwsze wyceny stanu surowego otwartego. Firmy z rejonu Opola proponują następujące ceny: usługi geodezyjne 500,- roboty ziemne+fundamenty stan zero: M=17340 R=13350 ściany parteru: M=18200 R=5900 strop TERIVA: M=13700 R=4900 dach Braas: M=22800 R=11900 czy ktoś z zaawansowanych plejadowiczów (liczę głownie na D'arka lub Geriona) da mi atuty do rozmów z wykonawcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 28.06.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Dołączam do grupy "Plejadowiczów"! Na bieżąco śledzę Wasze rozmowy "w toku"... budowy. Mam już (albo niestety) pierwsze wyceny stanu surowego otwartego. Ja się odniosę częściowo relanie, a częściowo na pdst moich wyliczeń. usługi geodezyjne 500,- Nie wiem co masz na myśl, ja płaciłem (wszytko brutto): ------Geodeta--------- mapy do celów projektowych: 427 zł wytyczenia budynku: 450 zł dokumentacja powykonawcza przyłącza wody: 250 zł roboty ziemne+fundamenty stan zero: M=17340 R=13350 U mnie: Roboty ziemne (total, z wyrównaniem działki): 660 zł Fundamenty (total): M=22 700 R=5000 Do tego koszty stanu zerowego: Drewniany domek - 3 272 Drenaż odwodnieniowy - 1258,35 ogrodzenia z podmurówką (siatka 60mb) - M 3000 R 1500 Musiałbyś napisać co wchodzi w zakres tych 13 tys za robociznę stanu zero. Mnie wyszło owszem 13 tys, ale łącznie za dokumentacje i uzgodnienia + robocizna fundamenty. ściany parteru: M=18200 R=5900 M=13 400 R= 4000 strop TERIVA: M=13700 R=4900 M=16 165 R= 4 500 Widzę sporą różnicę w materiałach na strop, podam więc co ja podciągnąłem pod "strop": Terriva 330 cm -6 szt. 6 Terriva 390 cm - 14 szt. 14 Terriva 420 cm - 26 szt. 26 Terriva 510 cm - 11 szt. 11 Pustaki stropowe 900 Wylewka monolityczna 1,8m3 Zalanie stropu B20 6,3m3 Zalanie wieńca B20 6,3m3 Zbrojenie - fi 12 360kg Zbrojenie - fi 6 90kg Deski szalunkowe 2m3 Stemple 100szt Komin kominkowy Schiedla Rondo fi16 (7mb - kop pdst) 1 Komin piecowy Schiedla Rondo PLUS fi16 (7mb - komp. pds) 1 płyta przykrywająca tynk do Rondo PLUS 1 płyta przykrywająca tynk do Rondo 1 Kanał wentylacyjny Schiedla 36/25 2 dach Braas: M=22800 R=11900 M=40 550 R=14 445 I ponownie różnica: Pokrycie Brass Celtycki+rynny Nicole - 25 086,87 (ostatecznie rezygnuję z brassa na rzecz Nelskampa i z Nicole na rzecz Wavina Łaty, kontrłaty+więźba - 15 464 zł pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 22.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Pytanie: czy ktoś z Was buduje wg tego projektu? Nie widziałam go w żadnym katalogu.Pozdrawiam Elza Witam, spójrz na wątek poniżej: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33914&highlight=plejad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 22.07.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Wytynkowana Plejada wygląda prześlicznie Ten grafitowy dach i czyta biel ścian nadaje jej szlachetności. D'arek z tym doborem kolorów trafiłaś w dziesiątkę, aż miło się patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 D'arek Domek jest po prostu przesliczny. A jak wyglada w srodku ? Czy jestescie zadowoleni. Jak macie jakies zdjecia ze srodka domu to bardzo prosze. Glownie chodzi mi o salon i kuchnie . Czy jak stanie stol w salonie i jakies kanapy to czy nie bedzie za ciasno. Jeszcze raz gratuluje tak ladnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 31.07.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Dziękujemy za miłe słowa, zdjęcia wyślemy jutro. Mieszkamy od 8 dni. Dom w środku jest przestronny, zwłaszacza salon. Myślałam, że mamy duży wypoczynek, tj. kanapę i fotel a po wstawieniu okazał się prawie malutki i tak ze wszystkim. W ogóle wielkości poszczególnych pomieszczeń uważamy za optymalne. Jestem mile zaskoczona powierzchnią jadalni w salonie, zmieści sie tutaj spory stół i co najważniejsze symetrycznie na wprost okna. Jesteśmy zadowoleni z wyboru projektu. Sypialnie sa przestronne/ 12-15 m./, zmieściło się w nich to co trzeba. W ogóle mieszka sie cudownie, cieszy nas taras, zwłaszcza zadaszenie nad oknem salonowym . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1arta 02.08.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia wnętrz!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2005 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ja tez nie moge sie juz doczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 03.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Kurcze, ja też czekam Wyedytowalem parę postów wyżej, bo już jestem po ściankach działowych i jak mi z urlopu wrócą murarze to leją strop. Zaktualizowałem nieco koszty wykonania fundamentów i ścian (niestety wzrosły), bo jestem już "po" i jakby się ktoś interesował bardziej to ma pogląd ile to może kosztować. Ja robię mur dwuwarstwowy (24+12). Dziś się właśnie dowiedziałem od mojego kierownika, że w okolicach Swarzędza zbuduje się kolejna Plejada Przydałoby się podejrzeć jak też wyglądają D'arkowe wnętrze ja co najwyżej mogę się pochwalić nieotynkowanymi ścianami działowymi i niebem zamiast stropu ;-D No ale ściany działowe są pozmieniane i jak kogoś interesuje moja wersja Plejady, to dajcie znać, wkleję zdjęcia stanu surowego z komentarzem. A na razie czekamy na D'arka.... pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Gerion mnie interesuje wszystko co dotyczy Plejady, poniewaz jeszcze nie wiem, ktory dom bede budowala. Mam dwa projekty ktore sa tylko brane pod uwage . Jest to Irma z Archipelagu i Plejada. Maz juz wybral Plejade a ja sie jeszcze zastanawiam. Na szczescie mamy jeszcze troche czasu wiec bede tu czesto zagladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 05.08.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Witam, przedstawiamy naszą Plejadę. Za tydzień ruszamy z ogrodem. Teraz uzupełniamy wyposażenie , rozglądamy się za meblami głównie jadalnią. Na razie czujemy się jak na wakacjach z tym, że brak czasu na odpoczynek , ponieważ cały czas coś przywiercam (mąż), malujemy (razem), czyścimy, dopieszczamy (ja).Dzisiaj wrócił po 5 miesięcznej nieobecności w kraju nasz syn. Gdy wyjeżdzał dom był w stanie surowym zamkniętym. Chyba będziemy długo pamiętać jego reakcję na w miarę wykończony i urządzony dom. Pozdrawiam D`arek http://foto.onet.pl/upload/37/72/_513673_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/18/90/_513681_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/2/33/_513675_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/21/26/_513683_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/19/14/_513684_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/21/15/_513690_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/0/87/_513689_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/3/90/_513688_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/2/65/_513687_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/45/80/_513685_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/27/82/_513691_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/25/90/_513686_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/29/49/_513695_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/5/7/_513694_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/7/5/_513692_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 05.08.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Ale pikinie !!! Aż mi trudno uwierzyć, że też będę miał taki salon, dopiero teraz widać ile przestrzeni ma Plejada. Piękne dzięki za zdjęcia, powodzenia w wykończaniu! pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Porky 05.08.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 No Panie D'arku gratuluję z całego serca rezultatu! Jak moja żona zobaczy te fotki to pozostanie mi tylko ocucić ją wodą. My jesteśmy od tygodnia posiadaczami projektu. Teraz robię za "latawiec" i latam po urzędach. Ruszamy na wiosnę. Jeszcze raz serdeczne gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 05.08.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 D'arek jak mogłbyś napisać skąd brałeś drzwi wewnętrzne i jaki jest ich kolor , bo zdjęcia nie oddają naturalnych kolorów, a wyglądają b. fajnie? Praleczkę masz w pom.gosp. czy w małej łazience (też z tego co pamiętam ja powiększaleś)? I kolejne pytanie - jak długa wannę wstawiliście do dużej łazienki? My zaplanowaliśmy sobie wręcz identyczny rozkład, ale tak celuję z wanną i muszlą klozetową, żeby maksymalnie wykorzystać prtzestrzeń. Dziś mierzyłem i jak wstawię wannę 180cm to ze spokojem kibel wejdzie. W garderobie macie drzwi przesuwne (jak w projekcie) i ścianki GK? Ja całość zrobiłem z siporeksu, otwór drzwiowy dałem na drzwi 80. No i jak rozwiązaliście sobie kwestię kominka? Przyglądałem się zdjęciom, ale szczegółów nie widziałem, sam na razie nie wiem jak to będzie wyglądało ostatecznie - tyle pomysłów na realizację mam, że na 6 Plejad by wystarczyło Zapytam jeszcze o dwie rzeczy: czy u Was jest kanalizacja burzowa? Widzę, ryny wpuszczone w grunt, więc albo masz studnię chłonną, albo burzówkę. Sam się zastanawiam nad odpowiednim rozwiązaniem (nie ma burzówki). Druga rzecz to garaż. A razczej strop nad garażem. Wedle projektu to nie ma stropu nad garażem, co prawda u Was jest garaż na 1 stanowisko, ale robiłeś coś ze stropem? Serdecznie Wam gratuluję, że dotarliście szczęśliwie do takiego etapu! Na poczatku pisałeś, że chciałbyś się wmieścić w 240 tys. Budżet wytrzymał? Czy trochę przekroczony? Ja optymistycznie zakładałem 260-270 tys z róznyi cudami (went.mech itp). Pomału jednak rezygnujemy z nowinek i róznych piredół, budując sobie klasycznie (went. graw, tynki cement-wapń.). A to co miało pójść na nowinki, pewnie pójdzie na wykończenie. Jak pomału zyskuję orientację w cenach materiałów wykońćzeniowych i mebli, to martwię się, że i 270 może być mało. Tym bardziej szacuneczek, że Wam tak ładnie to poszło. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 D'arek dom macie piekny . Serdeczne gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.08.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Jeszcze raz dziękujemy za miłe słowa. Gerion napisał: D'arek jak mogłbyś napisać skąd brałeś drzwi wewnętrzne i jaki jest ich kolor , bo zdjęcia nie oddają naturalnych kolorów, a wyglądają b. fajnie? Drzwi wewnętrzne kupiliśmy w salonie Progress P-ń ul. Św. Michała –mają naprawdę duży wybór. Całość 850 zł/szt. Kolor: orzech nr 2, Skrzydło: typ Portya Prestige, Ościeżnica : typ Nova (zaokrąglona). Praleczkę masz w pom.gosp. czy w małej łazience (też z tego co pamiętam ja powiększaleś)? Pralkę umieściliśmy w pomieszczeniu gospodarczym. Małą łazienkę powiększyliśmy rezygnując z wnęki na szafę a uzyskaną powierzchnię przeznaczyliśmy na prysznic. I kolejne pytanie - jak długa wannę wstawiliście do dużej łazienki? Wanna akrylowa 160cm . Jest to wymiar optymalny gdyż przy zabudowie kibelka na stelażu Geberit znalazlo się miejsce na papier toalet., szczotkę do kibelka, pojemnik na śmieci. W garderobie macie drzwi przesuwne (jak w projekcie) i ścianki GK? Też zrobiłem z siporeksu z drzwiami jak w pozostałych pomieszczeniach ( z tym ,że z podcięciem). Wyszło łatwiej, taniej, i szybciej. No i jak rozwiązaliście sobie kwestię kominka? Sprawę kominka zostawiliśmy na mam nadzieję niezbyt odległą przyszłość. W ścianie zaślepiłem 2 otwory kominowe płytą G-K, doprowadziłem pod posadzką przewód powietrzny z wylotem w miejscu planowanego usytuowania kominka i przykryłem płytkami. Zapytam jeszcze o dwie rzeczy: czy u Was jest kanalizacja burzowa? Niestety nie mamy kanalizacji. Rury biegną bezpośrednio do studni ( 10 kręgów), która była wykopana do zaopatrzenia w wodę na czas budowy. Teraz po zakończeniu budowy cała woda opadowa z rynien odprowadzana jest właśnie do tej studni i służy jako zbiornik na deszczówkę. Są dwa odpływy z rynien z obu stron budynku które się nie schodzą a wchodzą przez krąg betonowy do studni. Wszystko z odpowiednim spadem tak, że rury końcowe idą na głębokości 0,8 m pod ziemią.Co prawda istnieje ryzyko przelania ( podczas ostatnich deszczów zostały jeszcze niewypełnione 2 kręgi ) ale korzyść niewątpliwa : woda nie rozlewa się po ogrodzie a po zainstalowaniu hydroforu jest darmowa woda do podlewania ogrodu. Druga rzecz to garaż. A razczej strop nad garażem. Na razie temat garażu zostawiam na kilka tygodni, Koncepcna jest następująca: W miejscu mur- murłata jest 5 cm muru na którym zmocuję stelaże do których od spodu przymocowane zostaną płyty G-K , na nie położę wełnę 15-18 cm. Kubatura nieco się zmniejszy ale w moim przypadku jest to wskazane ponieważ w garażu zainstalowałem grzejnik, poza tym wyjdzie mniej wełny niż przy ociepleniu pomiędzy krokwiami. Ja optymistycznie zakładałem 260-270 tys Do obecnego etapu dokładnie wyszło 270 tyś. bez ekstrawagancji i przy naprawdę oszczędnym gospodarowaniu groszem. Cóż znajomy miał rację twierdząc ,że pewnych wydatków się nie przeskoczy ale chyba każdy z nas był/jest na początku takim niepoprawnym optymistą. Plejadowiczom życzę więc minimalnego przekroczenia budżetu i mimo wszystko optymizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.08.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Geroinie, wydaje mi się, że wanna 180 jest zbyt długa, no chyba, że liczycie sobie 200 cm wzrostu. U nas najwyższy członek rodziny ma 178 cm więc daliśmy wannę 160 cm. ; długość ciała + głowa ponad powierzchnią wody. Przyznam, że nasza wanna jest ciut wąska. A tak na marginesie, to wszyscy u nas używają wyłącznie prysznica, wanna będzie chyba na zimowe mrozy żeby się wygrzać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 08.08.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedzi Obecnie mamy 180cm wannę i nie cjciałbym rezygnować z tych 20 cm. Mierzyłem, wydaje mi się, że się zmieści (wanna+kibelek). ZObaczymy. Co do drzwi tez byliśmy w Progressie i faktycznie wybór mają baaardzo pokaźny. Ja się jeszcze zastanawiam nad drzwiami Gerdy (zewnętrzne), ale pewnie o wszystkim zadecyduje cena. Mniejszą łazienkę również powiększyliśmy. Na surowo ma wymiar 318cm x 107 cm i tak kombinujemy, czy poza prysznicem, kibelkiem i umywalką dałoby się coś jeszcze wcisnąć (np. pralka z górnym wsadem?). Poszerzyłem tę łazienkę o około 10 cm, komunikacji to nie zaklóca, ze ścianką garderoby się licje (tę zwęziliśmy o 10cm właśnie by się licowało), więc trochę "wyszarpnęliśmy" przestrzeni. I tak się okaże już na gotowo po tynkach jak to w praktyce wygląda. Widzę, że do garderoby podeszliśmy identycznie jak Wy Z tą deszczówką to tak właśnie myślę. 10 kręgów to chyba z 5 metrów głęboko, ciekaw jestem ile mieści Ci się tam wody, no i jaki masz grunt na spodzie studni? Wchłania trochę, czy też masz spoiste gliny i tak jak napada, tak stoi? Co do garażu, właśnie moj kierownik stwierdził, że wystarczy jak dam 5 belek 10x10 w poprzek garażu (wałaśnie opierając przy murłacie i płytką kolczastą łącząc belki 6 mertowe z murłatą). Na nie nabijam deski i tyle. Mam garaż 5,90 x 7,06 więc powierzchnia "nad" też będzie trochę miejsca (zresztą widać zdjęcia w moim dzienniku ). W najwyższym miejscu tego "stryszku" będę miał 160cm. Deski najprawdopodobniej wykorzystam po rozszalowaniu stropów. Acha - nie ocieplam, bo garaż nieogrzewany zostawiam. Pytanie - jak sprawdza się Wasz patent z bocznymi drzwiami do pom.gosp.? Wykorzystujecie często? pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts